Държавата се разколеба в претенциите си към царските имоти

Алея в парка-музей "Врана", който бе дарен на Столичната община.

© Анелия Николова

Алея в парка-музей "Врана", който бе дарен на Столичната община.След 5 години съдебни дела, водени и спечелени от държавата на различни инстанции, сагата с наследствените имоти на царската фамилия прави внезапен завой, за който все още няма официално обяснение.


От Софийския градски съд (СГС) и от Софийския апелативен съд /САС потвърдиха пред "Дневник", че през последните дни са постъпили две молби от държавата - чрез министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков. Първата молба е до Софийския градски съд, с която се иска спиране на делото за двореца Врана за 6 месеца "до постигане на споразумение". Втората молба е внесена в понеделник в САС с идентично искане - за спиране и на делото за Царска Бистрица.


Делата бяха заведени от държавата при първото правителство на ГЕРБ, като най-настоятелен беше лидерът на партия партия Ред, законност и справедливост Яне Янев. В предизборната кампания през 2009 г. обаче не само РЗС, а всички партии начело с БСП записаха в предизборните си програми намерения за отнемане в полза на държавата на реституираното имущество на Симеон Сакскобургготски. Тогава - през декември 2009 г. -
беше гласуван в парламента от мнозинството на ГЕРБ, РЗС и Атака и мораториумът, с който бе забранено на Сакскобургготски да се разпорежда с реституираното си имущество


"до приемането на специален закон". Такъв закон не е приет и до сега, а в Европейския съд в Страсбург Сакскобургготски заведе дело срещу мораториума. Според мнозина юристи българската държава няма шанс в това дело, тъй като в случая забраната за разпореждане с имущество без посочване на правни основания е драстичен политически акт на посегателство върху правото на собственост.


Делото за двореца "Врана", заедно със спора за 16-те хил. дка гори в Рила, още не са решени на първа инстанция. Делото за Царска Бистрица обаче, както и това за земеделското стопанство Врана, приключи и на първа, и на втора инстанция в САС в полза на държавата. Предстои обжалване пред Върховния касационен съд /ВКС/.


Останалите три дела - за чифлика Кричим, хижата Саръгьол и къщата в Ситняково, приключиха на всички инстанции в полза на държавата.


Този изход на делата - в полза на държавата, бе предопределен от ключовото решение на ВКС от 2012 г. за чифлика Кричим


(Решение № 209 от 8 юни 2012 г. по дело № 673/2011 г.) по което върховните съдии казаха, че интендантството на цивилната листа на царя, на чието име са нотариалните актове на повечето имоти, е държавен орган, а не гражданска структура на монарха за управление на неговото имущество. Върховният съд взе това решение без да назначи правна, историческа и каквато и да е експертиза на интендантството. След това решение на ВКС всички по-долни съдебни инстанции започнаха каскадно да решават делата на същото основание, независимо от представяните допълнителни доказателства по всеки конкретен спор.


Дворецът Врана заедно с парка от близо 1000 дка е първият реституиран имот на царското семейство - през 2002 г. кметът Стефан Софиянски го върна на царското семейство. След това Сакскобургготски дари 980 дка от парка на Столичната община.


За отбелязване е, че от Освобождението насам сега за първи път бе поставено под съмнение притежаването на лична собственост от българските царе.


"Дневник" отправи днес въпроси към МРРБ, но все още няма отговор, за мотивите, с които е поискано спиране на делата за Врана и Царска Бистрица до постигане на споразумение. Един от въпросите към МРРБ е каква е общата сума, която е платена досега на адвокатските кантори за водене на делата от името на държавата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK