Открит е оригиналният ръкопис на първата история на България, обяви учен

В Модена, където е направено откритието, е един от най-старите университети в света.

© Associated Press

В Модена, където е направено откритието, е един от най-старите университети в света.Авторският ръкопис на първия исторически трактат за България, създаден един век преди "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, е открит и ще бъде публикуван като текст, факсимиле, превод, бележки и научен коментар. Става дума за написаната на латински История на България от Петър Богдан Бакшич, за която се смята, че е създадена около 1667-1668г., но е отпечатана след смъртта му през 1674г.


От нея са познати откъси и преписи, но в цялостен вид тя никога не е била известна на науката.


Сега проф. Лилия Илиева от Югозападен университет "Неофит Рилски" обявява в предстоящия брой 1 за 2018г. на сп. "Балканистичен преглед", че е открила оригиналния ръкопис на българския книжовник - францисканец от Чипровци, станал католически архиепископ. В статията има и факсимиле на цяла страница от документа.
В потвърждение на хипотезата, че историята на Богдан е значително по-обемист труд, тя съобщава, че ръкописът заема около 200 страници, разпределени в 70 глави, предговор, послеслов и добавени документи. Според проф. Илиева заглавието на този труд е "За древността на бащината земя и българските неща", а авторът се представя като Петър Деодат Чипровски.


Пред Весела Николаева от онлайн изданието Severozapazenabg.com проф. Илиева споделя, че е открила ръкописа в Университетската библиотека на италианския град Модена.


Университетът е основан през 1175г. и е един от най-старите в света. Библиотечната му мрежа е от десетина обекта, включително в провинция Реджо Емилия.


Лилия Илиева е професор по Общо и сравнително езикознание към Катедра по български език във Филологическия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград. Тя преподава Увод в общото езикознание, Синтаксис на българския книжовен език, Морфология на българския книжовен език, Етнолингвистика. Била е лектор по български език и култура в Пекинския университет за чужди езици (1994-1997). Специализира в Санкт Петербург (Русия, 1990), Елсинор (Дания, 1988), Москва (Русия, 1985), Дубровник-Загреб (Хърватия, 1983).


Цифровото копие на ръкописа е откупено с помощта на проект, финансиран от държавния Фонд "Научни изследвания". Справката в отчетите на фонда показва, че става дума за проект "Гутенберговата революция и българите", за който са одобрени 57 000 лева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK