Пазарът на жилища в Бургас - развитие в застой

Пазарът на жилища в Бургас - развитие в застой

© Радостина МарковаВ края на септември форум на търговците на недвижими имоти в Бургас отчете около 6% по-малко сделки от януари до юни в сравнение с първите шест месеца на 2016 г., но в същото време и повишение на цените с почти 25–30%. Други от представените данни показваха намаление с около 10% на издадените строителни разрешения в първата половина на годината. Макар и трудно обяснима със законите на предлагането и търсенето тази скрита картина подсказваше за раздвижване и нова динамика на пазара.


Според някои брокери обаче картината е по-различна. Според тях търсенето, предлагането и цените на имотите в Бургас са останали стабилни след началото на 2017 г. Те търсят обяснение за разминаването между по-малкия брой сделки и повишените цени в изходните данни, ползвани от колегите им.


"Увеличението от 25–30% вероятно има за база офертните цени, каза Румяна Георгиева, мениджър на агенция "Инфомакс". Вярно е, че търсенето нарасна, но
цените вече претърпяха сериозно увеличение


през 2015 и 2016 г. и достигнаха доста високи нива, за да растат допълнително на този етап. По тази причина през първите девет месеца на тази година имаме по-скоро задържане в цената, на която се осъществяват сделките".


Според Георгиева в момента няма как сделки да бъдат сключвани на цени, завишени с 25 – 30% спрямо м.г. тъй като подобен драстичен скок агенциите за недвижими имоти отчитат само в периоди на бум в търсенето, какъвто в момента в Бургас няма.


В същото време брокерите отчитат


повишен интерес към сделки "на зелено",


както и ръст на строителството в почти всички райони на града.


Едното обяснение за това е, че на пазара в Бургас в момента са останали предимно големи компании с бизнес история, която вдъхва доверие у клиентите, каза Румяна Георгиева. Втората причина, според нея, е рязко повишеното качество на новото строителство, като в същото време купувачите все по-трудно намират на вторичния пазар имот, който да удовлетворява изискванията им.


По данни на Сдружение "Недвижими имоти" в Бургас значителна част от покупките в момента се извършват с кредити при лихвени нива около и под 3.5%.


Големите агенции в града нe поддържат статистика за средните цени на продажби през първата половина на 2016 г. Обяснението, което дават е, че стойностите на сделките в различни райони на Бургас са съвършено различни, като при това става дума за несравними имоти.


Последните сделки, сключени за апартаменти в най-крайния квартал на града "Меден рудник", са за около 500 – 600 евро на кв.м. В други жилищни квартали покупките се движат на около 700 – 750 евро на кв. м. Общата тенденция обаче е в


ценовото изравняване на панелните и новите жилища

Пазарът на жилища в Бургас - развитие в застой

© Мария Съботинова, Строителство Градът


със сходни характеристики. Обяснението на търговците в този случай е, че въпреки минусите си панелните апартаменти продължават да имат много по-добро вътрешно разпределение от новопостроените.


За съвсем други цени става въпрос в централната част на Бургас и районите с морска панорама. Там квадратен метър жилищна площ се движи между 1000 и 1500 евро. Трети и твърде специфичен сегмент са луксозните имоти, формиращи между 5 и 10% от предлагането в центъра на града и определяния като "хитов" район "Лазур".


Встрани от този малък пазар е другият – през тази и миналата година


хит в продажбите са апартаментите от 55 -75 кв.м.


с дневен тракт (обединена дневна и кухня - бел. ред.) и една спалня. Според търговците на имоти, това са жилища, които удовлетворяват широк диапазон от клиенти. Той обхваща млади семейства, но и такива в предпенсионна възраст, освободени от грижите за деца.


Както и във Варна търсенето на добри строителни терени в центъра на Бургас надвишава неколкократно предлагането. А това естествено рефлектира в намаляващия брой на издадените строителни разрешения през последните три години.


"Строителите станаха предпазливи и пристъпват към сделки само ако са сигурни, че в краткосрочен план ще могат да реализират поне 80% от новоизградените площи", казва Георгиева. "В кварталите извън широкия градски център рискът за строителите е огромен. Не малка част от тях тръгнаха да разработват терени именно там при липса на каквато и да е инфраструктура, но и при положение, че това е задължение на общинската администрация. В Общия устройствен план на Бургас тези райони са отредени за жилищно строителство".


Така в търсене на добри терени и продажби голяма част от големите строителни компании в Бургас още преди години са се насочили към София, Пловдив и дори Варна.


Проблем за пазара на недвижими имоти в района на Бургас са и


застиналите продажби на ваканционни имоти


– сегмент, който вече няколко години е в сериозен застой. Причината е в оттеглянето на купувачи от Русия заради срива на рублата, но и в затягането на режима за износ на капитали от страната, смятат брокерите. Така според тях се е появил и сериозен вторичен пазар на имоти, собственост на руски граждани, които сега се опитват да се освободят от тях, за да върнат вложените средства. Купувачи обаче няма дори и при цени под тези, на които имотите са били купени.


От няколко години насам в София, Пловдив и Варна се заговори за пазар на т.нар. Airbnb имоти. Става дума за малки жилища - дневен тракт и сервизни помещения, пригодени за отдавани под наем за уикенд пътувания. Очакванията, че това ще се случи и в Бургас след увеличения брой директни полети от и до летището в града засега не се оправдават. Въпреки това от Сдружение "Недвижими имоти" в града отчитат оптимистичен ръст на сделките с клиенти от вътрешността на страната, които инвестират в имоти с цел отдаването под наем.

Пазарът на жилища в Бургас - развитие в застой

© Мария Съботинова, Строителство Градът


В момента


два района на Бургас чакат "звездния си миг".


Първият е зона "Д" на квартала "Меден Рудник", с красива панорама, но все още липсваща инфраструктура. Вниманието на инвеститорите се насочва в тази посока, тъй като възможностите за ново строителство в останалите части на квартала са вече почти изчерпани. Вторият район е кв. "Крайморие", който привлича с локацията си, но според брокерите там все още не се случва нищо, което да привлече вниманието на инвеститорите и потенциалните купувачи. Причината за това е, че общината не е решила какво ще се строи на това място.


"През последните години Бургас беше наистина разкрасен", казва Румяна Георгиева. "Приятно е да се живее в такъв град, влияе и на самочувствието, но това не е всичко. Успоредно с разкрасяването, строителството на паркове и инфраструктура, която да облекчи движението, вървеше и кризата. Много от местните компании фалираха, други преместиха производството си, трети съкратиха персонала си на половина. Това принуди много хора да напуснат Бургас. За да се върнат младите хора, които са и наши потенциални клиенти, трябва да има сериозно раздвижване на икономическата среда, привличане на инвестиции. Но това все още са само пожелания", смята тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Цените на жилищата в атрактивните градове в България винаги са били спекулативни.
  В Бургас е така заради морет, не заради стабилната икономика в региона. В Стара Загора е точно обратно! За мен изводът е "Гладен море не гледа, а за финансово обезпечения - морета бол"!!!!

 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  "Едното обяснение за това е, че на пазара в Бургас в момента са останали предимно големи компании......Много от местните компании фалираха, други преместиха производството си, трети съкратиха персонала си на половина. Това принуди много хора да напуснат Бургас."
  Това е положението, Минкеее! Хората ходят там където има работа. За какво ти е да живееш в най-хубавия град, ако нямаш работа и пари. Дребните фирми фалираха, останаха "големи компании" на централно разпределиние , захранвани от Бащицата. Но пък той да не е дядо Коледа? Стагнацията тук е убийствена. Свърши сезона, всички заведения затвориха, градът опустя. Няма икономика, няма производство, няма и кораби, а корабостроителниците фалираха. Няма и какво да се строи. И туристите намаляха, а платноходки хич не се виждат. Изобщо, на източния фронт нищо съществено.

 3. 3 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Всяка зима ще е така. Като се постопли, братята болшевики пак ще купуват.

 4. 4 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  До коментар [#3] от "yellow_hater":

  Не е точно така. Даже купилите вече се чудят как да продадат. Много са им спаднали приходите и не могат да си обслужват кредитите.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Бургас е умиращ град. Повечето млади хора са в Англия. Ако не са руснаците които идват лятото сме умрели и тези които останахме тук.

 6. 6 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 780 Любопитно

  През ден Дневник пуска статия за имотния пазар. Собственикът на "независимата" медия да няма стратегически интереси там?

 7. 7 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Последният параграф обобщава всичко.
  И това е в Бургас, който се води проспериращ за българските стандарти. Представете си какво става във Видин примерно. Да не говорим за не областни градове като Бяла Слатина.

 8. 8 Профил на Evgeni Berchev
  Evgeni Berchev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Бургас е екскремент в целофан. Ремонтират се паркове, градинки и улици с ниско качество и слаба поддръжка. Добре платените работни места са кът, цените са високи. Паркирането в централната част и периферията и е трудно, а там където липсва синя зона е безобразно хаотично. Има раздвижване за 3 месеца през лятото, но Бургас не е курорт, а над 200хиляден град, който има нужда от целогодишно работещ бизнес. Младите и образовани хора отдавна бягат от града, а без тях е трудно да се развива печеливша икономика.

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#7] от "jig":

  Какво има да си представяме...?! Положението в дълбоката провинция е убийствено! Ако питаш дежурните ГЕРБ-ери, всичко цъфти и вързва, ама на практика е такава мизерия и циганизация, че понякога не ми се иска да вярвам, че това дето го виждам пред себе си е истина...!
  Малко, по-малко всичко се концентрира в и около София. Варна и Бургас се раздвижват малко през лятото. Около Пловдив и Стара Загора се завъртя малко бизнес. Останалото е мъртвило...!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 330 Неутрално

  В Бургас не е създадено НИТО ЕДНО ново предприятие с да речем поне 200 работника. Това е показателно за икономическото състояние в града - пълна стагнация.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5583 Неутрално

  Бизнес-тип далавера в град-тип далавера.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  Всяка зима ще е така. Като се постопли, братята болшевики пак ще купуват.
  —цитат от коментар 3 на yellow_hater


  Слабо, много слабо. Те сега ще инвестират в Крим, Сочи и по Азовско море. Там теренът е девствен, а възможностите практически неограничени. Ма що не каните янки бе, нали са ви приятели? Че даже и съюзници.

 13. 13 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#10] от "меншевик":

  Точно така! Никакво предприятие не можеш да създадеш в Бургас ако не си гербаджия. Дори павилиончетата за цигари вече са на Пеевски.

 14. 14 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 786 Неутрално

  В момента


  два района на Бургас чакат "звездния си миг".

  Първият е зона "Д" на квартала "Меден Рудник", с красива панорама, но все още липсваща инфраструктура. Вниманието на инвеститорите се насочва в тази посока, тъй като възможностите за ново строителство в останалите части на квартала са вече почти изчерпани. Вторият район е кв. "Крайморие", който привлича с локацията си, но според брокерите там все още не се случва нищо, което да привлече вниманието на инвеститорите и потенциалните купувачи. Причината за това е, че общината не е решила какво ще се строи на това място.
  * * *

  И кой ще купува новите жилища на нов терен, като и за съществуващите в момента няма клиенти бе?! Те ти казват, че хората са избягали, няма работа, обаче "инвеститорите" ще застрояват нови райони. Все едно в София не е пълно със необитаеми сгради... по бул "Тотлебен" и бул "Цар Борис III" вечерно време като се спуснеш и зяпаш десетки неосветени кооперации и блокове... за кого са?

 15. 15 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Добрата новина е, че руснаците се изнасят.
  Лошата новина е , че И руснаците се изнасят.
  Бургас и през лятото вече не прави впечатление на особено жив град.

  E PLVRIBVS VNVM
 16. 16 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 969 Весело

  за бай читател туризма и културата явно не са икономика... и красивият град е ла*но в целофан... и без фабрики с комини нема бъдеще... и затуй хората бягали... ми те и от софия бягат... и от пловдив и от секъде, кога им падне сгода...
  бургас има уникална инфраструктура със всички възможни видове транспорт... и за размера си има си и достатъчно индустрия, предостатъчно даже, кога задуха от запад...
  много по-важно е че бургас има това, което освен в софия, в никой друг град в българия го няма - култура... и точно в "целофаниранния екскремент" тая култура може да се развие и процъфти и да разтегне туристическия сезон в целогодишен... и прочее
  ма който смета че икономиката е само фабрики, тва нема как да го разбере...
  с две думи цените на имотите в бургас ще растат... особено в центъра

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 17. 17 Профил на sulju
  sulju
  Рейтинг: 227 Неутрално

  от живеещ от март 2009 в Бургас

  До всички по горни. Виждам, че повечето от горните коментари са в правилна посока и наверно са правени, минимум от не бургазлии, като мен, максимум от интилигентни и обективно мислещи хора, за което ги поздравявам.
  Повод за моя коментар е изказването на наверно госпожа бургазлийка за единственното в Бургас култура

  Та на коментара:
  1. В Бургас всичко е наистина УМРЯЛО и целофанирано като лайно: това е транспорта- който блокира останалите в града, но явно госпожата ползва градски транспорт, този градски транспорт, който вече е с ленти на коловози и вълни т.е и по хоризонтала и вертикала отново ЛАЙНО.
  2. В най добрия град за живеене освен икономика и адекватни заплати, трябва да има и ЕКОЛОГИЯ, но явно госпожата е свикнала ДА ГЪЛТА и за това е привикнала и към мръсния въздух, който по под разбиране всички гълтаме.
  3. Така бленувана КУЛТУРА, госпожо не се изразява в постановки в театъра и операта и хора които ги посещават а в хилядите фасове и всевъзможни боклуци включително превръзки и памперси, в които тъне града НА МЕСТА. Заради недовършената инфраструктура тънем и в прахоляк в целия град. Но за госпожата с градския транспорт не важи, Тези дето се придвижваме с автомобили си го знаем как е....

  Така че ОБОБщАВАМ: НАЙ ДОБЪР ГРАД ЗА ЖИВЕЕНЕ Е
  ---- ИКОНИМИКА С АДЕКВАТНИ ЗАПЛАТИ И АДЕКВАТНИ РАБОТОДАТЕЛИ А НЕ ИЗТРЕщЕЛИ МУТРИ
  ------ ЕКОЛГИЯ
  ------- КУЛТУРА И ВЪЗПИТАНИЕ

  И ЗА ДА МЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗАВЪРшВАМ С ЛАФА ЗА БУРГАС
  В САМОТО ИМЕ Е КАЗАНО ИМА ДВА ВИДА ХОРА БУР(ГИ) И ГЪЗЛИИ В МОМЕНТА ГРАДА Е С 10-15 ОТ БУРГИТЕ И 85 % ОТ ГЪЗЛИИТЕ

  НА ТЕЗИ 85% ДОшЛИ С ГАЛОшИТЕ ОТ СЕЛО КАКВОТО И ДА ИМ ДАДЕш щЕ Е ВСЕ СУПЕР

  уСПЕХ НА гЪЗЛИИТЕ

 18. 18 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#16] от "tucker case":

  Всички видове транспорт викаш, а? Зимата от бургаското летище има точно два полета до Лондон и Москва. Дори от Варна има над 10.

 19. 19 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#9] от "tww09306483":

  За област Стара Загора не мога да се съглася, там голяма част от хората са наети да правят оръжия и да копаят въглища и двете неща ще замрът след време. А Варна е много по-малко зависим от туризма в сравнение с Бургас. Виж зимата от Бургас има 2 полета от Варна са 12.

 20. 20 Профил на kikaha4
  kikaha4
  Рейтинг: 221 Неутрално

  доста е надценена ситуацията с имотите, и ще се пада отвисоко както е тръгнало...но отрезвяването не е лошо нещо

  вече на всички е ясно, че младите и читавите бягат, а сезонът е кратък...заради половин главна улица и гледка към морето, дето отдавна не става за къпане, просто е лудост да се хвърлят толкова много пари

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  "...Много от местните компании фалираха, други преместиха производството си, трети съкратиха персонала си на половина. Това принуди много хора да напуснат Бургас...."

  Подобно нещо може да се случи само в България - градове с големи пристанища да имат проблеми с инвестициите, които се насочват във вътрешността на страната.
  А на север в Румъния само на 10 км се виждат огромни предприятия с десетки хиляди работни места, и оживени пристанища с големи кораби. Изобщо в цял свят е така - големите индустриални центрове са до морето, до пристанищата. А у нас обратното, софийската администрация е обърнала гръб на морето, и е построила една-единствена магистрала за лукойл-Нефтохим.

 22. 22 Профил на bloomberg_v
  bloomberg_v
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#18] от "primerno":

  какво е това ,,ДОРИ,,.....БУРГАС да не е НЮ ЙОРК,,,,Варненци не са стока , но са най-светски мислещите хора от провинцията.....най -малко страдат от селски скрупули за разлика от бургазлии,пловдивчани и др. ....

 23. 23 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#18] от "primerno":какво е това ,,ДОРИ,,.....БУРГАС да не е НЮ ЙОРК,,,,Варненци не са стока , но са най-светски мислещите хора от провинцията.....най -малко страдат от селски скрупули за разлика от бургазлии,пловдивчани и др. ....
  —цитат от коментар 22 на bloomberg_v


  Мисълта ми беше, че варненска и бургарска област са сходни като население (490 срещу 400 хиляди), но от Варна има много повече полети.
  А ти както ги подкара всички, значи съвсем не са останали читави хора.

 24. 24 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 712 Разстроено

  За кого ще ги строите бе сладурчета... Целия Ямбол, Айтос и Карнобат да се пресели, пак няма кой да ги купи, Хората нямат кинти да излязат в петък вечер - улиците са пусти, който не вярва, да иде да види - не да теглят кредити за ново строителство по 900 евра на квадрат. Не става всички да карат баничарки и да са касиерки. От години искам да се прибера в Бс и жилището е малкия проблем. Няма какво да се работи в тоя град

  Eff U Greta
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK