За Салиха, Шааб и други истории от центъра в Харманли

За Салиха, Шааб и други истории от центъра в Харманли

© Николай ДойчиновПът Е85 влиза в Харманли и първото нещо, което вижда е бетонна ограда. Част нея е изрисувана с графити на тъмно син фон. На тях се вижда бухал, събрани на едно място хора в типични за професионалните графити артисти причудливи форми. От другата страна на оградата има съвсем различни рисунки. На тях се виждат динозавър, син кит, слон, жираф и други животни и сюжети, нарисувани от детски ръце. За да се види тази "обратна" страна на оградата трябва да се влезе вътре - в регистрационно приемателния център.


За Салиха, Шааб и други истории от центъра в Харманли

© Николай Дойчинов


Най-големият център за бежанци в страната е запустял, хора не се разхождат из уличките на бившата казарма, въпреки че времето е приятно. Тревните площи са обрасли поради неподдържане.
Вътре все пак си личат усилията за подобряване на мястото. За това помагат основно неправителствените организации. Всички те вече имат свои помещения в центъра. Нуждаещите се от помощ обаче сега са малко - под 300 човека, при близо 3 хиляди през изминали периоди.


За Салиха, Шааб и други истории от центъра в Харманли

© Николай Дойчинов


Недокрай използваният капацитет в центъра си личи и от лятната сцена, на която военнослужещите са се наслаждавали на културни занимания. На стената зад нея могат да се прожектират и филми. Сега обаче тя е опасна, защото се руши.


За Салиха, Шааб и други истории от центъра в Харманли

© Николай Дойчинов


Шааб Абумиляд излиза от един от многото фургони в двора на лагера. Той държи и показва една катеричка, за която твърди, че я е взел със себе си от Сирия. "Джони е името ѝ", казва той на арабски. Мъжът я милва и с искрящи от радост очи я показва на всеки, който мине покрай фургона му. Разрешава и на другите да я помилват. След това се прибира обратно във фургона, където живеят с Джони, докато Абумиляд чака края на процедурата си по издаване или отказ от статут.


За Салиха, Шааб и други истории от центъра в Харманли

© Николай Дойчинов


Центърът е пълен с различните истории на хората, които са преминали през него или още са там. Някои от тях остават и се препредават. Като тази за сириец, търсещ убежище, който се е усмихвал на раздиращите въздуха гръмотевици. След въпроса защо се усмихва, той отговаря, че шумът му напомня на Сирия. Дори е поискал да приклекне. Тъй като дори лошите усещания връщат спомените за напуснатата родина с умиление.


Или за детето аутист, запомнило разстоянието от Сирия до България чрез пътните знаци. При среща с психолог, който е поискал да нарисува нещо от придвижването си до страната, детето е изобразило всички пътни знаци подред.


За Салиха, Шааб и други истории от центъра в Харманли

© Николай Дойчинов


Силна миризма на застоял въздух и на стол за храна едновременно посрещат при влизането в сградата на Афганистанското училище. Намира се в не добре поддържаната част на центъра. Коридорът, който води до класната стая, е мрачен. Стените ѝ са изписани на арабски с химикал или маркер, има дупки по тях, от които се вижда изолационен материал.


При влизане в класната стая през сетивата минават тотално противоположни усещания. Стаята е светла и приветлива. Цари спокойствие. Салиха, учителката, която поддържа училището, се усмихва широко. От едната страна на стаята са рисунки на животни, имената на които са изписани отдолу на няколко езика, на другата са разположени шевните машини, до които има платове във всякакви цветове, от третата страна е азбуката на български, както и дъска за писане, а на четвъртата е детския кът с играчки.


Двама ученици шият тихо.


Детето на Салиха също е тук - младо момиче, което се притесни дори, че вдига шум, защото изтърва нещо на пода.


Двете идват от Кабул, Афганистан. Макар България да дава много рядко статут на афганистанци, Салиха вече е получила такъв за 5 години. В родината си тя също е преподавала. Освен това е била директор на училище.


Тя е с едва наметната на главата забрадка, усмихва се постоянно, и въпреки цялото спокойствие, което излъчва, въодушевлението ѝ се усеща във всяка една дума, с която описва работата си в училището. Благият ѝ поглед предразполага и учениците, които идват да се учат, както на науки, така и на други занимания. Преподават им се различни предмети като математика, български и английски езици. Училището се посещава, както от 10/11-годишни, така и около 5/6-годишни. Идват и по-възрастни.


За Салиха, Шааб и други истории от центъра в Харманли

© Николай Дойчинов


От 10.30 до 13 часа е времето на тинейджърите между 10 и 15 години. Тези около 5 години идват по обяд - между 12 и 13.30 часа, за да се учат на базисни неща. За възрастните има обучение по български език от 14 до 17 часа Отново следобед идват децата, които ходят в местните училища в Харманли, за да се упражняват и да си пишат домашните работи.


За Салиха, Шааб и други истории от центъра в Харманли

© Николай Дойчинов


Отделени са класовете по български език за младите момичета и жените. По-късно следобед пък има клас по английски език на основно ниво, който е между 17.30 и 18.30 часа. Веднага след него е и класът за следващото ниво по английски език.


"Ние имаме миксирани класове от иранци и афганистанци", разказва Салиха. Училището е създадено от Салиха и други доброволци, сред които и афганистанци от центъра. Всички материали се осигуряват от дарители до август, когато Върховният комисариат на ООН за бежанците решава да подкрепи училището чрез проект на БЧК като плащат заплати на учители и купуват материали. Други организации, които помагат на училището са Междунардоната организация по миграция, фондация "Комунитас", както и "Oбувки за България" с основател Хилдегард Кнох-Вил. И много други хора се включват с помощ, без да са представители на някоя организация.


Салиха иска да остане в България. "Ще помагам с каквото мога на училището. Трябва да мисля обаче и за дъщеря ми. Тя скоро ще трябва да започне обучение в университет и тогава искам да се преместим в София. Ще ѝ давам уроци, тя иска да учи. Сигурно и аз ще се отида там, за да имам възможност да ѝ помагам.


За Салиха, Шааб и други истории от центъра в Харманли

© Николай Дойчинов


Иначе ще се опитам да взема, колкото може по-бързо документите си, след като ми дадоха статут, за да мога да пътувам и да посетя семейството си за малко в Холандия. Майка ми е болна, липсва ми. Ще тръгна за месец, но ще се върна. Следващата година училището ще продължи с моята инерция и аз ще помагам", завърши Салиха.


Сред другите инициативи в центъра се нарежда и треньорът по футбол, който помага на малки и големи. "Каритас" пък са организирали екскурзии до Стара Загора, както и до Батак на настанените в центъра. За първи март децата са били научени как се изработват мартеници. Същото се прави и за техните религиозни празненства.


За Салиха, Шааб и други истории от центъра в Харманли

© Николай Дойчинов, Днвеник


В центъра има представители на всички неправителствени организации в помощ на бежанците с изключение на "Съветът на жените бежанки". Социалните работници от БЧК например се занимават с превод от арабски език при лекарски прегледи най-вече, както и със социални дейности и хуманитарна помощ като доставка на памперси и лекарства.


За Салиха, Шааб и други истории от центъра в Харманли

© Николай Дойчинов


"Лекари на света" пък работят с непридружените деца, които в момента са 18. Процедурите при тях зависят от индивидуалния случай. В едни случаи се търсят приемни семейства извън центъра в други случаи им се назначават попечители сред настанените в центъра. Най-често децата предпочитат втората възможност, за да изчакат процедурите си по издаване на статут, защото обикновено имат роднини в чужбина и искат да отидат при тях.


За Салиха, Шааб и други истории от центъра в Харманли

© Николай Дойчинов


Близо до шарената ограда от външната страна на лагера има черен микробус. От него няколко души раздаваха детски обувки, осигурени от евангелистката църква.


За Салиха, Шааб и други истории от центъра в Харманли

© Николай Дойчинов


Глъчката около автомобила беше голяма и на няколко пъти децата и родителите им бяха призовавани за ред и търпение. Обувки имаше за всички.


За Салиха, Шааб и други истории от центъра в Харманли

© Николай Дойчинов


Две деца, които чакаха заедно с баща, след 10 минути се появиха с два чифта нови обувки. Върху един разфасофан кашон едно момиче получи чисто нови бели обувчици, при вида на които се зарадва толкова, че веднага ги обу и започна да скача наляво и надясно. Брат му след днес щеше да бъде с нови маратонки.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Наистина много трогателно! Живуркат си по- добре от повечето български пенсионери. А като им стане скучно почват да палят и трошат държавно имущество за разнообразие...Я пуснете и един репортаж за бунта по между другото.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ужас! Учителка и деца, които рисуват! Терористи!

  Любопитно би ми било да видя как биха реагирали чистите, морални българи, ако ги затворят някъде, където има епидемия, без право да напускат и без достъп до лекарска помощ.

 3. 3 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  тревните площи били обрасли от неподържане. неподържано било,мръсно било...явно''бежанците''чакат някой да им изчисти,подреди,окоси,а те само да си драскат по стените и да чакат някой да ги закара в германия да им даде къща,кола и пари за започване на''бизнес''.за работа не ги търси. особено тая работа с катеричката,дето я мъкнели от сирия...

 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Аз предлагам тук във форумето да спретнем една бригада и да отидем да им окосим тревата, почистим помещенията и изперем дрехите...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8548 Любопитно

  ''....вече всяка неправителствена организация има свое помещение...''
  Това център за НПО ли е, или лагер на мигранти ????

  [email protected]
 6. 6 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1417 Разстроено

  Рева и бърша сополи...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6080 Неутрално

  Един нормален ден в лагера...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  ''Най-често децата предпочитат втората възможност, за да изчакат процедурите си по издаване на статут, защото обикновено имат роднини в чужбина и искат да отидат при тях.''

  начи някой заебал чааветата и хукнал да лежи на социал в Швеция,а чаавето само през турско,та тука...нещо таа работа понамирисва.

 9. 9 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 289 Неутрално

  на фона на оградата си виждат жилищните блокове на свободните бг. по сравнение с новите фургони за бежанците си е направо страшничко да се гледат. още една реалност-абсурд на бг.

 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Любопитно би ми било да видя как биха реагирали чистите, морални българи, ако ги затворят някъде, където има епидемия, без право да напускат и без достъп до лекарска помощ.
  —цитат от коментар 2 на BürgerBürokrat

  Чистите и морални българи не пресичат държавни граници в нарушение на Наказателния кодекс.

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С цената на данъците, платени от трудовите ни доходи, поемаме разходите по съществуванието 24/7, 365, на около милион- милион и половина цигани. Същите нито се ограмотяват, нито се интегрират сред българите, нито и работят... А си имахме умилителното "десетилетие на включване"...
  Напоследък чета, че работодателите искали да си внасят работници от трети страни... И като си помисля, че този цигански "трудов" потенциал си стои безполезен...
  Ама те (работодателите-парвенюта) искали хем висококвалифицирани специалисти, хем да плащат нещо от сорта на 300-500 евро.
  Та, значи хрантутенето няма да спира, та за какъв чеп ни е да приемаме някакви квоти с бежанци от Европа, след като по дифолт си имаме +- 1 милион безполезно псевдо-народонаселение?!

 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  на детските надписи има сбъркано написано "Афганистан".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#10] от "Веселин Дечев":

  точно така. това е част от характеристиката на "чистия българин". чистият българия не извършва никакви престъпления. чистият българин е почти като чистия ариец, само че малко по-мургав.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  "Иначе ще се опитам да взема, колкото може по-бързо документите си, след като ми дадоха статут, за да мога да пътувам и да посетя семейството си за малко."

  Ма нали бяха БЕЖАНЦИ и бягат от ужасите на войната, а се оказва че искат да посетят семейството си? Аз ли не разбирам нещо или те изобщо не са бежанци, а най-обикновени икономически мигранти.

 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Лиленцето пише много трогателно, направо като сценарий на сантиментален филм от 20-тте на 20в! Браво Лиле, страхотна си!

 16. 16 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Ъхъ "Силна миризма на застоял въздух", по скоро те така си миришат!
  През десет бани да минат все тая!

 17. 17 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1498 Любопитно

  До коментар [#11] от "васил козарев":

  За това сме си виновни ние и политиците ни - дълго време проблема се игнорираше, а след голямата стачка на учителите преди 10-тина години на "седянката" "гениите" Орешарски и Вълчев измислиха схемата "парите след ученика". Сега, за да взимат пари за учениците и да не съкращават учители, директори и отговорни лица водят маса ученици, главно от едно малцинство, на училище. Така родителите необезпокоявани си взимат помощите, чаветата растат необразовани, и на никой не му пука, че допринася за въртенето на колелото....

 18. 18 Профил на aemon
  aemon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "maane":
  Това са " подробности", да живее либерастията! Нали Лилету трябва да оправдае хонорара. Апропо, фургоните пристигнаха като подарък след бунта миналата година, когато тия цивилизовани и мили хорица си запалиха рено санираните стаи.... Лиле, ти къде беше, бе душице, като имаше бунтове????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK