Цветан Василев плащал за услуги от паралелна каса, твърди основният свидетел по делото КТБ

Цветан Василев плащал за услуги от паралелна каса, твърди основният свидетел по делото КТБ

© Николай ДойчиновОсновният свидетел по делото за източването на КТБ Бисер Лазов даде днес показания в процеса за укриване на данъци, заведен срещу пиар експерта Соня Колтуклиева, информира БНР. Според прокуратурата за периода 2010-2011 г. тя е получила 90 хил. лв. от бившия мажоритарен собственик на банката Цветан Василев, но не ги е декларирала пред НАП и не е платила данъците върху получената сума.


В съдебната зала Лазов обясни, че лично банкерът му е разпоредил да изплати сумата на Колтуклиева. От думите му се разбра, че това е било обичайна практика, а парите са били вземани от касата на фалиралата през 2014 г. банка. Лазов работи с Василев от 2005 г. и се смяташе, че е дясната му ръка. В залата той разказа за паралелно счетоводство, нямащо общо с основната дейност на банката, но парите за него идвали от КТБ.


От показанията на Лазов пред съда стана известно, че всяка сутрин Василев е разпореждал на подчинените си, ако трябва да се изплащат на някого определени суми, като изрично е посочвал дали трябва да е кеш или по друг начин. В случая на Колтуклиева една сутрин Василев се обадил на Лазов и му казал, че ще му се обади една жена с името Колтуклиева, на която трябва да плати в продължение на няколко месеца сумата, която е наредил Василев.
Според прокуратурата става дума за 10 хил. лв. на месец, които пиар експертът е получавала на няколко транша.


Тези пари, обясни Лазов, са вземани от касата на ул. "Дебър", където се намираше кабинетът на Василев и където се намира и популярната покрай мегаделото КТБ фирма - инвестиционен посредник "Фина-С" АД. На която Лазов е бил съсобственик и изпълнителен директор. На същия адрес е имало регистрирани още 200 фирми, всички свързани с Василев. Общото между тях било, че са извършвали стопанската дейност, която КТБ не е можела да извършва. Реализирали са алтернативни проекти на Василев, обясни пред съда Лазов.


Въпросната сутрин Лазов се е видял с Колтуклиева, първоначално е трябвало да има предварителен договор, но такъв не е подписан. Той предполага, че дадените от него пари са били за пиар услуги. Пред магистратите Лазов обаче обясни, че работата му не е била да се интересува от причината за даване на парите, а само да осъществи разпореждането на Василев и вечерта да му се отчете. Той вземал парите от касата на ул. "Дебър" и оставял бележка, на която те му се завеждат на него до момента, в който се вижда с Колтуклиева, тя според него и прокуратурата подписва документ, с който Лазов се връща в касата и парите вече не се водят на негово име.


От разпита му се разбра, че това не е било единствен случай. Той трудно си спомня къде и кога се е срещал с Колтуклиева, кой е давал парите, когато той не може, което създава усещането, че това е било рутинен, постоянен процес, информира още националното радио.


Всяка вечер това, което е било раздавано през деня, е описвано в голям счетоводен отчет с приходи и разходи и някаква рекапитулация. Всичко е ставало "по заповед на Василев", Лазов не е имал никакво намерение да обсъжда, обмисля или подлага на критичен анализ разпорежданията на собственика, за когото казва, че не му е бил работодател по длъжностна характеристика, но е бил фактическия собственик на фирмата "Фина-С" АД, от чиято каса са давани парите. Те обаче на практика идвали от КТБ.


По думите на Лазов, каквото кажел Василев, това се е случвало. Всичко е било с "пари с произход КТБ".


На заседанието днес защитата на Колтуклиева поиска разпит на Василев, защото много често беше споменаван днес. По делото има три бележки, на които Лазов разпозна своя почерк и подпис, вероятно на тях има подпис и на получателя, но бележките не са известни на медиите. Засега процесът е дума срещу дума, вероятно е назначена експертиза на подписите и почерците на бележките. А вече съдът ще прецени дали тези бележки са годно доказателство, откъдето да заключи, че подсъдимата е взела пари, които не е декларирала пред данъчните.


Съдебният състав реши още преди да разреши разпит на Василев, да призове като свидетел Юлия Илиева. Тя е "движела" касата на ул. "Дебър", от нея са вземани парите и на нея са се отчитали бележките, които показват, че не Лазов е взел парите. Очаква се тя да се яви пред съда на следващото заседание по делото - 19 януари. След нейния разпит съдът ще прецени дали да разпитва и Василев.


Лазов разказа още, че е видял Василев за последно на 20 юни 2014 г. във Виена, когато му предал последната бележка, отчитала трансфер на пари. След това с нея е отишъл при разследващите и е започнал да разказва за модела КТБ, в който е участвал активно до 2014 г., но явно е събирал бележки. Важно уточнение е и, че разпространеното от прокуратурата прессъобщение след внасяне на обвинителния акт по делото КТБ в съда, което представляваше негово "резюме", бе озаглавено "модела КТБ".


Днес бе разпитана и Иванка Грозева, която е водела счетоводството на Колтуклиева. Тя обясни, че никога не е виждала такива бележки и в данъчните декларации на пиар експерта не са отбелязвани такива суми, които не се очаква да бъдат декларирани, ако са получавани по разказвания от Лазов начин.


Пред журналисти след делото Лазов не говори много. Той искаше да разкаже пред съда много за "модела КТБ", но нямаше как да бъде разпитван по този въпрос, който не е предмет на това дело, което е за укриване на данъци. "Аз съм човек, който си е изпълнявал задълженията", заяви той и допълни, че не е коректно да говори, докато се води дело. "Каквото имам да кажа, ще го кажа на компетентните органи", обеща той.


Защитата на Колтуклиева коментира, че показанията му били вътрешно противоречиви и предстои да ги анализират. Както и че очакват Василев да бъде разпитан.


При внасяне на делото за фалита на КТБ в съда се разбра, че от него са отделени 30-ина разследвания, при което над 1 млрд. лв. са раздавани в "чувалчета, торби и тъй нататък на известни личности". Тогава шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев цитира името само на Николай Бареков. После се разбра, че делото срещу Колтуклиева било едно от тези отделени разследвания.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  Този е готов за кожата си да подпише всеки празен чек на изедниците на Цецо и Ктб !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Всеки уважаващ себе си бизнесмен,(и не само),води "двойно счетоводство". Това не е непременно мръсна дума.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Весело

  До коментар [#2] от "deaf":

  То е задължително по закон за повечето фирми, както и за банките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Пак не си прочел статията, но бързаш да коментираш.
  Чекове НЯМА. Бележки има.

  .............вземал парите от касата на ул. "Дебър" и оставял бележка, на която те му се завеждат на него до момента, в който.............

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Банка бащиния

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":То е задължително по закон за повечето фирми, както и за банките.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И за партиите. Хелмут Кол си имаше "черна" партийна каса,но това не го направи по-малко успешен политик и лидер. Нали!

 7. 7 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Така са го учили консултантите му, не случайно им е давал по 30 000 на месец и преференциални лихви

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  След тази ИЗПОВЕД, става безпощадно ясно,
  че СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ
  Е БЕЗПРЕДМЕТНО, освен като инструмент за
  натиск върху политически неудобни персони.
  България ударно се ОВПУТЯВА.....

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Искат да изкарат, че това не е било банка, а някакъв разграден двор, където не е работено с документи , а с халваджийски тефтер. Не мога даже да си представя подобно нещо. Все пак в тази банка са влизали проверки, които нищо не са установявали.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Искат да изкарат, че това не е било банка, а някакъв разграден двор, където не е работено с документи , а с халваджийски тефтер. Не мога даже да си представя подобно нещо. Все пак в тази банка са влизали проверки, които нищо не са установявали.

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#7] от "Гаргамел":

  Тъй де...! Наел си е човека за консултант, бивш финансов министър, не човек завършил за пожарникар или такъв дето е учил, за учител по физическо...! :)
  Между другото, следствието много старателно заобикаля Иван Костов. Не иска да го разпитва, за хонорарите. Защо ли...?! :)

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 995 Неутрално

  А Мустакат Цецо какво ще покаже не се знае и този може да се окаже лъжесвидетел.
  Бележки само с неговият подпис може да са писани постфактум.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 13. 13 Профил на simbad
  simbad
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Колко още л***а за Василев трябва да изкочат, за да се случи нещо бе?!

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  "След тази ИЗПОВЕД, става безпощадно ясно,
  че СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ
  Е БЕЗПРЕДМЕТНО..."
  До коментар [#8] от "Hawaii":

  Напротив, напротив. Стоян Денчев почти до последно представлява оманците в акционерното събрание на КТБ. А е агент та дрънка - http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2444 :2015-09-16-16-22-09&catid=15:2011-01-06-11-31-39&Itemid=27

  Фина-С пък очевадно демонстрира мисленето на недосегаемите от империята:
  "​„Мултигруп“ – империята на "държавата" Държавна сигурност"
  http://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/-multigrup-imperiyata-na-darzhavata-darzhavna-sigurnost-49299

 15. 15 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 420 Неутрално

  той василев си живее в паралелна вселена, в която е недосегаем, за съжаление

  Приказка без край
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Защо първият ударен за черна каса от 200 милиона лева е неговата пиарка с 90 000 лева? Кое е водещото съображение, да се разнищи касата или да затворят устата на говорителката му?

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Гневно

  До коментар [#16] от "cinik":

  никой не отваря и дума за милиардите !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 796 Любопитно

  А за изплатеният 270 000 лева хонорар на Мина Костова, малката щерка на Костов стана ли дума на делото?

 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#11] от "tww09306483":
  За какво му е пожарникар, за крадене ще търси опитен крадец да го консултира

 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1630 Любопитно

  Не трябваше ли преди да започне делото да се направи експертиза на почерците в бележките?

 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Въпросният другар ще ли е така добър да свидетелства
  и пред АМЕРИКАНСКИТЕ ПРОКУРОРИ....
  Зер, силни МАГНИТСКИ БУРИ се задават отвъд океана.
  Затова тукашните корумпета се задоволяват със
  сапунени оперети по повод пето и шесторазредни
  неплатили си данъците фигури като Култуклиева......

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":


  След тази ИЗПОВЕД, става безпощадно ясно,че СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТЕ БЕЗПРЕДМЕТНО, освен като инструмент занатиск върху политически неудобни персони.България ударно се ОВПУТЯВА.....
  —цитат от коментар 8 на Hawaii


  Да нямаш предвид ДАНС?

 24. 24 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1354 Весело

  До коментар [#11] от "tww09306483":За какво му е пожарникар, за крадене ще търси опитен крадец да го консултира
  —цитат от коментар 19 на Гаргамел

  Че пожарникаря да не е неопитен крадец, бе, каскет?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 25. 25 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#24] от "virtual brain":
  Виждам само един каскет и то нахлупен на изгоряла крушка

 26. 26 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Има голяма вероятност тази система с бележките да е вярна. Но Лазов да каже имената на всички, на които е давано пари с бележки.

 27. 27 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 46 Неутрално

  С банка-касичка животът определено е по-лесен, и важното е да не те хванат, защото си прекалено лаком/амбициозен, нещо което се изплъзна на Василев.

 28. 28 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 946 Весело

  Не, нееееее, не може да е истина!
  Цецо Василев е чист човек, набеден за всичко, те го мразят, клеветят и искат да го убият!
  Той говори само истини, целите истини и всичките даже!
  Свобода за Цецо Василев!!!

  Знанието е сила, информацията - власт
 29. 29 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това със сигурност е вярно.
  Както е вярно това, è докато ни ги разправя тия, Лазов краде милиони.
  Като се тегли чертата за всичките му "подвизи", ще се получи едно много прилично число с девет цифри.
  Доста добро постижение, само на една пионка в тая игра. А има още десетки като него, някои от които, с "изяви" в подобни мащаби.
  Кражбите от КТБ са стотици милиони годишно. В този "процес" фалитът бе само поредната стъпка, с която кражбите минаха на друго нивои започнаха с новасилаи мащаб.
  Те ни занимават с 10 хиляди лева хонорар, плащани няколко месеца.

 30. 30 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Ще стане или ще няма да стане обвиняем свидетел1?
  Туй е въпросът.
  Наред с много други...

 31. 31 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1369 Весело

  тая Колтуклиева не беше ли журналистка... или кога както дойде :)

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":

  В обвинителния акт бяха описали схемата - има "реално" счетоводство в тефтери на Василев. И после всички разходи се осчететоводяват през фирмите. А именно банката е дала "кредит" на негова фирма и на документи тя плаща за ПР услуги. Но тая коко*ка се е полакомила и не си е платила данъка и сега са я сгащили.

 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#19] от "Гаргамел":

  Правилно, Костов е по-добър и в краденето....! :)

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 488 Гневно

  А някой ще разкаже ли как такива като Култуклиева попадаха под медийните прожектори, като например реалито Биг брадър? И за други като нея се сещам, а това вече е и в терена на продуцентите на шоуто. Изобщо няма да се учудя, ако и там има "подпомагане" на тези избори. По-горе видях как някои веднага застанаха пред амбразурата и в защита на политика Костов. С цялото ми извинение към тях, но като избирател на Костов и аз съм от тези които като видяха фактите се почувстваха силно омерзени и предадени. Припомням си и как политика заплашваше, че след еди какво си ще разкаже важни неща по случая КТБ. Да, ама не, взе си паричките и ...... получи амнезия. Десен човек съм и продължавам да си гласувам по съвест, защитавл съм и много политики водене от такива като Костов, но след КТБ адски засмърдя и съм направо погнусен.

 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1369 Весело

  До коментар [#34] от "paolo51":

  е айде сега, как била попаднала... а вие какво искате, матрялеца да гине духовно без правилните ъпиниън лидери ли хахаха, сакън

 36. 36 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 205 Неутрално

  Ясно как е опраскана една сума с 4 нули.
  Към 80000 за по-конкретно.
  Какво стана обаче с онази с 9 нули след нея?
  4 000 000 000 иначе казано?

 37. 37 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А как се мятахте тука медията в защита на мустакатия крадец?
  Че и ни пускахте интервюта с него,да ни убеждавате че бил жертва!

  sdg
 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#36] от "65":

  По тоя въпрос, цари неловко мълчание....! Даже и ГЕРБ-ерите, губят говор и картина.....! :)

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#36] от "65":

  Ти прочетели за онзи 200 кухи фирми,които само този въртял за Мустака,и по негови думи,е имало много хора на които са вървяли такива безотчетни пари?

  Или четеш избирателно?

  sdg
 40. 40 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#24] от "virtual brain":Виждам само един каскет и то нахлупен на изгоряла крушка
  —цитат от коментар 25 на Гаргамел

  Ами като са ти го нахлупили на милиционерската крушка, много ясно, че друго не виждаш.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 41. 41 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5267 Неутрално

  Василев е виновник за фалита на банката и никой друг, и толкова е крал, че има да плаща и да му останат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK