Здравният министър разпредели ресорите на новите си заместници

Смяната на министър Николай Петров с Кирил Ананиев, 10 ноември 2017 г.

© Николай Дойчинов

Смяната на министър Николай Петров с Кирил Ананиев, 10 ноември 2017 г.Заедно с встъпването на новия здравен министър Кирил Ананиев миналата седмица, в ръководството на Министерството на здравеопазването бяха назначени и нови заместници - д-р Бойко Пенков и Жени Начева. Днес ведомството обяви и какви ще са техните отговорности.


Заместник-министър Бойко Пенков поема основни ресори като
- медицинските дейности, образованието, квалификацията и следдипломното обучение в системата на здравеопазването
- регулирането и осигуряването на лекарствени продукти и медицински изделия, както и за управлението на системата при кризи.


Пенков ще осъществява контрол върху центровете за спешна медицинска помощ, домовете за медико-социални грижи за деца и държавните психиатрични болници, а също и върху Център "Фонд за лечение на деца", Центъра за асистирана репродукция, Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, Изпълнителната агенция "Медицински одит", Изпълнителната агенция по лекарствата и Изпълнителната агенция по трансплантация. Той ще отговаря за Националния център по трансфузионна хематология и за районните центрове по трансфузионна хематология, както и за Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти.
На заместник-министър Жени Начева са поверени
- обществените поръчки в системата на здравеопазването,
- администрирането на международните проекти и програми, европейската координация и международните дейности
- въвеждането на електронното здравеопазване.


Тя ще упражнява контрол върху управлението на търговските дружества, капиталовите разходи и собствеността, върху управлението на бюджета и финансите на МЗ, както и върху дейностите по планиране и анализиране в системата.


Заместник-министър Светлана Йорданова остава на поста си отпреди смяната на министъра и ще продължава да отговаря за превенцията на общественото здраве, за дейностите, свързани с отчитането и оценката на националните здравни програми и специализирани донорски програми. На зам.-мин. Йорданова са поверени още режимите, свързани с водите и храните и дейностите, отнасящи се до ваксините, които се осъществяват от главния държавен здравен инспектор. Заместник-министърът осъществява контрол върху Националния център по заразни и паразитни болести, Националната експертна лекарска комисия и Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 677 Неутрално
 2. 2 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Тези имат повече заместници отколкото са в Американското АероКосмическо Командване (NORAD). Такава админисрация не може да видите никога при частните организации ,само при държавните структури отглеждани на гърба на клетия данъкоплатец.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK