Хиляди съкратени работници може да не получат неизплатените им заплати

Снимката е от протеста на съкратени работници в началото на септември.

© Николай Дойчинов

Снимката е от протеста на съкратени работници в началото на септември.Хиляди работници, които са били съкратени заради фалит на работодателя им, може да не получат заработените си и неизплатени заплати. Това стана, след като социалната комисия в парламента прие на второ четене днес промени в Търговския закон и други нормативни актове.


Проблемът е, че за да получи един съкратен работник неизплатените му преди фалита на предприятието заплати, трябва да е започнало производство по несъстоятелност. Освен това в момента в закона има изискване производството да е започнало три месеца след прекратяване на трудовото правоотношение на работника, в противен случай той няма да получи парите си. Трябва и да има орган, които да може да иска започване на производство за несъстоятелност, какъвто към момента няма. На теория работодателят може да иска, но той няма интерес, защото всички негови служители тогава ще могат да си търсят неизплатените им заплати.


Какво предлага омбудсманът


Така се стига до над 3000 жалби до националния омбудсман Мая Манолова и протести на съкратени работници през септември, когато служители от фалирал хипермаркет, миньори от Бобов дол, шивачки от Дупница и други излязоха пред парламента и искаха законови промени.
Омбудсманът е искала от едната страна да се определи орган, който може да иска откриване на производство по несъстоятелност, когато работодател не плаща заплати и да отпадне изискването за срок от съкращаване на работник и откриване на това производство, защото то често се бави много и се засягат правата на работниците. Тя иска и тези промени да влязат веднага в сила. По сметки на Главната инспекция по труда става дума за неизплатени над 30 млн. лв., но те не са проверили всички случаи на фалирали фирми, обясни Манолова.


Какво гласува социалната комисия в парламента


Депутатите от социалната комисия се съгласяват с омбудсмана за определяне на орган, който да инициира производството по несъстоятелност. За такъв е определена Главната инспекция по труда (ГИТ), която ще може да иска от съда откриване на производство по несъстоятелност, когато констатира, че даден работодател не изплаща заплатите на служителите си. Комисията обаче приема да има срок между съкращаването на работника и откриването на производство по несъстоятелност, извън който служителите на фалиралата фирма няма да могат да си търсят парите. Народните представители увеличават срока от 3 на 12 месеца.


Откъде идва проблема


Разпоредбите в Търговския закон, които уреждат, че ГИТ ще може да иска откриване на производство по несъстоятелност, трябва да влязат в сила от 1 юли. Дотогава няма орган, който да иска това за заварените вече случаи, при които някои служители са съкратени още април/май тази година. След като има срок от 12 месеца за започване на производство по несъстоятелност от съкращаването им, те на практика няма да могат да получат парите, които са заработили.


Манолова в сблъсък с депутатите и социалния министър


"Тези пари са налични. Има 250 хил. лв. във фонда за гарантиране на вземанията. Но хората нямат достъп до тях. Просто държавата ще си ги пази тези пари. Те не са публични. Събрани са от работодателите в един солидарен фонд в изпълнение на европейска директива", обясни Манолова. Според националния омбудсман проблемът може да бъде решен много лесно с малка промяна в закона и с повече работа на администрацията.

"Лошата новина е, че тези хора няма да могат да си получат заработеното от фонда за гарантиране на вземанията при фалит на предприятия заради комфорта на чиновниците от Главната инспекция по труда", коментира още Манолова.


Социалният министър Бисер Петков пък заяви, че не може да приеме изказването, че това се прави за комфорта на ГИТ. По думите му инспекцията и сега изпълнява ангажиментите си и от началото на годината, благодарение на техните усилия са изплатени 14 млн. лв. забавени заплати на работници. "Но тук не става дума само за контрол, а и за инициатива за откриване на производство по несъстоятелност, което е отговорно действие", коментира Петков. И обясни, че е нужно време, за да се осигури допълнителен бюджет и допълнително служители за инспекцията, за да поеме тя тази нова и несвойствена ѝ функция. Затова е било прието само тези текстове да влязат в сила от 1 юли 2018 г.


На въпрос защо за това не е помислено по-рано, след като проектът е в парламента от няколко месеца, Петков заяви, че конкретното предложение е ново - от една или две седмици. Преди това е имало различни варианти първоначалният вариант е било това да е управителят на НОИ, след това омбудсманът предложила да бъде тя самата, след това имало предложение да е шефът на НАП, накрая се е стигнало до ГИТ. "По принцип го подкрепихме (предложението - бел.ред.), но отговорният подход към поемане на всяка нова отговорност е да бъдеш подготвен за нея", обясни Петков.


Той обаче не можа да отговори на въпроса дали тези промени означават, че заварените случаи на няколко хиляди работници, за които разказа Манолова, са загуби безвъзвратно парите си. Министърът каза, че не е запознат подробно с изявлението на омбудсмана и не може да го коментира в детайли.


На въпроса не е ли по-правилно, след като ГИТ ще заработи с новата си функция от 1 юли, поне да няма срок от 12 месеца, за да могат съкратените тази година работници да получат парите си, след като инспекцията инициира производство по несъстоятелност, Петков обясни, че предстои този законопроект да бъде гласуван в зала и от волята на депутатите ще зависи крайният му вариант.


Какво може да се случи


Мая Манолова изрази надежда, че депутатите ще премислят и ще променят законопроекта, когато той влезе в пленарна зала за гласуване на второ четене. Министър Бисер Петков заяви: "Аз предполагам, тъй като нещата стават в движение, че още веднъж ще бъдат огледани всички текстове, защото става дума за мисля, че шест закона. Те трябва да бъдат добре стиковани."

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  работници, които са били съкратени заради фалит на работодателя им, може да не получат заработените си и неизплатени заплати.
  _______________
  Според СЕТА си имаме защита на инвестициите за всички от икономическата обсада, нали сме "десни" , на кой му пука за тези без заплати?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  Не трябва да има давност.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Често се случва и без работодателят да е в процедура по несъстоятелност и без да има някакви финансови проблеми, пак да не плаща заплати... Защото може и няма кой да го накаже.

 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  "......Главната инспекция по труда (ГИТ), която ще може да иска от съда откриване на производство по несъстоятелност, когато констатира, че даден работодател не изплаща заплатите на служителите си......"

  Когато даден работодател не изплаща заплатите на служителите си трябва да влиза в затвора. По няколко члена от Наказателния кодекс, които си съществуват и сега - кражба, измама, злоупотреба и т.н. И то много бързичко. След първите петима в затвора други, които не плащат заплатите повече няма да има.

 5. 5 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Гледах, Фръцла Манолова, как се жалваше, "Че сега какво? Ама аз вече им обещах че ще си ги получат..."
  Ами внимавай какво обещаваш, бе Майче! На се изсилвай!

  Да разлая троловете!!
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Мая Манолова ще им ги плати.

 7. 7 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Навсякъде по света се прави следното:фалит. Първо се изплащат парите на назначените. От масата. Няма ли маса, не позволяват фалит. А започват да съдят чорбаджията. Да фалираш не е позор. Случва се. Но да те съдят за необявен фалит е позор. Това е разликата. И лошото е, че на нашите правителства не им пука за тези, които им плащат заплатите!

  Мърфи е оптимист!
 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Разстроено

  Работниците няма да си получат заплатите - това е капитализма.
  ... ама по тези места всеки си плаща и всичко се плаща в някоя нощ
  на ридание и скърцане със зъби ... няма прошка и няма разминаване

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 433 Неутрално

  РОБИ СТЕ НА МАФИЯТА , РОООБИ , МОЛИХ ВИ СЕ КАТО МАЛКО ДЕТЕ ДА НЕ ГО ВРЪЩАТЕ ТИКВАТА ЩОТО ПОСЛЕ НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА ГО СВАЛИТЕ , НЯЯЯМА , ЧЕРВЕН СЪМ БИЛ ЗЕЛЕН СЪМ БИЛ ,КОМУНИСТА БОРИССОФ МУ ДАДОХТЕ ДОЖИВОТЕН МАНДАТ ЗАААЩО БЕ КЪДЕ СТЕ БЕ ПРОТЕСТЪРИ , СПИТЕ ЛИ ЖМИТЕ ЛИ , ШИШИ ВИ УПРАВЛАВА ,НАЛИ ТОЙ ВИ БЕШЕ ПРОБЛИМА ПРЕВЗЕ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Какво ме интересуват действията на ГИТ или други държавни органи!? За щастие има съд и съдебни изпълнители и моите вземания си ги събирам сам.

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4273 Гневно

  Поредното скандално решение на НС което обслужва корпоративните интереси!Неизплащането на заработеното от хората у нас трябва да се криминализира!!!!!

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4273 Гневно

  До коментар [#4] от "Един препатил":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  100% съм съгласен!

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Поредното скандално решение на НС което обслужва корпоративните интереси!Неизплащането на заработеното от хората у нас трябва да се криминализира!!!!!
  —цитат от коментар 11 на bat_plamen

  една средна заплата е колкото кола на старо = неплащането на заплата трябва да се приравни на кражба на кола и да се лежи ефективно в падиза

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 737 Гневно

  До коментар [#4] от "Един препатил":

  Забавено изплащане на работната заплата трябва да предизвика посещение от ГИТ. Неизплащането и в едномесечен срок трябва да е повод прокуратурата да подгони работодателя ( робовладелеца звучи по-точно за нашите реалности) за измама. Обаче като чета статията едва ли някога ще стане така - освен ако на така наречените народни избранници не им се предложи на собствен гръб да изпробват как изглежда животът след 4-5 месеца без заплата.

 15. 15 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "dark'star":

  капитализма е друго социопат такъв!!! като едно време такива като кУрнелия нинова и др.разни паразитчета от тая гнусна за нормалните хора партия...та разните престъпници от тая партия вземат един завод шивашка манифактура и излизат партийните социално марксисти да обесняват как вече завода не е на гнусният капиталист , а на работещите!!!ти да видиш! излезнала една шивачка и попитала:добре де,как може да е наш завода и да няма вече безплатни следобедни закуски за работещите !??? начи където мине съвеЦки социализъм става мизерия и глад придружено с УБОЙСТВА!!!

  Долу рушистите и фашистите
 16. 16 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Любопитно

  До коментар [#8] от "dark'star":

  Често ли си подсмърчаш, а?
  Лошо, Бай Тан, но не мога да те съжалявам! Животът е такъв, какъвто си го направиш!
  Лошо (за такива като тебе), че вече няма платени партийни секретари, но ако не си си припявал непрекъснато "Ръцете ми единствено виновни", за 28 години, поне един свинар можеше да станеш! Гергов от Пловдив можеше да те наеме! Той не е капиталист! Той е другар!

  Да разлая троловете!!
 17. 17 Профил на today
  today
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Това няма да попречи на поредния наглец да напише "програма" от типа на КАК ДА ВЪРНЕМ МЛАДИТЕ в БЪЛГАРИЯ и да вземе едни хубави пари.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK