В БАН решават в понеделник как да продължат протестите

Протестите нямало да се ограничат само в пускане на черни знамена.

© Анелия Николова

Протестите нямало да се ограничат само в пускане на черни знамена.Общото събрание на Българската академия на науките ще реши в понеделник как да продължи протестите, заради недостатъчното средства в бюджета за следващата година, каза днес по БНТ заместник-председателят на академията Васил Николов. Днес протестът се изразяваше в пускане на черни знамена на всички сгради на БАН.


Николов посочи, че държавната субсидия за академията за 2018 година е 83 млн. лева, при санитарен минимум от 98 млн. лева. Той допълни, че България е основен донор на кадри за науката в големите европейски страни.


Васил Николов подчерта, че в момента в БАН са заети едва една четвърт от местата за докторанти.
Коментирайки предвидените в бюджета 65 милиона лева за проекти, за които трябва да кандидатстват университетите и институтите на БАН, той посочи, че ще е добре да е ясно колко от парите ще са за академията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3029 Весело

  Банският бабек е нещо много хубаво!
  За разлика от БАНския старец...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2562 Любопитно

  "България е основен донор на кадри за науката в големите европейски страни." - защо ли БГ ОПравниците ни даряват само с проблемни решения? Защо ли не се учат от големите европейски страни? Нямат желание или толкова могат?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1954 Весело

  Да притичат до Парк хотел Масква....да питат тав.Макаров дали да подготвят "анализ" за Бургас-Александропулис.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  не разбирам що за аргумент е това, че "БАН били основен донор на научни кадри навън". ами - да не би от БАН да им режат хляба и салама, и да им го слагат на масата на тия научни кадри? могли да се реализират навън - ще. да не би да мислят, че ако от държавата им вдигнат с 20 процента финансирането, тия научни кадри ще спрат да си тръгват от "татковината"? и не, не могат да ме убедят, че това, че научните кадри си тръгват от БАН, е предизвиквано само от финансови фактори. сетне, били заети една четвърт от местата за докторанти. еми, какво правите с тях? колко от тях защитават? вдигна ли се процентът на защитилите, или е все таки 10 процента, докато очаквате от тях да подлизурничат цял живот на "старшите" си за жълтите стотинки под изнудваческия претекст за "академичен идеализъм"?
  не че властта е цвете за мирисане, напротив, но и от БАН не са невинни. дето се викаше, two bads do not make one good.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1738 Любопитно

  А кога ще се реформират? Да припомним ли заключението на международния одит, че само 20% от
  институтите са на европейско ниво?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 6. 6 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#4] от "abdelhaqq":

  "не разбирам що за аргумент е това, че "БАН били основен донор на научни кадри навън".

  Настина ли не го разбираш?
  ... прав е май Иво Христов.

 7. 7 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#6] от "shk49484512":

  да, утешете в тая мисъл, че съм от 80те процента, чувствайте се идеалист и велик. и?

  и БАН, и СУ правят всичко възможно - и то на фона на цялото им сиромахомилство, и злоупотреба с финанси (както стана ясно със СУ) - да съсипят хората, които въобще се осмеляват да пристъпят към академична кариера.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 8. 8 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  и от къв зор българското правителство требе да има дава кинти ако произвеждат учени за европа... да си искат от европа, баси

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 9. 9 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#6] от "shk49484512":

  Ами много хора не го разбираме.
  Това че в БАН са се приютили някои от най-къдърните приложни учени - физици, химици, металознатели и т.н.
  Не означава че всичките са на това ниво. Има 5-6 института дето работтят и кадрите им участват в международни програми, но останалите са гола вода. Може би в Москва и Белград само да ги приемат . те тия в 9 и 0 направление - http://justmathbg.info/institutes.html

 10. 10 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#9] от "ЙЕИ":

  БАН е измежду най-ярките (но не единствени) остатъци от социалистическата научна система, пренесена някак франкенщайновско в постпреходния период. и като такова е много показателно как всичко се свежда до "едни пари". е, видяхме как моделът "има пари, но няма резултати" работи в други държавни сфери, например пътищата. защото изведнъж се оказва, че свят широк - възможности, респ. пари много - но няма кой да ги усвои. и продължава да настоява за "още държавни пари" като доказателство за "качество". съжалявам. принципно съм либерално настроен към образованието - т.е. не смятам, че пазарният принцип трябва да е водещ - но това в никакъв случай не може да бъде използвано като механизъм за утвърждване на "феодални старци". които от време оно смятат, че нископоставените спрямо тях им са закрепостени до живот. и трябва да изпитват угризения на съвестта, че навън "тревата е по-зелена".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 4752 Неутрално

  Народ без наука е обречен на вечна мизерия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#11] от "neut":

  така е. стои отворен обаче въпросът "кое е изражението на науката" и "до каква степен може да остане в рамките на функциите си при вътрешните си дефекти".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Сит търбух, за наука глух.

  Мърфи е оптимист!
 14. 14 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#13] от "султана глаушева":

  ...но, ако трябва да споменем и другата страна, мизерията не е добродетел.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 383 Неутрално

  "Коментирайки предвидените в бюджета 65 милиона лева за проекти, за които трябва да кандидатстват университетите и институтите на БАН, той посочи, че ще е добре да е ясно колко от парите ще са за академията."
  Защо да е добре? Състезавайте се, и ако имате добри проекти, можете да вземете цялата сума за БАН. А ако сте калпави - и сте точно такива, няма да вземете никакви пари.

 17. 17 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Относно "академичното робство": разказвам неща отпреди около 30 - 35 години по времето на соца, когато БАН беше в силата си (поне на хартия беше така, иначе си беше същото ла*но). Едно много кадърно момче отива в БАН и иска да се запише за задочна аспирантура в ИЯИЯЕ. Има прекрасни идеи - използва теоретични методи от твърдото тяло за сметки в ядрената физика. Има предварителни сметки, които обясняват важни експериментални резултати. Там някакви мастити научни сътрудници първа степен му казват: "Ами, напиши 2-3 статии с нашите имена и влизаш в аспирантурата.". Стяга се човекът, прави сметки (тогава му бяха донесли от странство Комодор), пише маститите нАучни сътрудници (те, разбира се, не са си мръднали пръста за статиите) в 3 статии в много добри списания и решава че сега вече ще го допуснат да стане аспирант. Но маститите казват: "Работиш добре, но има нужда още от малко. Но ако напишеш още 3 статии с нашите имена - няма грешка, ставаш аспирант". Момчето им тегли едно голяма майна и сега е в УСА, там проби и се издигна.
  Внимание! тези гьотверени БАНяджийски искат 6 статии не за да защити, а за да бъде зачислен в аспирантура!!! Може би за да защити биха искали 10 - 20 статии и 15 години робуване, за да стане Кандидат на науките (по тогавашному).

 18. 18 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Не само в България е така. Тук преди около 15 години един руски гьотверен, който идваше от "великата и сияйна" Руска Академия на Науките, искаше да направи така с една моя приятелка. Беше донесъл от Русия някакъв лазер-диод с мощност 30 миливата и се хвалеше че няма в света по-мощен от неговия велик лазер (когато израелците тогава произвеждаха серийно лазерни пакети по 1 киловат). И понеже момичето по-свито и скромно, му вярваше на "великия руски гений". Та този научен идиот искаше да поработи тя за него поне 10 години, за да й разреши като научен ръководител да защити. След един хубав половин-часов разговор с мен на руски (аз много добре мога да тегля майни на руски) му разясних простата истина: имаш три месеца за да започне процедурата по защитата, иначе я вземам при мен и аз ще й бъда научен ръководител. Тука хората са много лЮбезни и учтиви и не е прието да пращат руснаците на пу.... си майна, и той се чувстваше цар. Сега като ме види по коридора и минава на другата страна.

 19. 19 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 383 Неутрално

  лазернодиодни пакети по 1 киловат.

 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  На БАН-яджиите ще им дам съвет, как да се снабдят с пари. Просто е. Пенсионирайте всички комунисти, които са назначени там за да получават втора пенсия и нищо не работят и заплатите ще скочат най-малко два пъти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz2":

  "всички комунисти, които са назначени там за да получават втора пенсия"
  А-а-а, така не може. Амче то така цели институти ще останат само с чистачките.

 22. 22 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#10] от "abdelhaqq":

  По принцип познавам точно ТАЯ ЧАСТ НА БАН И БЪЛГАРСКАТА соц наука. И знам как разни партийни величия бяха водещи, а истинските научни кадри бяха тъпкани и бяха най-долу в списъка на СЪ-авторите.
  Слава богу след като се върнах от обучението си в САЩ(със спечелена стипендия за изненада на много от....) не се подадох на предложението - ти видиш ли пак така, ти знаеш нови повеи ....

 23. 23 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Явно малко пари са им дали за докладчето за Белене

 24. 24 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ако започнат да си пишат в къщи ще има по-голяма полза от тях.

  mihala
 25. 25 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 70 Неутрално

  Наука трябва да се развива и дано се намери верния подход за това, и да има учени, че все пак една нация не трябва да кара само на Сузанита, Джорджано и т.н.

 26. 26 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#24] от "Antoaneta Ardashes":

  "Ако започнат да си пишат в къщи ще има по-голяма полза от тях."
  Права си. И тъй и тъй пишат глупости, поне да не харчат пари за отопление.

 27. 27 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 383 Неутрално

  С две думи: закрийте това динозавърско нещо, наречено БАН, прехвърлете науката си (доколкото е останала) в Университетите, за да не давате грешни пари на българския данъкоплатец на вятъра.

 28. 28 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 618 Весело

  -Каква е разликата между БАН и лудницата?
  -На лудницата ръководството й е нормално.
  акад.Анг.Балевски

 29. 29 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 413 Любопитно

  До коментар [#4] от "abdelhaqq":

  След като медитирах над проблемите на Ревалски и сие и за да нема повече рев за пари, предлагам план от 3 точки:

  1) БАН започва да изпълнява закона за БАН в частта му за пенсионирането (чл. 8). На удължаване на стажа подлежат само академиците и чл.-кор (до 70 год. стоят), професорите и докторите на науките (до 65). Сега най на кяр са доцентките - вместо на 60, пенсионират ги поне на 67;

  2) Спира се изплащането на допълнителни възнаграждения към пенсиите на академиците - 100% от и член-кореспондентите - 30% от депутатската заплата;

  3) Институтът по металознание, технологии, съоръжения и квото там се извежда от системата на БАН в посока М-во на Отбраната (като преди това от него се извежда и остава в БАН Институтът по океанология - Варна, подложен му по време на "реформата"). Сега този институт не подлежи на обществен контрол поради оправдания със секретност, но се хвали, че имал хай-тек фирми. В М-во на отбраната ще се ориентират кое как с фирмите и заплатите.

  Всички тези три мерки осезаемо ще разтоварят бюджета на БАН без особен негативен ефект върху научната продукция. А и да има, както се казва - пеняйте на себя!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK