Еврокомисията е критикувала България за отношението към търсещите убежище

Бойко Борисов в бежанския лагер в Харманли.

© Пресофис на "Движение България на гражданите"

Бойко Борисов в бежанския лагер в Харманли.Интеграцията на бежанците все още е само пожелание, за непридружените непълнолетни не се полагат необходимите грижи, отношението към афганистанците е недостатъчно добро, а търсещите убежище биват задържани в лагерите без причина и без достъп до правна и преводаческа помощ.


Това става известно от писмо, изпратено от Европейската комисия до директора на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова и зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. То бе публикувано от авторитетното издание Balkan Insight. Негов автор е оглавяващият Директората за миграцията и защитата Лоран Мушел, изпратено е на 06.07.2017.


В текста се отбелязват множество недостатъци на българската система за убежище – липсата на адекватни мерки спрямо непридружените непълнолетни, на правна защита на търсещите закрила, на преводачи и на социални работници.


Непридружени непълнолетни
Служители, които да защитават интересите на търсещите убежище непълнолетни, са назначени в приемните центрове едва през декември миналата година и "очевидно не са били адекватно обучени, нито са достатъчно на брой (само един във всеки център)", посочва се в писмото. Коментира се и практиката подрастващите да бъдат прикачвани към възрастни, които не са техни роднини.


"Намирам, че отговорът ви по отношение на разпределянето на непридружени непълнолетни към възрастни търсещи убежище, които не са им роднини, подценява проблема за безопасността и защитата на непридружените непълнолетни", пише в писмото.


За тях няма и осигурено място, на което да бъдат отделени от останалите мигранти. Проект за отделен център има – за него на държавата ще окажат съдействие Международната организация по миграцията, финансиране ще идва от Норвегия, като засега се планира той да започне дейност през средата на 2018 г. Дори това да се случи, отбелязва Мушел, ще бъде прекалено късно да се адресира вече високият брой непридружени пълнолетни, а капацитетът на центъра ще е недостатъчен – в него ще могат да живеят само 50 лица.


Прием и задържане


В текста се посочва, че е необходимо да се поддържа контакт с общностите в бежанските центрове и че европейски институции могат да предложат помощ, стига да тя да им бъде поискана.


Макар българският закон да предвижда оценяването дали и доколко са уязвими търсещите международна защита, такива проверки не се правят достатъчно сериозно и масово. На тази тема държавните служители също не са достатъчно подготвени.


Припомнят се и отдавна съществуващи проблеми – хора от някои националности биват задържани за по-дълго, отколкото други; нямат достъп до правна помощ, нито до преводачи; в лагера в Бусманци лекар идва 1-2 пъти седмично.


Афганистанците


Комисията отбелязва, че България дава "удивително малко" статути на афганистанци в сравнение с другите европейски държави. 2.5% са удовлетворените молби за 2016 в България, на фона на среднo за ЕС 56%.


Българските представители са обяснили по време на среща на 27 юни, че това се дължи на факта, че търсещите убежище афганистанци понякога намекват, че искат статут, само за да бъдат освободени от лагерите или да не бъдат задържани изобщо, и че не искат да остават в България, а да продължат към друга страна от ЕС.


"Нека подчертая, че е важно решенията за убежище да се вземат индивидуално за всекиго и да се основават на скорошна и надеждна информация за държавата на произход. Не е подходящо решенията за убежище да се основават на категоризиране на определени националности", пише в текста и се настоява за нови обяснения защо отношението към афганистанците е такова.


"Приветствам факта, че българските власти намират интеграцията за приоритет. След няколко години на много ограничени действия е време този приоритет да бъде приложен на практика.


Това е жизненоважно не само за добруването на засегнатите и за българското общество, но и за да промени сегашната динамика търсещите убежище и получилите международна защита да продължават напред към други страни-членки. "


Говорител на Еврокомисията е отказал да потвърди истинността на писмото пред Balkan Insight с мотива, че институцията не коментира изтекли документи.


ДАБ и вътрешното министерство също не са дали коментар до времето на публикуването на текста.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Можеше да сложите и снимка от бунта в Харманли. По реалистично би било.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Да си ги приема комисията у Брюксел тъкмо по-бързо ще ги затрие.

  Thirty-one “youths” were arrested in Brussels on Wednesday at the Place de la Monnaie after the second riot in less than a week broke out in the Belgian capital.

  http://www.breitbart.com/london/2017/11/16/brussels-youths-riot-second-time-less-week/

 3. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  А комисията преценила ли е нашите възможности?

 4. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Търсещите "убежище" се оказаха търсещи лесен, безгрижен и осигурен живот на гърба на милионите европейски данъкоплатци. Колко време е нужно това да бъде окончателно проумяно от управляващите и електоратът им? Лицемерие, лицемерие, лицемерие....
  Шорош като ритне камбаната какво ще правите ве, еййй?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 6 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Каквото го няма, няма го - достатъчно хора, които да говорят арабски и някой от афганистанските езици и ако емигрантите не знаят западен език, трудно се комуникира с тях. Оценките за необходимостта за даване на убежище се бавят, но основната причина за това е, че емигрантите идват без никакви документи и не може бързо да се установи откъде са и води ли се там война, пък и напливът беше прекалено голям за малкото специалисти с които разполага държавата - може да се каже, че такива почти няма.

 6. 7 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Много лицемерно. А и много тъпо. Защо на здрав прав мъж от Афганистан не му се осигурява правна и езикова помощ. Защо наистина? Въпреки, че той изобщо не иска да остава в България. Има маса възрастни хора, живеещи само от пенсия, които имат например нужда от време на време от придружител. Не от целодневно гледане. Дори а такива елементарни неща държавата не отделя средства. Но за мангала, тръгнал да търси на хляба мекото, преводач и адвокат задължително трябва да му се осигурят. Отделно хотел, лекари пр. И да, вероятно лична охрана. Бах ти малоумниците.

  ПП Не съм ксенофоб. Подходът трябва да е диференциран. Наистина има хора, които могат и трябва да получат помощ. Но това за ощетените афганистанци страшно ме издразни.

 7. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#5] от "venci4":

  Спокойно, идва синът му.

  "Синът на Сорос тихо се оформя като основен либерален дарител
  Александър Сорос даде 4,5 милиона долара на кампании и комисии на Демократическата партия през 2016 г."

  http://freebeacon.com/politics/soros-son-quietly-steps-major-liberal-donor/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 8. 9 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Еврокомисията да погледне първо себе си, преди да критикува каквото и когото и да било! Превърнаха се в синоним на бюрократщина!

  Мърфи е оптимист!
 9. 10 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  Айде,бре!Била незадоволителна интеграцията?!Щото в Швеция или Германия е...

 10. 11 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Що не критикуват Англия? Те приемат още по малко бежанци от нас.

 11. 12 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Айде да го ..... Имаме по-големи проблеми от непшрекъснато мислене за бежанците.. Баби и дядовци мизерстват, обирани, бити, гладни.. Ние само за разни навлеци, дето не желаят да си оправят държавите ше мислим.

 12. 13 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#10] от "yanne":

  У Швеция, тъкмо мрънкаха, че ги настанили в каравани и им било студено. Отделно ги разселили на пичк@ си лелина из горите лапландски и не можели да се социализират. Абе мъка ви казвам.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 13. 14 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тука по онлайн новините: Германия екстрадира афганистанец в България, понеже оттам тепърва е влезнал на територията в ЕС, името му измислено е XY. България екстрадира афганистанеца XY обратно в Афганистан, понеже е пристигнал нелегално в ЕС.

  Локален съд в Германия изисква обратно връщане на афганистанеца XY от Афганистан. Разходи общо за 1-един афганец към 16.000 €, съдиите от заплатите си не дават и дял.

  Германия екстрадира винаги в малки групи, където е повече скъпо, вместо в по-големи.
  Смешно ми стана за Гърция, 14.000 от общо 62.000 доброволно са напуснали като бежанци Гърция и ЕС. Боклука остава

  Es muß Geld fließen!
 14. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 17 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1006 Весело

  Извод от заглавието-значи България е права!
  Втори извод-троловете рИват-значи Блгария е права!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 17. 18 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 509 Неутрално

  А кога Европейската Комисия ще изостви политически коректния тон и ще критикува целия порочен модел на управление на България, който ни лишава от суверинитет и ни тласка към самоунищожение. България, управлявана от авторитарни херои с мафиотски бекграунд, изчезва. Бежанците са по-важни. И вместо ЕК да отправя критики към Вашингтон, Москва и др. тигри размахва пръст на държава с услужливи политици, затънали до гуша в престъпни схеми, склонни на всякакви компромиси в името на личната сигурност.
  На нас се гледа като на буферна, гранична територия и населението не е важно. То може да бъде заменено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK