Цацаров: В прокуратурата не е постъпвало нищо от Турция за контрабанда на цигари от "Булгартабак"

Цацаров: В прокуратурата не е постъпвало нищо от Турция за контрабанда на цигари от "Булгартабак"

© Николай ДойчиновГлавният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не е сериозно да се мисли, че в Интерпол има сигнал за контрабанда на цигари в Турция от "Булгартабак" и той да не е стигнал до българската прокуратура. Цацаров говори пред журналисти, след като взе участие в комисията за борба със сивата икономика и контрабандата, където обяви, че има нужда от нова промяна в Наказателния кодекс, защото прокуратурата на практика била с вързани ръце при паралелния износ на лекарства.


Във вторник стана известно, че турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) е изготвила доклад за "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак" и превърнали се в източник на контрабанда", който е бил изпратен до главния секретар на международната организация за полицейско сътрудничество Интерпол.


На въпрос дали от турските служби е постъпвала информация за "Булгартабак", главният прокурор отговори отрицателно. След въпрос на "Дневник" дали прокуратурата ще се самосезира по доклада на турската служба, той отговори: "за да се самосезирам по доклад на тяхната служба за контрабанда, не просто трябва да прочета някъде, че такъв доклад има, а такъв доклад трябва да съществува и да стигне по възможните официални канали". Последва уточнение, че все пак прокуратурата може да поиска доклада от разследващите в южната съседка, на което той заяви, че няма никакъв проблем да се отправи такова допитване до турските власти.
Цацаров обаче все едно не чу следващия въпрос - дали все пак ще отправи допитване.


След изявлението му пред медиите, "Дневник" отново попита главния прокурор дали ще поиска доклада от турските власти. Цацаров помоли за повече подробности за какъв доклад става дума и след като му беше обяснено, заяви, че не е сериозно да се мисли, че в Интерпол има информация за контрабанда на цигари от българска фирма и тя не е стигнала до прокуратурата. Накрая посъветва да не решаваме междуличностните си въпроси чрез институциите и допълни: "Вие знаете какво имам предвид".


Иначе по време на изказването му от медиите, друг журналист го попита какво ще каже за "Булгартабак", а Цацаров заяви, че трябва да му се зададе конкретен въпрос. Преди да получи такъв, той заяви: "ако бъдат предприети съответни законови изменения (предложението на ГЕРБ за отпадане на давността за престъпления при приватизация - бел.ред.) - няма да има разлика между "Каолин" и "Булгартабак", а всекиму своето". Попитан не го ли притеснява, че крайният собственик на "Булгартабак" е неизвестен, Цацаров отговори, че три пъти се задава един и същ въпрос и повтори, че ако има конституционни промени за приватизационните сделки ще се действа към всички равно.


Не пожела да коментира "тази за момента политическа дискусия" - за отпадне на давността за престъпления, свързани с приватизацията. Заяви, че би коментирал проекта за промяна на Конституцията и то само от правна-техническа гледна точка. Той обаче допълни, че имало и друга работа - "години минаха и приватизационни сделки отшумяха, все пак някаква справедливост трябва да има". Допълни, че в крайна сметка справедливост не е раздадена. Въпросът защо се е случило така, той препрати към предишните главни прокурори Борис Велчев и Никола Филчев.


"Че когато е започнала приватизацията, знаете ли къде съм бил аз - в Районен съд в Асеновград


и там съм си вършил работата", обясни сегашният главен прокурор.


След това Цацаров отново повтори, че справедливост не е раздена, но въпроса "защо" бил към предшествениците му. "Ако конституционните промени бъдат приети, каквото трябва прокуратурата ще направи, защото няма да има друга възможност." Последва нов въпрос за приватизацията на "Каолин", по която има окончателно съдебно решение - законът не е нарушен и не означава ли това, че справедливост е раздадена. Той отговори, че съдебното решение по гражданско дело - отговорът му не касаел "Каолин", а бил принципен, не изключва наказателното преследване за неизгодна сделка например.


Какво каза за наркотрафикантите в парламента, евродоклада и корупцията четете тук.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4437 Неутрално

  Покрихме ли всичко?! Или да!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 646 Любопитно

  напълно резонно да не получите информацията :D а директно на интерпол D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  За атаката срещу "Дневник" и "Капитал":

  Сотир Цацаров: Не коментирам изявленията на обвиняеми.

  За контрабандата на цигари от "Булгартабак":

  Турските служби: Не споделяме информация със заподозрени.

 4. 4 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  "Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не е сериозно да се мисли, че в Интерпол има сигнал за контрабанда на цигари в Турция от "Булгартабак" и той да не е стигнал до българската прокуратура."

  Най-вероятно не ви вземат на сериозно и ви нямат абсолютно никакво доверие.

 5. 5 Профил на dann5
  dann5
  Рейтинг: 320 Неутрално

  абе ясен е главният прокурор. Със всяко свое действие доказва как основно работи за онова прасе.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5623 Неутрално

  Цацаров, Ердоган пита ли ви за контрабандата на Булгартабак в Турция ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#2] от "mititu":
  До коментар [#3] от "Един препатил":

  Т.н. Гл. прокурор (надявам се, че не за дълго) е разследван по Глобалния закон Магнитски! Коя сериозна служба би имала доверие на такъв?

 8. 8 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И това оставаше! Цацаров да почне да хапе ръката, която го храни, а и да си признае, че е хранен човек и един от Тримата шишковци!

 9. 9 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Едно не мога да разбера. Защо се притесняваме, че законно изнесени за Дубай цигари, стигат контрабандно до Турция, при положение, че южната ни съседка неприкрито си създаде и финансира партия в България.
  Няма ли да узреем, че националната сигурност не винаги означава перфектно добросъседство, а в случая дори имаме и реципрочно недобронамерени актове.
  Явно обаче някои хора се притесняват повече за чуждите нациотални интереси

  Горбачов
 10. 10 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  До коментар [#9] от "Горбачов":

  Защото това е ОПГ. Нациоанална сигурност не се прави, като не разследваш ОПГ, независимо от причините. Баси малоумните тролове.

 11. 11 Профил на SilverSign
  SilverSign
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Измежду многото други бисери, от досегашните парламент и правителство (едва ли някой нормален човек числи Цацаров към съдебната власт) научихме, че има два вида давности:
  - Давности, които трябва да бъдат въведени и
  - Давности, които трябва да бъдат отменени.
  Общо-взето, между тях няма кой знае каква разлика - важното е по цял ден да ръчкаме законите, за да ги нагодим, както на нас ни е удобно и да накажем "лошите", а народът да спи спокойно. За въпросите срещу "добрите" си затваряме ушите и се правим, че не сме чули.

  Всичко гениално е просто, но не всичко просто е гениално.
 12. 12 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  Според господин Цацаров , няма нужда да се самосезира за нощо. Е може ама малко , за интересите на РСК-МиГ.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Спокойно, докато си ти там, никой няма да разбере че е постъпвал. Най-много да те намагнитят малко.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 14. 14 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 710 Неутрално
 15. 15 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Имах си хас да (не) е постъпвало.
  По-скоро не е обявявано!!!

  Колко ли струва тази свин(и@) на другата, че да дава така "правилните" отговори?!?

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Те турците знаят, кой какъв е и на кого служи. Затова са преценили, че няма смисъл да информират прокуратурата.

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Цацата ще ни разкаже ли за какво го привика Ердоган през сепрември 2015а?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1459 Весело

  не разбрах, на Филчев и Велчев каква сраведливост се гласи да въздаде г-н Цацаров... щото за това, че са проспали давността май бая други работи вече им бяха въздадени хахах?

 19. 19 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#10] от "Doge":

  Хубаво е, че си ти да преценяваш какво е ОПГ. Мерси, че ме осветляваш с великия си двуклетъчен мозък

  Горбачов
 20. 20 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2352 Весело

  До коментар [#3] от "Един препатил":

  Точно! За какво да ни уведомяват, след като файдата ще бъде нулева!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 21. 21 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1026 Весело

  Едно не мога да разбера. Защо се притесняваме, че законно изнесени за Дубай цигари, стигат контрабандно до Турция, при положение, че южната ни съседка неприкрито си създаде и финансира партия в България.Няма ли да узреем, че националната сигурност не винаги означава перфектно добросъседство, а в случая дори имаме и реципрочно недобронамерени актове.Явно обаче някои хора се притесняват повече за чуждите нациотални интереси
  —цитат от коментар 9 на Горбачов


  За какви емоционално оцветени актове говориш, би ли обяснил? Актовете, за които става дума, са юридически подплатени. Дали са добронамерени или не, е съвсем друг въпрос. Все пак политиката не на всякъде се прави само под юргана, като с кмета на Симитли. Нали така? Или бъркам?

 22. 22 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Няма ли да узреем, че националната сигурност не винаги означава перфектно добросъседство,
  —цитат от коментар 9 на Горбачов


  Кое добросъседтво е нарушено, бе пич? Частна фирма на Шиши (подарена му от Боко) извършва международни криминални дела. От какъв зор аз, ти, филанкишията или който и да било трябва да му съдействат? Ами засрал нещата, да се оправя? Това че му харизаха самата фирма малко ли е? Или сега трябва да стане и общодържавен проблем? Зер, да не отслабне Шиши? Ти сериозно ли говориш тези, или си просто някакъв съвсем задръстен трол?

 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2980 Весело

  Турчулята не могат да си опазят границите и после "Булгартабак" им виновни. От катарските свободни зони ги заливат с безакцизни цигари по няколко кюрдски канала. Мощната демократична подкрепа за кюрдите води и до някои екстри като пълно беззаконие в големи райони от Турция. И какво общо има Цацаров?

 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Контрабандата на цигари в България видимо намаля през последните 2 години. За това заслуга имат граничните, митниците, МВР, данъчни, прокуратура, съд. Но за Лилето Шапкаджиева това не е интересно. Фикс-идеята "Цацаров" е довела до пълно умопомрачение газетата.

 25. 25 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Тримата шишковци- безпишковци.

 26. 26 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  Цацата каза, че справедливост не е раздадена, а трябва да има. Раздаването на "справедливост" от Цацаров е по-страшно от бездействието на предишните главни прокурори. Като си помисля само за справедливост по Цацарски, и ми се изправя косата.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  "Затова са преценили, че няма смисъл да информират прокуратурата."

  Всъщност Турция е информирала цялото българско общество - тури забрана на (контрабандистите) Делян Пеевски и Ахмет Доган да стъпват на нейна територия. Тук обаче разни "библиотекари" и пишман патриотаре намесиха Русия, САЩ, дявол и Господ за да прикрият "бизнеса" на балансьорите.

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1790 Весело

  До коментар [#24] от "Lemmy":

  "Контрабандата на цигари в България видимо намаля през последните 2 години. "

  Така е. "Видимо" е намаляла и "невидимо" приходите от акциз от цигари и алкохол също намаляват, въпреки непрекъснатото му повишаване (за цигарите). А за "видимото намаляване" основен принос имат "невидимите" бандероли, внасяни от Турция (там печатницата като частна собственост е неприкосновена), и лепени на фиктивно изнесените (само по документи) български цигари.

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1790 Весело

  "има нужда от нова промяна в Наказателния кодекс, защото прокуратурата на практика била с вързани ръце при паралелния износ на лекарства"

  Паралелният изос на лекарства е разрешен в целия Европейски съюз. Друг е въпросът как изчезват цели партиди от нечии складове и как НЗОК е платило лекарствата за онкоболни без да има онкоболни.
  Проблемът не е, че прокуратурата е с "вързани ръце", а че здравната система (НЗОК) е с "вързана отчетност" - не знае кой с какви лекарства се лекува (при проверка на РЗОК имаше пациент с предписани 29 лекарства в една и съща седмица, а пък пловдивска лаборатория беше направила кръвни картини на 3000 пациента, от които 2663 отдавна починали).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK