Валери Симеонов: Демографските проблеми са сред най-тежките за България

Валери Симеонов: Демографските проблеми са сред най-тежките за България

© Юлия ЛазароваДо края на ноември правителството следва да отчете пред Народното събрание изпълнението през 2016 г. на стратегията за демографското развитие на България 2012-2030 г., а dо 31 януари 2018 г. да внесе в парламента и отчет за изпълнение на дейностите по мерките за преодоляване на демографската криза. До 31 март 2018 г. - да представи в НС прогноза за демографското развитие до 2040 г. Това решиха депутатите, които със 105 гласа приеха предложение на ГЕРБ и "Обединени патриоти" след разискване за демографските проблеми на страната.


Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ използва разискванията, за да заяви, че партията му продължава да настоява за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който също бе в пленарната зала. По думите му в демографската стратегия се записват цели за пред Европа, но изпълнението им се дава на националистите и проблемът се решава по сталинисткия принцип няма човек – няма проблем. "Цялостната политика на днешната власт е политика на двойните, различните стандарти, включително и за морала. Осъден за ксенофобия и етническа омраза отговаря за демографската политика – ярък цинизъм", заяви той.


Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че ще подмине без коментар призива на Карадайъ да депозира оставката си. "Демографските проблеми са едни от най-тежките на съвременна България", заяви той и посочи, че въпросът е много отговорен и трябва да бъде обсъждан, но не и да бъде използван политически.
"Тенденцията за демографски срив не е от вчера, не от шест месеца, не е и от, както имаше твърдения, че преходът към пазарна икономика е направил това", заяви Симеонов от парламентаната трибуна. Той изнесе данни, че за 10-те години преди 1989 г. е имало отрицателен прираст от 2.3 на сто. "Това е една трайна тенденция в българското общество, която определено но се влияе от това дали има преход от пазарна към планова и каквато и да е икономика", смята той.


Преди това Дора Янкова от "БСП за България" се обърна към управляващите с предложение за създаване на фонд "Индустрия" и фонд "Регионално въздействие" за целенасочени инвестиции в определени региони с цел преодоляване на демографската криза. "Ако не вземем мерки, демографската криза може да стане демографска катастрофа", предупреди тя.


"В очакване сме на драматични икономически и социални катаклизми", смята и Хасан Адемов от ДПС. Той посочи, че цяла Европа има демографски проблеми, но в България, освен че населението застарява, то и намалява със застрашителни темпове. "През 2016 г. 100 излизащи биват заместени от 63-ма влизащи в страната", посочи той. Адемов изтъкна, че раждаемостта се увеличава не когато се увеличават социални придобивки, а когато у обществото има очаквания за икономически ръст.


"Отмина времето, когато демографската политика се отличаваше само с мерки за увеличаване на раждаемостта", увери в отговор Руслан Тошев от ГЕРБ. Съпартийката му Светлана Найденова също посочи, че демографските проблеми в страната са трупани с десетилетия. "Те не могат да бъдат решени за няколко години. Това е политика за 30-40 г напред", добави тя.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Разстроено

  Да не усложняваме нещата с партийна пропаганда - просто и ясно за изминалата 2016 - та сме намалели с 52 000 !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  В нормалните държави има раждаемост и прираст , от мутренските територии всички бягат.С 5 лв. повече детски надбавки няма да стане.

 3. 3 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Тези дебати трябваше да се водят преди 50 години . Сега няма смисъл....

 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Демографските проблеми в България не са от вчера. Те започнаха веднага след 1989 година и вече достигнаха катастрофални размери - застаряващо население, висока смъртност, ниска раждаемост и неграмотност сред голяма част от населението. Едва през тази година проблемите се поставят редом пред парламента и пред обществото и се правят планове за преодоляване на тази катастрофа.

 5. 5 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1442 Весело

  Днес съм досадно любознателен за което се извинявам, но не разбирам кое е лошото на сегашното положение?

  България е добре поставена, има всичко, не са нагъчкани хората да се бият за жизнено пространтство и в същото време има достатъчно средища с много тълпа. Деца СЕ раждат и растат. Мада Нейча си знае работата, какъв е тоя панически алармизъм а и кой пречи на загрижените да правят по пет деца? Прабабите са имали повече при далеч не хубави условия.

  Ми правете деца, кво ми мрънкате? Аз ли да дойда да ви ги права?

  Facing Worlds
 6. 6 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Как така? Та България е в клуба на най-богатите, БВП на РБ е 100 млрд., от свръхданъци 3-4 млрд., европейски програми за десетина млрд., работещи в чужбина превеждат още толкова, имаме ефективна пазарна икономика, модерна демокрация по последна дума на техниката и пр. тъпизми. Как така? Да не искате да кажете, че сме съсипали страната и живота си за някакви химери? Протестирам!

 7. 7 Профил на Ентусиаст
  Ентусиаст
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Еми ако исках ДПС да ми решават проблемите, щях да гласувам за тях.
  Видя се колко струват и те - агенти за влияние на ФСБ.ру

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Ами те не се решават с щракане на пръсти.На майките дадохте по още 40 лв,та станаха 380.Като на пенсионери.
  Как да гледат деца?!
  Знам,че желанието е по-важно,но все пак животът е с пари.

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#5] от "saint evlampi":

  Деца се раждат и растат, но не са достатъчно. Като сложим и емиграцията на хора в работоспособна възраст и семейства с деца, положението хич не е добре...! Тенденцията е България да се превърне в циганизирана полупустиня след 20-30 години!
  Напълно сме наясно, че началника ти Борисов, дето е разведен с едно дете, да не мисли за демографските проблеми на държавата. Дори и дъщеря му гледа внука в Америка...! Това, какво ти говори?

  Като се сетя, как ГЕРБ направиха на луди, няколко десетки хиляди майки, че да връщат пари, заради калпаво написан текст в някаква наредба или закон беше...! Милиционерите са пълни идиоти и нямат никаква идея, какво да се прави, поне за намаляване въздействието на демографската криза!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Мустафата, като го гледам и слушам - надига ми се някаква носталгия по Доган и Лютфи.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 11. 11 Профил на Ентусиаст
  Ентусиаст
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Абортите байчо, абортите.
  Не са циганите виновни, че си раждат децата, а ние си ги трепаме "защото не сме готови"

 12. 12 Профил на Ентусиаст
  Ентусиаст
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "xmm":

  Майка с два три аборта и 10000 лв да й дадеш, па ше е крива

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#12] от "tmh19539939":
  Не виждам връзка с абортите,но виж статистиката - напоследък абортите са по-малко от ражданията.

  https://www.abort.bg/ %D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5/

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Неутрално

  До коментар [#13] от "xmm":

  Ми щото противозачатъчните са по-яки!
  Човекът иска да каже, че абортите вредят, ама като зобеш 10-15 години противозачатъчни с шепи, по-лесно ще си смениш пола, отколкото да родиш!

  [email protected]
 15. 15 Профил на Ентусиаст
  Ентусиаст
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "xmm":

  Еми супер е това.
  При това - да подчертая - не съм за забрана на абортите, защото има различни случаи. И не можеш насила да ги накараш да си раждат децата. Повече съм за осъзнаването и промяната в личните ценности (изхвърлянето на някои от ценностите, насадени по телевизията)

 16. 16 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1442 Весело

  До коментар [#9] от "tww09306483":

  "Напълно сме наясно, че началника ти"

  Кои сте 'вие'? Или страдаш от размножаване на личността? И за какъв началник ми плямпаш при положение че не ме познаваш?

  По темата - какъв е проблемът със сегашното положение на нещата и защо считаш че ще се задълбочава а не подобрява? Прескочи квалификациите към мен понеже лично си ми/сте напълно безинтересни

  Facing Worlds
 17. 17 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Така е и койк е ви пвен за това?

 18. 18 Профил на Ентусиаст
  Ентусиаст
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "xmm":

  Абортите са убили повече българи, отколкото всички войни взети заедно?
  Извинете, някой вижда ли това?
  https://www.abort.bg/ за-абортите/статистика-за-абортите/

 19. 19 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И такива ще останат, докато съществува партия като БСП, която мрази нормалните хора, мачка ги, унижава ги и изпитва удоволстие садистично да ги отстранява от важни постове. Затова са и побойте по улицата, защото примерът от най високо място е на простащина, агресия и безнаказаност. Но правилата, които измислят ежедневно не важат за тях. Най голямото съжаление е, че имат и подкрепа в Европа.

 20. 20 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И такива ще останат, докато съществува партия като БСП, която мрази нормалните хора, мачка ги, унижава ги и изпитва удоволстие садистично да ги отстранява от важни постове. Затова са и побойте по улицата, защото примерът от най високо място е на простащина, агресия и безнаказаност. Но правилата, които измислят ежедневно не важат за тях. Най голямото съжаление е, че имат и подкрепа в Европа.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7649 Неутрално

  Валери се сети, че отговаря и за демографията.

 22. 22 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  До коментар [#3] от "elevation04":

  Ми то детските надбавки бяха въведени тъкмо преди 50 години - не помните ли? 5 лм за едно дете, 20 - за две деца, 55 - за три деца /50% от социалния минимум за издръжката на три деца тогава/ и по 5 лв за всяко следващо. Системата си беше добре обмислена и функционираща, но инфлацията по-късно обезцени детските надбавки, а въведените компенсации и компенсации върху компенсациите ги изравниха.

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  До коментар [#4] от "voyko":

  Демографските проблеми на България започват 50 години преди 1989 година, когато раждаемостта на етническите българи спада под необходимото за простото възпроизводство. След това те само се задълбочават.
  Малко хора знаят, че през 1939 тодина на 1000 омъжени жени в детеродна възраст в България се падат по-малко живородени, отколкото в Швеция, Франция или Англия. При това на всички омъжени жени въобще - с туркините, помакините и циганките - нито една от тези популации през 1939 година не е ограничавала раждаемостта си.

 24. 24 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  До коментар [#11] от "tmh19539939":

  Ще ви разочаровам - в момента абортите са много по-разпространени при циганите, отколкото при българите.
  Моята циганска сватя има 8 живородени деца и 25 аборта.
  При тях все още се смята за гордост за мъжа, ако жена му всяка година си прави аборт - това доказва неговата мъжественост.
  Ако жената използвала противозачатъчни щяла да се изку-ви - това е общото разбиране.

 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  До коментар [#11] от "tmh19539939":

  При ранната и всеобща циганска брачност циганките би трябвало да раждат средно по 8 деца при минимална естествена раждаемост - в действителност показателят през нашия век е 2,6-2,8 - т.е. чрез аборт или противозачатъчни се предотвратява раждането на две трети от децата.
  При българите би трябвало да се раждат към 6 деца - всъщност показателят е към 1,2 - предотвратяват се 80% от ражданията.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK