Съветник от Варна изпрати на прокуратурата сделки с общински жилища

Съветник от Варна изпрати на прокуратурата сделки с общински жилища

© ДневникСигнал до прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция за нарушения при продажбата на общински жилища във Варна е подал общинският съветник Григор Григоров (Реформатори и патриоти). Това съобщи самият той по време на пресконференция днес. Според данни, посочени в сигнала, само от сделките, сключени през 2015-2016 г., местният бюджет е бил ощетен с не по-малко от 1 млн. лв.


Григоров цитира справка, според която която двете години са били продадени близо 80 жилища жилища. Задължителното условие за купуването на апартаменти от общинския фонд е наемателите им да са живели в тях не по-малко от пет години. Според общинския съветник нямам как този регламент да е бил спазен за въпросните имоти, тъй като актовете за общинска собственост на 59 от тях са били издадени едва след 2011 г. При това положение новите им собственици няма как да са ги обитавали в продължение на пет години до сключване на сделката за покупка.


Пак според представените днес данни общинските имоти са продадени на цени, 2-3 пъти по-ниски от пазарните. Според действаща и в момента наредба на местната администрация във Варна продажбата на общински жилища трябва да става на цени, не по-ниски от данъчната им оценка. Така апартаментите са били купени от новите им собственици на максимални цени около 300 евро на кв.м.
"Има и по-драстични разминавания с реалните пазарни цени, каза Григоров. Къщи от по 50 кв.м в близкото до Варна с. Каменар са продавани на цени под 3 хил. лв. Всички тези цифри сочат сериозни индикации за корупция."


В сигнала си до прокуратурата Григор Григоров е написал също, че общинският бюджет във Варна търпи сериозни загуби и от занижените цени, на които отдава под наем жилищния си фонд. "Те са между 40 и 80 ст. на кв.м, което ги прави повече от 10 пъти по-ниски от пазарните, каза той. Освен това в общински жилища продължават да живеят под наем лица, които не отговарят на изискванията за това или от дълги години живеят в София. Сред останалите са следователи, прокурори и длъжностни лица от силовите структури, които по принцип би трябвало да се занимават с нередности в самата общинска администрация."


Днес Григоров каза, че въпреки многократните му настоявания правната комисия във варненския общински съвет нито веднъж до момента не е разглеждала случаи на неправомерно настаняване или продажба на общински имоти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK