"Да, България!" внесе искане за анкетна комисия за проверка дали "Булгартабак" е част от контрабанден канал

Христо Иванов, лидер на "Да, България" внесе искане в парламента

© Анелия Николова

Христо Иванов, лидер на "Да, България" внесе искане в парламентаДа, България!" поиска парламентът да формира анкетна комисия и да провери дали "Булгартабак" участва в контрабанден канал. Писмо, изпратено до президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров и Европейската комисия, беше депозирано днес от лидера на партията в парламента.


Повод за искането е доклад на Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (КОМ) от който става известно, че "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак", са се превърнали в източник на контрабанда в Турция. За доклада съобщи преди време "Капитал". КОМ съобщава, че българските цигари съставляват основна част от нелегалния пазар в Турция. В тазгодишния доклад за пръв път се посочва директно името на "Булгартабак", като подобни констатации е имало и в предишни доклади на службата.

Докладът е изпратен до Международната организация за полицейско сътрудничество Интерпол.


Това е пореден случай, в който остро се повдигат съмнения за криминални дейности, свързани с "Булгартабак", и за отказа на българската прокуратура да реагира адекватно. "Да, България!" призовава и президента Радев да свика заседание на КСНС по темата", пише още в писмото на партията.

В него се поставят няколко въпроса:


Ощетява ли този канал финансовите интереси на България и на ЕС (несъбрано ДДС)?


На срещите през 2014 г. и 2015 г. в Република Турция предавани ли са на главния прокурор на Република България материали, свързани с последователните констатации на турските служби, че цигари с марки на "Булгартабак" имат ключов дял на незаконния пазар в Турция, че тази контрабанда се използва за финансиране на терористични организации, както и че този канал се покровителства от български политици?


Касае ли тази контрабанда територията на Ирак и Сирия, включително области, които по това време са били под контрола на военни формирования на т.нар. Кюрдска работническа партия (ПКК) и "Ислямска държава"?


Извършвала ли е прокуратурата проверка по повод публични изказвания на бивш икономически министър, че при приватизацията на "Булгартабак" е било купено мълчанието на системните политически партии с цел продажбата на "верния купувач", за да продължи действието на подобни контрабандни канали?


От "Да, България!" искат проверка на производството и всички търговски сделки на "Булгартабак" и неговите дъщерни дружества,


включително пълна и детайлна проверка на митническите процедури по износ и внос на продукцията; пълна и задълбочена проверка на паричните потоци на дружеството и неговите свързани лица, и на договорите за дистрибуция на цигари; проверка и искане за съдействие по линия на международната правна помощ за установяване на действителните крайни собственици на "Булгартабак", както в момента, така и за всички промени извършени след приватизационната процедура на дружеството; проверка и искане за съдействие по линия на международната правна помощ за установяване на всички действителни крайни собственици на дистрибуторите на "Булгартабак", както и на крайните бенефициенти на приходите от тях; проверка на всички проверки и сигнали, получени в прокуратурата и ДАНС за последните 10 години, и начина на тяхното провеждане; проверка на приватизационната процедура през 2011 година, начина на определяне на кандидатите и изчистване на съмненията за нарушения в самата процедура за приватизация и механизмите на нейното одобрение от български надзорни институции.


Тази сутрин активисти на "Да, България!" поставиха надпис пред офиса на "Булгартабак" - CONTRABANTABAC corruption without frontiers.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK