С аплодисменти за ремонта на "Дондуков" премина шествието за оставката на Фандъкова

Шествието по бул. "Дондуков"

© Веселин Николов

Шествието по бул. "Дондуков"Със скандирания за оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова и иронични аплодисменти за ремонта на бул. "Княз Александър Дондуков" премина днешното протестно шествие #ДанчеСлез - Протест за цялостно творчество", организиран от "Спаси София".


Докато в столичния "Интер eкспо център" се провеждаше конференцията на ГЕРБ, на която Фандъкова бе преизбрана в ръководството на партията, около 200 души се събраха пред сградата на Министерския съвет и се отправиха по бул. "Дондуков" към сградата на Столичната община. Сред присъстващите бяха и общински съветници от БСП и Реформаторския блок.


По време на протеста организаторите посочиха, че управлението на Фандъкова е белязано от некачествени ремонти, неизползваеми и опасни велосипедни алеи, унищожаване на недвижимото културно наследство, скъп, бавен и неизползваем градски транспорт, замърсен въздух, липса на цялостна градоустройствена политика, която води до презастрояване, и липса зелени площи.
Преди началото на шествието Борис Бонев от "Спаси София" каза, че надсловът на протеста "ДанчеСлез" е не само призив за оставка, а и апел към Фандъкова да "слезе сред жителите на София и да чуе исканията им". В събота столичният кмет заяви, че "да се иска оставка за всичко някак си ми звучи несериозно". Тя определи протеста като политически и упрекна опонентите си, че се фокусират върху проблеми, които съпътстват всяка дейност.


"Нека припомним на г-жа Фандъкова, че строителството на тротоарите не е съпътстваща дейност", каза днес Гергин Борисов от "Спаси София". Той имаше предвид ремонтите това лято на бул. "Прага" и бул. "Дондуков", където тротоарите бяха довършвани след отварянето на пътните платна за движение на автомобили.


Работници от фирмата изпълнител на ремонта на "Дондуков" "Трейс груп холд" наблюдават протеста.

© Веселин Николов

Работници от фирмата изпълнител на ремонта на "Дондуков" "Трейс груп холд" наблюдават протеста.


Гергин Борисов добави, че Фандъкова често отчита строителството на метрото като сериозен успех за общината, но според него то не е "панацея" и би трябвало да се инвестира и в наземния градски транспорт. За пример за добре управляван и развиращ се град Борисов посочи Бургас, където има добра мрежа от велоалеи и нощен градски транспорт, какъвто в София все още няма.


"Кметът на Бургас (Димитър Николов - бел. ред.) е от същата партия като г-жа Фандъкова, нека тя да вземе пример от него", каза още Гергин Борисов.


Борис Бонев посочи пред протестиращите, че маршрутът на шествието по "Дондуков" не е случайно избран, защото булевардът стана пореден пример за некачествено изпълнение. "Този ремонт ни струва 7 млн. лева, а състоянието му почти не се промени", каза той. Ремонтът на бул. "Дондуков" започна на 4 юни и трябваше да приключи до 15 септември, но продължава и до днес, като в момента изградената велоалея между улиците "Будапеща" и "Г. С. Раковски" се разкопава, за да бъде положена отводнителна система.


Протестиращите пред сградата на Столичната община

© Веселин Николов

Протестиращите пред сградата на Столичната община


Протестиращите аплодираха бурно изпълнението на ремонта, когато достигнаха до кръстовището на бул. "Дондуков" с ул. "Г. С. Раковски", а след това продължиха до сградата на Столичната община.


В протеста се включиха и около 100 души, които бяха поканени от общинските съветници от БСП - Борис Цветков, Милка Христова и Иван Таков. Пред "Дневник" Цветков обясни, че местната организация на социалистите и нейните поддръжници искат същото, което и от "Спаси София" - оставката на Йорданка Фандъкова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK