Ирина Недева ще координира борбата с фалшивите новини на Асоциацията на европейските журналисти

Ирина Недева ще координира борбата с фалшивите новини на Асоциацията на европейските журналисти

© Юлия ЛазароваПредседателят на българската секция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) Ирина Недева ще координира работата на международната асоциация по темата темата противодействие на фалшивите новини и пропагандата, съобщават от АЕЖ - България.


Решението е взето на общото събрание на организацията във Вилнюс, Литва, на 17 ноември, където Недева представи заключенията на международната конференция на тази тема, състояла се този месец в София. Инициативата на Мария Габриел, българския еврокомисар с ресор цифровата икономика и общество, за обществена консултация и работна група срещу фалшивите новини в Брюксел, също е била представена във Вилнюс.


Темата за фалшивите новини, антиевропейската пропаганда и съзнателната дезинформация е била сред основните за събранието на асоциацията, която има секции в над 20 държави. То е било предшествано от дискусия с експерти и официални лица за противодействието на пропагандата. Качествената журналистика, обучението по медийна грамотност в училищата, но и нов механизъм за подкрепа на медиите, който изключва финансирането на издания, които не спазват етичните стандарти, с европейски пари, са били сред изложените решения.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK