Без дом в студа

Без дом в студа

© Асен ТоневБездомните хора на улицата... Те са като част от градския пейзаж, която почти не забелязваме. Рядко говорим за тях. През лятото можем да ги видим да спят нощем на пейки или в храсти. Когато стане студено, нощуват в стари сгради, в кашони, в незаключващи се нощем входове на жилищни сгради.


През първата половина на 2017 г. в страната са регистрирани 1 068 бездомници /по данни на Агенцията за социално подпомагане/. Но предвид, че те често се местят, много е вероятно да са повече.


Най-честата причина за това човек да се окаже на улицата са тежки семейни конфликти, при които става невъзможно да съжителства със своите близки. На второ място идват имотните измами, при които някой губи жилището си. Трето - душевни, психични проблеми, алкохолизъм и наркомания, което обичайно се смята за водещата причина.


Временно настаняване
Бездомниците могат да останат в центровете за временно настаняване за не повече от 3 месеца в рамките на една календарна година. През останалото време улиците са техният дом. На територията на страната има 13 центъра с общ капацитет 622 места. С най-много места - 510, са трите центъра в София – "Св. София" в ж.к. "Захарна фабрика", "Св. Димитър" в ж.к. "Люлин" и в ж.к. "Красна поляна". Те са особено натоварени през зимата. Хората, които отиват там, би трябвало да плащат такса, която е 30% от дохода им, а които нямат доходи, не плащат нищо. В тези временни убежища нуждаещите се могат да нощуват, да получат храна, да се изкъпят и да разчитат на социална консултация.


Тези центрове трудно може да бъдат припознати от някого като дом в смисъла, който повечето хора придаваме на тази дума. Те представляват затворени системи с правила и графици. Бездомните там живеят с много други и различни хора, като в най-добрия случай се налага да делят стаята си с още един непознат, с когото трябва да се съобразяват. Вероятно поради тази причина някои предпочитат улицата.


През последните години в София са открити и два кризисни центъра към Столична община, които се намират в "Захарна фабрика". Те приютяват бездомни за време от 1 до 3 месеца през най-студените зимни дни, когато има опасност от измръзване. Общият им капацитет е 170 души, като обикновено са отворени от 1 декември до края на март. Понякога обаче отварят и по-рано - когато температурите станат минусови.


Друга социална подкрепа


Бездомните хора рядко са запознати със социалната подкрепа, на която имат право. Ако нямат лична карта, те могат да получат еднократна помощ за издаване на лична карта от дирекция "Социално подпомагане", която може да покрие включително и транспортните разходи, необходими за нейното издаване.


Бездомните имат право и на еднократна помощ за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности. Размерът на еднократната помощ е до петкратния размер на гарантирания минимален доход (325 лева) и се определя със заповед на директора на Дирекция "Социално подпомагане".


Друг вид подкрепа за бездомни хора, които нямат доход, е плащане на разходите за диагностика и лечение в болница. При постъпване в болница те трябва да подадат декларация по образец за заплащане на оказаната им медицинска помощ. Тази декларация се подава чрез директора на лечебното заведение до Дирекция "Социално подпомагане".


Топъл обяд


Агенцията за социално подпомагане управлява програма на "Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г.", която се изпълнява в цялата страна. Средствата се използват за индивидуални пакети с хранителни продукти и за топъл обяд. По данни на пресцентъра на Агенцията към 30.09.2017 г. се предоставя топъл обяд на 295 бездомни хора. 850 са бездомните в страната, получили пакети с хранителни продукти от 1-ви транш на раздаване според пресцентъра.


Никаква помощ не може да разреши трайно проблемите на бездомните хора. А и социалната подкрепа е обвързана с доста административна документация, която нерядко може да възпрепятства нуждаещите се. Както казва психологът Ваня Пандиева: "Човекът е на улицата и обикновено няма адресна регистрация. Много от тях нямат и лични карти. Но за да бъдеш настанен някъде, трябва да имаш лична карта. Как да имаш адресна регистрация, когато ти нямаш дом?"


Ако видите бездомен човек на улицата през студените месеци от годината и искате да му помогнете, може да се обадите на денонощните телефони на Столична община 0700 17 310 и 02 9377 303 , на спешния телефон 112 или в Дирекцията "Социални услуги за деца и възрастни" при Столична община на 02 80 35909 или на 02 80 35900.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK