Новото спокойствие на Харманли

Автогарата в Харманли е празна по обяд в понеделник. Няма пристигащи и заминаващи автобуси. В близост до спирката, има магазини и сергии, районът по-скоро прилича на пазар. Това е и мястото, на което най-често местни и настанени в лагера се срещат.


Пет години от начало на бежанската вълна и дейността на бежанския център в града, атмосферата в него изглежда спокойна. За това със сигурност помага и малкият брой настанени в центъра в момента, който е под 300, но и "свикването" и приемането на чужденците е изиграло роля, разказаха за "Дневник" граждани на Харманли.


Много от настанените в центъра вече са си намерили работа или са започнали свой бизнес в града. Има и немалко, които искат чужденците да не бъдат в Харманли или поне центърът да стане от затворен тип. Аргументи не дават, освен че са чували от трети лица, че настанените в центъра крадат и правят проблеми, но отново не посочват какви. Но много от хората в Харманли не искат да говорят. Жената, която продава плодове и зеленчуци на гарата казва, че не е оттук. Тази до нея заявява, че живее на село и нищо не е видяла от чужденците.
Пред дюнерите шестима млади и усмихнати хора са се отбили за кратко до автогарата. Те са пристигнали преди два дни с камион от Турция. Идват от Сирия и всички са членове на едно семейство братя, сестри и съпрузи. Само един от тях говори на английски. "Нелегално, както всички сирийци", със смях, премесен с притеснение споделя най-големият брат. Нищо по тях не личи за дългия път, който са извървели. Тяхната цел е Германия. Там семейството имат близки. Но ако нямат "късмет" ще останат и в България, защото всичко е по-добре от Сирия.


Споделят, че ще дадат всичките си данни и каквото имат, за да ги регистрират в Харманли. После се надяват да им издадат документи и после..."не знаем", казват те - "ще видим какво ще става". Съгласяват се да ги снимаме и бързат да тръгнат, за да могат да се регистрират преди 17 ч.


Новото спокойствие на Харманли

© Николай Дойчинов


Мосин Сахи пристига също пред дюнерджийницата. Той живее от две години в центъра. Чувства се добре в България и защото тук е семейство му. Има четири братя и четири сестри. "10-членно семейство, голямо семейство", разказва той. Започнал е да ходи на училище в Харманли преди 2 месеца. Всеки ден заедно с братята си и едната си сестра, посещава местното учебно заведение като е осми клас, макар че е на 20 години. Има обаче проблеми с българския език и затова са го записали в този клас. Въпреки че съучениците му се смеят и го питат защо учи с тях като е толкова голям, се държат много добре с него, разказва Сахи.


"Много съм щастлив тук, сега ситуацията на афганистанците е добра тук, но преди една година имаше проблем с полицията след бунта в центъра. Сега ние не правим проблеми и България ще започне да дава статут на афганистанците. Ние сме щастливи и се чувстваме добре, искаме 5-годишни статути. Ако получа, аз искам да остана тук - не да ходя в Германия или Франция. Всички, които дойдат тук, искат да отидат към Западна Европа, защото българите и политиците не са добри. Но всичко е добре тук, ако знаеш езика и не вършиш нелегални неща, няма да имаш проблеми с полицията и да те бие. Аз съм тук от две години и никой не ме е бил, защото не правя незаконни неща", споделя Сахи.


Идва от малък град, близо до Кабул. Затова и харесва Харманли, защото е тихо и спокойно.


България пък харесва, защото няма проблем с нищо. Дава пример с други афганистанци, иранци, пакистанци и сирийци, които са дошли в страната и правят лоши неща - пият уиски и водка, и пушат марихуана, което е незаконно. "Но те го правят в градския парк и полицията ги бие и те казват, че хората не са добри тук", с укор обяснява Сахи.


Сахи (посредата) представя и двама свой приятели - Насим Хугиане, който прави баклава (най- вдясно) и Муджает Танха. И тримата се чувстват добре и не искат да заминават към Западна Европа.

© Николай Дойчинов

Сахи (посредата) представя и двама свой приятели - Насим Хугиане, който прави баклава (най- вдясно) и Муджает Танха. И тримата се чувстват добре и не искат да заминават към Западна Европа.


Срещу дюнерджийницата е и магазин за дрехи. Продавачката, която не иска името й да бъде цитирано, разказва, че все още се притеснява, че в Харманли има толкова много чужденци.


"Как може такова нещо на едно място ходят. Ходят на фризьор, масаж. После ние ходим на същите места. Лятото нали ги видях тук, бяха с едни плюски по телата си", разказва жената. Тонът й е спокоен, въпреки отношението й към мигрантите. Заявява, че никой от местните "не ги иска". Разказва, че чужденците се разхождат на тумби от няколко момчета. "Крадат", допълва тя - така казвали в града. Тя обаче продължава мълвата. На въпроса дали е от пострадалите от кражбите им, тя заявява "не", а дали го е чула от обрани хора - отговорът отново е отрицателен. "Така се говори", обобщава тя.


Тя се чувства по-спокойно, когато по улиците се разминава със семейства, особено ако са с дете. "Какво правят тези момчета в 20-21 часа навън. Това са деца, на 18 години като моя внук", коментира още тя.


Новото спокойствие на Харманли

© Николай Дойчинов


Силна музика се чува от магазин за аксесоари. Там е Омед от Сирия. Харесва му страната и не иска да ходи другаде. Научил се е и ремонтира сам мобилни апарати. Харесва му в България и не иска да ходи другаде, защото приятели има и в Харманли, и в София. Получил е статут и живее вече извън центъра с приятели.


Новото спокойствие на Харманли

© Николай Дойчинов


На близо е магазин за дрехи втора употреба. Там двама сирийци са започнали свой бизнес. С леко притеснение те започват да говорят за себе си. Идват от Алепо. Двамата братя имат още три сестри. Цялото 7-членно семейство е от почти две години в България. От година и половина имат магазин. Вече говорят добър български, макар и бавно и с акцент, но отказват да бъдат снимани.


Казват, че настанените в центъра рядко влизат в магазина им. На въпроса какво е отношението към тях, отговарят с въпрос: "Отношението добро ли е към вас - по-добро е от Сирия". И на двамата им харесва в страната и искат да останат тук.


Срещу магазина за втора употреба е заведение, в което работи Димитър Дамянов, който е родом от Харманли. "Изведнъж спокойният град, в който вечер е малко трудно да видиш човек в центъра, стана много населен", спомня си той. "Беше странно в началото, защото не знаеш кой какво може да ти направи. Преди имаше и малко проблеми, как да го обясня", с притеснение Димитър започна да търси правилните думи, за да не пресилва или омаловажава разказваното - "някои от тях правеха проблеми, заяждаха се с хората".


"След време се успокоиха нещата, докато не дойдоха тези от Афганистан и Ирак. Но след като свикнаха, се успокои ситуацията и нямаше проблеми. Даже имаше някои, които живееха до вкъщи", разказва той и допълва, че има и хора, които изобщо не правят проблеми. "Някои научиха български език доста добре и започнаха бизнес. Тук им харесва, защото е по-спокойно и по-приятно".


Според него в началото съгражданите му са били скептични, но сега са се успокоили. "Афганистанците вече не са тук, много малко са останали. Със сирийците няма проблем. Всеки свикна да се разминава с тях в града и няма проблеми". Не можа да коментира дали чужденците са повишили доходите на заведението, в което работи.


До пристигането на следващия автобус на гарата в Харманли, има много време. Спокойствието остава, въпреки че хората, дори пред дюнерджийната намаляват.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Политически некоректен
  Политически некоректен
  Рейтинг: 233 Весело

  Много от настанените в центъра вече са си намерили работа или са започнали свой бизнес в града.
  —цитат от коментар 0 на статията

  Дневник нали внушаваше, че се бори с фалшивите новини.... А очевидно самият той произвежда такива.

  Лицемерие най-висша степен :-D

  Преклонената главица сабя не я сече, но постоянно я боли задника
 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2281 Весело

  Това трябваше да го сложите в "Детски Дневник". Не знам как някой на повече от 15 години ще се върже.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Какви мили и приветливи хора...

  Мисля си, тези, които са взели решението да превърнат Харманли в зоопарк трябва един ден да търкат наровете по затворите.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3610 Неутрално

  Ирак с помощта на САЩ беше прочистен. Сирия с помощта на Русия е прочистена. Айде всички вкъщи да разчиствате.

  Еретик
 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Всяка жаба да си знае гьола. Кози и овце отделно.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 6. 6 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Като не ги щат в Харманли, да ги пращат в столицата, защото тя е доста по-либерален европейски град! ;)

 7. 7 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Хубаво,че е спокойна.

 8. 8 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  абе некой връзва ли се още на тая йофтина пропаганда? май,май имат квоти за подобни материали,щото то наистина вече е смешно,баси.

 9. 9 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  ''Всички, които дойдат тук, искат да отидат към Западна Европа, защото българите и политиците не са добри. Но всичко е добре тук, ако знаеш езика и не вършиш нелегални неща, няма да имаш проблеми с полицията и да те бие. Аз съм тук от две години и никой не ме е бил, защото не правя незаконни неща", споделя Сахи.''

  не са убави ората там-бият ги кога праят зулуми. лоши люде ейййй,расисти и ксенофоби.

 10. 10 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 2081 Весело


  "България пък харесва, защото няма проблем с нищо."

  От тази статия трябва да ни просветва колко сме добре. Сякаш е поръчана от Дондуков 1

 11. 11 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Не знам дали има нормален човек, който да се върже на писаното в статията.
  Но е написана някак си така мулти-култи, че човек направо да се разплаче от умиление.

  Common sense !
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7477 Неутрално

  Не съм сигурен доколко е вярно казаното и от двете страни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7477 Неутрално

  Не съм сигурен доколко е вярно казаното и от двете страни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Голяма пропаганда се лее, направо да се разплачеш от умиление..

 15. 15 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Каква идилична картинка, направо мед капе от устата на авторката !!!

 16. 16 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Съвременен пасторал.
  Разплаках се от чувство за вина, защото съм лош... Лош! ЛОШ!...
  Не искам мигрантите и т'ва е.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но българи дали ще са? РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2281 Весело

  Каква идилична картинка, направо мед капе от устата на авторката !!!
  —цитат от коментар 15 на valtoro


  Малко се е престарало девойчето - дет се вика, "пресолила е манджата". Виж фотографът Николай Дойчинов си е свършил работата перфектно - първата снимка е чудесна. Съвсем нормално изглеждащи млади хора (то вече и брадите на мъжете не правят впечатление с тая нова мода), с леко изтерзани, но все пак позитивни погледи. Направо да я праща на всички левашки медии плюс на ЕК - ще я оценят. Кво ти пука, че такива като тези, вероятно са под 1% от общата вълна нашественици и всеки дето се е рахождал около места където се събират мигранти го знае отлично, да не говорим че жените ще имат доста сериозни проблеми понеже не носят хиджаби.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Пореден залп от либерастките среди, но българите сме държеливо племе и вашите пъклени планове няма да се реализират. Убеден съм в това! В "Клуб З" пак днес има едно пасквилче, което иска да омаловажи фразата "Да живее България!". Няма да им се получи, мога да ги уверя.

 19. 19 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1609 Весело

  Днес след приватизацията да вземат да овършеят Костов и за недопускането на мигранти от Югославската война. Не съм му привърженик, ама за добрите му дела не си кривя душата.

 20. 20 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1928 Любопитно

  едно градче затънало дълбоко в мизерия и чалга ,откри "виновниците" за всичките си беди в бежанците

 21. 21 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 640 Неутрално

  в Харманли има висока концентрация на мургави български граждани.
  Които имаха физически конфликти с използване на остри битови предмети с чуждестранните гости на града.
  Но за това в статията не се споменава.

  https://www.youtube.com/watch?v=ZjeQsk_Szgw

 22. 22 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#19] от "puknatastotinka":То на Костов това му е динствения +

 23. 23 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Сирийците и някои иракчани са бели хора като нас, даже някои имат сини и зелени очи. Но проблема са афганистанците и пакистанците и другите там тарамбуки.

 24. 24 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Като не ги щат в Харманли, да ги пращат в столицата, защото тя е доста по-либерален европейски град! ;)
  —цитат от коментар 6 на Митев


  Тамън по време на Председателството догодина да се изсипят баш пред НДК за умиление на европейците.

 25. 25 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Кола с девет мигранти в нея е връхлетяла група полицаи, за да избегне проверка, в северния френски град Кале. Един от служителите на реда е ранен, съобщава АФП.
  Вместо да спре за проверка, шофьорът натиснал педала на газта и се опитал да премине през поста, намиращ се на път за пристанището в Кале. Полицаите успели да спрат автомобила със сгрелба.

  Полицията в Брюксел е задържала 71 души по време на избухналите в събота безредици в града, предава ТАСС, позовавайки се на белгийското издание Le Soir.
  Множество младежи се събраха на „митинг против робството на мигранти в Либия“. Протестното движение прерасна в безредици, при които демонстрантите започнаха да трошат витрини на магазини в търговската част на града, близо до центъра на европейската столица. Няма сведения за пострадали.
  В протеста в центъра на белгийската столица се включиха африкански имигранти. До арестите се стигна, след като акцията прерасна в безредици.
  Според информация на телевизионния канал RTBF, размириците са предизвикани от младежи на възраст между 15 и 18 години. Съобщава се, че те са опустошили два магазина, след което са нападнали полицейска кола.
  На мястото са били изпратени полицаи водни оръдия и хеликоптер.

 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10084 Неутрално

  Всичко това е хубаво, въпреки че съм далеч от този регион, стига да е вярно.

 27. 27 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1493 Весело

  До коментар [#17] от "Тюфлекчия":

  Лилето явно е получила поръчка за цикъл сантиметално-сълзливи репортажи, които да понаправят малко реклама и да поизлъскат малко представата за "изтерзаните бежанци". Преди 3-4 дена имаше подобен блудкаж за същото място. Интересно още колко части ще се появят.

 28. 28 Профил на Slavena Vasileva
  Slavena Vasileva
  Рейтинг: 8 Неутрално
 29. 29 Профил на Slavena Vasileva
  Slavena Vasileva
  Рейтинг: 8 Неутрално
 30. 30 Профил на gecheto
  gecheto
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Хубаво де, репортерът отишъл, гледал, разговарял, питал и написал каквото е написал. Вие тука хем не сте ходили, хем знаете по-добре как е в Харманли и обяснявате написаното с конспирации, понеже не съвпада с това, което вие искате да прочетете. Ама то така с конспирации, може да обясниш всичко, което не съвпада с твоята представа за света.

 31. 31 Профил на aemon
  aemon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "gecheto"
  Ами аз съм от Харманли, мен никой не ме е питал как се чувствам - нито Боко тиквата, когато натика 5000 талибана в града, нито "репортерката" Лили, която съм сигурен, ме много обича арабските неандерталци, ама видиш ли не иска да живие в центъра на София, известен като малкия Бейрут. И никой дума не обелва за това, че откатко герберистите пожертваха града ни и го обърнаха на гето повече от 2-3000 души се изселиха. Това е гибел за град с население от 15000 души. На нас в провинцията ни е пределно ясно, че за много хора Харманли е нещо имагинерно и далечно, но не се заблуждавайте, " псевдотолерастията" отдавна ви е заляла, само трябва да се разходите в петък по обяд около Халите в София. А както Динитър ир харманлийското заведение казва, в началото е гадно, после свикваш... важното Лилиту да зараби хонорара... дали ще е тя и или Ванката Дневник неуморно ще ни дава уроци по овчедушие ....

 32. 32 Профил на aemon
  aemon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "gecheto"
  Ами аз съм от Харманли, мен никой не ме е питал как се чувствам - нито Боко тиквата, когато натика 5000 талибана в града, нито "репортерката" Лили, която съм сигурен, ме много обича арабските неандерталци, ама видиш ли не иска да живие в центъра на София, известен като малкия Бейрут. И никой дума не обелва за това, че откатко герберистите пожертваха града ни и го обърнаха на гето повече от 2-3000 души се изселиха. Това е гибел за град с население от 15000 души. На нас в провинцията ни е пределно ясно, че за много хора Харманли е нещо имагинерно и далечно, но не се заблуждавайте, " псевдотолерастията" отдавна ви е заляла, само трябва да се разходите в петък по обяд около Халите в София. А както Динитър ир харманлийското заведение казва, в началото е гадно, после свикваш... важното Лилиту да зараби хонорара... дали ще е тя и или Ванката Дневник неуморно ще ни дава уроци по овчедушие ....

 33. 33 Профил на aemon
  aemon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "Stewie":
  Ами прибери си ги тогава щом си толкова
  възвишен/а

 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  До коментар [#30] от "gecheto":

  Ако ставаше, няколко плюса бих Ви сложил.
  +++++++

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK