"Да, България" и още четири партии подготвят манифест през обща експертна платформа

Христо Иванов, "Да, България" и Атанас Атанасов, ДСБ

© Николай Дойчинов

Христо Иванов, "Да, България" и Атанас Атанасов, ДСБДа, България!", ДСБ/Нова Република, Зелените, ДЕОС и други организации и граждани започват нова инициатива, обща експертна платформа, която да изразботи визия за бъдещето на Европа и достойното място на България в нея.


Първото събитие от поредица срещи и дискусии е днес. То беше обявено от "Да, България" като създаване на първия български манифест на Европа. "В навечерието на българското председателство на Европейския съвет, България няма заявени приоритети и ясна визия за утвърждаването на страната ни, като съвременна Европейска държава. За тази цел инициираме създаването на първия Български манифест за Европа в модерната ни история", така от "Да, България" са описали събитието в поканата за него.


"Това не е коалиция, не е и граждански съвет. Това е обща експертна платформа, която ще работи, за да не се позволи на правителствената пропаганда да изпълни изцяло европейската тема. Това е платформа, която ще говори за демокрацията, върховенството на закона, която ще оборва тезите, пускани от правителствената радиоточка", обяви пред "Дневник" председателят на "Да, България" Христо Иванов.
Идеята е днес да бъдат излъчени и представени експерти по различни теми, които по време на европейското председателство, да държат и да говорят по важните теми. За да не позволят на Бойко Борисов да използва председателството за кампания, обяви още Иванов.


Темите на експертните групи не са концентрирани само в дневния ред на председателството. Самите групи тепърва ще се формират, като събитията, част от общата инициатива, ще бъдат и извън София. На днешната кръгла маса ще бъде обявено и първото предстоящо събитие на платформата. Идеята е през предстоящите дискусии да се случи и национален дебат по основните теми.


Форматът на тази платформа е "относително отворен", ще има редица дискусии и срещи с граждани, като изготвянето на манифеста за Европа не е фиксирано във времето,това ще бъде решено заедно с останалите партии и в зависимост от срещите, заяви още Иванов. "В идеалния случай общата платформа ще изготви манифеста за европейските избори", допълни той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK