Радев рекламира България пред френския бизнес с образованите млади хора

Архив

© Анелия Николова

АрхивБългария не е голяма по броя на своето население, а с качеството на младите хора и работната си сила, заяви президентът Румен Радев на среща в Париж с водещи френски компании в сферата на авиационната промишленост, земеделието и производството на храни и отбраната. Радев е на тридневно работно посещение във Франция по покана на президента Емануел Макрон.


Пред френския бизнес държавния глава изтъкна, че българските младежи винаги заемат първите места на международните олимпиади по информатика и математика, а секторът на информационните и комуникационните технологии е сред най-бързо развиващите се в страната. Той отправи покана към френския бизнес да насърчи индустриалното сътрудничество и технологичния трансфер с България, съобщава администрацията на държавния глава. "Това е реална възможност за осъществяването на взаимноизгодни партньорства, която ще бъде подкрепена от всички български институции", увери той.


Президентът каза още, че дълги години страната е била подценявана заради различни проблеми, но днес е член на ЕС, което е фактор за политическа и икономическа стабилност и за привличането на повече инвеститори. Като конкурентни предимства той посочи ниския корпоративен данък, ниските разходи за установяване и производство, реформираща се дуална образователна система, стабилните макроикономически показатели и качеството на работната сила. Той изтъкна и възможността летище София да се превърне в логистичен център за авиационен ремонт и поддръжка в Югоизточна Европа.
Според представителите на бизнеса страната е водеща по отношение на квалификацията на своите работници в региона на Югоизточна Европа, съобщава администрацията на държавния глава. Оттам добавят, че предстои в България да започне производство на части и компоненти за самолетната индустрия, а на срещата са били изразени намерения и за технологичен обмен и индустриално партньорство с български фирми в сферата на отбраната.


В срещата участваха представители на AIR France, Latecoere, Malterie Soufflet, Total, Nexter, Dassault Aviation, Thales, както и на френския клон на Coca-Cola.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK