Дисциплинарният съд към адвокатската колегия в Стара Загора пак гледа делото срещу Мондешки

С "Яневагейт" медиите в България обобщено наричат скандала с изтеклите през есента на 2015 година чрез "Биволъ" записи на разговори между Янева и отстранената съдия Румяна Ченалова и самия Мондешки. В тях се споменават и премиерът Бойко Борисов, и главният прокурор Сотир Цацаров.

© Дневник

С "Яневагейт" медиите в България обобщено наричат скандала с изтеклите през есента на 2015 година чрез "Биволъ" записи на разговори между Янева и отстранената съдия Румяна Ченалова и самия Мондешки. В тях се споменават и премиерът Бойко Борисов, и главният прокурор Сотир Цацаров.Дисциплинарното дело срещу адвоката Момчил Мондешки - един от участниците в "Яневагейт" отново е в колегията в Стара Загора и днес по него ще бъде проведено заседание. През май дисциплинарният съд към колегията оправда Мондешки и постанови, че той не е нарушил престижа на адвокатската професия. Така случаят попадна в съда на Висшия адвокатски съвет. Оттам са върнали случая заради процесуални нарушения и той ще бъде гледан от нов състав.


До проверката на Мондешки се стигна, след като инициативен комитет за адвокатска реформа (ИКАР) подаде
сигнал срещу Мондешки във връзка със записите "Яневагейт". Kолегията, в която Мондешки е вписан като адвокат, беше сезирана и от адвокат Николай Хаджигенов, а отделно от това те са се самосезирали по интервюто пред в. "Труд".


Именно факта, че не са били призовани подателите на сигнала, е станало повод за връщането на случая.
За днешното заседание са призовани над 50 души от ИКАР, както и адвокат Николай Хаджигенов


С "Яневагейт" медиите в България обобщено наричат скандала с изтеклите през есента на 2015 година чрез "Биволъ" записи на разговори между Янева и отстранената съдия Румяна Ченалова и самия Мондешки.


През близо двете години, в които се появяваха записи, той не беше открит нито от - прокуратурата, нито от Висшия съдебен съвет, но през ноември миналата година даде интервю за в. "Труд". Той лансира версията, че разговорите са нарочно записани с цел, хора от изпълнителната власт да бъдат изнудвани.


Името на Мондешки стана известно първо в края на 2014 година, когато избухна скандалът с несъстоятелността на "Белведере" - дело, което беше разглеждано от Ченалова. Тогава се оказа, че той постоянно е бил забелязван в коридорите на градския съд и в кабинета на Владимира Янева. За него дори в доклада на ВСС за това как е бил управляван градският съд имаше констатация - "очевидно Мондешки има отношение към нарушенията, извършени от Ченалова по определени търговски дела".


Интервюто на Мондешки пред "Труд" стана и повод за възобновяване на разследването за записите, което започна прокуратурата и което беше прекратено заради невъзможността Мондешки да бъде открит. В края на март тази година стана известно, че държавното обвинение отново го е прекратило заради липса на открити нарушения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK