След консултации с православните църкви Св. синод ще реши дали да признае македонската

Синодната палата

© Юлия Лазарова

Синодната палатаСветият синод на Българската православна църква (БПЦ) ще се консултира с другите 14 поместни православни църкви, сред които са руската, сръбската и гръцката, преди да вземе решение дали да признае Македонската православна църква - Охридска архиепископия.


Това казаха пред "Дневник" от секретариата на Св. синод по повод огласеното вчера в предаването "Вяра и общество" по БНТ писмо от македонските висши духовници, в което се казва, че македонската църква е готова да обяви българската за майка църква, която пък първа да признае нейната самостоятелност.


Македонската православна църква - Охридска архиепископия, се отделя от Сръбската православна църква и обявява автокефалност през 1967 г., но до днес не е призната от нито една от православните църкви. В писмото си Синодът на Македонската църква изказва очакване българският патриарх Неофит да постави проблема пред Вселенската патриаршия и да се застъпи за обединението.


От секретарята казаха, че Св. синод най-вероятно ще разгледа предложението на заседанието си на 27 ноември, но едва ли ще вземе решение тогава. Причината е, че въпросът се смята за изключително важен и ще трябва Св. синод да проведе консултации с 14-те поместни православни църкви – Константинополската партиаршия, Еладската, Албанската, Полската, Кипърската, Румънската, Сръбската, Грузинската, Руската църква, православните църкви на Америка, Чешките земи и Словакия, както и Йерусалимската, Александрийската, Антохийската патриаршия.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Доколкото разбирам макетата не искат да се връщат в лоното на българската църква, а ние да ги признаем за самостоятелни и да им ходатайстваме, от което не печелим нищо. Така че да откажем като се аргументираме с несъгласието на другите ми звучи достатъчно тактично.

 2. 2 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Дано да е само питане, а не искане на разрешение от Москва и Сърбия. Това е исторически шанс за сближаване с Македония. Време е вече БПЦ да докаже на кого служи - на българските интереси, както през Въздраждането или на някой друг.

 3. 3 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ако нашата църква признае македонската, не ми се мисли какви "хубави" думи ще получим от гръцката.

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  За нас няма много различни решения. Македонците след като не могат да получат автономна църква трябва да избират от съседите. Ако не сме ние не е добре.

  подпис
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Нали е ясно какво "казват" църквите на Русия,Сърбия и Гърция. Църквата ни е слаба, няма воля и характер за да отстоява своя позиция и ще се "извини" с аргумента, че другите църкви не приемат.Жалко, изпускаме историческа възможност...

 6. 6 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  а миналата ли година беше,
  защо се отрече от позициите си
  и клена пред руснаците.
  щото николай от пловдив е на червения телефон.

 7. 7 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 449 Неутрално

  В писмото си Синодът на Македонската църква изказва очакване българският патриарх Неофит да постави проблема пред Вселенската патриаршия и да се застъпи за обединението.
  --------

  Това е лъжа. Македонската църква не иска обединение с Българската! Стига манипулации. Те искат Българсктата Патриаршия да им изходотайства признаване от останалите православни църкви!

  Все едно Каталуня да иска от Испания да ходотайства за признаването на независима каталунска държава.

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Сега ще видим кои са нашите командващи. Залагам, че руската ще е против. За гръцката и сръбската е 50:50. Не знам всички ли трябва да са съгласни.

 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Ще питат в Москва :)

  Birds of a feather flock together.
 10. 10 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "nemeria":

  До коментар [#7] от "theduloclan":

  В замяна на ходатайството от страна на БПЦ за признаване македонската православна църква за автокефална църква, воглаве с патриарх, макетата ще признаят историческата истина, че църквата им произлиза от българската православна църква. Това се има предвид с формулировката църква-майка.

 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван К":

  За нас няма много различни решения. Македонците след като не могат да получат автономна църква трябва да избират от съседите. Ако не сме ние не е добре.
  —цитат от коментар 4 на Иван К


  Докато МПЦ - ОА има такава теза за произхода си, тази, с нашето признание е съвсем отцепредателско:
  "Делото на светиот апостол Павле и светиот цар Јустинијан I го продолжуваат светите браќа Методиј и Кирил и нивните ученици светите Климент и Наум Охридски. Во втората половина на X век, во рамките на Самуиловата држава е организирана Охридската автокефална Архиепископија, врз темели на Јустинијана Прима, во достоинство на патријаршија. Подоцна, по паѓањето на Самуиловото Царство, повторно е сведена на степен на архиепископија и како таква постои цели осум века, сè до 1767 година кога е укината од страна на турскиот султан Мустафа III, а нејзините епархии се присоединети кон Цариградската патријаршија. Од овој момент па натаму, македонскиот народ прави постојани напори за нејзино обновување."
  Въобще, цялата "история" на тази "църква" е историята съчинена в МАНУ.
  Е ти още: "Особено жестоки борби биле водени во втората половина на XIX и првата половина на XX век, но поволни услови за враќање на самостојноста се создаваат дури во текот на Втората светска војна (1941-45 г.)."
  Въобще, тази "църква" бълнува някакво единство в съществуването си с праволславието от апостол Павел, през патриаршеския престол в Охрид по времето на Самуил, та до Екзархията.

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  До коментар [#7] от "theduloclan":

  Точно така. За това става въпрос.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Макетата искат автокефалност за тяхната архиепископия..... и ние да съдействаме. Но БПЦ ще чака команда от Клемъл и РПЦ.... както за вселенския събор.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 14. 14 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#10] от "BürgerBürokrat":

  Мани го това с цълквата-майка, прах в очите е. Трябва да ги контрираме с предложение да се върнат под опеката на българската църква, а не да ги признаем за отделни от нас.

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Е какво им пречи да си останат към БПЦ и да си имат охридски архиепископ с широки правомощия???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 429 Весело  Ако нашата църква признае македонската, не ми се мисли какви "хубави" думи ще получим от гръцката.
  —цитат от коментар 3 на jif44392826


  Много важно какво ще кажат гърците

 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#9] от "Xumpomo name":

  баш, чакат депешата по телекса от маскьве.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#14] от "nemeria":

  Става дума за политика. От канонична гледна точка Охридската архиепископия е схизматична църква. В историята на християнството никога и нито една схизма не е била затворена и излекувана и християнството се е разроило на многобройни анатемосващи се помежду си църкви. Въпросът е има ли какво да се спечели в политическо отношение от това и двете страни да подходят по-реалистично към ситуацията. Колкото и да не се харесва на БПЦ, на българския народ и държава, Македония, църквата ѝ и езикът ѝ водят САМОСТОЯТЕЛЕН и НЕЗАВИСИМ от България живот. С признанието на македонската църква, че е възникнала от БПЦ, България би спечелила признание за историческата истина, която иначе в Македония е подложена на най-безсрамни изопачавания. С този акт Македония признава, ако щете, че произлиза духовно от България. Дали не е време България също да признае, че Македония вече не е България? Обратното би означавало да си живеем в състоянието на взаимно анатемосване завинаги.

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  За нас няма много различни решения. Македонците след като не могат да получат автономна църква трябва да избират от съседите. Ако не сме ние не е добре.
  —цитат от коментар 4 на Иван К

  Между другото и повечето население на БЮРМ не знае ,че България първа призна така наречената Република Македония! За благодарност започнаха яка пропаганда против България, докато ислямизирането население от 15% им наближава критичните 40%.
  Абе как казват старците - кой каквото си е надробил да си го сърба!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#3] от "jif44392826":

  А на теб ти дреме, защото...?

 21. 21 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Още при отделянето си през 1967 македонската църква търси признание първо от България. Тогава патриарх Кирил е доста предпазлив, но изразява обичта на България и предоставя миро на македонската църква. При агента Максим отношенията са замразени. Случаят е сложен за разрешаване. От една страна БПЦ, като дълго престояла в схизма заради църковната ни независимост, би трябвало да е най-отзивчива. От друга по историческа традиция Охридската архиепископия трябва да се казва Охридска българска архиепископия. А от трета тези дърти агенти в синода няма да мислят нито за братската солидарност, нито за каноничността, нито за българския интерес, а само да не разсърдят руснаците и гърците.

 22. 22 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нека да познаем къде ще питат и какъв ще е отговора им. Както е казано в оня виц: Всичко е ясно - да влезе убитият....

  майтапа
 23. 23 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Нещо не ми се вярва, че старците от синода да вземат полезно за България решение. И те са несменяеми....

 24. 24 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Въпросът е доста по-сложен от политическата му страна колеги. Все пак БПЦ може да пострада и да не помогне на никого.

 25. 25 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Македонската се е отделила от сръбската , така че не могат да си избират , или ще са независими, или ще се върнат към сръбската. Да се признае отделянето им е прекаленно опасно, не може да се признае без всеобщо одобрение, все пак това е Православието, а не някаква протестантщина където сульо и пульо се пишат пастори и се самообявяват за първи след Бога....
  Не е задължително всяка държава да си има своя независима църква, примерно украинците нямат, православните са руснаци, а останалите укри са католици - униати.
  Границите на църквите не съвпадат с политическата карта на света, правилото е всяка нация, не държава а нация, със свой език, държавност...да си имат своя си църква.

 26. 26 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Аз мисля че трябва да ги признаем , щом искат това от нас.
  На прага ни тропа исляма.
  Българският народ винаги е бил търпелив и мъдър.
  Масква е далеко. Гръция ке клекне. Нека да сме първи.

 27. 27 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До коментар [#25] от "rootless":

  Значи и ние да се върнем към гръцката църква?

 28. 28 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1683 Весело

  Да минават в лоното на БПЦ като толкова ги е напънало да припознават българският си духовен корен, пък че имало два синода - голяма работа...ние сме свикнали...:)

 29. 29 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#1] от "nemeria":

  Не е само това.Те признават,че тяхната църква произлиза от нашата,което е доооста голям пирон в ковчега на македонизма.

 30. 30 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Македонска нация има като политическа такава, създадена около държавата им, но македонски народ, етнос не съществува, тези хора са по род българи, макар с размътено от пропагандите съзнание. Самостоятелна църква мисля, че не им се полага, две български православни църкви са излишни, една доколкото се уговори автономия към БПЦ е разумно решение. А докато не им уврат главите да си стоят под схизма, 50 години са изкарали така, ако се налага и още 50.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 31. 31 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Толкова кръв сме проляли заради Македония, че ще е чудовищен грях да не признаем една наша собствена епархия.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 32. 32 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 759 Весело

  Ха, имейлът от РПЦ най после пристигна ...

 33. 33 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Какви консултации, бе! Еми много ясно, че руския всевселенский патриарх и КГБ полковник ще ви каже, че не става - ако питаш руснаците, македонската църква ще я пришият към сръбската. И македонската държавица, ако може, и нея към сръбската!

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 34. 34 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 759 Весело

  До коментар [#26] от "rorikabc":

  Проблемът е че докато се туткахме вече 20 г, сърбите /очаквано/ набутаха МПЦ в тяхната църковна кошара ...

 35. 35 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  В историята има малък проблем. Независимата БГ църква преди да вземе решение требе да попита господарите от КГБ.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 36. 36 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 759 Любопитно

  До коментар [#1] от "nemeria":

  За какво да искат, какво им предлагаме? Спомени? /у 80 годишните/ Перспективи? Стандарт? Култура ?
  Ние 70 г играем по сръбско-руската свирня, а в панелните кухни се правим на велики, което буди единствено смях ...

 37. 37 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#11] от "Graf":
  Изборът в Македония на практика е сведен между Македонската православна църква - Охридска архиепископия и Сръбската патриаршия. Преди време гледах интервю с един македонски свещеник, който каза, че е наясно с произхода на Охридската орхиепископия като приемница на Българската патриаршия, но като е напуснал Македонската църква не е имал друг избор освен да отиде в Сръбската патриаршия.

 38. 38 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#34] от "Петър Иванов":

  До коментар [#26] от "rorikabc":Проблемът е че докато се туткахме вече 20 г, сърбите /очаквано/ набутаха МПЦ в тяхната църковна кошара ...
  —цитат от коментар 34 на Петър Иванов

  Не са ги набутали, напротив, двете църкви са в постоянна конкуренция и конфликти. Сръбската патриаршия претендира, че тя е единствената законна църква в Македония и има много силни позиции

 39. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Да ме прощава Светият равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ, ама тази бъркотия той я забърка. Ако беше приел христянството от Рим, а не от Византия сега нямаше да се занимаваме с тези византийски номера.

 40. 40 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  Най-вероятно никоя от дтугите православни църкви няма да даде съгласие !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 41. 41 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#15] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  "Е какво им пречи да си останат към БПЦ и да си имат охридски архиепископ с широки правомощия???"
  ===================
  То по тази логика да са в България с широка автономия. Хората си искат отделно, това ги кефи, създава им самочувствие.

  Забелязвате ли, освен новината, няма нищо друго, нито тълкуване на юристи, нито на чернокапци. И ние тук спорим за неща, които не са изяснени в текста.

  Еретик
 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  Прочетете този текст, написан на "македонски език" за да се убедите , че знаете още един "чужд" език и да си направите съответните изводи:

  http://bigorski.org.mk/istoriski-temi/mpc-oa-niz-prizmata-cia/

  Изводът , който правя въз основа на този текст и който съм го постнал вчера на статия в Дневник по същата тематика е следния:

  "Македонските духовници дори от Бигорския манастир , който го считаме уж за пробългарски, не признават общата "заедничка" история на България и Македония. Внушава се , че македонският народ е съществувал през средновековието, което е кражба на българската история. Помакедончва се освен Охридската архиепископия , но така също и Българската Екзархия, която е наречена българомакедонска. С други думи българи и македонци като различни етноси се борили за самостоятелна църква и най-накрая през 1870 година са я получили с учредяването на българоМАКЕДОНСКАТА екзархия.
  Признава се окупацията и сърбизацията на Македония, но не се признава нейният български характер. Все едно , че не е имало насилствена жестока македонизация на българите по Титово време. Според тях българите били в Македония малцинство от друг етнос, различен от македонския. Мълчи се за избиването на десетки хиляди македонци само затова , че не са искали да ги наричат по друг начин , освен българи.
  Мисля , че това искане да ги признаем за автокефална църква, като наследница на македонската , според тях охридска архиепископия е наглост. Можем да ги признаем за самостоятелни само ако се обявят за наследници на Българската Екзархия , а не на Охридската архиепископия , която те считат за македонска църква. Така , както Българската патриаршия през 1953 година беше призната за наследник на Българската екзархия, така евентуално може да се признае и македонската църква за самостоятелна. Тогава могат да обявят БПЦ за църква майка.
  Ако БПЦ признае тяхното искане за независима църква така както те я интерпретират исторически като наследница на Охридската архиепископия , това означава официално да признаем антибългарския македонизъм.
  Според мен това е коварен ход от тяхна страна. Но Светият синод на България обслужва чужди интереси и нищо чудно да влезнем в капана , който ни се готви."

 43. 43 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Ако нашата църква признае македонската, не ми се мисли какви "хубави" думи ще получим от гръцката.
  —цитат от коментар 3 на jif44392826


  Няма гръцка църква. Има Вселенска Патриаршия и нам си колко синода на Еладската църква. Каквото каже генерал -полковник Патриарх Гундяев това ще стане. Нашите жезли имат но топки - не!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 44. 44 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#42] от "tacheaux":

  ......Мълчи се за избиването на десетки хиляди македонци само затова , че не са искали да ги наричат по друг начин , освен българи.
  —цитат от коментар 42 на tacheaux


  Напълно съм съгласен с Вашата позиция. Която би трябвало да бъде и позиция на Българската православна църква.
  Но задължително е да се добави, че за репресиите в Македония над макендоците, които са искали да се наричат българи в Македония се мълчи защото в България се мълчи за репресиите над българите в България, които не са искали да се наричат македонци.
  Което е ярка страница в историята на безкрайния низ от предателства на Българската комунистическа партия спрямо българския народ.

 45. 45 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Никаква автономност! Охридска архиепископия в юрисдикцията на БПЦ!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  Ах, продажници такива. Няма ли Господ за вас. Не сме ли ние самостоятелна църква,че ще питаме гръцката и руската.
  "Самоуправляващата се Българска православна църква – Българска патриаршия е правоприемник на Плисковската архиепископия, Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия."

 47. 47 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Ясно е какво ескат макетата, дано не се вържат нашите. Или са част от БПЦ или не са.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5964 Неутрално

  В многото църкви, които ще питат крият единствената, чийто отговор очакват - Московската патриаршия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на yel14540629
  yel14540629
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "BürgerBürokrat":

  Апсолутно имате право. Точно тоа е вистината. Поздрав од Скопје.

 50. 50 Профил на yel14540629
  yel14540629
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "Barbarossa":

  Факт!

 51. 51 Профил на yel14540629
  yel14540629
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бугарската црква треба да настапи решително, токму како мајка, а не како порано да отстапи пред србско-грчката пропаганда и да не остави на милост и немилост на грчкото иго и на србската алчност и злоба. Ние сакаме да имаме своја црква и тоа бугарскиот народ треба да го сфати како нормален след на настаните. Имаме своја држава, сакаме своја автокефална црква. Помогнете ни како на браќа за да не не изедат двата змеја, едниот од север, другиот од југ, што не јадат веќе век и половина. Помогнете ни за да има силна македонска држава. Ако има силна македонска држава, ќе има и силна Бугарија. Ако има силна Бугарија, нема да има силна Грција, а уште помалку Србија. Ако се случи обратното, јасно е дека Бугарија како држава одамна се откажала од своите претенции да биде славна и велика како што била и дека сите околни држави создадоа уште една своја држава или ги проширија своите територии, а само Бугарија доби најмал дел од Македонија и ја изгуби неа во секаква смисла. Не правете грешки понатаму, не не отфрлајте зашто така во устата на змејот не фрлате и никогаш нема да се обединиме макар и духовно. Ние немаме сили сами да се избориме за Македонија. Само братска Бугарија може да ни помогне ако е свесна и ако сака да го стори тоа. Прочитајте ја оваа статија од Иван Снегаров, многу работи се кажани правилно и од срце: https://dobrotoliubie.com/2017/11/18/ %D0%BE%D1%89%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D1%8A%D0%B6-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK