ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Варна представи в "пилотен" вариант неработещата си билетна система за градския транспорт

Принтскрийн от демонстрационното видео за билетната система във Варна

© Община Варна

Принтскрийн от демонстрационното видео за билетната система във ВарнаСлед неколкократни отлагания и закъснение с повече от година автоматизираната билетна система в градския транспорт на Варна бе показана на медиите днес в "пилотен" вариант. Една от всички 304 машини заработи в автобусите по една-единствена линия в града. Тя е част от проекта "Интегриран градски транспорт на Варна". Пак според същата информация в системата "поетапно" щели да бъдат включени и останалите линии. Срок за това обаче, както и до сега, не се съобщава.


Автоматизираната билетна система, за която община Варна похарчи по проекта си "Интегриран градски транспорт" 8.3 млн. лв. не може да бъде приведена в експлоатация заради зле организирана обществена поръчка и пропуски при сключване на договора между нейния изпълнител – Консорциум "Обединение модерен транспорт", и ръководителя на проекта Биляна Якова. Това показаха многократни проверки на "Дневник". По тази причина със същото дружество в началото на януари т.г. бе сключен нов договор на стойност 1.5 млн. лв. за доставка на допълнително оборудване. Заради изтеклия срок за изпълнение на проекта обаче разходите по него ще бъдат покрити със заем от ЕБВР.
Един от 304 неработещи автомата за продажба на билети в градския транспорт на Варна. Част от тях вече са повредени и "поправени" с лепенка или "свински опашки". За доставката им общинската администрация похарчи 8.3 млн. лв.


Изпълнител на неработещата автоматизирана билетна система, която днес бе демонстрирана в "пилотен вариант", е Консорциум "Обединение модерен транспорт". Дружеството достави и монтира 304 машини в автобусите и по част от спирките във Варна. Но скоро след това стана ясно, че с въвеждането им в експлоатация има тежък проблем. След многократно отклоняване на въпроса какви са причините за това Якова отговори, че според сключения договор е трябвало да бъдат доставени "фискални, но не и фискализирани устройства". Затова нямало как те да бъдат свързани в системата на НАП.


Междувременно в края на лятото т.г. високотехнологичен стартъп успя за по-малко от месец да оборудва и пусна в експлоатация онлайн система за "мобилни" билети за градския транспорт в града.


По случай днешната ПР акция от общинската администрация във Варна информираха, че цената на билетите за градския транспорт в града щяла да остане 1 лв. От машината, чиято работа бе демонстрирана, засега могат да бъдат купени стандартните хартиени билети за еднократно пътуване, както и да бъдат заредени предплатени карти.


От община Варна разпространиха и 8-минутно видео, обясняващо как могат да бъдат ползвани билетните автомати. От неговото съдържание става ясно, че засега машините ще приемат само монети и банкноти, но не и кредитни или дебитни карти, въпреки че са оборудвани със скъпо струващи устройства за тази цел.


Във вариант за двете най-разпространени операционни системи от онлайн магазините може да бъде изтеглено и мобилното приложение info iTransport, което следи в реално време движението на автобусите.


След двукратно отлагане срокът за окончателното приключване на проекта - 9 юли 2015 г., бе отложен за същата дата на м.г. Въпреки това за най-мащабния му компонент – бързият автобусен коридор (BRT), няма изгледи скоро да бъде въведен в експлоатация. Но още през август 2015 г. в рамките на кампанията за публичност на проекта (на стойност 800 хил. лв.) бе организирано пак "пилотно" пътуване по коридора.


В продължение на повече от година от администрацията на варненския кмет Иван Портних разпространяваха противоречива информация за причините, довели до провала на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна". За него бяха похарчени 115 млн. лв., по-голямата част от които безвъзмездно европейско финансиране по програма "Регионално развитие".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK