Проверки "без чадъри" срещу източването на здравната каса в болниците обявиха кабинетът и прокуратурата

Министрите Кирил Ананиев и Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров дадоха съвместен брифинг в министерство на здравеопазването за начало на проверки във всички болници

© Анелия Николова

Министрите Кирил Ананиев и Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров дадоха съвместен брифинг в министерство на здравеопазването за начало на проверки във всички болнициСъвместни проверки между Министерството на здравеопазването, МВР и прокуратурата ще бъдат направени във всички болници без изключение, открито, по определени процедури и правила, без да се правят чадъри за този или онзи. Целта ни е да открием онова източване на здравната каса, което намалява ресурса за лечението на българските граждани.


Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на съвместна пресконференция с министъра на вътрешните работи Валентин Радев и главния прокурор Сотир Цацаров. Тримата обявиха началото на акция за проверки на лечебните заведения в цялата страна, като конкретно ще се гледат договорите за съвместна дейност между болниците и ще се търси отговорност там, където има припокриване на дейности и всякакви индикации за незаконосъобразност.


Главният прокурор изброи примери от болницата във Враца за такива нарушения. На територията на лечебното заведение, което беше пред фалит, преди да се намеси здравното министерство тази есен, има две други частни болници, които припокриват дейностите й, но печелят многократно повече от държавната, се разбира от проверката на прокуратурата.
Освен това в отделението по съдова хирургия е назначен фиктивно хирург с частна практика от Шумен, който без да извърши нито една процедура на територията на болницата, е получил до момента заплата от 33 хил. лв. Има вече и едно повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост в особено големи размери за закупуването на томограф за болницата за близо 783 хил. лв. без ДДС, при реална пазарна стойност на изделието от около 404 хил. лв., изброи Цацаров.


Главният прокурор обясни, че, предвид че болниците са търговски дружества, може да се търси отговорност за безстопанственост или неизгодни сделки само от лицата, сключили договорите, но не и за длъжностни нарушения и злоупотреби. Това няма да има отношение към съдбата на тези договори и лечебни заведения, но ще покаже пробойните, като според Цацаров най-сериозният и масов начин за източване на здравната система е именно явлението "болница в болницата", което може да се види и в много от другите държавни и общински лечебни заведения в лошо финансово състояние. На повечето места, където това съществува, по думите му практиката е една и съща - най-тежките случаи се приемат в държавното лечебно заведение, а най-доходоносните - в частното.


Според прокурора не е проблем частната собственост, а припокриването на дейности. Договорите са в реда на нещата, когато дейностите се допълват, а не се припокриват, но трябва да се постави въпросът дали изобщо да се разрешава разкриване на частни болници в държавните, смята той.


Цацаров посочи, че прокуратурата вече разполага с 40 класьора договори, изискани от всички 195 държавни и общински болници в страната, и ще се правят подробни проверки и при най-малките индикации за незаконосъобразност. Освен прокуратурата регионалните здравни инспекции, регионалните здравноосигурителни каси и Изпълнителна агенция "Медицински одит" ще проверяват там, където има съмнения, допълни и здравният министър Кирил Ананиев.


Две са причините МВР да се активизира сега, добави и Валентин Радев. От една страна "не сме съгласни да бъдем лекувани все по-зле или на същото ниво, като се дават толкова много пари за здравеопазване", и от друга - сигналите срещу нередности в системата са зачестили. Той поиска съдействие на всички нива за предстоящите проверки, включително активност от гражданите, защото "това е градено с години и ние сега решаваме да се справим с него".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK