Агенцията по вписванията отрича "Топлофикация" да е проверила осъден от нея мъж

Агенцията по вписванията отрича "Топлофикация" да е проверила осъден от нея мъж

© Цветелина Белутова, КапиталВ Агенция по вписванията не е постъпвало искане за проверка в Служба по вписванията – София, от "Топлофикация София" за изясняване на собствеността на Стефан Борисов Иванов. Това се казва в разпратена до медиите позиция на Агенцията по вписванията по повод излъчен по "Нова телевизия" репортаж за казуса "Топлофикация" срещу Стефан Борисов Иванов". Човекът, който е от Смолян, е осъден от "Топлофикация" да плаща за парно в София вместо свой съименник от столичния квартал ''Люлин".


Преди да потърси правата си в съда, дружеството е направило справка в Имотния регистър. "За собственик на имота е посочен гражданинът от Смолян със съответното ЕГН. Ние, разбира се, не можем да подложим на съмнение данните от Агенцията по вписванията, в резултат на което завеждаме дело", заяви Елизабет Павлова от пресцентъра на "Топлофикация" пред "Нова телевизия".


"В архивите на Служба по вписванията – София, няма акт за собственост на лицето Стефан Борисов Иванов, поради което буди недоумение категоричното становище на говорителя на "Топлофикация София" за изяснени обстоятелства около собствеността на г-н Иванов", се казва в позицията на Агенцията по вписванията. "Липсата на компетентност и подготовка на служителите на дадена институция не може да е причина за уронване престижа на ръководството на Агенцията по вписванията и нейните служители", пише още.

  Проверката на агенцията е показала, че в България има съвпадение по три имена – Стефан Борсов Иванов, на 30 души, петима от които живеят в София и нито един няма вписан акт за собственост на адреса в жк "Люлин".
  "Ние информация за собственост на лицето нямаме. Тази информация, която имаме, е наложената възбрана, но извод за собственост оттук не знам как е бил направен", заяви Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.


  От Агенцията по вписванията потвърждават, че има човек с това име и ЕГН в регистъра. От него става известно, че му е наложена възбрана от банка от 2007 г., която е заличена през 2013 г., от което не може да се направи извод за собственост на това лице на този имот.


  От "Топлофикация" не допускат да има грешка. "Факт е, че всички тези документи са минали на две съдебни инстанции и никой не се е усъмнил", казват от дружеството пред "Нова телевизия".


  Днес и омбудсманът Мая Манолова се застъпи за потърпевшия мъж от Смолян, като нарече ситуацията "абсурда и сюрреалистична" и посъветва "Топлофикация София" "да поеме риска да плати тези 1000 лева, отколкото да продължи да се излага пред гражданите на България".

  Ключови думи към статията:

  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK