Президентът се срещна с новия шеф на Върховния административен съд, ден преди той да встъпи в длъжност

Президентът се срещна с новия шеф на Върховния административен съд, ден преди той да встъпи в длъжност

© Прессекретариат на държавния главаДен преди официално да встъпи в длъжност, новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков се срещна с президента Румен Радев. За това съобщи прессекретариатът на държавния глава.


Радев подписа указа за назначаването на Чолаков в края на октомври, след като забави процедурата с искане новият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) да потвърди избора на предшествениците си - именно Чолаков да оглави ключовата съдебна инстанция, която контролира всички актове на властта.


На срещата двамата са обсъдили теми, свързани с взаимодействието между институциите, въвеждането на електронното правосъдие и въпроси на административното правораздаване в България. Радев освен това пожела успех на Чолаков.
Днес съдийската колегия удостои досегашния шеф на ВАС Георги Колев с личен почетен знак, първа степен – златен. След това с единодушно гласувано Колев да бъде преназначен във ВАС като редови съдия, считано от четвъртък. Преди да оглави върховния съд през 2010 г., той беше председател на Софийския градски съд (СГС) и нямаше в практиката си момент, в който да е гледал административни дела.


Утре Колев ще предаде властта на новоизбрания Георги Чолаков, който ще започне седемгодишния си мандат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK