"Да, България!" иска президентът да наложи вето върху мораториума за нови лекарства за 2018 г.

Христо Иванов, председател на "Да, България!"

© Анелия Николова

Христо Иванов, председател на "Да, България!"Движение "Да, България!" внесе в деловодството на президентството искане президентът Румен Радев да упражни правомощията си и да наложи вето над приетия от парламента Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. От движението на Христо Иванов настояват президента да върне за преразглеждане параграфи 6 и 11, които забраняват на касата да плаща за нови лекарства и нови медицински дейности в лечебните заведения през следващата година.


"Приемането на текста означава на практика мораториум за медикаменти, които са достижение на съвременната медицина, вече се заплащат в останалите държави от Европейския съюз и са от жизненоважно значение за хиляди граждани в България. Решението на парламента да установи мораториума е акт на противоконституционно посегателство върху правата на пациентите в България", се посочва в писмото на "Да, България!" до президента.


"Осигуряването на равен достъп до лекарства на всички граждани на Европейския съюз бе потвърдено наскоро като приоритет и за България, а приетите промени правят точно обратното", пише още в писмото, подписано от Христо Иванов.
Мораториумът засяга около 20 нови терапии на стойност около 25 млн. лева с вече договорени отстъпки по действащия в България механизъм, като част от тях са животоспасяващи или без налична лекарствена алтернатива на българския пазар. Някои от тези медикаменти са по-разходоефективни в сравнение с вече заплащани терапии. Не на последно място може да се спомене, че за някои от тези терапии пациенти са в очакване от няколко години", посочват от движението.


Според Христо Иванов "само цялостен ефективен контрол, прозрачно и модерно електронно управление на сектора могат да доведат едновременно до покачване на медицинския стандарт, предвидимост на разходите и устойчива система на здравеопазване", а "замразяване на системата и мораториум 2018 са сигнал за прехвърляне на отговорност за здравето на българските граждани. Нещо повече, те представляват подкрепа за статуквото и просто "пазене на територията" от нови участници, които биха могли да предложат по-изгодни продукти и да намалят разходите".


Срещу мораториума за нови лекарства и медицински дейности, който парламентът прие окончателно миналата седмица заедно с бюджета за здравеопазване за 2018 г., се надигна вълна от недоволство. Преди гласуването се организираха протести от пациентски организации. Въпреки това управляващото мнозинство подкрепи текстовете, предложени от надзорния съвет на НЗОК, с малък компромис, че ще бъде позволено заплащането на нови генерични алтернативи на иновативните медикаменти. Според управителя на касата Камен Плочев това ще даде време на институцията "да отдъхне" от големите разходи по перото за иновативни медикаменти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK