Дрон, 37 хил. лв. за светещо въже и елха за 15 хил. лв., или за какво е харчила Варна през 2016 г. (допълнена)

Светещото въже за 37 хил. лв. в един от подлезите на Варна

© Дневник

Светещото въже за 37 хил. лв. в един от подлезите на ВарнаЗа около 200 м светодиодно въже, поставено в автомобилен подлез със същата дължина във Варна, общинската администрация е платила 37 хил. лв. Това е записано в отчета на бюджета и на сметката за средства от Европейския съюз за 2016 г. В същия документ са отразени и други, трудно обясними разходи, като 15 хил. лв. за коледна елха с височина 3.5 м и покупка на дрон от най-високия професионален клас.


Подлезът, за чието "ефектно" осветление през миналата година са били похарчени 37 хил. лв., е с дължина малко над 100 м. В момента върху двете му стени е поставено т.нар. LED въже. За тази цел са използвани около 200 м от него. Проверка в няколко електронни магазина за продажба на осветителни системи показва, че цената на най-скъпите светодиодни въжета за професионални цели


се движи между 10 и 50 лв. за метър.
Това означава, че дори при избор на най-скъпия вариант за "ефектно" осветление в подлеза на ул. "Шипка" във Варна (на кръстовището на ул. "Антим Първи" и "Княз Борис I" ) няма как да бъдат похарчени повече от 11 хил. лв. Но според отразеното в отчета платената цена е над три пъти по-висока.


Оферта за LCD въжета, от която ясно се вижда, че цените дори най-скъпите варианти едва надминават 10 лв.

© Дневник

Оферта за LCD въжета, от която ясно се вижда, че цените дори най-скъпите варианти едва надминават 10 лв.


За коледните празници през м.г. община Варна е поръчала две елхи.


Едната от тях е отбелязана в отчета като "синя, 4.5 м" на стойност около 3600 лв. Необяснимо по-скъпа е другата, по-ниска елха.


За дърво, високо 3.5 м, са похарчени над 15 хил. лв.


Справка с офертите в сайтовете на няколко държавни горски стопанства показва, че цените, на които те продават елхи с височина над 3 м, в нито един от случаите не достигат дори 100 лв., при това на дребно. Така излиза, че при директна доставка от произволно избрано горско стопанство на цената, която е платила само за една коледна елха през минала година,


Варна е можела да купи най-малко 150 дръвчета.


Щедър разход си е позволило и общинското предприятие "Спорт за всички". През м.г. то е купило ветроходна лодка "Laser" за малко над 22 хил. лв. На фона на цените, посочени в офертите на производителя, предлагащ този вид плавателни съдове, и този разход изглежда твърде преувеличен. В момента лодка "Laser" от модел 2017 г. (наименованието е според отразеното в доклада на община Варна) може да бъде купена за 5.5 хил. британски паунда. Това означава


два пъти по-ниска цена – малко над 12 хил. лв.


Сайт на компания базирана в Европа, която предлага нови ветроходни лодки "Laser" на цена 5 500 блитански лири.

© Принтскрийн

Сайт на компания базирана в Европа, която предлага нови ветроходни лодки "Laser" на цена 5 500 блитански лири.


Интригуваща е и друга покупка. През 2016 г. администрацията е отчела в бюджетите си придобиване на дълготраен материален актив "летателно устройство Phantom 4". Под тази търговска марка се продава един от най-разпространените модели дронове за професионални цели. За "летателното устройство" са платени около 4 хил. лв., което почти се покрива с пазарните цени. Разходът е направен от перото "Икономически дейности и услуги". Интересните въпроси в този случай са кое от общинските звена има нужда от дрон за професионално заснемане от въздуха, колко често го използва и не е ли по-изгодно да го наема в случаите, в които му е необходим?


Пак за "Икономически дейности и услуги" за миналата година администрацията на кмета Иван Портних (ГЕРБ) е записала и разход за "Консултантски договор за анализ на туристическия пазар в Германия".


За него са платени 18 401 лв.


При положение че в града свои представителства имат всички големи германски туроператорски компании, чиято работа винаги се основава на пазарни анализи, консултантският договор на общината изглежда трудно защитим. Освен това към кмета на Варна от години е сформиран Обществен консултативен съвет по туризъм, в който участници са и голяма част от въпросните големи туроператори.


За рекламните и информацонните цели на туризма през м.г. Варна е купила 4 "киоски" (информационно-рекламни публични дисплеи) за "разпространение на туристически продукти и услуги и реклама в социалните мрежи". За 4 дисплея общината е похарчила


общо 51 600 лв., или около 13 хил. лв. за един.


Информационен киоск на централна варненска улица на цена 13 хил. лв. без тъчскрийн.

© Дневник

Информационен киоск на централна варненска улица на цена 13 хил. лв. без тъчскрийн.


В момента подобни продукти в България продават няколко компании. На цени около 10 хил. лв. се предлагат интерактивни модели с тъчскрийн. Киоските, разположени в централната пешеходна зона на Варна нямат тези характеристики. На тях се излъчват само кратки рекламни клипове за културни и туристически атракции. Подобни устройства в момента струват между 3 и 7 хил. лв.


Дори и при бърз преглед освен куриозни разходи в отчета на община Варна за м.г. могат да бъдат открити и неточности, недопустими за документ с такава важност.


Така например в него е записано, че варненското училище "Стефан Караджа" си е купило


лаптоп на стойност 11 869 лв.,


училището "П. Р. Славейков" - таблет за 6234 лв., а детската градина "Иглика" - "мултифункционално устройство" (копирна машина, скенер и принтер, бел. ред.) за 6580 лв.


Офертните цени, на които в момента се предлагат лаптопи, показват, че на цена 11 869 лв. може да бъде купена преносима геймърска машина с течно охлаждане, всички допълнителни екстри и дори специална кутия. След разговор с директора на училище "Стефан Караджа" обаче се оказа, че посочената в общинския отчет цена е за 12, а не за 1 лаптоп.


Отчетът на Община Варна, в който е записано че две училища са си купили по един компютър и лаптоп на цени съответно 11 869 лв. и 6234 лв.

© Дневник

Отчетът на Община Варна, в който е записано че две училища са си купили по един компютър и лаптоп на цени съответно 11 869 лв. и 6234 лв.


За цена, близка до 6200 лв., в момента в България може да бъде купен най-скъпият таблет на пазара. Той е с 20-инчов дисплей, предназначен за рисуване и резолюция 4К. Разходът е направен от училище "П. Р. Славейков", когато негов директор е била Таня Петрова. След извънредните избори през пролетта на т.г. тя е вече депутат от ГЕРБ. През пресцентъра на партията си във Варна в петък Петрова отговори, че не си спомня за какво точно става дума, но най-вероятно посочената цена е за няколко, а не само за един таблет.


В телефонен разговор по повод тази публикация днес тя обясни, че купените таблети са шест. В копието от фактурата за покупката им е записано: "Лаптоп - таблет Lenovo YG510". Единичната им цена е 865.83лв. без ДДС. Доставчик на таблетите е било регистрираното в София дружество "Център за творческо обучение".


"Мултифункционалното устройство" (копирна машина, скенер и принтер) за 6580 лв., записано в общинския отчет като разход на детска градина "Иглика", също се оказа нещо друго. Според нейния директор става дума за няколко мултимедийни проектора, като допълнително оборудване към интерактивни черни дъски.


В петък следобед "Дневник" изпрати до общинската администрация във Варна въпроси, свързани с целесъобразността на някои от разходите, отразени в отчета на бюджета и на сметката за средства от Европейския съюз. Отговорите не бяха получени до края на работния ден.


Статията е допълнена с мнението на народния представител Тня Петрова (ГЕРБ) в 18ч.на 26 ноември.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Браво, Спасе! Това трябва да прави един журналист - да разследва! Чакаме продължение!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 2. 2 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Даааа...., стават грешки. Милите ни политици, боравещи с милиони, започват да са небрежни с хилядарките. Това е едната версия. Другата е, че е "изтекла" информацийка за успокоение на плебса. Чистим си къщичката, демек.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  На крадливите варненски общинари, най-много от София да им пратят подарък още кинти за банкет и торта с жрица на любоФта вътре

  мурзилка
 4. 4 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 373 Неутрално
 5. 5 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  ГЕРБери, не ви ли е срам, бе!
  37 хил. лв за светещо въже?????? Каква е тази елха за 15 хил. лв????

 6. 6 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Кражбите са очевадни, а затворите са пълни с кокошкари.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Само от далаверата с въжето някой е изкарал 3 месеца на курорт в Гърция

 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Кражбите са очевадни, а затворите са пълни с кокошкари.
  —цитат от коментар 6 на The sphere


  А сега преизбират Главния

 9. 9 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Само във Варна да беше с мед да го храниш.
  Навсякъде се навъдиха "управляващи" ни крадци и разбойници, които крадат ли крадат безнаказано.
  Защото техния КАПО ДИ ТУТИ КАПИ денонощно ни баламосва и лъже.
  А Цацата се мъчи да лови риба там дето изобщо няма. Само и само да отчете някаква дейност и да замаже това, което и бебетата вече знаят - че е маша на "управляващата" ни пасмина.

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1798 Весело

  абе разкарайте ги тея дронове бе! ИСКАМЕ ДА ГЛЕДАМЕ КОНГРЕСА НА ЖИВО!!!!

 11. 11 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 526 Весело
 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 484 Разстроено

  А сега ̶п̶р̶е̶и̶з̶б̶и̶р̶а̶т̶ Главния
  —цитат от коментар 8 на stenli1


  Преинсталират...

  мурзилка
 13. 13 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Весело

  ,,Дрон, 37 хил. лв. за светещо въже и елха за 15 хил. лв., или за какво е харчила Варна през 2016 г."
  И презервативи за кмета 1000лв.

 14. 14 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Тази лед лента надали е светещо въже.Има монтаж,има захранващи адаптори ддс печалба данъци....

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 15. 15 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Варна от години са в някакъв застой - не искат да се мръднат и това е. (Говоря за общини, кметове, администрация и пр.) ТИМ все още са силен фактор в град и околността. Ако герб иска избиратели от тва място крайно време е да дръпнат юздите на местните "феодали". Не че много са ми притрябвали тия галфони, но алтернативата повече ме плаши.

 16. 16 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Тази лед лента надали е светещо въже.Има монтаж,има захранващи адаптори ддс печалба данъци....
  —цитат от коментар 14 на Петър Петров


  Ако е тръжна процедура - цената се определя от спечелилите конкурса. И тя никога не е изгодна докато не почнат да се конкурират повече фирми за тоя търг.

 17. 17 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#14] от "Петър Петров":

  Прав сте, Г-н Петров! Със сигурност маркучът има много екстри, скъпи адаптери и сложен монтаж, за да се докара до 37 хил. лв. Освен ако с парите за него не е платено още нещо ;)

 18. 18 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#15] от "touchthis":

  Хайде стига вече с този тенденциозен патос. Варна, като всеки град в България има своите проблеми. И администрацията, кметовете и т.н. изобщо не са по-лоши от тези в другите градове. И, разбира се, много мрънкаци, малко обществено ангражирани граждани.

 19. 19 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Весело

  До коментар [#17] от "Спас Спасов":

  Така е. Монтажът на маркуча е rocket science, а адапотрите са черешката на тортата при технологиите

 20. 20 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#18] от "Tata Mata":

  Е, колко да съм обществено ангажиран. На мен ли ми е работа, да ида да хвана крадливите общински съветници и да им иззема откраднато от тях в полза на бюджета? Или да си мисля че и икономическа полиция във Варна и те се облажват да мижат.

  мурзилка
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#10] от "extraCACA":

  http://kanal3.bg/live

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Нещата опират до "обществените поръчки". Вече май никой не крие (включително в ЕС), че те са замислени 20-50% да останат в правилните хора. Откъде знам процента ли? Ами в моята държавна служба мога да си купя неща с 20-50% по евтино на свободния пазар, отколкото от фирмите, с които има сключен договор и трябва да купувам от тях

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално
 24. 24 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Плачат си за прокуратурата. Но няма как: кметът е ГЕРБ-ав.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5338 Неутрално

  Сега да им се върнат счетоводните отчети и да ги глобят , както прави НАП...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Спасе, нещата не са ли малко половинчати? Да, портних такъв-онакъв. Ами председателя на ОС да не би ад е света вода ненапита? Ами отдел архитектура, пряко подчинен на ТИМ?
  Ами ако се изкарат някои подобни цифри за София или за Бургас нещата могат да бъдат още по-страшни.
  Спомням си далечните години на НДСВ, когато за ремонта на къщичката на Баба Яга Симеон похарчи 90 000 лв, когато средната РЗ бе около 300 лв.
  Просто се краде като за световно.Но още нищо не сме видели! КТБ ще е невинна детска прищявка пред сагата която ни готвят с братушките!

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  ...Ами в моята държавна служба мога да си купя неща с 20-50% по евтино на свободния пазар, отколкото от фирмите, с които има сключен договор и трябва да купувам от тях...
  —цитат от коментар 22 на grajdanin1

  Даже си мисля, че нещата са много по-жестоки. Преди години бях чел за химикалки в някаква държавна институция, купени за по 3,50-4 лв бройката. След като от Офис І (където съвсем не е евтино), купувам химикалки за по 0,40. За 3.50 се купуват химикалки за подарък

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Г-н Спасов, ще сме ви благодарни ако направите някаква елементарна сметка и за велоалеите...
  както и за ограденото пространство за "Максим".
  И да ни кажете нещо за новия ЖК който се изгражда на север от зоокъта. Все за ВИП хора, житари от Добруджа и руски человеци.

 29. 29 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#15] от "touchthis":Хайде стига вече с този тенденциозен патос. Варна, като всеки град в България има своите проблеми. И администрацията, кметовете и т.н. изобщо не са по-лоши от тези в другите градове. И, разбира се, много мрънкаци, малко обществено ангражирани граждани.
  —цитат от коментар 18 на Tata Mata


  Не трябва да ни задоволява, че и другите са зле. Трябва да се стремим ние да сме добре и да се развиваме. Друг въпрос, е че Сп. Спасов публикува само критични статии и то единствено за Варна. Но пък проблемите са съществуващи, така че няма какво да му се сърдим на човека, такава е редакционната политика на работодателя му :)

 30. 30 Профил на macro
  macro
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#29] от "primerno":

  Сигурно, защото живее във Варна?

 31. 31 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#29] от "primerno":Сигурно, защото живее във Варна?
  —цитат от коментар 30 на macro


  Да де, аз какво съм написал, няма лошо, че се пише за проблемите на Варна и да има поне малко натиск над общинските власти. Но съм забелязъл, че подобни статии се срещат изключително рядко за Пловдив и Бургас, там да не започнали да работят светци и да са изкоренили корупцията?!

 32. 32 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 794 Неутрално

  37 бона за 200 метра въже, че то близо 200 кинта метъра ве. :) Разкош. Те варналии са пачка, няма какво да ги жалим! :)

 33. 33 Профил на ivankageop
  ivankageop
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тъпи прости селяни Друго не могат да измислят

 34. 34 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Миналата Коледа , нашата община похарчи 40 000 лева за лампички...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 35. 35 Профил на Lightmaster
  Lightmaster
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Г-н Спасов, казвам се Д.Павлов и искам да ви кажа да не лъжете хората, защото е най-лесно да трупане суперлативи на лъжлива информация . Само да ви кажа че, въжето е с еденична цена от 27,9 лв на метър без ДДС. Специално е изработено за под вода, защото нашите подлези доста често са наводнени. Затова е на 24 V. Защо не кажете на хората че всъщност това е цената за целия проект с 56 бр прожектори на Филипс за тунел с електо-инаталация от няколко стотин метра и няколко разпределителни табла. Нима не направиха Варненци разлика в новото осветление на тунела(даже на снимкате се виждат прожекторите), но вие сте ги пропуснали в статията си. За разлика от вас, аз имам копия от документите. А вие?

 36. 36 Профил на Lightmaster
  Lightmaster
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега г-н Спасов очаквам среща с вас, където аз ще нося документите искам да видите за какво става на въпрос, защото аз съм изпълнителя на обекта и това което казвате е невярно, но за разлика от вас аз имам доказателство. Моля за координати за да се срещна с вас и да ви покажа цената на въжето и стойността на целия обект.

 37. 37 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 948 Неутрално

  имали - дали, нали сме богата държава - няй-много тикви на глава от населението в ЕС!

 38. 38 Профил на Lightmaster
  Lightmaster
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Г-н Спасов ей сега си поиграхме с колегата да си преровим документите за подлеза на халите въжето е 6000 лв другото са прожектори ел инсталация табла, труд и механизация. Очаквам среща с вас по всяко време. Имам само следния въпрос: Кой ви даде тази готова статия, и защо сега? Аз имам отговора и той е защото всеки момент се очаква търга за обществената поръчка да бъде официално обявен. Което поражда друг въпрос: Платиха ли ви за тази НЕВЯРНА СТАТИЯ или не?

 39. 39 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#38] от "gmt04541365":

  Уважаеми Г-н gmt04541365!
  Обществената поръчка, за която вероятно говорите, не предстои, а е обявена още в средата на миналата седмица. В отчета на Община Варна, както вероятно сте прочел, не са упоменати нито метрите на "въжето", нито броя на прожекторите в подлеза. Там пише "ефектно осветление". Доколкото знам този, който е поставил светещото въже, не е имал поръчка да монтира прожектори, но това е друг разговор. Що се отнася до "невярната статия" - има хубава руска поговорка: "каждый судит по мере своей испорченности".

 40. 40 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#17] от "Спас Спасов":

  Ми така си е.Ако утре някой адаптер гръмне и пусне 220 волта по лед лентата,смятате ли че ще е много приятно.Да не мислите че тия лед ленти са от илиенци.На кило се продават.Все пак за да се монтират трябват най малкото инструменти и една кола баничарка.Ако общината си има ел техници ще им излиза много по евтино.Но пак остава въпроса - кой поема гаранцията и отговорността за монтажа.А те са много по важни.А и както ви обясниха - имало е и лед прожектори.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 41. 41 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#39] от "Спас Спасов":

  Не че в община Варна са най-големите бързаци, но да пуснеш запитване в петък следобяд и след няколко часа като не получиш отговор да напишеш подобна статия е прекалено. И то, не защото в общината са светци, а защото както вече се вижда по допълнената статия и по коментарите след нея, май ще се окаже, че част от тия разходи, хич не са толкова бомбастични колкото изглеждат. И накрая другата част от разходите, които (по всяка вероятност) нямат да получат опровержение или обеснения, някак си се обезличават и ефектът е нула.

 42. 42 Профил на Lightmaster
  Lightmaster
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спасов вече съм сигурен че си поръчков, това което говорите е абсолютна лъжа, беше обратно първо за прожекторите винаги е ставало на въпрос а въжето е допълнение. И нямаме нужда от руски поговорки, защото имаме наша си хубава такава, а тя е : На лъжата краката са къси. Очаквам среща с вас защото иначе доказвате,че сте измамник. Именно много сте запознат кога точно е излязла тази поръчка. Поръчков журналист за обществена поръчка. Сам признавате, че е имало и други неща освен въжето, представяте нещата по зажлуждаващ за хората начин. Това е все едно да кажете че сте влезли в магазина за хляб и са ви взели 12 лв, но да забравите да покажете касовата жележка, че има и две кутии цигари там. 0884191980 това ми е номера, днес ще очаквам да ми се обадите за да се срещнем и да ви покажа оригиналния документ с който е възложена поръчката и че цената е 27,9 на метър без ДДС а не 200 както смятат вашите читатели след невярно поднесената им информация. Довечера ще коментирам тук дали сте се свързали с мен, за да разберат какъв измамник сте

 43. 43 Профил на Lightmaster
  Lightmaster
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега г-н Спасов обърнах внимание и за „елхата”, след моя проверка се установи че елхата с височина 3,5 м всъщност са не една а 12 бр с ед цена от 1032.05 ст без ДДС или общо 15000 с ДДС за всички. Оказа се че и тук изопачавате истината. Тези елхи са със специален стринг на 24V и карпет, както и са предвидени за да са безопасни защото децата на Варна ще са около тях. Г-н Спасов предлагам да не се излагате повече и да промените заглавието на статията на : Община Варна си купи дрон за да снима 12 бр. 3,5 метрови елхи и да бъде пилотиран под прожекторите в подлеза на Хали Шипка

 44. 44 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Спасов вече съм сигурен че си поръчков, това което говорите е абсолютна лъжа, беше обратно първо за прожекторите винаги е ставало на въпрос а въжето е допълнение. И нямаме нужда от руски поговорки, защото имаме наша си хубава такава, а тя е : На лъжата краката са къси. Очаквам среща с вас защото иначе доказвате,че сте измамник. Именно много сте запознат кога точно е излязла тази поръчка. Поръчков журналист за обществена поръчка. Сам признавате, че е имало и други неща освен въжето, представяте нещата по зажлуждаващ за хората начин. Това е все едно да кажете че сте влезли в магазина за хляб и са ви взели 12 лв, но да забравите да покажете касовата жележка, че има и две кутии цигари там. 0884191980 това ми е номера, днес ще очаквам да ми се обадите за да се срещнем и да ви покажа оригиналния документ с който е възложена поръчката и че цената е 27,9 на метър без ДДС а не 200 както смятат вашите читатели след невярно поднесената им информация. Довечера ще коментирам тук дали сте се свързали с мен, за да разберат какъв измамник сте
  —цитат от коментар 42 на gmt04541365


  Тъй като познавам професионалния път на автора отпреди 20-тина години и следя публикациите му в настоящата медия, характеризиращи се с непрофесионална преднамереност, липса на обективност и използване на факти единствено в "правилната" посока, искрено съм заинтересуван от последствията от Вашата покана за среща. Убеден съм съм, че такава няма да има...
  п.п. Странно е, че Спасов не цитира "независими експерти", явно освен бюджет и разходи вече разбира и от електроинсталации и монтаж...

 45. 45 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Браво Спасе!
  Дай Боже повече такива журналисти, не лаладжии и продажници.

  Fail with honour then succeed by fraud
 46. 46 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Спасов вече съм сигурен че си поръчков, това което говорите е абсолютна лъжа, беше обратно първо за прожекторите винаги е ставало на въпрос а въжето е допълнение. И нямаме нужда от руски поговорки, защото имаме наша си хубава такава, а тя е : На лъжата краката са къси. Очаквам среща с вас защото иначе доказвате,че сте измамник. Именно много сте запознат кога точно е излязла тази поръчка. Поръчков журналист за обществена поръчка. Сам признавате, че е имало и други неща освен въжето, представяте нещата по зажлуждаващ за хората начин. Това е все едно да кажете че сте влезли в магазина за хляб и са ви взели 12 лв, но да забравите да покажете касовата жележка, че има и две кутии цигари там. 0884191980 това ми е номера, днес ще очаквам да ми се обадите за да се срещнем и да ви покажа оригиналния документ с който е възложена поръчката и че цената е 27,9 на метър без ДДС а не 200 както смятат вашите читатели след невярно поднесената им информация. Довечера ще коментирам тук дали сте се свързали с мен, за да разберат какъв измамник сте
  —цитат от коментар 42 на gmt04541365


  Господине, търсете си правата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Не може поръчков журналист, възползващ се от служебния си пост в национална медия, да компрометира по този начин варненския бизнес. Защото този т. нар. журналист изобщо не се е усетил, че с измислената си дописчица вменява вина и в доставчиците на благата.

 47. 47 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Хм, работата става все по-дебела. Няма да е излишно главния редактор на медията да вземе отношение.

 48. 48 Профил на Vlad Hristov
  Vlad Hristov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Кучето си лае, кервана си върви и "политиците", по точно крадците и сега масово от ГЕРБ крадат в индустриални количества. Варна пак са съвестни, в по малките градове е направо наглост, КРАДЕ СЕ С МИЛИОНИ, МИЛИОНИ....МИЛИОНИ. Няма ред, дисциплина и отговорност.

  "....няколко мултимедийни проектора.."
  И другата тревожна вълна е че не се коригират или проверяват нещата преди да се публикуват. Синтактични, и правописни грешки намирам дори в статийте на дир.бг и националните БГ телевизий. Ужасен западък. Ниското качество не е само в продуктите но и в поведение, образование и култура. Западъкът на тази държава е ТОТАЛЕН.

 49. 49 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#31] от "primerno":
  Светци няма никъде. Корупция има навсякъде. Но в Бургас се работи. Градът се развива. Общинската администрация не е назначена на партиен принцип. Бургас и Пловдив са двете общини с най-голям дълг на глава от населението. Но са единствените, които си обслужват заемите навреме. Много проекти се изпълниха в Бургас, които са рентабилни и се връщат. Това са инвестиции. Много неща се изпълниха и като поправка в инфраструктурата. На много улици се направи пълен ремонт. Освен смяна на асфалта се смени водопровода, прекара се газопровод. Кабелите са под земята. Не се късат непрекъснато. Димитров беше преизбран с 80 %. Това трябва да говори нещо

  Димитър Димов
 50. 50 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#31] от "primerno":

  Ами значи в Пловдив и Бургас няма добри журналисти, с топки и желание, да разровят и напишат критична статия!
  Помислете върху това

 51. 51 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#46] от "ladymerilin":

  Смешници - сега пък "доставчиците" се засегнаха.
  Каквито и да са ви сметките и колкото и да дрънкате глупости, ясно е едно - вместо 10 000 лева И ТО ЗА НАЙ- СКЪПОТО, са платени 37 000.
  Кой колко "кутии цигари" е слагал НАС КАТО ДАНЪКОПЛТЦИ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА

 52. 52 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#43] от "gmt04541365":

  гмт, Вие май не схващате, че В ОБЩИНА ВАРНА СЕ КРАДЕ ОТ 20 г. и това е една поредна порция от този безобразен фарс - за по-дебелите порции няма и да научим, защото се крият.
  И Вие ли сте на тази трапеза? Не разбрахте ли, че една елха е най-много 100 лв - ако са 12, значи 1500 лв с бакшиш, а не 15 000.
  Просто млъкнете.
  БРАВО на ЖУРНАЛИСТА!

 53. 53 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#49] от "Димитър Димов":

  И много европари се изсипаха в двата споменати града плюс София. Не ви ли писна вече. Още първият си мандат Бойка го изрече на всеослушание по адна от националните телевизии - Пари ще се наливат в София, Пловдив и Бургас. Дунавската стратегия потъна в небитието и паричките предвидени за нея, по спомен над един милиард евро, пренасочени към София. Бойка Банкянска пак се беше изказал в национална медия че това е станало щото само в София имало административен капацитет можещ да се справи с управлението на подобни пари. Стига вече, прехвалените София, Пловдив и Бургас, с всичките им там новонаправени индустриални зони, дават изндустриална продукция колкото Варна и Русе. Два града неглежирани и недолюбвани от Бойка и партията му усвоители.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  ....Да не мислите че тия лед ленти са от илиенци.На кило се продават....
  —цитат от коментар 40 на Петър Петров

  То и автоматите за продажба на билети не са от Илиенци, но не работят.

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  ... Но в Бургас се работи. Градът се развива. Общинската администрация не е назначена на партиен принцип. ....
  —цитат от коментар 49 на Димитър Димов

  Интересно, защо тогава по доходи Бургас на Ямбол, отстъпва даже на Плевен, и е на ниво Шумен, Враца. Да не говорим за медицинското обслужване, бургазлийки масово пътуват да раждат във Варна. Раздърпаните тениски и джапанки, и супер татуировки не са мерило за стандарт на живот.
  И друго нещо - проявата на висок глас на локален патриотизъм е меко казано див провинциализъм

 56. 56 Профил на Lightmaster
  Lightmaster
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не става въпрос изобщо за дървени елхи а за алуминиеви, ама Спасов не е изчакал отговора на общината и публикувал преди да провери. Били го пратели забележете след неговия работен ден. Специално за тези двете неща господина много сгреши и се оправдава пред мен че бил разчел така информацията а не предполагал че не е било така изписано. Спасов вие сте измамник с перо, разликата с тези дето ги плюете е че вие се излагате публично. Бил в отпуск днес Спасов и после заминавал в чужбина, няма време да провери документите които искам да му ппкажа. Измамник си ти Спасов и подвеждаш хората

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  ... след моя проверка се установи че елхата с височина 3,5 м всъщност са не една а 12 бр с ед цена от 1032.05 ст без ДДС ...
  —цитат от коментар 43 на gmt04541365

  И какви са тези елхи по 1032,05 лв. без ДДС (1 238.40 с вкл. ДДС)
  Дори и да има някаква грешка, за това ли се харчат нашите данъци др. Павлов?
  а в същото време улиците тънат в мръсотия, метачките минават един път седмично, а тротоарите (общинска собственост) са оставени за почистване на доброто желание на плащащите огромни данъци в централната част на града домакини.

 58. 58 Профил на Lightmaster
  Lightmaster
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моя казус е друг, вчера попаднах на невярна статия която подвежда хората в която бях лично засегнат, защото знам какво ми е коствало за да изградя това. Не отговарям за тротоарите, аз също си плащам данъците но и ходя да гласувам за да бъдат избрани тези които решават как да ги харчат. Истината е че живеем в страна в която министри заплашват журналисти в национален ефир, но има и журналисти които подвеждат хората с цел да се коментират и споделят техните статии. В моя случай аз съм имам доказателство и затова коментирах. В България започна да има един нов вид журналисти които си казват :Дано тези за които си измислям новините не го видят. Е този господин на това разчита явно.

 59. 59 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Кандидатът на ГЕРБ Иван Портних е новият кмет на Варна. Той спечели вчерашния балотаж с малка преднина пред опонента му Христо Бозов, подкрепен от БСП..." - http://www.dnevnik.bg/morski/2013/07/08/2098804_ivan_portnih_beshe_izbran_za_kmet_na_varna_s_malka/

  Струва си да се прочетат коментарите и радостта на "умните и красивите" под новината за резултатите от изборите, отразена тук в "Дневник". Единствената опозиция на ГЕРБ беше и все още е БСП.

 60. 60 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  но има и журналисти които подвеждат хората с цел да се коментират и споделят техните статии. В моя случай аз съм имам доказателство и затова коментирах. В България започна да има един нов вид журналисти които си казват :Дано тези за които си измислям новините не го видят. Е този господин на това разчита явно.
  —цитат от коментар 58 на gmt04541365


  Прав сте разбира се. Затова в някои медии статиите за Русия са повече от тези за България. И няма значение дали са достоверни или не, друга е целта.

 61. 61 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 426 Весело

  От община, която си купува ЛАЗАРЕН принтер, какво друго да се очаква? Печатай, Лазаре, тая е от наш'те!

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 62. 62 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 426 Весело

  ..телевизий...
  —цитат от коментар 48 на Vlad Hristov


  Този някакъв римски император ли е? :)))))))))))))

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  "...Не отговарям за тротоарите, аз също си плащам данъците но и ходя да гласувам за да бъдат избрани тези които решават как да ги харчат. Истината е че живеем в страна в която министри заплашват журналисти в национален ефир..."

  за тротоари не отговаряш, но май и ти се облажваш от елхичките за по 1 032 лв, или поне твоята партия.
  Иначе гледам че вече и от форумите някои започнаха да заплашват. Не само министри от ефира.
  По милЮционерски.

 64. 64 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#57] от "historama":

  Да, кажете им го хисторама.
  Във Варна няма кой да събере камъните - изкъртени от паваж, счупени плочки захвърлени настрани или в зелените площи, масово се вижда ЗАНЕМАРЕНОСТ. Вижте до Окр. болница и НА ДВЕТЕ спирки какви пейки има !

  Дайте да се кичим с елхи и пословичното улично осветление закупени преди години за МИЛИОНИ от жената на бившия кмет

 65. 65 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#58] от "gmt04541365":

  КЪДЕ са тези 12 алуминиеви елхи по 3,5 м?
  Посочете ми само 3 места, където ги е имало тези огромни алуминиеви елхи?

 66. 66 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#65] от "elibal":

  Тези елхи са от нов тип - невидимки. По Коледа и Нова Година си бях във Варна. Същата украса както преди години, накичените елхи пред и зад съдебната палата са живи растящи дръвчета, както и до общината. В Аспарухово до мола видях някаква украса ама не обърнах внимание на височината. Някой от тук списващите ако живее в Аспарухово да каже виждал ли е да се инсталират елхи с украса!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 67. 67 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 274 Неутрално


  До коментар [#31] от "primerno": ю Много проекти се изпълниха в Бургас, които са рентабилни и се връщат. Това са инвестиции. Много неща се изпълниха и като поправка в инфраструктурата. На много улици се направи пълен ремонт. Освен смяна на асфалта се смени водопровода, прекара се газопровод. Кабелите са под земята. Не се късат непрекъснато. Димитров беше преизбран с 80 %. Това трябва да говори нещо
  —цитат от коментар 49 на Димитър Димов


  Ще ми посочиш ли, кои са тези проекти, които "са рентабилни и се връщат"? При европейските средства няма никакво условие за "връщане".
  В Бургас се направи много за градската среда, с асфалтиране, със саниране, със Синя зона и т.н. Но за самата икономика си е все така слаба и силно зависима от туризма. Безработицата във Варна е по-ниска и заплатите са по-високи. Да не кажете, че си измислям, това го казва НСИ, не аз.

 68. 68 Профил на Гъдьо Гъдев
  Гъдьо Гъдев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Крадцииииии сельо европейски ганьовски цигани!!!

 69. 70 Профил на tonywalker
  tonywalker
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Най-голямата престъпна група е в Софийската община. Без Цецо нищо не се купува и само с негова санкция се харчат 1,5 млрд лв, колкото е бюджета на Ст община. Вие смятайте сами. Момчето с лед лентата с мед да го намажете.

 70. 71 Профил на uktcmtt
  uktcmtt
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Източват Варна. Както е тръгнало и морето покрай Варна да не източат...

 71. 72 Профил на fqp50542238
  fqp50542238
  Рейтинг: 5 Гневно

  В статията има поне един невярно отразен разход и той е за мултифункционалното устройство на ДГ Иглика, тъй като, както е казала директорката, става дума за няколко допълнителни устройства за муртимедийните дъски, с които децата учат в часовете по програма. Моето дете учи там и знаем и сме виждали тези устройства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK