Лозан Панов: Мониторингът не постига резултати у нас, но не трябва да отпада

Лозан Панов: Мониторингът не постига резултати у нас, но не трябва да отпада

© Анелия НиколоваДокладът на Брюксел не може да промени реалността и правосъдната система в България. Той е по-скоро политически, отколкото технически. Той е стъпка към бъдещо премахване на мониторинга, но не защото са изпълнени дадените препоръки, а защото с този механизъм не могат да бъдат постигнати резултати.


Това беше част от коментара на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по повод изводите от 11-я мониторингов доклад за България, който беше публикуван в сряда.


Според него механизмът на Европейската комисия, по който страната е в мониторинг от влизането й в Европейския съюз, не постига резултати у нас.
"Докладът, колкото и да е направен по начин, който да постигне някакво спокойствие за председателството на България, очевидно е, че този механизъм не постига резултати. Мониторингът е с цел да се отстранят дефицитите в правосъдие и вътрешен ред, но 10 години по-късно няма резултат", коментира Панов преди заседанието на съвета.


Според Панов мониторингът не трябва да бъде премахнат, защото у нас гражданите вярват повече на европейските институции, отколкото на българските. "Свалянето на мониторинга ще има обратен ефект не толкова за България, колкото за самите европейски институции – защото евроскептицизмът, който се проявява в много държави, може да се прояви и тук", смята още председателят на ВКС.


"Докладът не може да промени реалността. Нееднозначните послания в доклада аз не мога да ги споделя – от една страна, казваме, че има проблем, от друга страна, ги прикриваме тези проблеми В продължение на 10 години дипломатичният език, с който се казват проблемите, очевидно се разбира погрешно от адресатите. Смятам, че България не е изпълнила препоръките и необходимите критерии за нормална правова среда в нашата страна и има много дълъг път, който да бъде извървян", заяви още Панов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK