България и Македония могат да станат мотора на Балканите според Заев

Двете правителства проведоха съвместно заседание в Струмица, първото от 18 години.

© Министерският съвет

Двете правителства проведоха съвместно заседание в Струмица, първото от 18 години.С Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, както и с днешното съвместно правителствено заседание, Македония и България застанаха една до друга и може да работим като един мотор, който да издърпа целия регион напред. Това каза министър-председателят на Република Македония Зоран Заев в Струмица след края на първото съвместно заседание между двете правителства, предаде БТА.


Според Заев тази среща е значима, защото ще отвори нови перспективи пред двете държави и за европейската интеграция на Македония и региона. "Ние като политически ръководители изпращаме послание към света как се създава приятелство и сътрудничество", обяви премиерът на Македония.


Заев изреди, че теми на разговора му с Борисов са били икономиката, енергетиката и граничното сътрудничество, както и търговските връзки и бизнес контактите.
Двамата са се разбрали да се направи и проучване за развиване на доставките на природен газ, както и как да се транзитира газ до Европа.


Заев се надява, че след построяването на свързващите пътища в двете страни, в бъдеще от Скопие до София да стига за два-три часа.


Македонският премиер информира още, че Македония и България ще работят съвместно и в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK