България ще плати 460 хил. евро обезщетение заради Синята къща в Пловдив, реши съдът в Страсбург

Снимката е илюстративна

© Анелия Николова

Снимката е илюстративнаБългария ще трябва да изплати рекордно обезщетение от 462 хил. евро на бившите собственици на един от най-красивите паметници в Стария град на Пловдив - Къща "Павлити", известна и като Синята къща, заради отказа на общината и дарителския фонд "13 века България" да се изнесат от нея. Това съобщи пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев, представлявал ги пред Европейския съд по правата на човека.


Нарушени са правната сигурност и правото на всеки да се възползва от собствеността си, решил е съдът в Страсбург по делото "Ченгелян и други срещу България" преди повече от година. Той обаче е дал 4 месеца за постигане на споразумение, които са приключили без резултат. Обезщетението, присъдено на ищците, е за пропуснати ползи и цената на имота, като подобренията, направени от държавата, са приспаднати от него.


Къщата е паметник на културата с национално значение от 1949 г. През 1966 г. е национализирана, а на собствениците е платена компенсация. През 90-те те искат общината да им върне имота, но кметът отказва. Те завеждат дело, което завършва през 1998 г. в тяхна полза, връщат компенсацията и получават нотариални актове.
Въпреки това общината и "13 века България" отказват да напуснат имота. Второ дело, заведено от тях пред Върховния касационен съд завършва през 2007 г. с отмяна на реституцията и така казусът стига до Европейския съд. Той признава, че правото им на собственост е нарушено и им присъжда цената на имота и пропуснатите ползи. По тази причина наследниците няма да искат от ВКС да възобновява и решава наново делото. Тоест те ще си получат обезщетението от държавата, а имотът ще остане на общината.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK