КОНПИ: Всичко е секретно, дори това дали и къде е заседавала комисията

Пламен Георгиев - председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество

© Велко Ангелов, Капитал

Пламен Георгиев - председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имуществоКакво решение е взела Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) по проверката на издателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев на заседанието си вчера - нямаме право да научим официално.


Но това не е всичко: не можем да получим потвърждение къде е заседавала комисията - дали в София или в Благоевград, както се говореше вчера (според непотвърдена информация - членовете й са се събрали в хотел); не можем да научим с колко гласа е взето решението; дали точката е била в дневния ред,


тайна е дори дали въобще е имало заседание
Според Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество информацията, придобита от членовете на комисията и инспекторите, работили по проверката, е служебна тайна (чл. 16) и на базата на този текст явно се ограничава цялата информация за заседанията.


Вярна ли е информацията, изнесена в "24 часа" в сряда вечер* и цитирана от други медии - на този въпрос ръководителят на отдел "Връзки с обществеността" на КОНПИ Боряна Йотова каза: "Официален отговор такъв въпрос не може да има. Дори и на председателя да звъннете. Едва след като бъде внесено в съда решението на комисията и съдът се произнесе, информацията става публична. А ако е имало теч на информация, отговорност носи, който я е изнесъл."


Комисията обичайно заседава в пълния си състав от петима души заедно с председателя - продължи обясненията си служителката. С добавката, че понякога присъстват и инспекторите, които са извършвали проверката, но те можели да докладват и по видеоконферентна връзка. На конкретния въпрос на "Дневник" дали председателят на КОНПИ Пламен Георгиев "е участвал в заседанието в Благоевград" Боряна Йотова не отговори еднозначно. А многословно разказа, че вчера е разговаряла с него по телефона по повод евродоклада и е "останала с впечатлението, че е в София".


На въпроса - ако хипотетично комисията реши все пак да прекрати проверката, как ще научи проверяваният, Йотова обясни, че и това няма да научи. Понеже проверяваният изобщо няма право да знае, че го проверяват, мотивира се Йотова със закона. "Но г-н Прокопиев знае, даже го написа", възкликнах аз. "Но той знае от прокуратурата, не от КОНПИ", отговори ми служителката.


Според закона, ако КОНПИ е взела решение да образува производство, т.е. да бъде наложен запор - искането се внася в съда (избира се окръжният съд спрямо седалището на фирмите, за които се иска мярката). Съдът се произнася незабавно, но в закона няма срок, в който комисията е длъжна да изпрати искането си.


"Дневник" ще продължи да търси информация официално и неофицилно за решението на КОНПИ.


* В публикация на "24 часа" се твърди, че е било взето решение за запор на активи на Иво Прокопиев, но твърденията в нея са объркани и предизвикващи още въпроси и се въздържаме да ги цитираме. В текста също се твърди, че информацията за взетото решение била стигнала до парламента с "важно уточнение", че решението няма да засегне фирмата - издател на "Капитал" и "Дневник", "Икономедиа".

Коментари (42)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2865 Неутрално

    Никаква информация на никого!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  2. 2 Профил на ironhorse
    ironhorse
    Рейтинг: 1259 Неутрално

    На връх европредседателството в България Борисов и ГЕРБ гонят опозицията от парламента и налагат цензура върху медиите, чрез държавни структури с почти неограничена власт.
    Демокрация ли ... Борисов е за тричане, също и цялото ГЕРБ
    след време, дано не съм лош пророк, но ГЕРБ ще бъде общвена за антидемократична партия и лидерите й, както и членовете й заемали висши държавни длъжности, следва да бъдат лустрирани и съдени за държавна измяна.

    Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
  3. 3 Профил на Fоtеdасоd
    Fоtеdасоd
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Не се притеснявам за имотите на г-н Прокопиев.
    На времето и Софиянски го съдиха,
    (даже и Костов си беше запушил носа,
    защото много миришеше от делата му)
    но честния БГ съд отсъди правилно.

  4. 4 Профил на Николай Колев
    Николай Колев
    Рейтинг: 1975 Неутрално

    Ся, Прокопиев или почва да слушка, за да папка, или можем да го оставим да виси на тая каишка. А пък може и "по-круто". Я вижте на Гр. Ганчев как проблемите му са на трупчета, вижте Гела как ще го укротяват покрай БМФ.

    Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
  5. 5 Профил на hhhuuunnnn
    hhhuuunnnn
    Рейтинг: 1467 Неутрално

    досега не се е видяло и чуло ДС-милионер да е капо, че даже и зян, така че наистина какво се притеснява Прокопиев - или е важно шум да се вдига, поръчката от Кремъл да върви

    нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
  6. 6 Профил на niakoi_si
    niakoi_si
    Рейтинг: 2932 Неутрално

    Не закачайте Прокопиев. Той е от добрите бизнесмени. Естествено въпроса за първия милион го пропускаме ;)

  7. 7 Профил на mastikata
    mastikata
    Рейтинг: 732 Неутрално

    Русофилите трябва да празнуват - прехода на България към руският мафиотско-феодален държавен ред е завършен. Не виждам от какво може да са недоволни - членството в ЕС е формалност и скоро шишитата и него ще прекратят за да не се тормозят излишно с доклади

    Граждани бият ПРАСЕТА брат!
  8. 8 Профил на Darcas
    Darcas
    Рейтинг: 1217 Неутрално

    Аз и цялото ми семейство сме крайно възмутени и по цял ден седим и плачем за милионите на Прокопиев. Преди време така плакахме и за милионите на Баневи, Ковачки, Гриша Ганчев, Марешки. Изобщо това правим по цял ден.

    Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
  9. 9 Профил на extraCACA
    extraCACA
    Рейтинг: 2205 Любопитно

    уважаема Петя, ЕК похвали ли ги в доклада - похвали ги... значи, всичко е шест и половина... е, КАКВО ТОГАВА?

  10. 10 Профил на dosetliv
    dosetliv
    Рейтинг: 1305 Любопитно

    Вено бе, какво стана с 14 - тях милиона - некой знае ли?

  11. 11 Профил на оКоМаНапрай
    оКоМаНапрай
    Рейтинг: 1993 Неутрално

    Ща направят един насила 'активен борец'.

    Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
  12. 12 Профил на yer38538621
    yer38538621
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Все повече се приближаваме към Азия , дано не достигнем Северна Корея !!!

  13. 13 Профил на extraCACA
    extraCACA
    Рейтинг: 2205 Весело

    На връх европредседателството в България Борисов и ГЕРБ гонят опозицията от парламента и налагат цензура върху медиите,
    —цитат от коментар 2 на ironhorse


    извинявам се много, ама Петя ви казва, че се е информирала от мадам Венелинка... па то, и ние от там хахаха, каква цензура значи?

  14. 14 Профил на Николай Колев
    Николай Колев
    Рейтинг: 1975 Неутрално

    До коментар [#6] от "niakoi_si":
    Ся ако посочиш и лошите, давай да ги запукваме.

    Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
  15. 15 Профил на Дундурук
    Дундурук
    Рейтинг: 491 Неутрално

    Къвто и да е Прокопиев, повече се притеснявам как с ускорени темпове се превръщаме в диктатура, а слугите й никнат отвсякъде и са на амбразурата за нейния параван-бог.

  16. 16 Профил на nsa17624486
    nsa17624486
    Рейтинг: 4265 Неутрално

    Другарят Сталин пасти да яде!

  17. 17 Профил на Aham Brahmasmi
    Aham Brahmasmi
    Рейтинг: 229 Весело
  18. 18 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 3736 Весело

    Таз комисия бетер на Валерко оградата, начи!
    Оназ все пак я снимат, може би защото не може да бЕга и да са крий по кьошета и хотели, а тейзи са като партизани преди 9-ти ...

  19. 19 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 2012 Неутрално

    Самото "засекретяване" на документите на тази комисия е нонсенс.
    Въпросната комисия може да внася искания за запори на базата на някакви резултати от следствени и съдебни действия и решения - т.е. след като се е стигнало ( ако това е така) не виждам нищо секретно.
    И какво е това, че комисията решава кога и дали да внася искане - или има условия за такова искане и тя е длъжна да го направи или няма такива условия.
    Другото е пускане на фишеци и вид рекет - а си се обадил, а го внасяме.
    И в случая няма никакво значение за кой става дума, още повече че за хора, като Пеевски, където всичко е ясно на всеки, никога няма доказателства - т.е. поне дотук КОНПИ действа в съзвучие с прокуратурата като една бухалка.

  20. 20 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3440 Неутрално

    До коментар [#19] от "tsvetko_51":

    Да всичко е „секретно“ и държат на каишка неудобните. Тримата шишковци станаха много нахални. Скоро ще им видим края.

  21. 21 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 595 Неутрално

    Неприятна история, типична за посткомунистическа България - от една страна имаме едни бързо забогатели от приватизация момчета с розови бузки, от друга едни ояли се шишковци които използват държавата като бухалка за рекет и бой.

  22. 22 Профил на subaru
    subaru
    Рейтинг: 408 Неутрално

    Проблемът не е в КОМПИ. Проблемът е че сега действащия закон - творение на ГЕРБ/заменил законът на НДСВ и Г. Петканов/, по който работи комисията, която е длъжна да го спазва, е очевадно противоконституционен, нарушава фундаментални човешки права и принципи на правото и правовата държава Не така обаче, мисли българският Конституционен съд. Който в интерес на истината услужливо не бе питан от сезиралите го по ключовите текстове. КС се произнася само и единствено по въпросите които са му зададени. Такъв закон няма в нито една държава - членка на ЕС. Но за това всички мълчат. И управляващи и опозиция. И президент и омбудсман. Нищо ново под слънцето. Периоди от човешката история : - Светата инквизиция и еретиците, Хитлер и холокоста, репресиите на Сталин, Маккартизма и ловът на вещици, културната революция на Мао, геноцидът в Камбоджа и Руанда.......

  23. 23 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4530 Неутрално

    уважаема Петя, ЕК похвали ли ги в доклада - похвали ги... значи, всичко е шест и половина... е, КАКВО ТОГАВА?
    —цитат от коментар 9 на extraCACA


    Ни съ ги хвалили според това тука.
    http://www.mediapool.bg/unishtozhitelen-doklad-na-ek-bulgaria-ne-e-svarshila-pochti-nishto-za-godina-news271814.html

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  24. 24 Профил на Gopeто
    Gopeто
    Рейтинг: 3160 Гневно

    Тази комисия трябва незабавно да се закрие. Това не е държавна институция.

    "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
  25. 25 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4530 Неутрално

    Другарят Сталин пасти да яде!
    —цитат от коментар 16 на Nimart


    Щях да напиша същото само дето вместо "Др. Сталин", щях да сложа "Процесът на Кафка".

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  26. 26 Профил на plebs
    plebs
    Рейтинг: 2504 Неутрално

    Функционална грамотност???
    Всичко е секретно ДО ВНАСЯНЕ НА РЕШЕНИЕТО В СЪДА!

    Някои много се стараят да докажат, че Иво Христов е прав. Не е!

  27. 27 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
    Дедов'та Колюуа Унукя!
    Рейтинг: 2189 Неутрално

    До коментар [#22] от "subaru":

    Кво пък му е противоконституционно на закона?

    Коя служба по света е длъжна да уведомява проверявания за действията си?

    Уважаеми Г-н наркодилър,

    Уведомяваме ви, че подслушваме телефона ви?

    След два дни:

    Уведомяваме ви, че вече имаме такива и такива записи, също- от днес подслушваме и брат ви.

    Аре стига- точно така трябва да се действа. Да разследват тайно- колкото си искат. Когато, и ако преценят, че имат достатъчно данни- внасят ги в съда, и той казва- запорирайте, арестувайте, или- бе човекът е невинен- духайте супата!

    Кво като има вестници Прокопиев? Коя служба е длъжна да публикува по вестниците какво прави и докъде е стигнала!

    Можело да се използват като бухалка... Дрън- дрън! Взеха някакви имоти на Митьо- Очите- и там ли бяха бухалка?

    И изобщо- кви сте вие, че в някакъв форум да решавате кога са бухалка (Прокопиев), и кога не са (Очите)? Прокопиев има вестници, и може да ореве орталъка, да внушава, да манипулира общественото мнение, и т.н. Митьо няма вестник и не може. Вестниците ли ще решават кой крив, и кой прав?

    Сделката била с изтекла давност. И кво се шашкате тогава бе- ако внесат нещо в съда- ще падне- със смях. Дорогава никой нищо не може да ти запорира. Сега- ако и слуховете за проверка развалят съня на някой- то очевидно този някой има какво да крие.

    Колко от вас биха се шашнали, ако ви проверяват от Компи?

    Вестникарите индулгенция ли имат някаква?

    БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
  28. 28 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
    Дедов'та Колюуа Унукя!
    Рейтинг: 2189 Любопитно

    Тази комисия трябва незабавно да се закрие. Това не е държавна институция.
    —цитат от коментар 24 на Gopeто    А имотите на Митьо Очите трябва да се върнат, или?

    БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
  29. 29 Профил на dj x2805
    dj x2805
    Рейтинг: 496 Неутрално

    До коментар [#8] от "Darcas":

    Ами не чети светсните медии... Може и 24 фаса или плик.бг със заглавия Бонба, ШОК, Там може да ревеш ако Пееф свали по някой килограм живо тегло от мъка...

    www.soundcloud.com/x2805
  30. 30 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8802 Неутрално

    Вие да не сте ЦРУ или ФБР, че всичко е толкова тайно. Или тайната е заради друго.

  31. 31 Профил на tolex
    tolex
    Рейтинг: 1115 Неутрално

    е от такива секретни комисии, заседания и свръх-правоимащи сме на това дередже

  32. 32 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Рейтинг: 284 Разстроено

    Въпросът е как всеки друг бизнесмен в България може да бъде смачкан от властта. Научаваме за това защото в случая въпросният бизнесмен, притежава активи в една от най качествените, но и най неудобна на властта медия. Друг е въпросът дали точно тази медия не е причината за оказване на натиск.
    За да имаш голям бизнес в България явно трябва да имаш доби отношения с властта, демек трябва задължително да си олигарх. В противен случай властта може да се разправя с теб без да дава каквито и било обяснения.

    Това на какво ви напомня? Дали приличаме на Русия?

  33. 33 Профил на wanderer
    wanderer
    Рейтинг: 2317 Неутрално

    До коментар [#27] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

    "Коя служба по света е длъжна да уведомява проверявания за действията си?"

    Всяка служба, която издава нормативен акт (наказателно постановление; решение, предявяване на иск), касаещо проверявания и защитата на неговите права (лични данни, банкова тайна, търговска тайна, данъчна тайна, държавна тайна - проверяваният може е да е ключов натовски генерал или важен колатерейтърен разузнавач, да кажем на ЦРУ) трябва да води изрядна процедурна документация (кога и с кого заседава и по какъв проблем) и коренспонденция (платеният секс по хотелите не се смята за редовно заседание). Тефтерчето на Филип Златаров, друго герберско творение, плод на Монтанското право в лицето на Искра Федосова, не е "цивилизационен избор". Дори взе че изчезна поради нарушаване на процедурните правила. Затова на баш клюкари (вещи лица, следователи, прокурори) не се предоставят оригинални документи - само копия или извлечения от регистър (Кредитен, но не и кредитните досиета на банката) и се разговаря само чрез адвокат ... за да не клюкарстват излишно.
    Иначе, клюкарските служби нямат никакви задлжения да инфоримарт когото и да е било. Често ги съдят за клевата или нарушаване на човешките права ... като българскатата прокуратура (тия клюкарят като градския прокурор кокинов дори и в Банкянските тоалетни на фона на шумното казанче на Баце), следствие или съд.

    И няма как нещо да е "служебна тайна", ако информацията е придобита по престъпен начин - нарушение на банкова, данъчна, търговска или държавна тайна. Това, тайната, важи само за мафиотските организации. Вярно е, че на служебната тайна й викат "омерта", но си е пак служебна тайна. Ама истинска, без разписване на чл. 313 от НК, защото само веднъж е възможно да се декларират неверни обстоятелства ... и след това вече няма "проверяван".

  34. 34 Профил на b_52_strato
    b_52_strato
    Рейтинг: 1056 Неутрално

    До коментар [#8] от "Darcas":

    Ма не ядеш ли ве, баце? Как тогава направи розовите си бузки?

    Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
  35. 35 Профил на джендър NATO generals
    джендър NATO generals
    Рейтинг: 1034 Неутрално

    КОНПИ: Всичко е секретно, дори това дали и къде е заседавала комисията --> Законодателят е преценил така, за да не се източи или прехвърли актив преди налагането на запор! Ако не ви харесва, предложете депутатите да го променят. Иначе казано-лобирайте! Я си представете няКОЙ наркотрафикант. Комисият реши да му конфискува имущество, но медиите предупредят засегнатото лице, и той прехвърли имуществото си на друг. ТОва малко рпеди налагането на запор! Каво правим в такъв случай? Викаме, че сме демокрация, и че правата на престъпниците трябва да бъдат винаги ПРЕгарантирани, за да не се засегне дори 1% невинни? ТО затова за 28 години демокрация няма вкаран ни един престъпник, поУитик, банкер, олигарх в затвора! Затова престъпниците са навсякъде във властта, в олигарсите и т.н.

    Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
  36. 36 Профил на franklin
    franklin
    Рейтинг: 1723 Неутрално

    Какъв мазен, нагъл и безжизнен поглед...

    "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
  37. 37 Профил на Uprsport
    Uprsport
    Рейтинг: 1247 Неутрално

    С добавката, че понякога присъстват и инспекторите, които са извършвали проверката, но те можели да докладват и по видеоконферентна връзка.
    —цитат от коментар 0 на автора

    След като информацията е класифицирана, каква е тази видеоконферентна връзка. По сертифицирана за това ниво мрежа ли се извършва или всичко е ала-бала, като в цялата държава. За себе си съм сигурен, че е ала-бала.

  38. 38 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3424 Неутрално

    До коментар [#27] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":
    За уважаемия господин наркодилър ми хареса😊

    Мърфи е оптимист!
  39. 39 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Рейтинг: 284 Весело

    До коментар [#28] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

    Абе как все такива никове си избирате каманягите, че ви ходят като на свинчета звънчета.

  40. 40 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Рейтинг: 284 Весело

    До коментар [#28] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

    Абе как все такива никове си избирате каманягите, че ви ходят като на свинчета звънчета.

  41. 41 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Рейтинг: 284 Неутрално

    До коментар [#28] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

    Унукя типично по стара десарско комунистическа традиция се опитваш максимално да омаскариш човека. Ти изобщо знаеш ли какви са конкретните обвинения в случая? А за предисторията хептен.
    Къде е Ямбол, къде е Истанбул? С невъоръжено око се вижда тенденцията и белите конци. Митьо Очите можеш да го сравняваш с някой като брата на вашия депутат от Русе или оня другия търговец на гласове. Подобни идиотщини могат да хванат дикиш на някое нелегално сборище на някой язовир, а не в този форум! Долна и мръсна работа...

  42. 42 Профил на batzdravo
    batzdravo
    Рейтинг: 2052 Неутрално

    ЧК е жива! По собствено "усмотрение", тя може да заподозре и разследва тайно, а след време, защо не, и да съди, арестува и разстрелва, до стената!
    Не са ли, обвитите в тайна и неограничени от всякакъв контрол, действия, показател за нечисти, но обвити в законосъобразност, намерения?!
    Сещам се пак, за един германски пастор, който е мълчал!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK