Апелативният съд отказа да разглежда протеста на прокуратурата срещу прекратяването на делото ЕВН

В края на август единият обвиняем - бившият енергиен министър Трайчо Траков, предвиди, че съдът ще върне делото на прокуратурата.

© Цветелина Белутова, Капитал

В края на август единият обвиняем - бившият енергиен министър Трайчо Траков, предвиди, че съдът ще върне делото на прокуратурата.Софийският апелативен съд (САС) отказа да разгледа протеста на прокуратурата срещу прекратяването и връщането на делото за сделката с ЕВН, съобщиха от съда. Тричленен състав на САС с председател Камен Иванов и членове Алексей Трифонов и Весислава Иванова посочват в определението си, че няма ред, по който да разгледат протеста, заради влизането в сила от 5 ноември на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). С тях делата за корупция и още няколко престъпления бяха преместени от Софийски градски съд в Специализирания съд.


На 30 октомври Софийският градски съд върна случая, по който обвиняеми са бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, както и изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев и Петър Василев и Любомир Евстатиев, които са също от компанията, заради съществени нарушения в обвинителния акт.


След това прокуратурата протестира връщането на случая.
"Изменението в процесуалния закон има действие ex nunc (занапред) и когато липсва преходна разпоредба, както е в процесната хипотеза, която да урежда начина, по който се довършват неприключилите производства по протест на прокурора срещу разпореждане, постановено във вече несъществуваща в закона процедура, се налага извод, че няма процесуален ред, по който съдът да разгледа въпроса по същество.


В обобщение – САС счита, че следва да остави частния протест без разглеждане. При това положение разпореждането на съдията-докладчик следва да се приеме за влязло в сила и подлежащо на изпълнение. При последващо пренасяне на делото в съдебна фаза производството по него следва да се развие по новите процесуални правила", пишат апелативните съдии.


След определението на САС случаят е отново в ръцете на прокуратурата, която, ако поправи обвинителния акт, ще трябва да го внесе в специализирания съд. Промените в тази част бяха атакувани от върховните съдии от Върховния касационен съд в Конституционния съд.


Предисторията


В края на миналата година Трайчо Трайков съобщи, че е получил призовка на 23 декември и на 28 е привлечен като обвиняем. Действията на държавното обвинение дойдоха след края на президентската кампания, в която Трайков беше кандидат на Реформаторския блок, и преди кампанията за предсрочните парламентарни избори. Тогава той коментира, че "продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия, и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК)... Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката, са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин". (Тогавашният председател на АПСК Емил Караниколов в момента е министър на икономиката в третия кабинет "Борисов" - бел. ред.)


През януари тази година след обвинението срещу Дянков от прокуратурата обясниха, че разследването е започнало през 2014 година по сигнал на тогавашния председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.


Продажбата на акциите, за които става дума, е от 2011 година. Тогава държавата като миноритарен акционер решава да продаде акциите си и в трите в електроразпределителни дружества, работещи на територията на страната - ЧЕЗ, която обслужва Западна България, ЕВН, работеща в югоизточната част на страната, и Енерго -про" - в североизточната. Като първа стъпка държавата обявява за продажба 51 612 бр. акции, представляващи 33% от капитала "ЕВН България електроразпределение" АД. Инвестиционен посредник по тази сделка е "Булброкърс" ЕАД - част от "Алфа финанс холдинг" (което се контролира от Иво Прокопиев). Държавното обвинение твърди, че "Булброкърс" е използвал грешни коефициенти при изчислението на цените.


През януари, след повдигането на обвинението, от "Булбркокърс" обясниха, че е "категорично невярно, че е заобиколен законът и "Булброкърс" е изготвил и е определил цената на остатъчния дял от "ЕВН България", както и че дружеството е избрало методология за оценка, която ощетява държавата. Оценката е изготвена от независим лицензиран оценител по методология, определена от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, както повеляват законът и договорът на инвестиционния посредник. "Булброкърс" ЕАД е изпълнявал инструкциите на АПСК, препоръчал е минимална цена на акция, под която не съветва да се продават дялове, което е прието от агенцията."


През 2014 година Административен съд – София, постановява, че "Булброкърс" не е извършил каквото и да било нарушение при продажбата на остатъчния дял от ЕВН, и отменя наказателното постановление, наложено от Комисията за финансов надзор, като неправилно и противоречащо на закона. Съдът приема, че "Булброкърс" е организирал предлагането на остатъчния дял от ЕВН изцяло по зададените критерии от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол и стриктно следвайки закона.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Или излиза, че ако един човек или субект е достатъчно значим, системата тупа топката докато изтекат сроковете и после делото - в прахоляка.

  Еретик
 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "Изменението в процесуалния закон има действие ex nunc (занапред) и когато липсва преходна разпоредба, както е в процесната хипотеза, която да урежда начина, по който се довършват неприключилите производства по протест на прокурора срещу разпореждане, постановено във вече несъществуваща в закона процедура, се налага извод, че няма процесуален ред, по който съдът да разгледа въпроса по същество."
  ГЕРБ и патреотите - титани на юридическата мисъл , правораздаването и правоприлагането.

 3. 3 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Изобщо не се съмнявам, че когато в нещо е замесен офшорният консултант Стоян Мавродиев, то ще е гнило. Сега можем само да чакаме в какво ще се превърне, преди да фалира, ББР. Иначе си мисля, къде ли ще са Теменужка Петкова и Боко, когато, а то ще стане, лъсне истината за АЕЦ Белене?

  vesela
 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4723 Неутрално

  Това обвинение е толкова нелепо, че най-добре Цацаратурата засромено да забрави за него! Защото пак ще стане за смях за кой ли път! А и нали Цацата искаше спец съд и спец прокуратура - нека подадат обвинението там!

 5. 5 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2378 Любопитно

  Продажбата е направена на БНБ, място където акции може да си купи всеки. Не е измислена по-достъпна и прозрачна процедура.
  Въпреки това Стоян подава сигнал и Сотир повдига обвинение.
  Много мъка има по тази земя, Боже!

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11438 Весело

  Всъщност обвинението на прокуратурата е, че продажбата е станала в петък, 13 и точно тогава Мавродиев е станал с левия крак вместо с десния...:)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на шумка от габър
  шумка от габър
  Рейтинг: 0 Весело

  Продажбата е направена на БНБ, място където акции може да си купи всеки.
  —цитат от коментар 5 на Ще върнем България в Европа


  не знаех, че БНБ продава акции ;) Предполагам, че имаш предвид БФБ. И вярваш на постановката случила се там? 30 търгови предложения за 15 минути всяко със стъпка 1 ст. И воала - търгът е приключен.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2208 Весело

  До коментар [#4] от "vassilun":

  Това обвинение е толкова нелепо, че най-добре Цацаратурата засромено да забрави за него! Защото пак ще стане за смях за кой ли път!
  —цитат от коментар 4 на vassilun


  Недейте така. Шоуто тепърва предстои. Това е само делото срещу Трайчо Трайков. Че продажбата на акциите, които той не е продавал е направена не както трябва. Има и дело срещу Симеон Дянков. Че въобще е предложил на Министерския съвет, а пък той взел, че се съгласил да се продават акциите. А има и черешката на тортата - делото срещу Иво Прокопиев, че бил подбудил Симеон Дянков да предложи на Министерския съвет да се продават акциите. Съжалявам, че ще се повторя, но се налага - в сравнение с нашата прокуратура "Летящият цирк на Монти Пайтън" пасти да яде!

 9. 9 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Следва измислянето на ново обвинение...

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8649 Неутрално

  "Изменението в процесуалния закон има действие ex nunc (занапред)"
  А приватизацията с 20 години назад , може.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK