Над 560 са регистрираните случаи на хепатит А от началото на 2017 г. в област Пловдив

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

© Анелия Николова

Кирил Ананиев, министър на здравеопазванетоОт началото на 2017 г. досега на територията на област Пловдив са регистрирани общо 568 случая на хепатит А, информира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентрания контрол. Той отговори на депутатски въпрос във връзка с бума на заболели от хепатит А в общините Раковски и Садово.


От началото на юли досега в двете общини са регистрирани общо 144 заболели, като те са деца до 15-годишна възраст от ромските махали. От началото до края на октомври в община Раковски е имало два епидемични взрива на хепатит А, а в Садово - един. През втората половина на годината взривове на хепатит А е имало и в общините Марица и Асеновград. "Основната причина е неспазване на личната хигиена, няма случай от храна или вода", увери здравният министър.


"От 21 ноември до днес има само един единствен случай на заболял в община Раковски", каза още Кирил Ананиев, изтъквайки, че заболеваемостта вече намалява.


Той посочи, че при регистриране на хепатит А се вземат различни мерки, като издаване на предписания до кметовете на общини за отстраняване на нерегламентирани сметища, контрол на търговските обекти и др., до детските заведения за мерки за дезинфекция и всекидневен филтър и т.н.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK