Без дом в студа

Без дом в студа

© Асен ТоневБездомните хора на улицата... Те са като част от градския пейзаж, която почти не забелязваме. Рядко говорим за тях. През лятото можем да ги видим да спят нощем на пейки или в храсти. Когато стане студено, нощуват в стари сгради, в кашони, в незаключващи се нощем входове на жилищни сгради.


През първата половина на 2017 г. в страната са регистрирани 1 068 бездомници /по данни на Агенцията за социално подпомагане/. Но предвид, че те често се местят, много е вероятно да са повече.


Най-честата причина за това човек да се окаже на улицата са тежки семейни конфликти, при които става невъзможно да съжителства със своите близки. На второ място идват имотните измами, при които някой губи жилището си. Трето - душевни, психични проблеми, алкохолизъм и наркомания, което обичайно се смята за водещата причина.


Временно настаняване
Бездомниците могат да останат в центровете за временно настаняване за не повече от 3 месеца в рамките на една календарна година. През останалото време улиците са техният дом. На територията на страната има 13 центъра с общ капацитет 622 места. С най-много места - 510, са трите центъра в София – "Св. София" в ж.к. "Захарна фабрика", "Св. Димитър" в ж.к. "Люлин" и в ж.к. "Красна поляна". Те са особено натоварени през зимата. Хората, които отиват там, би трябвало да плащат такса, която е 30% от дохода им, а които нямат доходи, не плащат нищо. В тези временни убежища нуждаещите се могат да нощуват, да получат храна, да се изкъпят и да разчитат на социална консултация.


Тези центрове трудно може да бъдат припознати от някого като дом в смисъла, който повечето хора придаваме на тази дума. Те представляват затворени системи с правила и графици. Бездомните там живеят с много други и различни хора, като в най-добрия случай се налага да делят стаята си с още един непознат, с когото трябва да се съобразяват. Вероятно поради тази причина някои предпочитат улицата.


През последните години в София са открити и два кризисни центъра към Столична община, които се намират в "Захарна фабрика". Те приютяват бездомни за време от 1 до 3 месеца през най-студените зимни дни, когато има опасност от измръзване. Общият им капацитет е 170 души, като обикновено са отворени от 1 декември до края на март. Понякога обаче отварят и по-рано - когато температурите станат минусови.


Друга социална подкрепа


Бездомните хора рядко са запознати със социалната подкрепа, на която имат право. Ако нямат лична карта, те могат да получат еднократна помощ за издаване на лична карта от дирекция "Социално подпомагане", която може да покрие включително и транспортните разходи, необходими за нейното издаване.


Бездомните имат право и на еднократна помощ за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности. Размерът на еднократната помощ е до петкратния размер на гарантирания минимален доход (325 лева) и се определя със заповед на директора на Дирекция "Социално подпомагане".


Друг вид подкрепа за бездомни хора, които нямат доход, е плащане на разходите за диагностика и лечение в болница. При постъпване в болница те трябва да подадат декларация по образец за заплащане на оказаната им медицинска помощ. Тази декларация се подава чрез директора на лечебното заведение до Дирекция "Социално подпомагане".


Топъл обяд


Агенцията за социално подпомагане управлява програма на "Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г.", която се изпълнява в цялата страна. Средствата се използват за индивидуални пакети с хранителни продукти и за топъл обяд. По данни на пресцентъра на Агенцията към 30.09.2017 г. се предоставя топъл обяд на 295 бездомни хора. 850 са бездомните в страната, получили пакети с хранителни продукти от 1-ви транш на раздаване според пресцентъра.


Никаква помощ не може да разреши трайно проблемите на бездомните хора. А и социалната подкрепа е обвързана с доста административна документация, която нерядко може да възпрепятства нуждаещите се. Както казва психологът Ваня Пандиева: "Човекът е на улицата и обикновено няма адресна регистрация. Много от тях нямат и лични карти. Но за да бъдеш настанен някъде, трябва да имаш лична карта. Как да имаш адресна регистрация, когато ти нямаш дом?"


Ако видите бездомен човек на улицата през студените месеци от годината и искате да му помогнете, може да се обадите на денонощните телефони на Столична община 0700 17 310 и 02 9377 303 , на спешния телефон 112 или в Дирекцията "Социални услуги за деца и възрастни" при Столична община на 02 80 35909 или на 02 80 35900.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Бездомните са неразделна част от либералната демокрация! Охраната в моловете ги гони а в супермаркетите не ги допускат дори да си събрали 1-2 лева за хляб. Накрая толкова оскотяват ,че заживяват ден за ден и никой не им обръща внимание както на бездомните кучета.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Гневно

  При ГЕРБ е така вече доста години !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Хайде стига глупости! Бездомни имаше и по комунизма. За сметка на това, родителите ми, висшисти с работа, чакаха 5 години за кола и 10 години за жилище - при събрани пари, по което време се мятахме от квартира на квартира при хазяи, нагли комунисти с по няколко апартамента, които имаха защото били "правоимащи". От друга страна на всичките цигани им раздадоха панелки по кварталите, защото си самозапалиха катуните край София, а после изгориха дограмите и паркетите на въпросните държавни жилища.

  Евроатлантида
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Параграф 22 за трайно бездомните хора...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Навсякъде има бездомни.При соца ги вкарваха в затвора. Въпросът е дали сме достатъчно състрадателни като хора или ги отминаваме равнодушно.На Ст,гара до спирката има един човек на средна възраст ,който живее в един голям шкаф.Изчистил е боклуците наоколо и държи дрехите си в един чувал. Няколко пъти минавам от там ,но само веднъж го видях.Явно през деня не седи там. Ако сте много загрижени ,отидете рано сутрин или вечерта и помогнете.

 6. 6 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 267 Любопитно

  "Размерът на еднократната помощ е до петкратния размер на гарантирания минимален доход (325 лева) и се определя със заповед на директора на Дирекция "Социално подпомагане".

  Ето тема за разследване. Журналистическо, имам предвид. Питайте социалното подпомагане колко и кои хора са получили тази помощ. После намерете хората и ги питайте кога и колко помощ са получили.

 7. 7 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 845 Неутрално

  В момента е по-животозастрашаващо да си бездомен, отколкото болен от СПИН.

 8. 8 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Тъжно, а явно без външна помощ проблемите са им непреодолими. За личната карта - все някога са имали лична карта, и дори да е изгубена, нова не струва много. Ако съберат 30-ина лева и се приведат в добър външен вид - ще получат и нова карта. Това е по силите на повечето от тях, но... просто не виждат смисъл в личната карта.

  slivizasmet.blogspot.com
 9. 9 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  В Полша бездомниците са над 300 000 души.

 10. 10 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "В Полша бездомниците са над 300 000 души."

  А, интересна работа?! Пък там не управлява ГЕРБ. Трябва да питаме кмета в сянка.

 11. 11 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До някои пишещи тук,
  Глупаци, самовлюбени говеда! Превръщате един много личен проблем в политика. ГЕРБ, пък не бил ГЕРБ! Хората имат различни съдби, а и самите хора са различни. Който мисли, че е господар на съдбата си да помисли пак. Някои са по-уязвими и нямат сили да посрещнат сполетялото ги нещастие! Да ги заклеймим ли или по-добре да ги застреляме! Къде отиде състраданието, помощта за падналия!

 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  ние като семейство си имаме "политика" за общуване и помагане на бездомни, според възможностите и случая. и за годините опит сме се убедили, че при много от тях е състояние на ума: при един от последните разговори на жена ми със стара дама, която рови по кофите, се оказа, че тя е била научен работник в БАН, идва преходът и тя психически не може да се справи с реалността, не че мизерствала толкова...страшни истории.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Ако ще сравняваме при соца нямаше толкова бездомни, но това не зависи
  от политическия строй а от отношението на държавата към собствения
  си народ, както и със здравеопазването и много други неща !!!

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  До коментар [#12] от "abdelhaqq":

  Така е. Известен е случаят с един от бездомниците в Ню Йорк, който след смъртта си остави 40 милиона за тях, бивш инвестиционен банкер.
  Огромен проблем с поддържането на психически болни хора. Лошото е и прогресиращата криминализация на тази среда с млади хора оставени без внимание от държавата.

 15. 15 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1":

  другият пък беше психически лабилен млад човек, на около 30, който не успява да се справи с травмата от внезапно починали двама родители, пропива се навън и започва да обикаля квартала, докато краката му гангренясат и никой не може да го помръдне. ходих да го събирам предната зима при минус 20 навън, но се оказа, че други хора го прибрали, поне за големите студове...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#13] от "valtoro":

  Прибираха ги в затвора

 17. 17 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аз съм твърдо против социализЪма. Но е вярно че през него имаше по-малко бездомни, разбирасе чрез харчене на общи средства или по-точно средствата идващи от малцината работещи ефективно. Разбира се и бяхме граница на Варшавския договор и пиле не можеше да прехвръкне над границата - съответно нямаше бежанци. И циганите бяха ограничени а не електорат. Ноооо, връщане няма, от къде пари за социализъм?!
  Бездомни има по цял свят и ще продължи да има. Ако държавата е добре организирана и обществото по-милостиво нещата не са толкова лоши. Но в Бг държавата е органицирана за кражби на едро, а обществото озлобено от всичко ставащо; и БПЦ се занимава с търговия с имоти и гешефти, вместо да даде пример.

 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Много жалко за тези хора, всеки от нас вместо да изхвърли в контейнера здрави дрехи и не развалена храна може да ги сложи отгоре на контейнера.

 19. 19 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  И на мене, като на Minddestruction, ми се иска да виждам реализирани проекти на БПЦ, особено през зимните месеци. Да бъде близо до нуждаещите се, да ги утешава и с думи, и с реална грижа за физическото им оцеляване, би следвало да е основна задача на клира, но - уви...

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 20. 20 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Огромна част от тях са преживели някакво житейско земетресение, което е било свръх силите им. Тъжно, че не е имало кой да им даде подкрепа и вяра - дали в Бог, дали в себе си - второстепенно, защото с едната гола вяра можеш да се издигнеш от калта и да станеш човек, а без вяра - от добре уреден човек човек можеш да станеш скот.

  slivizasmet.blogspot.com
 21. 21 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  идиотите като теб също са неразделна част, но клошарите поне предизвикват състрадание

  Birds of a feather flock together.
 22. 22 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Аз съм бездомен и личната карта си я издадох на адреса на един познат. Обаче сега заради купуването на гласове и регистрирането на цели катуни на един адрес май и това не става.

  Birds of a feather flock together.
 23. 23 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1055 Любопитно

  Интересно, по другите държави църквите (различните вероизповедания) са едни от най-големите помощници и помагачи на бездомните. Било с храна, било с подслон, стари дрехи, помощ при временна работа и тн.
  Тук не прочетох и думичка за наште православни?

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Георгиев":

  Каквито сме ни, каквато ни е държавата, такава ни е и църквата.
  В статита става дума за 1000 регистрирани, но вероятн0онистината е доста по-неприятна, едни цигани да вземем и тоева стига. Има и маса българи, които живеят самотно по селата и един Господ знае как връзват двата края.
  Тпва, което не мога да разбера е, че част от бездомните, които срещам и вече познавам по физиономия, имат много приличен външен вид и доста добре изглеждат в смисъла на физическа и ментална кондиция. Та се чудя, как и защо такива хора не могат и/или не искат да извършват каква да е работа, която да им осигури някакъв минимален комфорт в живота.

 25. 25 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsvetko_51":

  Аз се пошегувах че съм бездомен, всъщност съм под наем. но ако остана без работа ще стана и бездомен, може би...
  При циганите си е битова особеност, да им дадат апартамент и те да изгорят дограмата. Самотно живеещ не е бездомен, иначе да зле им е по селата. Обаче според Бития с пръчки, не става чеп за зеле от тях.

  Birds of a feather flock together.
 26. 26 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#19] от "Bramasole":

  е, то някой от техния висш клир преди години го каза, дали не беше Николай Русофилско-Мутренски от Пловдив: "църквата не е социална институция". аа ма ха.

  затова и католиците, и протестантите винаги ще стоят за мен по-горе от тези.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 27. 27 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Георгиев":

  има тук и там хора, които правят нещо, но то е като ситуацията, например, в държавните учреждения или българската академична институционална среда: въпреки, а не заради.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsvetko_51":

  много често бездомните имат ценностен проблем, а не материален. натрупана житейска инерция, мързел, самоволна маргинализация, преживян социален или семеен шок - може да е всичко. не говоря за сиганьето, естествено.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#28] от "abdelhaqq":

  всички хора сме еднакво устроени, при тях изброените проблеми започват от бебешка възраст

  Birds of a feather flock together.
 30. 30 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#9] от "balkantourist":

  Сигурно знаете колко милиона е Полша, (38 мил.) и колко е България, както и факта , че "стъкмистиките " са сигурна информация.

 31. 31 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#29] от "Xumpomo name":

  не зная дали от "бебешка" възраст, поне за бездомниците, които познаваме. но истината е, че колкото и рационални критерии да имаме относно това на кого помагаме, накрая винаги опира до...интуицията ни.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 32. 32 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#26] от "abdelhaqq":

  Ще се въздържа от коментар за Николай, петно в Св. Синод, поругал даже красивия храм "Св. Марина" в Пловдив. Изключително непочтена личност.
  Посрещнах с удовлетворение избора на Негово Светейшество Неофит за Български патриарх - ерудиран и интелигентен мъж. За съжаление, през изминалите години не се забелязва промяна в работата на БПЦ.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#28] от "abdelhaqq":


  До коментар [#29] от "Xumpomo name":

  Не мисля че сме устроени еднакво, по-точно съм сигурен че сме много различни и в този смисъл съм съгласен с №28 - обърква се нещо в главата и всичко отива на кино.
  Иначе за един загубата на каквото и да е е причина да се амбицира и да "издраска", а за друг дори не загуба, а просто влошаване на ситуацията води до апатия и отчаяние.
  И това, че имаме по два крака и две ръце, хич не ни прави еднакви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK