Спецпрокурорите искат от Цацаров да се погрижи за спецсъда

Спецпрокурорите искат от Цацаров да се погрижи за спецсъда

© Николай ДойчиновСпецобвинителите се загрижиха за колегите си - специализирани съдии, и с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров поискаха съдействие за решаване на тежките материални и кадрови проблеми на съда. За да покажат дух на сътрудничество спецпрокурорите заявяват, че липсата на колегиални отношения в съдебната власт е един от основните проблеми за функциониране на наказателното правосъдие, "и то основно в София", но не посочват в писмото каква е връзката с недостигащата материална база и кадрови проблем. Затова се обръщат към ръководителя си - главния прокурор Сотир Цацаров, който е член на Висшия съдебен съвет (ВСС) по право, с искане да постави въпроса на обсъждане в съвета и пред правосъдния министър.


Прокурорите се мотивират с очакван наплив от дела срещу корупцията по високите етажи на властта, които след промените от 5 ноември ще се гледат от спецправосъдието. До момента внесено дело за корупция по високите етажи на властта в съда няма, установи проверка на "Дневник".


Заради такъв очакван наплив Цацаров поиска от прокурорската колегия трансформиране на няколко прокурорски щатове от страната в такива към спецпрокуратурата, както и по-добра сграда. Предложението му бе подкрепено от прокурорската колегия, но решението зависи от пленума на ВСС. Със същото очакване и председателят на спецсъда Георги Ушев поиска нови 15 съдийски бройки и по-добри материални условия. Съдийската колегия обаче реши, че ще изиска данни дали да увеличи щата на съда, защото според колегията няма данни в подкрепа на исканото увеличение.
Ушев изчисли приблизително, че очакваният прилив на дела към спецсъда е над 2000. Наскоро Софийският градски съд (СГС), който сега заседава по тези казуси, оповести, че при тях от началото на 2015 г. до момента има 26 такива дела.


По-добри условия за спецсъда, спецобвинителите искат заради обществените очаквания за резултати не само във вменената им отскоро борба с "висока корупция", а и досегашната - с организираната престъпност.


Обществото очаква справедливост, обаче как да има такива очаквания от съд, който работи при ужасяващи материални условия и тежки кадрови проблеми, посочват спецобвинителите.


Дори заявяват, че "в такива условия" не работел нито един български съд. И допълват, че резултатите от работата на спецправосъдието се оценявала положително, както в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, така и в евроанализа на прокуратурата.


За спецпрокуратурата имало кой да се грижи, а спецсъдът се мъчи в ужасни условия


Прокурорите отбелязват още, че само благодарение на ръководството на прокуратурата и в частност на главния прокурор и прокурорската колегия навременно се предприемат действия за увеличаване състава на магистратите и съдебните служители, както и за осигуряване на нормалния материални условия за работа.
"Не така обаче стои въпросът по отношение на Специализирания наказателен съд и Апелативният специализиран наказателен съд. Към момента работещите в специализираните органи магистрати и съдебни служители се помещават в една и съща сграда, която освен от тях се използва също и от служителите и администрацията на Държавната комисия по сигурността на информацията", аргументират се те.


Те посочват още, че въпреки напълно усвоената площ на сградата, нейният капацитет многократно е превишен. "Към момента, без каквото и да е преувеличение, крайно лошите материално-битови условия създават предпоставки за неспазване дори на минималните изисквания към здравословните и безопасни условия на труд", се казва още в писмото до Цацаров.


Според тях опасността от пълно блокиране на съдебните заседания била напълно реална.


Посочват и че спецсъдът има нужда от повече съдийски бройки. Ако такива не бъдат осигурени, негативният ефект няма да е само върху дейността на съда, но и върху специализираните органи въобще и обществените очаквания към работата им.


На финал посочват, че заради недостатъчния брой зали, някои заседания са с продължителност почти до и след полунощ, което е недопустимо според стандартите на ЕСПЧ. "И това не е изключение, а редовна практика, породена от описаните кадрови и битови затруднения на съда", казват спецпрокурорите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK