Българската църква се съгласи да съдейства на македонската за каноническия ѝ статут

Архивна снимка от сесия на Светия синод.

© Юлия Лазарова

Архивна снимка от сесия на Светия синод.Светият синод на Българската православна църква се съгласи на днешното си заседание да съдейства на Македонската православна църква за каноническия ѝ статут. В официално писмо до медиите от Св. синод подчертават, че "поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на Македонската православна църква".


Миналата седмица стана известно, че синодът ще се консултира с другите 14 поместни православни църкви, сред които са руската, сръбската и гръцката, преди да вземе решение дали да признае Македонската православна църква - Охридска архиепископия. Преди това бе огласено писмо от македонските висши духовници, в което казват, че македонската църква е готова да обяви българската за майка църква и я призовават първа да признае нейната самостоятелност.


Охридската архиепископия се отделя от Сръбската православна църква и обявява автокефалност през 1967 г., но до днес не е призната от нито една от православните църкви.
Преди заседанието на Св. синод патриарх Неофит заяви, че Българската църква трябва да поеме подадената ръка от Охридската архиепископия, "защото те са наши братя и наш народ".


Освен това синодът реши да се определи Синодална архиерейска комисия за преговори с Македонската църква и останалите Поместни православни църкви за установяването на каноническия ѝ статут. В състава на комисията влизат Старозагорският митрополит Киприан, който ще е неин председател, а членове ще са Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивскит митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий.


Ето пълния текст на съобщението от Св. синод:


Свети апостол Павел учи за църквата, че е тяло Христово, като казва: "И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове" (I Кор. 12:26).


Св. синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в заседанието си на 27.11.2017 г. - пълен състав, разгледа писмо, вх. № 676/14.11.2017 г., на Македонския архиепископ Стефан, председател на Св. синод на МПЦ.


Българската православна църква – Българска патриаршия, никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква, поради което след направени разисквания


Св. синод единодушно РЕШИ:


При положение че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка - Църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ.


Във връзка с предходното решение Св. синод РЕШИ:


Определя Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ в състав: Старозагорски митрополит Киприан – председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 16 Неутрално
 2. 2 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Дано това да е първата сътъпка към културно и духовно единение с Македония!

 3. 3 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Браво на Неофит! Дано да е правилното решения, защото бракята не са за вяра.

 4. 4 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Много се радвам! Това е правилното решение!

 5. 5 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 719 Весело

  Браво !
  Независимо от мнението на другите поместни православни църкви. това решение на БПЦ има и ще има висока морална и историческа стойност !

 6. 6 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Историческо решение - поздравления. Сега остава да защитим решението пред Москва, Белград и Атина.

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Дотук браво! Но нека не избързваме с изводите . Предстои развитие на казуса а никой не е достатъчно подготвен по темата.Досега всички коментари са на емоционално ниво.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 340 Весело

  Браво! Сега бива да отървем и украинската църква от ботуша на доста по-младата руска ПЦ. Все пак имаме исторически заслуги и връзки с първата.

 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  До коментар [#8] от "solange":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Много ме беше страх, че руско-гръцкото лоби ще провали признаването. Очевидно не са им стигнали силите. Браво!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  Слава Богу!!!
  Само да не се огънем от неизбежният натиск, който ще дойде от Кремъл, Белград и Атина!

 12. 12 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво! Дано това да е белег, че БПЦ излиза от летаргията си и става активен фактор за утвърждаване на българщината!

 13. 13 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2217 Весело

  До коментар [#6] от "J.J.":

  И Константинопол!

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9180 Неутрално

  Браво, разумно решение.

 15. 15 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  😇

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3675 Неутрално

  Браво, браво!
  Обещах да ги похваля шумно, ако съберат смелостта. Затова сега шумно БРАВО!!!

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Браво. Македонците са най близкия до нас народ. В Београд багер ке родат.

 18. 18 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Много лоша новина, поддали са се на натиска. "Македонците" ни изпързаляха и сега ще ни използват за легитимиране и пред другите. Както навремето първи признахме Македония и за награда получихме най-яростната антибългарска пропаганда - така и сега сами се отказваме от историческата истина, че "македонската" църква е една измислица.

  А трябваше просто "македонските" свещеници да признаят върховенството на нашата църква и да поискат да се присъединят, а не да бъдат признати. Просто вижте картата на Българската Екзархия през 19 век.

 19. 19 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Чини ми се, че одата на радостта е прибързана. Никъде не прочетох, че БПЦ признава МПЦ - само ще ходатайства пред другите църкви.

 20. 20 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 230 Гневно

  Няма да е лошо всички да прочетат Договора за добросъседство, който подписахме наскоро. Не сме един народ, според него... Нека се научат длъжностните лица, поне, да се сдържат и да го спазват! Защото иначе рискуваме да ги отблъснем, отново!

 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2224 Разстроено

  Имам усещането, че и с това ще стане като когато първи признахме независимоста им. За "благодарност" получихме 25г оплюване и враждебност. Нямам им вяра на тези, сега са се снишили и подмазват защото са на зор но когато стане тяхната ще надигнат пак глава. Нашата църква цялата е фрашкана с агенти на ДС, не вярвам сръбската ДС да е спала. Правилна е политиката на Гърция, натиск докато клекнат!

  И тези които сега се радват как са надхитрили Москва да се спрат, помислят малко и разгърнат списъците на огласените доносници на ДС сред висшите духовници. Вярвате ли, че ТЕЗИ ще тръгнат срещу Москва?

  27 г го лъгаха този народ и пак не поумня, по същият малоумен начин вярва и скача под знаменцата на всеки мошеник който застане пред него на трибуната. Както ние тогава на площада "Александър Невски" :(

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 22. 22 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 664 Весело

  Руската, Гръцката и Сръбската Правосавни Църкви няма да са много щастливи :)

  Поздравления за БПЦ че прояви кураж! Една от молбите в писмото беше за евхаристийно общение между БПЦ и МПЦ което е много хубаво. Още утре нашите попаги да се натоварят и да идат в Охрид да избацат някоя обща литургия с макетата :) :) :)

  Хубава новина.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Защо ни баламосеят с това църква-майка, като става въпрос за ракета носител на македонския патриарх.
  Москва не виждам какво против ще има. Макидонската нация е нейно дело.
  Албанците сигурно също са за
  Нама да имат проблеми с чужд Патриарх Евтимий.

 24. 24 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Само ще отбележа, че в Гърция няма патриарх, а архиепископ. Същото е положението с Кипър. Тяхната църква-майка се явява Вселенската патриаршия.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 25. 25 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2887 Весело

  Чудо !

  Очаквах историчката им наука да се произнесе , че Александър Велики е измислил Македонската църква и тя е майка на всички останали...

 26. 26 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Чини ми се, че одата на радостта е прибързана. Никъде не прочетох, че БПЦ признава МПЦ - само ще ходатайства пред другите църкви.
  —цитат от коментар 19 на Булаир


  Прав си, ние не сме им признали независимостта и не вярвам някога да го направим защото това не е в наш интерес. Приели сме да им ходотайстваме за "установяване на статута на МПЦ". По-скоро това е един прекрасен жест от наша страна без голяма стойност. Знае се че Руската, Гръцката, Сръбската ПЦ няма да признаят МПЦ което е добре-дошло за нас защото ни дава възможност да си измием ръцете с тях, в същото време служители на БПЦ сега свободно ще си обслужват в Македония :) :) :)

  Май самата МПЦ не е осъзнала съвсем какво натвори :) А наш'те попаги не са от вчера - сега тази комисия има да проточва нещата не с години, ами с десетилетия.


 27. 27 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Сега БПЦ ако искат да се възползват от ситуацията максимално да пратят пари в Македония на някоя църква. Баце със сигурност няма да откаже а макетата полека-лека ще преосмислят отношението си към нас.

 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4893 Неутрално

  Пловдивският митрополит Николай какво прави там?! Не му ли поискаха оставката на този, според когото съветските войници дошли в България след 9 септември 1944 били ангели на свободата?!

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  "Във връзка с предходното решение Св. синод РЕШИ:

  Определя Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ"

  Това добре, но какво ли ще отговорят останалите братски православни църкви на нашата българска преговорна комисия по този въпрос?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 531 Разстроено

  От Москва засега толкова разрешават .
  Но странното е , че могат македонските попове да преглътнат да са част от сръбската църква , но не и от българската , откъдето са откъснати насила навремето ?!
  Лошо е , когато църквата се използва за правене на политика !
  Вярата поне не бива да е политически съобразена , иначе каква вяра е ?

 31. 31 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Първото адекватно решение от години!
  Браво този път.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 32. 32 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 2022 Весело

  ...какво ли ще отговорят останалите братски православни църкви на нашата българска преговорна комисия по този въпрос?
  —цитат от коментар 29 на Иво


  Викаш- Масква трябва да си каже тежката дума, а??😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 33. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  До коментар [#24] от "bajhuj_2010":

  Гърция няма официално патриарх,така е.Официално си има-в Истанбул.

 34. 34 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#10] от "Български патриот":

  В грешка си. Никъде не се казва, че признаваме МПЦ. Само ще съдействаме за решаване на проблема със статута й след схизмата от 1967 г.
  това беше единственото възможно и правилно решение, защото иначе и нашата църква изпадаше в схизма, което много щеше да зарадва големите ни приятели.

 35. 35 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Чудесно. Сега да видим кои ще се противопоставят. Разбира се , дано да няма.

 36. 36 Профил на destruct
  destruct
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не знам защо някои като папагали повтарят само "Москва, Белград, Атина". Има още Букурещ, Тирана, Тбилиси, Дамаск, Ерусалим, Александрия и др.

 37. 37 Профил на glh17537127
  glh17537127
  Рейтинг: 229 Неутрално
 38. 38 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 340 Весело

  Пловдивският митрополит Николай какво прави там?!
  —цитат от коментар 28 на hamiltonf1


  Опитва да изкопчи барем някой джип от македонците и още нещо лъскаво от московците. Като сврака е дедо Николай.

 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иво":

  Труден въпрос.
  Какво да каже РПЦ, когато ситуацията с УПЦ и Московската патриаршия е същата - купили си навремето /17-ти век/ от Вселенската патриаршия украинските епархии за 2000 дуката /14 кг злато/ и 200 самурови кожи?
  Какво да каже и Вселенската патриаршия, която на времето /1922/ е продала и македонските епархии на СПЦ за 1,5 млн зл. франка /440 кг злато/ . И на която основния приход иде от епархиите в Америка /щото не признава Православната църква в Америка/, в Северна Гърция и Крит /въпреки каноничниа принцип "самостоятелна държава - самостоятелна църква"/.
  Какво да каже и Антиохийската патриархия - и нейните главни доходи са от отвъдокеанските епархии.

 40. 40 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1174 Любопитно

  Дано да е за добро, но нямам вяра на фиРОМ-ците...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3878 Неутрално

  До коментар [#13] от "patsis":

  Ами хайде !
  В началото на януари , това да се случи е доста вероятно. ...
  Между 5 ти и 7 ми , БПЦ я чака още едно изпитание !
  Дано съумее да го превърне в авантаж !

  Bukalemun
 42. 42 Профил на шумка от габър
  шумка от габър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  От Москва засега толкова разрешават . Но странното е , че могат македонските попове да преглътнат да са част от сръбската църква , но не и от българската , откъдето са откъснати насила навремето ?! Лошо е , когато църквата се използва за правене на политика ! Вярата поне не бива да е политически съобразена , иначе каква вяра е ?
  —цитат от коментар 30 на magnas


  Македонците още 1967 са се отделили от СПЦ.

 43. 43 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  РАДОСТ ГОЛЯМА!

  ... И тая надежда "комисията" да вземе решение да приеме "македонската" църква като църква-посестрима (щото сме братя по кръв и во Христа). По-достойно, смирено и Богоугодно ми се види ако ще да стне по този начин...

  :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 44. 44 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  До коментар [#36] от "destruct":

  Вселенската и руската са много по-влиятелни,а сръбската и гръцката имат и агенти,в допълнение.

 45. 45 Профил на шумка от габър
  шумка от габър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иво":Труден въпрос.Какво да каже РПЦ, когато ситуацията с УПЦ и Московската патриаршия е същата - купили си навремето /17-ти век/ от Вселенската патриаршия украинските епархии за 2000 дуката /14 кг злато/ и 200 самурови кожи?
  —цитат от коментар 39 на patsis


  Сръбската патриаршия през 1918 г. е платила за имотите на Българската екзархия в Македония 1 500 х. френски франка. Платила ги е не на нас, а на Цариградската патриаршия.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11054 Неутрално

  Разумно решение, браво!
  "При положение", че е определена за "майка", БПЦ няма основание да иска тест за бащинство :)
  Сигурно е, че сме рода :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4597 Неутрално

  Чини ми се, че одата на радостта е прибързана. Никъде не прочетох, че БПЦ признава МПЦ - само ще ходатайства пред другите църкви.
  —цитат от коментар 19 на Булаир


  Нещо не виждам да се те прочели много хора.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  [quote#45:"шумка от габър"][/quote]

  ... ами "гръцки ортодокс", сър

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 50. 50 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 570 Любопитно

  Много хора не разбират нищо от казуса.
  Затова представям мнението на еднин компетентен:

  "Няколко въпроса: Първи въпрос. Може ли БПЦ да обяви МПЦ за автокефална? Може. Но ако това решение не бъде препотвърдено от другите поместни църкви, то е безсмислено и безполезно за МПЦ, и влиза в колизия с принципа на Съборността. Нито една поместна църква, нито Вселенската патриаршия, нито Вселенският патриарх не може да "раздава" автокефалии еднолично, едностранно и самоволно. Но! Само преди година, едни персонажи се нахвърлиха бясно срещу БПЦ, защото тя устоя на неистовия натиск и първа (подчертавам!) отказа да отиде на псевдосъбора в Крит. Тогава тези персонажи обругаха нашите архиереи, нарекоха ги зилоти, етнофилетици, схизматици, догматици, фундаменталисти, путинисти и рушители на Съборността. И даже измислиха нова ерес - автокефализъм. Днес същите персонажи, уж страстни защитници на Съборността и "Вселенскостта", проповядват обратното със същата страст. Няма проблем, казват, да признаем едностранно МПЦ за автокефална, защото, казват и си вярват, колкото повече тя общува единствено и само с нас, толкова повече ще се задълбочава българското влияние в нея. Втори въпрос. Може ли БПЦ да обяви за автокефална МПЦ, която е неканонична и е в схизма от 50 години? Може. Ако БПЦ има силно желание да изпадне в схизма. Трети въпрос. Може ли БПЦ да вдигне схизмата от МПЦ? Не, не може. Схизмата е наложена от Сръбската църква, за да държи МПЦ на къса каишка, в изолация от православния свят, което си е издевателство. И само СПЦ може да я вдигне тая схизма. Четвърти въпрос. Може ли БПЦ да влезе в евхаристийно общение с МПЦ, която е неканонична и е в схизма от 50 години? Не, не може. "Отлъчени от едни да се не приемат от други", повелява Правило 5 на Първия Вселенски събор, Никея, 325 г. Но! Споменатите по-горе персонажи, уж познавачи и ревнители на канона, днес настояват нервозно БПЦ немедленно да влезе в евхаристийно общение с МПЦ. Ама веднага! Още днес! Даже вчера! Пети въпрос. Какво може да направи БПЦ? Това, което повеляват каноните. Може да бъде посредник между МПЦ и останалите поместни църкви. Толкоз."

 51. 51 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4085 Любопитно

  До коментар [#50] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Илийка,кой е тоя специалист,дето го е писал това!?Да не е някой агент на ДС?!

 52. 52 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Лошо е , когато църквата се използва за правене на политика ! Вярата поне не бива да е политически съобразена , иначе каква вяра е ?
  —цитат от коментар 30 на magnas
  Освен ако не става въпрос за борбата за църковна независимост през възраждането, която има много малко с вярата и много, ама много с политическите искания на българите.

 53. 53 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#26] от "theduloclan":

  МПЦ предполагам след като е преценила всички възможности е решила да се обърне към БПЦ за помощ. Явно им тежи неясният статут и искат най-накрая този проблем да бъде решен. Предстоят дълги преговори, най-вероятно Гърците ще направят всичко възможно за да блокират признаването на МПЦ като автокефална православна патриаршия. Важно е обаче да се създаде прецедент и МПЦ да бъде призната, това ще отвори възможността и за други православни църкви с неясен статут да търсят и намерят своята идентичност. Споменавате Украйна, не знаем как седи въпросът с Беларус! В Африка също има православни християни.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 54. 54 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  "При положение че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка - Църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие..."

  При положение!
  В България има една итституция, която знае от де е, защо е и до къде и са границите.
  И аз ще кажа - Браво!
  Но не по причините, по които някои тук са възрадвани, а поради финеса, с който Синода ни, сложи на пързалката "охридските" антични и претенциите им.
  Е, сега от: "Ако ни признаете, ние ще ви признаем за Църква майка", се получи: "Понеже ни признавате майчинството, то ние ще ходатайстваме..!"

  Ecrasez l’infâme
 55. 55 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Мъдро решение! Очаквах го.

 56. 56 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7122 Неутрално

  Слава богу! Разумно решение!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 57. 57 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Много ме беше страх, че руско-гръцкото лоби ще провали признаването. Очевидно не са им стигнали силите. Браво!
  —цитат от коментар 10 на Български патриот

  С какво гледате? Къде видяхте признаване?

 58. 58 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2217 Весело

  До коментар [#45] от "шумка от габър":

  Е, че аз какво писах - 1,5 млн златни франка /440 кг чисто злато/ през 1922 година /не през 1918 - през 1918 дори след капитулацията на окупиралите я Централни сили в края на годината е още пълна дезорганизация в Сърбия/.
  Украинските епархии са стрували на Московската патриаршия много по-евтино - 2000 дуката /15 кг чисто злато/ и 200 самурови кожи.

 59. 59 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 570 Весело

  До коментар [#51] от "yanne":
  Българска народна мъдрост: Вари го, печи го - на гайда мирише
  Невежия си остава невеж.
  Дай му с повод , и без повод да да дрънка за ДС, за комунизъм, за Путлер.
  Щото освен мухлясали мантри, нищо друго не знае и не иска да знае.

  Не е ли по-важно, например да се заинтересувате, защо в решението на ССе записано:
  Св. синод единодушно РЕШИ:

  При положение че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка - Църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ.

  Във връзка с предходното решение Св. синод РЕШИ:

  Определя Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ в състав: Старозагорски митрополит Киприан – председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий."
  Мислете , бе

 60. 60 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Какво значи да ''съдейства''? Ще стане ли майка църква както те искаха, или не?

 61. 61 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  До коментар [#53] от "tsyrvulan":

  Белоруските православни като че нямат голям стремеж да се отделят от Московската патриаршия, но в Украйна привържениците на автокефалната църква са милиони.
  Африка е диоцез на Александрийската патриаршия.

 62. 62 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 4378 Неутрално

  До коментар [#59] от "ПРОРОК ИЛИЯ": Мирише на ДС...

 63. 63 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#61] от "patsis":

  Проблемът обаче е че Александрийската патриаршия е коптска. Коптите говорят някакъв език подобен на арабски, а в Африка има православни които не знаят дори една думичка арабски. Добре би било да си имат самостоятелна църква. Египет все пак не е лесно достъпна държава.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 64. 64 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#18] от "12345":
  Македонските свещеници точно това направиха. Помолиха БПЦ-БП да стане църква-майка на Охридската екзархия. Какво те притеснява?

  Димитър Димов
 65. 65 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 570 Весело

  До коментар [#62] от "Nimart":
  Ами...
  Добре.
  Щом и по миризмата познавате ДС, и това Ви носи сатисфекшен и присмех - ок

 66. 66 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 664 Весело  "При положение че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка - Църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие..."При положение!В България има една итституция, която знае от де е, защо е и до къде и са границите. И аз ще кажа - Браво! Но не по причините, по които някои тук са възрадвани, а поради финеса, с който Синода ни, сложи на пързалката "охридските" антични и претенциите им.Е, сега от: "Ако ни признаете, ние ще ви признаем за Църква майка", се получи: "Понеже ни признавате майчинството, то ние ще ходатайстваме..!"
  —цитат от коментар 54 на Graf


  Точно!!! Същото го казах и аз (с други думи) в коментар #26. БПЦ не е признала независимостта на МПЦ а по-скоро е приела да й ходатайства за статута. Това е един хубав жест от наша страна, но в действителнос няма много тежест. Както споменах по-горе, МПЦ дори и не осъзнават какво направиха: те си мислеха че ни пускат по пързалката а БПЦ така извъртя нещата че МПЦ на практика нищо не печелят. Сега това ни дава възможност да прихванем МПЦ и то отвътре - нещо което бе немислимо досега.

  Не само че пуснахме МПЦ по пързалката ами и снежен човек им направихме :)

 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4560 Весело

  До коментар [#32] от "venci4":

  Хаха... даже, не съм си помислил за това. Ти го викаш това, не аз. :-Д

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  До коментар [#60] от "happystory":

  Аз от написаното писмо съдя, че първо ще се допитат до мнението на останалите православни църкви и след това чак ще вземат решението дали да признаят МПЦ за патриаршия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8788 Неутрално

  Само да не се уплашим, ако Москва ни скръцне със зъби.

 70. 70 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  До коментар [#63] от "tsyrvulan":

  Не говорим за коптската монофизитска патриаршия /около 10 млн номинални вярващи в Египет/, а за Александрийската православна патриаршия /няколкостотин хиляди православни вярващи в Египет/. Тя си е била винаги утвърдена като една от четирите най-стари антокефални църкни /основана от Св.Петър, и единствената православна църква, чийто патриарх носи титлата "папа"/, дори и когато в началото на 19-ти век е имала само 8 енорийски храма и 1,5 хиляди вярващи. По-късно броят им нараства заради откараните в робство в Египет гърци по време на Гръцката революция /1821-1828/ и по-късна икономическа имиграция от Гърция и гръцките земи в Османската империя. Днес Александрийската патриаршия води активна мисионерска дейност сред населението на Черна Африка.

 71. 71 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 664 Весело

  Какво значи да ''съдейства''? Ще стане ли майка църква както те искаха, или не?
  —цитат от коментар 60 на happystory


  Да, БПЦ ще стане църква-майка на МПЦ и ще използва това за да говори от тяхно име пред останалите църкви. Но БПЦ не признава независимостта на МПЦ - това би било лудост. С времето МПЦ просто ще трябва да признае историческите си корени и да се присъедини към БПЦ. Това е което БПЦ не казва открито но всеки запознат със казуса го разбира. Мисля че МПЦ сами не осъзнават какво направиха :)

  Защо мислиш с такова единодушие бе решен този въпрос и то против волята на Русия, Сърбия и Гърция??? В следващите дни голям вой ще настане в тези страни. 72. 72 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#1] от "danfan":

  И какво "Браво", като реално не са направили нищо!Ще питат руснаците и сърбите, дали са съгласни?!Всички знаем какво ще кажат - не е наша работа.
  В Синода почти всички са руски подлоги, така, че не очаквах да е друго.Витиевато са се измъкнали.Служители не на Господ, а на парите, келепира и лукса!

 73. 73 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Чини ми се, че одата на радостта е прибързана. Никъде не прочетох, че БПЦ признава МПЦ - само ще ходатайства пред другите църкви.
  —цитат от коментар 19 на Булаир


  И аз неразбирам прибързаната повсеместна радост тук. БПЦ казва "Няма лошо, че искате да сме ви църква–майка (каквото и да озтачава това), но ще видим, ще говорим с колегите, ще мислим..." Даже комисийка са спретнали по този случай.

  А истината е още в началото на решението "Свети апостол Павел учи за църквата, че е тяло Христово, като казва: "И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове"". Иначе казано, съдбата на МПЦ следва да се реши от всички, вкл. църквите, които не я признават. Някой да има илюзии, че това е възможно?

  БПР си изми ръцете по един изключително срамен начин и днес погреба историческия шанс за помиряване и (църковно) братство с "братския и наш" народ в Македония. Нищо чудно сега гърци или сърби да поемат инициативата и ние пак да мигаме на парцали. Срам!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 74. 74 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Мъдро решение! Очаквах го.
  —цитат от коментар 55 на citoyen


  Аха - струи от мъдрост.Ама и ти явно си, като тях - някой те пита дали ще му помогнеш, а ти първо питаш по-важните, според теб.
  Нищо не са решили - просто са си измили ръцете!

 75. 75 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Защо мислиш с такова единодушие бе решен този въпрос и то против волята на Русия, Сърбия и Гърция???
  —цитат от коментар 71 на theduloclan


  Нищо не е решено против волята гърци, сърби и руснаци. Точно обратното – ще се търси тяхното съгласие/позволение.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 76. 76 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#72] от "chinaski":
  До коментар [#74] от "chinaski":

  Точно това си мисля и аз. Виж коментар [#73] от "c.b.o.":

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 77. 77 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Много ме беше страх, че руско-гръцкото лоби ще провали признаването. Очевидно не са им стигнали силите. Браво!
  —цитат от коментар 10 на Български патриот


  Приятел, никой нищо не е признал. Единственото което направихме е да приемем молбата им да говорим от тяхно име в качеството ни на църква-майка. Би било лудост да признаем МПЦ! Това би ни вкарало в изолация!!! МПЦ са в схизма от 1967 - да не сме луди сами да се вкараме в положение на изолация??? БПЦ така хитро извъртяха нещата че МПЦ сега не знаят на кой свят са.

 78. 78 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#77] от "theduloclan":

  Тя и българската църква възниква в СХИЗМА :) Това не е проблемът ...

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 551 Неутрално

  участието на МПЦ в дебългаризацията, във фалшифицирането на историята, в заличаването на българската памет из храмове и по гробове, из войнишки гробища и по читалища...
  —цитат от коментар 80 на Graf


  Позитанец, това се прави по давление на твоите господари (през сръбски телефон).

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 82. 82 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#73] от "c.b.o.":От амбасадата вече са ви подготвили подпорните точки?

  БПЦ и Синодът пуснаха по достойнство македонските ни, па и антични "братя"
  —цитат от коментар 80 на Graf


  Позитанец, Дедо Поп так ги нарича:
  "По думите му най-малкото, което българската църква може да направи, е да поеме протегната ръка от Охридската архиепископия, "защото те са наши братя и наш народ". "
  Нали е ваш човек, кво пак не му харесваш?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 83. 83 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1496 Любопитно

  До коментар [#81] от "c.b.o.":

  Позитанец ще викаш на баща си и на деда си, като си фърлиш и собствената партийна книжка на гюбрето.
  Разбра ли?

  Ecrasez l’infâme
 84. 84 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Весело

  Я, чек да не повярваш!
  Нашите можело да действат и мъдро!

  Простичко казано: Светия Синод и Патриархът казват - мерси за признанието на БПЦ за ваша Църква - майка, това е вече факт, братя сме и ще се постараем да ви помогнем, за което определяме и специална архиерейска комисия, показваща, че сме сериозни..
  И толкоз!

  Аз се бях подплашил да не са ги изджамбазили, та да забъркат някоя глупост ...

 85. 85 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1496 Весело

  До коментар [#82] от "c.b.o.":


  Нали е ваш човек, кво пак не му харесваш?
  —цитат от коментар 82 на c.b.o.


  Като не е твоя тази Църква и клира и, какво даваш мнение по въпрос който не те засяга?
  Докато чуковете гърмянт у главите ви, сърповете стържат в ушите ви, а петолъчки греят в очите ви, тази с църквата ще е сложна за вас, чужда и далечна, па и ще я мразите по болшевишки. :)
  Не ви е леко, хем да сте с овчите шуби, с ценности демек, хем да криете битийността си на комунета.
  Все ще се издадете в нещо. :)

  Ecrasez l’infâme
 86. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  До коментар [#59] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Искаш ли да забатачиш даден въпрос - създай комисия!
  До коментар [#78] от "dejmos":

  Че то комай всички поместни православни църкви възникват в схизма. Московската патриаршия е век и половина в схизма /1440-те до 1590-те/, Еладската - 20 /1850-те до 1870-те/, Сръбската, Румънската, Българската и т.н.
  Принципът в Правилата на православната църква е - създава се самостоятелна държава - православната църква в нея се обособява в отделна църква, ако има достатъчно епископи, клирици, монаси и миряни.
  Българската православна църква е дълго време в схизма защото възниква преди отделянето на България в самостоятелна държава - създадена е на етнически принцип.
  Проблемът на МПЦ е същият - провъзгласява се за автокефална когато Македония е още част от Югославия.

 87. 87 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 574 Неутрално
 88. 88 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#85] от "Graf":

  Позитанец, как пък поне малко не те досрамя да говориш за църква и да наричаш други "комунета"?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 89. 89 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#79] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Трудно е да обясниш на скотовете за какво иде реч, ама с такива романтични чувства " македонските генерали" около фердинанд и ВМРО докараха 16 Юни 1913 г. От 27 години Бъшгария се държи, като мащеха към всички българофили покрай вардара, ама сега на пишман патриотите им се присъни македонска( НЕБЪЛГАРСКА) автокефална църква. Кладенеца на българщината се е копал с игла близо 100 години, а е зарит от протестнаският палячо ( принц) за една нощ. Бързите, емоционални решения винаги водят до провал.

  OCTAVIAN
 90. 90 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 454 Весело

  БПЦ - Майка, а Коминтернът - Баща

 91. 91 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Да не 4уе проф.Б.Димитров

  ne mutlu türküm diyene.
 92. 92 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Мислете , бе
  —цитат от коментар 59 на ПРОРОК ИЛИЯ


  ... илийкаката... ти като най-мислещ!?! ще измислиш ли защо, аджеба, н.с. Неофит се аргументира със Св.ап. Павел... и второ: какво по-точно и е неканоничното на МПЦ, м?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 93. 93 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#18] от "12345":

  Именно това имах в предвид.Ликува6тите утре да не вайкат аман заман. :)
  Това е отдале4аване от "българ6тината" :) :)

  ne mutlu türküm diyene.
 94. 94 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#72] от "chinaski":До коментар [#74] от "chinaski":Точно това си мисля и аз. Виж коментар [#73] от "c.b.o.":
  —цитат от коментар 76 на c.b.o.


  Да - така ще стане, ама нали видаш колко радостни съфорумци има тук - към 80%, които не могат да вдянат какво се случва!

 95. 95 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1144 Весело

  Дано този път се лъжа, но казусът не е толкова прост , колкото си мислят някои.БПЦ е образцова маша на РПЦ , която пък е под влияние на Сръбсктата ПЦ. Не бързайте да се радвате, щото работата може да заприлича на строежа на АЕЦ Белене, две напред , едно назад, но всеки път с ...плащане на Москва

 96. 96 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Някой разбирач може ли да обясни имали канонична стойност понятието "църква майка"? И какво означава това словосъчетание?
  Ако се признае МПЦ като наследник на Българската Екзархия , това е добре, но ако се признае за наследник на Охридската архиепископия , която македонците считат за македонска , а не за българска, това означава , че се отказваме от част от нашата средновековна история. Признаваме съществуването на македонска нация в средновековието. Автоматично Климент Охридски, Кирил и Методи и още плеяда български исторически дейци от тази епоха стават македонци. А според днешни публикации на тази тема в македонски медии, точно това целят македонците чрез тяхната непризната църква. По този начин македонските "историчари" ще свържат античните македонци със съвременните жители на Македония като техни наследници , защото цял период от над 1000 години от измислената им история през средновековието им се губеше. Имаха нужда от помакедончване на част от българската средновековна история и като, че ли са на път това да го постигнат чрез БПЦ ако признае МПЦ като наследник на Охридската архиепископия.
  Такава македонска църква е вредно да признаваме, защото по този начин признаваме окончателно антибългарския македонизъм.

 97. 97 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 570 Весело

  До коментар [#92] от "o_sando":
  Саше, много сте ,,,,,,изостанали, щом си мислите , че може да задавате такива тъпи въпроси,
  преди да сте научили елементарни неща...

 98. 98 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#92] от "o_sando":Саше, много сте ,,,,,,изостанали, щом си мислите , че може да задавате такива тъпи въпроси,преди да сте научили елементарни неща...
  —цитат от коментар 97 на ПРОРОК ИЛИЯ


  ... :) не че сме изостанали, а сме заседнали в 67 г. след Христа... само дето на тебе ти се губят едни почи 2000 години грамотност... сори, майкъл, не мислех да го казвам, ама на - изпроси си го....

  Свети апостол Павел учи за църквата, че е тяло Христово, като казва: "И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове" (I Кор. 12:26).

  Слава Богу! Патриарът е "в час" и недвусмислено предупреждава "православното християнство" че с кутоазията приключваме сега, в този момент... ще смогнеш ли да се сетиш за какво иде реч :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 99. 99 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  ... да ме прощавате... Патриархът

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 100. 100 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#96] от "tacheaux":

  http://www.otizvora.com/files2013/Assen_Tschilingirov-SSS-NI.pdf


  амо много си провесил нослето, може да прочетеш ей таз книжка... :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK