Прокуратурата иска да ѝ развържат ръцете срещу паралелния износ на лекарства

Прокуратурата иска да ѝ развържат ръцете срещу паралелния износ на лекарства

© Надежда Чипева, КапиталСпоред главния прокурор Сотир Цацаров има нужда от нова промяна в Наказателния кодекс, тъй като в момента държавното обвинение на практика е с вързани ръце при паралелния износ на лекарства. Това стана известно на заседанието на комисията за наблюдение на приходните агенции и за борба със сивата икономика и контрабандата.


"Паралелният износ на лекарства може да се дължи на паралелен внос или на лекарства, които така или иначе са легално в страната, изписвани по надлежния ред, финансирани от Здравната каса и въпреки всичко не са стигнали до крайните потребители", заяви Цацаров.


Нужна е криминализация на паралелния износ на лекарства, допълни той. Новият престъпен състав по думите му трябва да бъде в раздела престъпления срещу народното здраве. Пред журналисти главният прокурор каза, че кодексът е от 1968 г. и това е видно от използваните думи в този раздел - "тури или примеси". Според него той не отговаря на новите обществени отношения.
"Изпадаме в ситуация, която общо взето един възрастен юрист бе нарекъл


престъпление има, но няма състав в Наказателния кодекс",


обяви главният прокурор. По думите му възможностите на прокуратурата са само повдигане на обвинение за данъчно престъпление, пране на пари и евентуално митническа контрабанда. По думите на Цацаров при тези деяния пострадва държавния фиск, но по-опасното е, че се застрашава човешкото здраве с паралелния износ на лекарства.


Обемът на паралелния износ е толкова голям, че твърде често хиляди пациенти остават без животоспасяващи лекарства, се разбра от дебатите в комисията. Институциите обаче се оказват безсилни - Агенцията по лекарства от две години насам само регистрира износа, а прокуратурата "не разполага" с текст в закон, по който може да повдига обвинение за такива деяния. Според Цацаров е нужен независим контрол над лекарствата, тъй като зад износа им стоят крупни интереси.


"В същото време се наблюдава един стремеж да се прехвърлят абсолютно всички проблеми възникнали по повод отпускане, предписване на лекарствени средства на прокуратурата", заяви Цацаров.


На заседанието се разбра още, че Софийската градска прокуратура разследва контрабанда на скъпоструващи лекарства по сигнал на журналиста и Изпълнителната агенция по лекарства.


Главният прокурор съобщи още, че днес са разкрити четири бензиностанции в Пловдив, Хасково и Капитан Андреево, в които е намерено гориво без документи за над 100 хиляди лева. "Открити са цистерни, които се товарят в тъмните часове на денонощието, открити са резервоари, които се намират под повърхността на земята".


Заседанието бе белязано и от политически противопоставяния, след като депутатът от БСП Драгомир Стойнев уж на шега два пъти коментира, че управляващите обикновено ги гонят от залите - вчера председателят на парламента Димитър Главчев изгони лидера на БСП Корнелия Нинова от заседанието на Народното събрание.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  Някий може ли да разясни, какъв е този паралелен износ и зщо е криминален?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  Някий може ли да разясни, какъв е този паралелен износ и зщо е криминален?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Що бе? ШиШарките да не са хвърлили око на бизнеса с хапчета?

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  Аз също не разбирам за какво иде реч.

 5. 5 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":Аз също не разбирам за какво иде реч.
  —цитат от коментар 4 на Един препатил


  Дали не е заради Марешки? Да им направи мнозинството за промяна в конституцията...
  Това НС и този прокурор са най-големия та.ак на прехода.

 6. 6 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Някий може ли да разясни, какъв е този паралелен износ и зщо е криминален?
  —цитат от коментар 1 на DDR


  Паралелният износ, съответно внос, е налице, когато стоки и услуги (напр. лекарства или сетелитна ТВ) предназначени за една страна, обикновено по–бедна (напр. България, Гърция...), се изнасят, съответно внасят, към по–богати страни (напр. ОК, Холандия...), разбира се на по–високи цени от тези в бедните страни, но все пак по–ниски от тези в по–богатите страни.

  Обикновено официалните/ексклузивни доставчици в по–богатите страни се оплакват от "подбиване" на пазара им пред на местните органи за защита на конкуренцията. Никъде не е криминализирано, а се урежда от правото на ЕС, в частност правилата за конкуренция и ЕК следи много внимателно за подобни практитки.

  Интересно какви ги плещи Цацата, без да си дава сметка как предизвиква ЕК. Но така е у нас – някой критикува цацатурата, а тя се опрвдава, че нямало закони...

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 7. 7 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Цацаров да си мери приказките. Това е нормална търговска сделка, защото не е забранен износа на тези лекарства.
  Иде реч за това, че нашата НЗОК е изнудила западни производители да продават по-евтино лекарства у нас (нема лошо!), те ги доставят на по-ниски цени на нашите дистрибутори, а после се оказва, че понеже сме тарикати, ги връщаме обратно на пазари с по-високи цени...Губят производителите, но странно защо те не ривът...

 8. 8 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3591 Неутрално

  До коментар [#6] от "c.b.o.":

  Когато става дума за лекарства,не бива да ги приравнявате до сателитна телевизия или марка цигари.Защото става дума за здраве и живот.Представете си,че едно лекарство е по-евтино в България,и уж е осигурено за пациентите ,но се изнася почти цялото навън.Тогава имаме ситуация,когато се застрашава живот и здраве на пациенти.Та, не смесвайте сателитната телевизия със живота и здравето на пациентите.

 9. 9 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3591 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz73":

  Оствате произодителите-те не реват,защото става дума за малки количества.Ама нашите пациенти без лекарства реват,и по-лошото-страдат и умират от липса на лекарства.Има и друго-част от тези количества се водят изписани напациент,но не стигат до него.А,тъй като са изцяло платени от НЗОК,значи някой печели двойно-хем прибира парите от НЗОК,хем продава втори път лекарството навън.

 10. 10 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#8] от "yanne":

  Не ги смесвам, просто давам определение за паралелен внос/износ, а само по себе си то не прави разлика м/у конкретните стоки и услуги. Чиста икономика.

  Разбира се, след това има много други съображения, социални и т.н., и за хората, особено болните, едно лекарство е несравнимо по–ценно от каквото и да било друго. Та затова има непазарни механизми като централизираното закупуване на лекарства от НЗОК. Въпросът е защо НЗОК не може да осигури необходимия минимум от лекарства, та се налага такива да се търсят на свободния пазар, който пък познава и паралелен внос/износ. С една дума, в случая някой пуска медийни димки с този паралелен износ.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 11. 11 Профил на philosophiser
  philosophiser
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Мдааа, разбирам че с добро намерение ги говорят тези приказки, ама са пълни глупости. Държави са се опитвали да ограничават това движение, ама дистрибуторите атакуват такива закони и си има си решения на европейския съд, които казват че ограничаването на износа е против основните свободи на съюза (движение на хора, капитали, стоки и услуги). Та няма как да им развържат ръцете, щото е против законите на ЕС.

  И да, проблемът е, че в БГ касата одобрява относително ниски цени към дистрибутор (и за реимбурсиране), и съответно на дистрибутори (като Марешки) им е по-изгодно пряко или през прекупвач да изнасят за чужбина.

  Във всички страни от Централна и Източна Европа го има този проблем заради големите диференциали в цените, които различните каси са склонни да плащат. Пациентите са прецакани, производителите са “прецакани”, само дистрибуторите са напред от тая работа.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8726 Неутрално

  Че кой и е вързал ръцете на прокуратурата. Нали това и е работата.

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#6] от "c.b.o.":

  Благодаря за обяснението. Не че искам да споря, но все пак в него нещо не ми се връзва. Това, което описвате е известно като реекспорт. А тук ми говорят за "паралелен износ", т.е. успореден. Успореден на какво? Оставам с впечатлението, че се говори за лекарства на български производители, доставени на техните дистрибутори в България, които вместо да ги разпределят в аптечната мрежа ги изнасят в други страни. Т.е. извършват износ успореден, паралелен на редовния износ на самите производители. Така по мога да си го обясня. Но само при едно условие - че българският производител продава на своите дистрибутори в България лекарствата на по-ниска цена отколкото ги изнася в други страни. И то толкова по-ниска, че дистрибуторът вместо да смъкне кожата на българския потребител предпочита да изнесе лекарствата в друга страна, от което да спечели повече, оставайки под цената на редовния износ на производителя. Което пък нещо не ми се вярва. След като в малък гръцки магазин Париж съм виждал кашкавал "Пършевица" на цена под цената в "Кауфланд" в София....

 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3740 Неутрално

  Аз чух нещо подобно от бившия министър на здравеопазването , преди седмица. Бизнеса е за стотици милиони. Той също каза, че е незаконен.
  Останах с впечетлението, че български фирми купуват на преференциални цени, за да продават на бг пазара, вместо това ги изнасят зад граница, а тук често има дефицит.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Във всички страни от Централна и Източна Европа го има този проблем заради големите диференциали в цените, които различните каси са склонни да плащат. Пациентите са прецакани, производителите са “прецакани”, само дистрибуторите са напред от тая работа.
  —цитат от коментар 11 на philosophiser


  Точно! И това не е нещо ново. Преди време подобни практики имаше и в Южна Европа в посока Северна Европа. Но няма начин – ако да речем едно лекарство, произведено от Байер в Германия, се продава за 1 евро (2 лв.) в България, 1,20 в Гърция, 1,50 в Испания и 2,00 в Германия и 2,20 в ОК, винаги има риск българските или гръцки дистибутори на Байер да изнасят към Германия или Англия. Това обаче няма да засегне нуждаещите се, ако здравната каса закупува необходимото количество лекарства или законодателят задължи местните дистрибутори да поддържат определен минимум лекарства в наличност. Защо изобщо трябва да се намесва наказателното право?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 16. 16 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Отново араламбене. Вдигане на шум за нещо, което, ако е незаконно, трябва да бъде преследвано без специално законодателство. И тъй, ако дадено лекарство е осигурено на по-ниска цена и реимбурсирано (частично, или напълно платено от касата), то не би трябвало да се изнася от страната. Ако няма плащане с обществени средства, няма никакви законови пречки.
  Има един въпрос, който ми се върти в главата. Че няма горна граница на доставяните бройки от даден медикамент и някой се възползва от това.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 17. 17 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#13] от "Един препатил":

  Дал съм пример в коментар 15.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  До коментар [#13] от "Един препатил":

  Вашето обяснение дава смисъл. Няколко пъти тука съм казвал, че като ме налегне романтичният патриотизъм и реша да правя бизнес с БГ производители и все ми пробутват за износ цената им на дребно в БГ с ддс....щото те на запад беряли парите по дърветата....та Вашето обяснение има логика.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4809 Неутрално

  До коментар [#14] от "hope":

  Но пък не е незаконно! Цацаратурата да си намери казус по отношение на контрабандата, а да не търси под вола теле!

 20. 20 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 406 Неутрално

  А тук ми говорят за "паралелен износ", т.е. успореден. Успореден на какво? Оставам с впечатлението, че се говори за лекарства на български производители, доставени на техните дистрибутори в България, които вместо да ги разпределят в аптечната мрежа ги изнасят в други страни. Т.е. извършват износ успореден, паралелен на редовния износ на самите производители.
  —цитат от коментар 13 на Един препатил


  Точно! А паралелният внос е, когато наред с официалния или ексклузивен дистрибутор за дадена страна, се внася същата стока от дистрибутори на същия производител за други страни.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4809 Неутрално

  Резервоарите на бензиностанциите били под земята!? Боже, Господи! Ами къде да са бе, Цаца? В небето? На всички бензиностанции резервоарите са под земята и това е по норматив!

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10407 Неутрално

  След паралелния удар по Иво Прокопиев, следва паралелен удар по Огнян Донев. Да се готвят Сашо Дончев и оръжения бизнес за втори тур.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1045 Разстроено

  Цели десни партийки се спонсорират от параленлият износ! Мъка!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 24. 24 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1045 Любопитно

  След паралелния удар по Иво Прокопиев, следва паралелен удар по Огнян Донев. Да се готвят Сашо Дончев и оръжения бизнес за втори тур.
  —цитат от коментар 22 на penetrating


  да не би случайно Русия и САЩ да имат някво споразуменийце за България?
  До коментар [#22] от "penetrating":

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 25. 25 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3591 Неутрално

  До коментар [#10] от "c.b.o.":

  Въпросът е,че здравеопазването не е "чиста икономика" .А НЗОК,осигурява необходимите количества за нашия пазар.Просто те изтичат към по-високата цена.

 26. 26 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3591 Неутрално

  До коментар [#14] от "hope":

  Точно така е. Това е един от бизнесите на Марешки,но не само на него.

 27. 27 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#25] от "yanne":

  До коментар [#10] от "c.b.o.":Въпросът е,че здравеопазването не е "чиста икономика" .
  —цитат от коментар 25 на yanne


  Да твърдя обратното? Прочети внимателно какво съм писал, че не ми се потретва.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#17] от "c.b.o.":

  Да, разбирам го, примерът е много добър. Като пример. Оставям настрана въпроса колко е вероятно Байер да продава в България за 1 евро нещо, което продава в Германия за 2 евро. и че обратното ми се вижда по-вероятно. Но както и да е - не става дума за това. А за самото понятие "паралелен износ". Мисълта ми е, че това, което описвате е известно още от времето на финикийските търговци като "реекспорт". Защо сега е измислено понятието "паралелен износ"? Да не би то да е също като понятието "инвойс-фактура", което съществува само в главите на данъчните служители?

  ПП. И като понятията "петролни химикали" и "годишни акредитиви", които съществуват само в обясненията на Цветелина Бориславова за офшорната фирма, която са имали с Бойко Борисов в Кипър.

 29. 29 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#28] от "Един препатил":

  Не, не е "реекспорт", което е сходно понятие, но все пак различно от "паралелен внос/износ". Както посочих, параленият внос/износ не е измислено сега понятие, нито има много общо с античността. Акцентът тук е върху ролята на дистрибуторите, както по отношение на производителите, така и спрямо останалите дистрибутори.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 30. 30 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Оставям настрана въпроса колко е вероятно Байер да продава в България за 1 евро нещо, което продава в Германия за 2 евро. и че обратното ми се вижда по-вероятно.
  —цитат от коментар 28 на Един препатил


  Защо да е по–вероятно? Да, производителите взимат предвид особеностите на местния пазар като доходи на населнието, цени и т.н. при ценообразуването и най–вече при определяне на отстъпките за дистрибуторите за съответните пазари.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#29] от "c.b.o.":
  До коментар [#30] от "c.b.o.":

  Благодаря Ви още веднъж за обясненията. Признавам, че не ги разбирам. Не мога да разбера как отстъпките, които производителите дават на своите дистрибутори могат да бъдат не само в зависимост от размера и редовността на оборота, а и на някакви съображения за доходи и крайни цени, дори и когато става дума за лекарства. Подобни съображения са работа на дистрибитурите и правителствата, не на производителите. Не мога да разбера как е възможно български дистрибутор да изнася обратно в Германия лекарства на немски производител в опаковки и с указания на български език. Не мога да разбера как е възможно това да се случи без немският производител "да откъсне главата" на българския си дистрибутор за това, че вместо да развива продажбите на българския пазар му разбърква другите пазари. Не мога да разбера дори това и да се прави защо да е престъпление и с какво интересува Цацаров след като държавата не извършва доплащания към дистрибуторите при вноса, а доплащанията на НЗОК се извършват към аптеките след продажбата на лекарствата. Не мога да разбера защо ако се извършват нарушения с доплащанията на НЗОК трябва да се приемат нови закони, а не се прилагат съществуващите. За сметка на това оставам с впечатлението, че се вдига някаква пушилка, която след като се уталожи ще ни поднесе много по-високи цени на лекарствата. В порядък на стабилност.

 32. 32 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#16] от "bajhuj_2010":

  Огромния проблем е, че за българския пазар са договорени едни от най-ниските цени на лекарства в цяла Европа. Говоря и за лекарства на свободна продажба, най-вече масовите, които всеки си купува от аптеката. Цените в България са направо абсурдно ниски. Паралелния износ е причина много лекарства да изчезват защото от пазар, който носи минимални печалби на производителя, се превърнахме в такъв ощетяващ ги подбивайки цените на други пазари. Не се и съмнявам, че Марешки е от големите играчи в схемата.
  Най-лесния изход за производителя от подобна ситуация е да спре да продават на нашия пазар и нишата да я запълним с по-евтини и некачествени генерици а засегнати пациенти да се спасяват по единично като търсят нужните им лекарства от Турция и Гърция.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10407 Неутрално

  До коментар [#24] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Едва ли, местни интереси (#Кой), твърде дребни за тях.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Не мога да разбера как отстъпките, които производителите дават на своите дистрибутори могат да бъдат не само в зависимост от размера и редовността на оборота, а и на някакви съображения за доходи и крайни цени, дори и когато става дума за лекарства. Подобни съображения са работа на дистрибитурите и правителствата, не на производителите.
  —цитат от коментар 31 на Един препатил

  Интересни разбирания все пак, въпреки престореното неразбиране. Или пък не? Ако оборотът беше единствен критерий за размера на отстъпката за дистрибутори, то колкото по–малък е пазара и по–бедна страната, толкова по–близо до базовата цена, съответно с по–малки отстъпки, щяха да са и цените за дистрибутори в тази страна. Това обаче не е така. Освен това, тази базова цена не се определя от правителства и дистрибутори, а от производителя. Може би колосалният ви опит с кашкавал "Пършевица" в малки гръцки магазинчета в Париж Ви е подвел, независимо от абсурдността си, та сте решил да го превърнете в пълноценна икономическа теория.

  Не мога да разбера как е възможно български дистрибутор да изнася обратно в Германия лекарства на немски производител в опаковки и с указания на български език.
  —цитат от коментар 31 на Един препатил

  По същия начин както испански дистрибутор изнася френски или немски лекарсва в ОК. Поразгледайте сайта на ЕК и може би ще ви стане по–ясно, освен разбира се, ако конкретиката пречи на Вашето разбиране.

  Не мога да разбера как е възможно това да се случи без немският производител "да откъсне главата" на българския си дистрибутор за това, че вместо да развива продажбите на българския пазар му разбърква другите пазари.
  —цитат от коментар 31 на Един препатил

  Заради правилата за конкуренция в ЕС. Както вече посочих, ЕК следи мнага внимателно подобни практики и никак не гледа с добро око на производители, които гледат "да откъснат главата" на своите дистрибутори, замесени в паралелен внос/износ.

  Не мога да разбера дори това и да се прави защо да е престъпление и с какво интересува Цацаров
  —цитат от коментар 31 на Един препатил

  Споделям Вашето неразбиране (вж. по–горе):
  Интересно какви ги плещи Цацата, без да си дава сметка как предизвиква ЕК. Но така е у нас – някой критикува цацатурата, а тя се опрвдава, че нямало закони...
  —цитат от коментар 6 на c.b.o.  За сметка на това оставам с впечатлението, че се вдига някаква пушилка
  —цитат от коментар 31 на Един препатил

  Същото впечатление...
  С една дума, в случая някой пуска медийни димки с този паралелен износ.
  —цитат от коментар 10 на c.b.o.


  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 35. 35 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Огромния проблем е, че за българския пазар са договорени едни от най-ниските цени на лекарства в цяла Европа. Говоря и за лекарства на свободна продажба, най-вече масовите, които всеки си купува от аптеката. Цените в България са направо абсурдно ниски.
  —цитат от коментар 32 на tri


  Един препатил, но вечно неразбрал, ще Ви каже, че е точно обратното, че тук се продават най–скъпите лекарства (и кашкавал "Пършевица").

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 36. 36 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  Престъпление представлява само нелегалният износ на платени с пари на НЗОК (75% от цената) на уж нуждаещи се, а всъщност прекупвачи с рецепта или - другият случай - откровени кражби от болниците.

  Иначе паралелният експорт си е напълно законен и е резултат на няколкократно по-ниските цени за българския пазар от цените в Европа. Затова реекспортът е легален и е част от свободната търговия със стоки и услуги в ЕС и просто не може да бъде забранен. Може да бъде ограничен с различни търговски режими, но популистка промяна в НК безсъмнено ще бъде отрязана от Конституционния съд. Това вече се е случвало.
  http://legalworld.bg/42073.ks-otmeni-tekst-ot-zakona-za-lekarstvenite-produkti-v-humannata-medicina.html

  Извод: с такива здравни вноски - такова здравеопазване.

 37. 37 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#5] от "vhv":
  От вчера се чудя как 88 депутата са срещу статуквото на ГЕРБ и в същото време Марешки им осигурявал квалифицирано мнозинство от 160 гласа?
  Нещо ми куца математиката 240-88 =152 как ги докарват до 160?

 38. 38 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  До коментар [#9] от "yanne":

  абе що си измисляте нова медицина ,как ще изпише някой лекарство ,което е скъпо струващо и след това това лекарство няма да стигне до този ,на който е изписано ,а някакъв аптекар мародер ще го изнесе за печалба ,това може да стане само ,ако си болен мозък и не разбираш нищо от технологията на продажбите .Лекарствата се изписват на определен болен само след преглед ,от джипито ,след това от специалист ,след това протокол ,който се заверява на 2 нива в РЗОК и НЗОК и пак присъства пациента и се подписва навсякъде ,след това пак джипи изписва рецепта ,след това аптеката контролира купуването с подпис на пациента ,след което следват проверки на тази рецепта на поне 6 нива ,дали е изпълнена ,изписана правилно ,подписа дали съвпада ,трябва мнооого здрава организация и маса фалшиви пациенти с фалшиви диагнози и фалшиви изписвания и фалшив контрол ,за да спечелиш от едно фиктивно изписано лекарство ,просто не е рентабилно и не може практически да се осъществи това .Проблема на нашата система е ,че лекарствата влизат в търговеца на едро , от там ги изписват уж към аптеките ,които работят с НЗОК ,а се изнасят ,без изобщо да участва НЗОК ,тоест няма далавера с държавни и обществени пари ,просто самите лекарства се изнасят от търговеца на едро навън ,където се печели .Всичко това може да стане само защото няма система за контрол на лекарствата ,която има в цял свят ,дори и в Македония ,която е проста и включва бар код на кутията на лекарството ,който служи за контрол на пратката ,тя отива в аптеката и там се продава ,само ,че ако е с разрешителен бар код на местен лекар ,тоест само след преглед ,подпис и печат от лекаря ,така се знае опаковката в кой пациент отива ,кога и какво точно е продадено и не изчезват лекарства ,това се прави и в най малката македонска и ли европейска аптека и там такава делавера е невъзможна ,защото аптеката на секундата си губи лиценза ,заедно с този на фармацевта ,тук е обратното ,лекаря не играе в играта ,всеки си се лекува сам с това ,което му определи аптекаря ,който не е учил нищо ,а е един търговец на лекарства ,който знае кое за какво е ,но няма никакъв хабер пациента от какво е болен и дали му е правилна диагнозата ,като не го е видял лекар ,затова смъртността тук е огромна , болниците са пълни с над 2 милиона хоспитализации и никой не следи ,къде аджаба да се лекували умрелите преди да загинат , защо хоспитализираните не са търсили лекар преди това и защо не носят и те отговорност и да си плащат скъпото лечение ,като преди това сами са се лекували и по аптеки и дрогерии ,а не са посещавали лекарите си .

 39. 39 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  До коментар [#36] от "Lemmy":

  много точен извод , с такива здравни вноски ,толкова здравеопазване ,дори и това е много , след като лекарите и прегледа им в България са оценени на 1 -3 лв ,колкото е цената на градски кенеф ,пълна порнография ,а след това и всички недоволни , ами няма как да са доволни ,като 4 милиона ,участват в здравната система с 0 вноски ,а чакат държавата да им ги плаща с вноските на другите 2.4 милиона плащащи данъци , така не остават пари за никого ,няма направления и изследвания ,а ударите отнасят личните лекари ,които са най омразните същества за пациентите ,защото не им дават постояннно направления ,които просто няма откъде да се вземат ,защото са лимитирани ,много правилен извод .

 40. 40 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Паралелната търговия е законна, както писаха и преди мен. Ограничителни мерки могат да се налагат от държавите на основание защита на общественото здраве, ако са пропорционални. Има и директива за лекарствата, в която пише за осигуряването на медикаменти за населението.
  Лакомата цаца се опитва да изземе всички функции в държавата, но в случая правото на ЕС ще я спре.
  Вярно, че сме дебили, ама все пак не сме чак такива идиоти, за каквито ни мисли Цацаров.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK