"Репортери без граници" призовават българските власти да се намесят след смъртна заплаха към издател

"Репортери без граници" призовават българските власти да се намесят след смъртна заплаха към издател

© Stoyan Nenov, ReutersМеждународната неправителствена организация "Репортери без граници" има данни, че издателят на врачанския сайт "Зов Нюз" Георги Езекиев е заплашван с убийство след журналистическо разследване. В съобщението на организацията, качено на сайта ѝ, се казва, че тя с тревога следи случая със сайта и неговия издател, който е "на мушката" на местна престъпна група. Поради което призовава българските власти да започнат незавабно разследване.


По време на съвместно разследване на "Зов нюз" и сайта "Биволъ" на банда за разпространение на наркотици и други престъпения с участие на полицаи и според твърдение на двете медии - с покровителството на местната власт, един от замесените е заявил пред тяхната камера, че неговите бивши босове в престъпната група планират да елиминират Езекиев.


Журналистът от врачанския сайт Мария Димитрова пък е получила смъртни заплахи по есемес и в социалните мрежи Нейният информатор пък е бил пребит от трима неизвестни.
"Силно притеснени сме от заплахите срещу издателя Георги Езекиев и срещу един от репортерите на медията. Тя е подала жалба в полицията, която е била игнорирана от служителите на МВР", заявява Полин Аде-Мевел, която ръководи бюрото на "Репортери без граници" на Балканите. Организацията призовава българските власти да приемат сериозно заплахите към журналистите и да направят всичко възможно да ги защитя. Тя отбелязва, че България е на 109-то място от 180 страни по свобода на словото -най-ниското равнище за целия Европейски съюз.


В началото на 2015 г. Комисията за финансов надзор (КФН) наложи рекордна глоба на регионалната медия в размер на 100 000 лв. Изданието беше едно от няколкото глобени за начина, по който отрази банковата криза покрай затварянето на КТБ през юни и юли на 2014 г. Случаят получи международен отзвук, а Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA) изрази сериозни притеснения за предполагаемата държавна злоупотреба с власт. Реагира и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.


Глобата беше отменена от съда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK