Цацаров: В прокуратурата не е постъпвало нищо от Турция за контрабанда на цигари от "Булгартабак"

Цацаров: В прокуратурата не е постъпвало нищо от Турция за контрабанда на цигари от "Булгартабак"

© Николай ДойчиновГлавният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не е сериозно да се мисли, че в Интерпол има сигнал за контрабанда на цигари в Турция от "Булгартабак" и той да не е стигнал до българската прокуратура. Цацаров говори пред журналисти, след като взе участие в комисията за борба със сивата икономика и контрабандата, където обяви, че има нужда от нова промяна в Наказателния кодекс, защото прокуратурата на практика била с вързани ръце при паралелния износ на лекарства.


Във вторник стана известно, че турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) е изготвила доклад за "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак" и превърнали се в източник на контрабанда", който е бил изпратен до главния секретар на международната организация за полицейско сътрудничество Интерпол.


На въпрос дали от турските служби е постъпвала информация за "Булгартабак", главният прокурор отговори отрицателно. След въпрос на "Дневник" дали прокуратурата ще се самосезира по доклада на турската служба, той отговори: "за да се самосезирам по доклад на тяхната служба за контрабанда, не просто трябва да прочета някъде, че такъв доклад има, а такъв доклад трябва да съществува и да стигне по възможните официални канали". Последва уточнение, че все пак прокуратурата може да поиска доклада от разследващите в южната съседка, на което той заяви, че няма никакъв проблем да се отправи такова допитване до турските власти.
Цацаров обаче все едно не чу следващия въпрос - дали все пак ще отправи допитване.


След изявлението му пред медиите, "Дневник" отново попита главния прокурор дали ще поиска доклада от турските власти. Цацаров помоли за повече подробности за какъв доклад става дума и след като му беше обяснено, заяви, че не е сериозно да се мисли, че в Интерпол има информация за контрабанда на цигари от българска фирма и тя не е стигнала до прокуратурата. Накрая посъветва да не решаваме междуличностните си въпроси чрез институциите и допълни: "Вие знаете какво имам предвид".


Иначе по време на изказването му от медиите, друг журналист го попита какво ще каже за "Булгартабак", а Цацаров заяви, че трябва да му се зададе конкретен въпрос. Преди да получи такъв, той заяви: "ако бъдат предприети съответни законови изменения (предложението на ГЕРБ за отпадане на давността за престъпления при приватизация - бел.ред.) - няма да има разлика между "Каолин" и "Булгартабак", а всекиму своето". Попитан не го ли притеснява, че крайният собственик на "Булгартабак" е неизвестен, Цацаров отговори, че три пъти се задава един и същ въпрос и повтори, че ако има конституционни промени за приватизационните сделки ще се действа към всички равно.


Не пожела да коментира "тази за момента политическа дискусия" - за отпадне на давността за престъпления, свързани с приватизацията. Заяви, че би коментирал проекта за промяна на Конституцията и то само от правна-техническа гледна точка. Той обаче допълни, че имало и друга работа - "години минаха и приватизационни сделки отшумяха, все пак някаква справедливост трябва да има". Допълни, че в крайна сметка справедливост не е раздадена. Въпросът защо се е случило така, той препрати към предишните главни прокурори Борис Велчев и Никола Филчев.


"Че когато е започнала приватизацията, знаете ли къде съм бил аз - в Районен съд в Асеновград


и там съм си вършил работата", обясни сегашният главен прокурор.


След това Цацаров отново повтори, че справедливост не е раздена, но въпроса "защо" бил към предшествениците му. "Ако конституционните промени бъдат приети, каквото трябва прокуратурата ще направи, защото няма да има друга възможност." Последва нов въпрос за приватизацията на "Каолин", по която има окончателно съдебно решение - законът не е нарушен и не означава ли това, че справедливост е раздадена. Той отговори, че съдебното решение по гражданско дело - отговорът му не касаел "Каолин", а бил принципен, не изключва наказателното преследване за неизгодна сделка например.


Какво каза за наркотрафикантите в парламента, евродоклада и корупцията четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK