Георги Колев получи златен почетен знак за свършеното във ВАС и от четвъртък ще е редови съдия там

Малко след като Колев беше отличен от съдебния съвет, беше единодушно гласувано той да бъде преназначен във Върховния административен съд като съдия, считано от четвъртък. Преди да оглави ключовата съдебна инстанция през 2010 годоина, Колев беше председател на Софийския градски съд и нямаше в практиката си момент, в който да е гледал административни дела.

© Юлия Лазарова

Малко след като Колев беше отличен от съдебния съвет, беше единодушно гласувано той да бъде преназначен във Върховния административен съд като съдия, считано от четвъртък. Преди да оглави ключовата съдебна инстанция през 2010 годоина, Колев беше председател на Софийския градски съд и нямаше в практиката си момент, в който да е гледал административни дела.Председателят на Върховния административен съд (ВАС), който утре ще предаде властта на избрания Георги Чолаков, беше удостоен с личен почетен знак – първа степен – златен. "За" това решение гласуваха 10 от членовете на съдийската колегия, един беше против.


Сред вносителите на предложението беше доскорошният заместник на Колев и представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев (избран от ГЕРБ), който говори за свършеното от Колев начело на съдебната инстанция, контролираща всички актове на властта. Срещу предложението и мотивите към него възрази Атанаска Дишева, която, преди да влезе в съдебния съвет, беше редови съдия във ВАС (беше избрана от магистратската квота).


Магдалинчев похвали Колев, че е "завършил системата на административното правораздаване".
"През целия си мандат полагаше много грижи за сградния фонд, за системата на административните съдилища.


Докато беше председател на ВАС, се засили много тълкувателната дейност на съда", заяви още Магдалинчев. Той призна, че е можело и още повече, но повтори, че е била засилена. През целия му седемгодишен мандат той показа, че притежава необходимите качества за почетен знак първа степен - златен", завърши представляващият ВСС.


"Не съм съгласна със значителна част от мотивите към предложението", заяви Дишева, която аргументира включването си с това, че като единствения редови съдия от ВАС дължи това на колегите си.


"Административното правосъдие съществуваше далеч преди Колев да оглави съда през 2010 година.


Подобряването на сградния фонд беше практика, която беше започнала преди началото на мандата на Колев и беше продължение на започната дейност и е по-скоро задължение на председателя на ВАС", заяви Дишева.


Като изключително достижение е посочено, че е овладявана прекомерната натовареност във ВАС. "Определено твърдя, че прекомерната натовареност е далеч от преодоляна. Видно е от цифрите, които има в статистически данни, трайният баланс между постъпилите и решените дела не считам, че се дължи на личен принос на господин Колев, а на работата на всеки отделен съдия. Както и на факта, че наблюдава спад на делата", обоснова още Дишева.


Тя продължи - няма унифициране на противоречивата практика във ВАС, което се отразявало негативно на работата на административните съдилища. Дишева не е съгласна, че в мандата на Колев тълкувателната дейност се е засилила. "Като брой дела цифрата е по-висока, но това не доведе до уеднаквяване на практиката."


Дишева отбеляза, че част от тълкувателните дела необяснимо са се бавели във времето, включително са били използвани "особени" похвати.


Тя не се съгласи и с твърдение, че благодарение на Колев е била приведена съдебната практика в съответствие със законодателството на Европейския съюз. По думите й има съдии, които са много добре запознати с правото на ЕС, но и такива, които не го признават.


"Не на последно място


Георги Колев наложи един авторитарен модел на управление на съда,


което беше признато и от новия председател на съда Георги Чолаков. Многократно беше осъществявано преместване на материи от отделения в противоречие с закона, бяха размествани хора без каквато и да е обосновка. Командироването беше практика за дълъг период от време, включително няколко случая от общите съдилища, бяха премествани хора също без обосновка, наложи се практиката на фаворизиране на определени съдии", завърши Дишева.


Магдалинчев направи забележка на Дишева с уточнението, че е очаквал нейното изказване, че е можела да посочи и позитивни моменти, ако смята, че е имало такива. За такъв пример той даде, че административното правосъдие пет години е било без забележки в информационното табло на Европейската комисия.


Малко след като Колев беше отличен от съдебния съвет, беше единодушно гласувано той да бъде преназначен във Върховния административен съд като съдия, считано от четвъртък. Преди да оглави ключовата съдебна инстанция през 2010 година, Колев беше председател на Софийския градски съд и нямаше в практиката си момент, в който да е гледал административни дела. В сряда Колев ще предаде властта на избрания Георги Чолаков, който ще започне седемгодишния си мандат.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2225 Разстроено

  Златното момче на ВСС.

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Истината сигурно е някъде по средата - от една страна
  "Докато беше председател на ВАС се засили много тълкувателната дейност на съда", заяви още Магдалинчев. Той призна, че е можело и още повече, но повтори, че е била засилена." и "Като брой дела цифрата е по-висока, но това не доведе до уеднаквяване на практиката",
  от друга страна
  "Георги Колев наложи един авторитарен модел на управление на съда".
  В последното не се съмнявам, но това е тема за последващи действия защото:
  "Председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Колев днес изразиха единодушно позиция срещу съдийското самоуправление, такова каквото то остана като един от "гвоздеите" в .т. нар съдебна реформа." - https://clubz.bg/41320-georgi_kolev_ne_haresval_zakona_na_zaharieva_zashtoto_toj_si_bil_na_hristo_ivanov

 3. 3 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 962 Разстроено

  Малко е! Направо Герой на Социалистическия Труд трябваше да го направят! Срам и позор за съдиите от професионалната квота, които са гласували за тази гадост. Явно и тях бързо ги опитомиха. Пфу, гадост!!!

 4. 4 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Дишева- един единствен смел, принципен и достоен човек в съдийската колегия? Моето уважение, г-жо Дишева!
  Иначе комунета редовно си се кичат един друг с разни ордени, медали, златни значки, гръмки титли..., това си им е важна част от примитивното битие.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 811 Гневно

  Ужас!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  Дишева- един единствен смел, принципен и достоен човек в съдийската колегия?...
  —цитат от коментар 4 на virtual brain


  Едва ли нейния глас е плод на лично отстоявано мнение.
  По-скоро е предварителна уговорка с цел да решението не изглежда от далеч като "решено" от болшевики.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5653 Неутрално

  Скрива се на сянка за да стане кукловод?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Мисля,че трябваше да го наградят за това, което не свърши. А то хич не е малко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK