При контрола на язовирите само се отчита дейност, обяви прокуратурата

При контрола на язовирите само се отчита дейност, обяви прокуратурата

© Георги КожухаровНа министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков трябва да бъде съставен акт заради бездействие при стопанисването на стената на язовира "Бели Искър". Това се разбра от думите на шефа на административната прокуратура и зам.-главен прокурор Ася Петрова. В случай, че той бъде наказан по административен път санкцията е глоба. Актът трябва да се състави от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), която според прокуратурата обаче също бездейства за язовирите в страната.


Проверка на язовир "Бели Искър"


Започва процедура, която може да завърши с глоба за регионалния министър за липсата на действия по укрепването на язовира, заяви Петрова, цитирана от БТА. Прокуратурата смята, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бърка в преценката си, че концесионерът на "Бели Искър" не трябва да инвестира в укрепването на язовира.


Язовир "Бели Искър" е публична държавна собственост и е отдаден от регионалното министерство на концесия на "Софийска вода" АД.
Въпреки че проблемите с "Бели Искър" са известни отдавна, ремонтът на язовира все още не е започнал, а отговорността за него се прехвърля между няколко институции, коментира Петрова. Това е наложило главният прокурор да прати подсещащо писмо до премиера Бойко Борисов с настояване държавата и общината да предприемат спешни действия.


Според прокуратурата бездействията на агенцията по метрология били тежко укорими.


От регионалното министерство обясниха в съобщение до медиите, че безопасната експлоатация на язовир "Бели Искър" е осигурена чрез поддържане на по-ниско водно ниво.


"Предстои на язовирната стена да бъде извършена реконструкция за постигане на по-висока сеизмична устойчивост. Язовирът, който е на територията на община Самоков, е публична държавна собственост и следва да бъде в управление на областния управител на Софийска област. Към настоящия момент е налице действащ концесионен договор между Столична община и "Софийска вода" АД, по силата на който стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир "Бели Искър" се осигуряват от концесионера. За извършване на реконструкцията на язовирната стена предстои в най-кратък срок да бъде подписано споразумение между всички заинтересовани страни. Технически експертен съвет ще определи най-доброто техническо решение, по което да бъдат извършени строително-монтажните работи", се казва в съобщението.


На специален брифинг заради наводненията в последните години бяха представени данни от две проверки, които станаха известни още в началото на годината. Едната е за проверка от агенцията по метрология на всички язовири в страната, а другата е след сигнал за опасност от бедствие поради забавяне на процедурата по изпълнение на проект за ремонт на язовирната стена на язовир "Бели Искър". При първата проверка са инспектирани над 4 000 съоръжения - язовири, стени към язовири и др. Повече за данните за язовирите от февруари четете тук.


Проверката на язовирите в страната


Като процентът на тези с неизправно състояние е 54.43 %. За неизпълнени предписания обаче Държавна агенция за метрологичен и технически надзор не наказала никого, обяви Петрова. Вместо глоби на нарушителите са издавани нови предписания, допълни тя.


205 от язовирите са опасни за хората. Близо 80 пък са в предаварийно състояние. Само в 11 случая държавната агенция е опитала да санкционира нарушители. Прокуратурата е установила, че масово не се спазват предписанията на агенцията. Оттам обяснили, че причината да няма наказани било лошото законодателство, а прокуратурата не е съгласна с това.


Според Ася Петрова в Закона за водите има записани текстове, с които от агенцията могат да налагат глоби. Само шест акта за нарушение са издадени по отношение опасните 200 язовира. "След като през март потърсихме помощ от Министерството на икономиката за проверка на Държавната агенция за метрологичен надзор, едва сега получихме доклад от проверката", каза Петрова. В него обаче министерството подкрепя агенцията в тезата, че не могат да бъдат налагани принудителни мерки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK