Държавата се разколеба в претенциите си към царските имоти

Алея в парка-музей "Врана", който бе дарен на Столичната община.

© Анелия Николова

Алея в парка-музей "Врана", който бе дарен на Столичната община.След 5 години съдебни дела, водени и спечелени от държавата на различни инстанции, сагата с наследствените имоти на царската фамилия прави внезапен завой, за който все още няма официално обяснение.


От Софийския градски съд (СГС) и от Софийския апелативен съд /САС потвърдиха пред "Дневник", че през последните дни са постъпили две молби от държавата - чрез министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков. Първата молба е до Софийския градски съд, с която се иска спиране на делото за двореца Врана за 6 месеца "до постигане на споразумение". Втората молба е внесена в понеделник в САС с идентично искане - за спиране и на делото за Царска Бистрица.


Делата бяха заведени от държавата при първото правителство на ГЕРБ, като най-настоятелен беше лидерът на партия партия Ред, законност и справедливост Яне Янев. В предизборната кампания през 2009 г. обаче не само РЗС, а всички партии начело с БСП записаха в предизборните си програми намерения за отнемане в полза на държавата на реституираното имущество на Симеон Сакскобургготски. Тогава - през декември 2009 г. -
беше гласуван в парламента от мнозинството на ГЕРБ, РЗС и Атака и мораториумът, с който бе забранено на Сакскобургготски да се разпорежда с реституираното си имущество


"до приемането на специален закон". Такъв закон не е приет и до сега, а в Европейския съд в Страсбург Сакскобургготски заведе дело срещу мораториума. Според мнозина юристи българската държава няма шанс в това дело, тъй като в случая забраната за разпореждане с имущество без посочване на правни основания е драстичен политически акт на посегателство върху правото на собственост.


Делото за двореца "Врана", заедно със спора за 16-те хил. дка гори в Рила, още не са решени на първа инстанция. Делото за Царска Бистрица обаче, както и това за земеделското стопанство Врана, приключи и на първа, и на втора инстанция в САС в полза на държавата. Предстои обжалване пред Върховния касационен съд /ВКС/.


Останалите три дела - за чифлика Кричим, хижата Саръгьол и къщата в Ситняково, приключиха на всички инстанции в полза на държавата.


Този изход на делата - в полза на държавата, бе предопределен от ключовото решение на ВКС от 2012 г. за чифлика Кричим


(Решение № 209 от 8 юни 2012 г. по дело № 673/2011 г.) по което върховните съдии казаха, че интендантството на цивилната листа на царя, на чието име са нотариалните актове на повечето имоти, е държавен орган, а не гражданска структура на монарха за управление на неговото имущество. Върховният съд взе това решение без да назначи правна, историческа и каквато и да е експертиза на интендантството. След това решение на ВКС всички по-долни съдебни инстанции започнаха каскадно да решават делата на същото основание, независимо от представяните допълнителни доказателства по всеки конкретен спор.


Дворецът Врана заедно с парка от близо 1000 дка е първият реституиран имот на царското семейство - през 2002 г. кметът Стефан Софиянски го върна на царското семейство. След това Сакскобургготски дари 980 дка от парка на Столичната община.


За отбелязване е, че от Освобождението насам сега за първи път бе поставено под съмнение притежаването на лична собственост от българските царе.


"Дневник" отправи днес въпроси към МРРБ, но все още няма отговор, за мотивите, с които е поискано спиране на делата за Врана и Царска Бистрица до постигане на споразумение. Един от въпросите към МРРБ е каква е общата сума, която е платена досега на адвокатските кантори за водене на делата от името на държавата.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1105 Весело

  А така сега ще платим и джоб парасъ и на дедо цар плюс досегашните разходи.:-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално
 3. 3 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 332 Весело

  Някой (кой ли) май е платил на най-високо ниво да се спрат делата и да се постигне споразумение, за да не спечели държавата!

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Хитрецът Бойко затваря фронтове, опитва се всички да приобщи към себе си. Корни клекна, сега и Симеон ще му е задължен.

 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Нотариалните актове са на името на интендантството, но то държавно ли е било или царска институция, чии са били парите, с които са плащани тези имоти - на царя или на държавата. Това е трябвало да се установи, за да се вземе решение кой има право върху тези имоти.

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Пъдаро нема да посегне на Царо, това е ясно. Реално това стана факт още с мораториума.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#5] от "voyko":

  Интендантството е държавна институция натоварена да се грижи с делата на държавния глава като такъв. В нарушение на тогавашния закон е движело и частни негови дела. Но още по царско се е приемало, че това е имущество на институцията, не на личността. За това и тези имоти не остават на Фердинанд, а преминават към Борис.
  Отделно повечето имоти се върнаха с решение на областните управители по времето когато Симеон беше премиер. Т.е. човека който ги назначава. А това е явен конфликт на интереси.
  Ама боце някога беше пръв царедворец и дружка на царя.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Разколеба се, ама друг път.
  Пак някакви договорки "ти на мене, аз на тебе".

 9. 9 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  що се кОсите?
  Законите са направени така .Дедо Цар това ви показва , господа.
  Показа ли ви навремето киччòзния дворец на оня Картофа?
  Какво е сравнен с него Боровец на Дедо Цар , М?

 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да се внушава:" Борисов е длъжник на Дедо Симо"!! Заиграйте тролчета...

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5821 Неутрално

  Затишие пред буря, може това да е преди претенциите.

 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#10] от "oporna_to4ka":

  Тролче, просто бря. Гавазина на тато и на царо да вземе да обясни. Царо все едно знае за какво става дума.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 13. 13 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не занам дащо автора се възмущава, че съдът не е назначил "правна" експертиза? Това да не е народния съд, състоящ се от нискообразовани партизани - все пак са юристи.

 14. 14 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#10] от "oporna_to4ka":

  нема нужда да се внушава каквото и да е...

  Birds of a feather flock together.
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  Крадлив Симо нали заяви при (друг агент на ДС) Кеворкян, че няма никакви имуществени претенции към България! Но т. нар. "цар" стана премиер (пак с помощта на ДС), което е прецедент (и резил) в световната история и сам си върна имоти, които никога не са били на семейството му! Правилно е решението, че Интендантството е държавна институция, а не е лично на царското семейство!

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  Крадлив Симо нали заяви при (друг агент на ДС) Кеворкян, че няма никакви имуществени претенции към България! Но т. нар. "цар" стана премиер (пак с помощта на ДС), което е прецедент (и резил) в световната история и сам си върна имоти, които никога не са били на семейството му! Правилно е решението, че Интендантството е държавна институция, а не е лично на царското семейство!

 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Голяма грешка беше от страна на Царя да реституира имоти. Най-вече към баща му. Цар Борис си даде живота за БГ, без да има и капка БГ кръв в жилите си, наследникът на Кобургите и Савоите. Не допусна БГ войник на източния фронт. Отстояваше и срещу Хитлер, и срещу мекеретата му в БГ. Защо му трябваше на цар Симеон това? Как го посрещнаха хората, как му вярваха, как го обичаха! Защо продаде тази всенародна любов, дето едва ли друг е изпитал, за няколко дървета и няколко купчини тухли?

  Мърфи е оптимист!
 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Нотариалните актове са на името на интендантството, но то държавно ли е било или царска институция,"
  До коментар [#5] от "voyko":

  Хората даряват земи, щото Той твърди, че ще им ПРАВИ железница... "За бога и царя"..., никаква разлика между вожд и държава, независимо кой е вожда.

  "За отбелязване е, че от Освобождението насам сега за първи път бе поставено под съмнение притежаването на лична собственост от българските царе." - Никой не отрича правото му да има ножове вилици и т.н. Дареното от хората за "негова" железница е държавно.

  Слава богу, не сме президентска република и няма да бъдем. Монархия пък - забрави.

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Хей, Валерко, у хората с които дружиш няма капка патриотизъм. Тотални продажници. Ти кво правиш там още? Тези съдии само на Господ ли се отчитат? И на кой господ?

 20. 20 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2482 Любопитно

  "Един от въпросите към МРРБ е каква е общата сума, която е платена досега на адвокатските кантори за водене на делата от името на държавата."
  Моля?!
  Откъде накъде ще задавате подобен въпрос?
  На всичко отгоре статията намирисва на защита на т.н. "цар", иначе путиноид, та дрънка, за имотите, които той прибра и опоска и които сега държавата си е върнала.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 21. 21 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2482 Любопитно

  "Един от въпросите към МРРБ е каква е общата сума, която е платена досега на адвокатските кантори за водене на делата от името на държавата."
  Моля?!
  Откъде накъде ще задавате подобен въпрос?
  На всичко отгоре статията намирисва на защита на т.н. "цар", иначе путиноид, та дрънка, за имотите, които той прибра и опоска и които сега държавата си е върнала.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Напомня на случая с ЦГМ и концесията на автобустие за 144 млн. лева от 2008 г. След като се видя, че юрисконсултът не е положил усилия да изпълни заповедта на шефовете и да загуби делото, същата беше преместена в дру отдел, а Фандъкова скочи да сключва извънсъдебно споразумение.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#17] от "султана глаушева":

  "Голяма грешка беше от страна на Царя да реституира имоти."

  Да,бе!? Да не би Симеон Сакскуборготски (или някой от бившето царско семейство) да е приемал валидността на Търновската конституция (учредяваща конституционна монархия в едно с Велико народно събрание, отменена с Референдума от 1946 г., проведен по настояване на Великите сили - Великобритания, САЩ и СССР)? Да не би той да е приемал реституционните закони - връщане в "реални граници"?
  Все пак, за разлика от некои демократи и цоциалисти, Сакскуборготски не е подправял документи за собственост, нито е заменял "кон за кокошка" ( загнила горичка, ака урва в Западна Стара планина за лозе на морето, ака пясъчни дюни).
  Ако наследниците на 40-и османски султан Мехмед VI
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2007/05/15/340078_umira_posledniiat_osmanski_sultan_mehmed_vi/
  бяха предивили реституционни искове в "реални граници", щяха да си върнат цялата Източна Ромелия (Търновската конституция не е имала правно действие в Изотачна Ромелия) - тъй де, приобщена е към Княжество България с "партизански действия", противоконституционно. Питай оня КУРефенди Георги Марков-конституционния съдия и професорът по право Александър Джеров (10 години след приемане на риституционните закони професорът се жалеше в ефир "каква е мислехме, а какво стана", когато Мистър 10% беше раздал компенсаторки за две трети от територията на България при само 30% обработваема земя).

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Любопитно

  До коментар [#18] от "plebs":

  "Монархия пък - забрави."

  Е, как? По Търновската конституция сме монархия. Връщането на собствеността, реституцията се отнася само за собственост, учредена при монархията.
  Да сте чули да се реститурат ТКЗС-та или ДЗС-та!? Е, сега третият ешалон правни нихилисти искат да "реституират" приватизацията. А най-наглият, с двата месеца стаж на пишман следовател, си поиска "реституцията" на една банка - да не му я отнемат при "вторичното разграбване".
  Понякога се чудя що се казваме "Република България", а не да кажем "Българско реституиране".

 25. 25 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Все пак сме били ЦАРСТВО !!! Ако приемем че нашият ЦАР живее в държавен имот и няма нищо - тогава и сегашните нямат нищо . То просто е взето от народа ..

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  И държавата като ги вземе обратно кво ще ги направи?

  1. Ще ги подари (продаде без пари) на наши хора.
  2. Ще ги остави на произвола на съдбата докато се скапят.
  3. Ще ги разработи и развие като .... (БДЖ-то, пощите, образованието, здравеопазването).

  Възможно е повече от един отговор.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Няма как, Борисов е толкова задължен на Сакскобурготски, ще трябва да се отблагодари. Все с чужда пита , помен прави.

 28. 28 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Държавата да си върне всичко , а Негово величество да бъде съден.

 29. 29 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 229 Весело

  За тоя дедка от Мадрид трябва Крематориум не мораториум..

  Долу рушистите и фашистите
 30. 30 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1679 Весело

  Всичко е толкова прозрачно...с невидим конец вдянат в невидима игла са ушите дрехите на нашия цар...после си викаме защо царят е гол...:)

 31. 31 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Един от главните руски агенти, който през 2001 г. върна властта на проруската мафия не може да бъде закачан.

 32. 32 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  В спомените си Марко Рязков, бивш министър на финансите , а по-късно настойник на Симеон през 1943-44. пише, че е направил по искане на правителството проверка, с която да се установи собствеността на царските имоти, във връзка с претенциите на още живия цар Фердинанд за наследяване на Врана, като баща на покойния цар Борис. Установява се, че като се изключат дворците в София и Евксиноград, които са държавна собственост, за останалите резиденции липсват документи, доказващи собствеността на царското семейство върху тях. Изключение прави само къщата в село Баня, построена от Цар Борис. Т.е въросните имоти са стопанисвани от интендантството на двореца, но не принадлежат на монарха. Другият важен факт, който Рязков изтъква е че самият цар Борис приживе не е пожелал тези имоти да бъдат прехвърлени на него, тъй като след смъртта му по закон ще трябва да бъдат поделени между двете му деца, което ще създаде до напрежение и трудности с оглед на ограничената материална база на монарха.

 33. 33 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  За изключителната честност и почтеност на Цар Борис Трети във финансовите дела пише в спомените си проф. Александър Цанков. Бабата на Борис - княгиня Клементина, коята е притежавала голямо богатство, открива сметка в лондонска банка, с която да се издържат брата и сестрите му, за да не тежат на държавния бюджет. По-късно тази сметка била поставена под запор за определен срок, във връзка с настъпили финансови колизии и Цанков прави предложение на царя, държавата да отпусне средства с които да компенсира запорираната сметка. Борис ядосано му отговаря - "това са наши семейни дела, не се месете". После виждайки, че Цанков го прави от искрена загриженост за династията, му заявява категрично, че не може да ангажира парите на държавата за частните си финансови дела.
  Другият факт, е че за 25 години царуване, Борис успява да създаде банкови сметки на своите деца за по 25 хиляди долара в швейцарска банка. Нито съпругата му, нито децата му са наели за тези сметки и по късно в изгнание съвсем случайно научават за тях.

 34. 34 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#7] от "Цецо":
  До коментар [#15] от "vassilun":
  До коментар [#18] от "plebs":
  До коментар [#25] от "sporta":
  Проблемът е, че Интендантството не е имало достатъчно средства дори да поддържа имотите, а какво остава да ги построи. Фердинанд задлъжнява към роднините си, за да се сдобие с имоти в България, а за двореца Врана взема огромен личен заем от руския цар, което започва да се превръща в дипломатически проблем, но Октомврийската революция го спасява. Борис разширява именията, като също плаща от собствения си джоб (има и някои дарения от държавата, общини и селяни, но те са малък процент от общата стойност). Казусът е много интересен, защото формално актовете за собственост са на Интендантството, но платежните разписки са на Фердинанд и Борис, също и живите свидетели са на страната на Симеон и твърдят, че роднините им са продавали лично на царя, а не на държавата. В закона за национализация е записано, че се "обявяват се за собственост на Народна република България всички движими и недвижими имоти… на бившите царе Фердинанд и Борис, лично придобити и наследени” и в неговия обхват не попадат имоти като дворецът в София и резиденцията в Евксиноград, които явно се смятат за държавни. Иначе за съдът е най-лесно да продължи да отсъжда формално, защото ако започне да приема фактическите обстоятелства, делата ще зациклят и ще трябва да разглеждат по същество доказателствата по всяко отделно дело.

 35. 35 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#32] от "antonio_vivaldi":
  Ама тоя аргумент, че като се изключат дворците в София и Евксиноград (които са държавна собственост), за останалите резиденции липсват документи, се използва от защитата на Симеон, че имотите са частни, като се представят и разписки за плащания. Същото е и с другия аргумент - представителите на държавата доказаха, че Интендантството е правило разходи за поддръжка, а май на 2 пъти и министерства отпускат средства за по-голям ремонт, но за представителите на Симеон пък това е доказателство, че разходите на държавата са нищожни спрямо стойността на имотите и е ясно, че те финансирани с лични средства.

 36. 36 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#26] от "realguru":

  доста ирелевантен и безсмислен "аргумент". странното е че непрекъснато го чувам да се повтаря

  Birds of a feather flock together.
 37. 37 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#5] от "voyko":
  Изобщо не е нужно да се установява нищо. Имотите са били на царското семейство, а не на държавата, поради което са били отнети и одържавени през четирси и някоя година. Ако са били собственост на интенданството, което пък е било държавна институция, не е следвало да се отнемат, тъй като са държавни. Царо ще ни осъди и в Европейския съд по правата на човека. А т.нар. мораториум е пълно безумие. Когато има спор, гражданскоправния ред е да се иска обезпечение - имота се възбранява и не може да се извършват разпоредителни действия. Да го направиш с мораториум, който не може да бъде контролиран от съда, може да доведе само до едно решение на ЕСПЧ - огромно обезщетение за времето, през което царо не е могъл да ползва имотите.

 38. 38 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 400 Неутрално

  А каква е сумата с която държавата (разбирай Шиши, Боце и Цацаров) е била "разколебана"?

 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#34] от "kumcho___valcho":

  "Казусът е много интересен, защото формално актовете за собственост са на Интендантството, но платежните разписки са на Фердинанд и Борис, също и живите свидетели са на страната на Симеон "

  Половината реституция мина по този начин:
  - формално актовете за собственост са на общината ( предоставя се общинско жилище/имот временно за отчуждения имот, който формално става държавна/общинска собственост);
  - "платежните разписки" са на реститута, че е върнал паричното обезщетение (от хиляда и кусур лева);
  - привикват се трима свидетели и се кълнат, че отчуждения имот (за който държавата/трето лице е полагало грижи и го е поддържало) е бил собственост на реститута (независимо, че дядо му го е продал, отчуждил възмездно);
  - ползваният (общински)имот се закупуваше по отменените закони за общинската и закона за държавна собственост (два лева на кв. м. за парцел и 5 лв. на кв. метър за жилищна площ) като се приспадат "пдобренията" (а заради инфлацията те имат по-висока стойност от имота).
  И хоп "дребна боржуазия" (по Костов) с два имота, за които няма средства (знания и умения) да ги поддържа (като рухналата стена на ул. Леге, затрила две момичета).

 40. 40 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  До коментар [#35] от "kumcho___valcho":

  Според мен важното е, че документи за собственост върху въпросните имоти липсват и никога не са съществували. Фактът, че държавата през 1943 г. е отказала да признае претенциите на цар Фердинанд ,макар и неофициални, като пряк наследник по възходяща линия на цар Борис, говори че те не са били считани за лична собственост на монарха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK