Сотир Цацаров: Вариант е държавата да може да разваля приватизационни сделки (видео)

Сотир Цацаров в началото на заседанието на правна комисия

© Анелия Николова

Сотир Цацаров в началото на заседанието на правна комисияГлавният прокурор Сотир Цацаров смята, че трябва да има вариант не за отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизацията, а възможност държавата да търси разваляне на тези сделки или да търси пълно изпълнение по тях.


"Иначе постигат се някакви наказателно правни последици, а последици в собствеността, те са се случили и остават, общо взето."


Това беше част от коментара на главния прокурор Сотир Цацаров, след като посети правната комисия в парламента, където беше поканен на "обсъждане (диалог)".
Той уточни, че не може да се иска от него да дава мнения за законопроекти и законодателни намерения. "И аз като гражданин имам право на мнение", заяви главният прокурор.


"Много неща се чуха и много се изговориха за приватизация. Имаше такива, които с много менторски тон говореха за своята заслуга за приватизацията. Да, приватизацията създаде условията за частната собственост и пазарното стопанство. Но дяволът както обикновено е в детайлите. Проблемът не е в приватизацията, а в измененията на закона впоследствие и на изменения на приватизационните договори. Може да имате перфектен приватизационен договор, но три години по-късно да има анекс към него.


Друг проблем според главния прокурор са измененията, които касаят възможността да се участва в работническо-мениджърско дружество.


"Навремето когато прокуратурата е имала такива права, е могла да предизвиква граждански дела, с които да иска разваляне на сделките. Проблемът някак си на мен ми се струва, окей ние (бел. ред. - прокуратурата) ще се организираме, ще привлечем лица, които все още могат да бъдат привлечени и все още изпълняват някаква длъжност, защото ако си получил нещо, ти не си извършил престъпление, но сделките си остават.


Затова според Цацаров трябвало да има вариант, при който държавата да търси разваляне на тези сделки или да търси пълно изпълнение по тях.


В комисията той обяви, че има над 700 проверки в прокуратурата, свързани с текстове за приватизация, които са от 2004 г. насам. През последната година преписки за около 20 сделки, изпратени в доклад от ДАНС в прокуратурата, са били прекратени заради изтекла давност. От думите на Цацаров се разбра, че вероятно е имало още случаи, но ДАНС са решили, че няма смисъл да пращат още заради прекратяването им. Докладът на агенцията е бил изготвен по искане на премиера Бойко Борисов през декември миналата година.


Искането за неговата визита беше на БСП, като повод е идеята на управляващите да променят конституцията и да отменят давността за разследване на престъпления, свързани с приватизацията. Това е първият път, в който депутатите се възползват от изменението в правилника на Народното събрание.


През цялото време председателят на комисията Данаил Кирилов се опита да убеди депутатите и главния прокурор, че събитието трябва да бъде "взаимодействие", че не могат да се поставят въпроси на Цацаров.


В правилника на това Народното събрание е записано: "Комисията по правни въпроси на всеки три месеца отправя покана до главния прокурор за провеждане на обсъждане, свързано с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на съдебната власт, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупцията, взаимодействие с разследващите органи."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7416 Любопитно

  Е, може ли неизпълнението на приватизационния договор да има давност, ако има срок за изпълнението му ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  Депутатите са там не да слушкат Цацаров, а да го изслушват! Но не би!

 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Истина е, че повечето приватизационни сделки са в ущърб на държавата и на всички нас, особено масовата приватизация. Това си беше чисто присвояване. Най-лошото е, че новите собственици вместо да обновят, или поне да запазят предприятията ги превърнаха в скрап и си купиха имоти в чужбина. Ето затова трябва да отговарят, пък и не само те - приватизаторите също.

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Др.Нинова може да спи спокойно!Няма нужда да "се съгласява" да няма давност при разследване на приватизацията въобще и в частност тази,на "Техноимпекс"!Тук мога да ви кажа и нещо,което може би не всички колеги знаят,а именно ,че проф.Алексанадър Тасев от БАН - ръководител на групата ,съставила Доклада за Белене ,е персоната,която е предложила Нинова за Изпълнителен директор на "Техноимпекс".По онова време е бил зам.министър на търговията и туризма в правителството на Костов!И доста "гъст" с нея!

 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Разбирам, че Сотир Цацаров по един доста объркан и заобиколен начин е обяснил това, което е пределно ясно и без него: отпадането на давността е едно напълно безсмислено упражнение.

 6. 6 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 459 Весело

  Папка им се на Цацата и Прасевски, не се откавазат.. И сега могат да се развалят приватизационни сделки при неизпълнение на договорите, а който е подписвал неправомерни/ощетяващи държавата анекси към иначе "перфектни сделки" - да го гони поркуратурата, но нещо не случва....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 7. 7 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2879 Любопитно

  "държавата да може да разваля приватизационни сделки" – държавата в лицето на кой орган?

 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#6] от "NicK":

  сега почва да тече вторичното ограбване на народа , при приватизацията ,комунистите си купиха предприятия , защото за тях можеше ,за останалите не , те без да имат пари ,под форма на масова приватизация и с много прийоми ,успяха да си капитализират властта ,да ограбят държавата ,пенсионните фондове ,да си уредят техните хора с пари и имоти и бизнес ,а техните пенсионери са неизменно с 2-3 пъти по големи пенсии от тези на нормалния електорат ,съдебната система е ръководена на всички нива само от хора одобрявани още при прием във ВУЗ от ОК на БКП и назначавани в съдебна и правна система и МВР само с подпис на член на ЦК На БКП , та тези хора сега ще правят ревизия на приватизацията на техните си и ще постигнем равенство и братство .

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#3] от "voyko":

  Истина е, че повечето приватизационни сделки са в ущърб на държавата и на всички нас, особено масовата приватизация........
  —цитат от коментар 3 на voyko


  Дали е точно така може и да се поспори. Но безспорно е нещо друго - идеята за масовата приватизация беше прокарана от БСП и "възприета с въодушевление от широките народни маси". Ако не си спомняте върнете се във вестниците от началото на деветдесетте години за да видите как се изписаха реки от мастило, че не трябва да се прави касова приватизация, а масова. Защото "всички ние и нашите родители имаме трудов принос в изграждането на фабриките и заводите" и не може сега да дойде някой и току-така да плати колкото и много да е това за тях. А ние къде сме? Ние всички "трябва да станем нация от собственици като получим дял от държавната собственост, която сме създали". Това доведе до размотаване и източване на предприятията и до т.н. масова приватизация. Така, че не искам да чувам оплаквания от масовата приватизация - българите напълно си я заслужиха. И то точно във вида, в който тя се случи.

 10. 10 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 786 Неутрално

  А държавата да може да те държи отговорен за действията и бездействията ти?

 11. 11 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Истина е, че повечето приватизационни сделки са в ущърб на държавата и на всички нас, особено масовата приватизация. Това си беше чисто присвояване. Най-лошото е, че новите собственици вместо да обновят, или поне да запазят предприятията ги превърнаха в скрап и си купиха имоти в чужбина. Ето затова трябва да отговарят, пък и не само те - приватизаторите също.
  —цитат от коментар 3 на voyko


  ++++
  На фона на насила обеднения народ, т. нар "приватизатори" са престъпници с висока социална вредност...но само в "белите" страни.
  България бе най-тясно/идеологически и икономически/ свързана с СССР/КПСС от всички страни от източния блок. Няма отърване.
  Някак си ми е обидно и неудобно, че допуснахме всичко това. "Мирният" преход обезкърви една нация...за радост на кастата на комуноидните приватизатори.
  Ако можех да попитам Борисов нещо, щях да питам ЗАЩО по дяволите не ги започна още през 2009-10 година??? Един политик е длъжен да знае "къде е заровено кучето" и защо милиони българи напуснаха Родината си!
  Защо ве Борисов трябваше да изчакате да отмине давността, че сега да се налага да я вдигате пустата му давност?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#9] от "Един препатил":

  Коментарът ти е доста циничен. Все едно да обвиниш заложниците на бандити в една банка, че последните са я ограбили

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 957 Весело

  a how about суверенът да ви изцеди мазнята слузеста, мехове тлъсти гноясали... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 14. 14 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 878 Неутрално

  да един ден трябва да бъде и вариант да могат да бъдат съдени бивши висши магистрати за тормоз и злоупотреба със служебно положение. включително и бивши главни прокурори :)

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 15. 15 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Истина е, че повечето приватизационни сделки са в ущърб на държавата и на всички нас, особено масовата приватизация.
  —цитат от коментар 3 на voyko


  Тези „приватизационни сделки“ основно се извършиха по времето на крадливото правителство на СДС и Костов.
  Затова от тогава до сега на избори щом се чуе за Костова партия или СДС, народът им бие шута.
  СДС и ДСБ са за мръсния канал.
  Изберете чистите от „Да България“!

  До коментар [#3] от "voyko":

  До коментар [#9] от "Един препатил":

  До коментар [#11] от "Kami":

 16. 16 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#8] от "edin drug":

  Страхотно обобщение! Че приватизацията се превърна в трагедия, спор няма. На мен ми е любопитно, защо досега не гониха тези, които не са си спазили приватизационните сделки, които ограбиха и ликвидираха предприятия? А същевременно толкова много им се иска да имат възможността да излапкат компаниите, които още съществуват и произвеждат - както вие писахте: "задава се вторичното (според мен поредното) ограбване на народа.
  А ако му дадат такава власт на Цацата, най-вероятно първо ще развали сделките за БТК и Булгартабак.... хехехе

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#12] от "Kami":

  Не бих искал да ми се сърдите, но съм принуден да отбележа, че аналогията, която правите по-скоро показва колко коментарът ми е благосклонен, а не циничен.

 18. 18 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#9] от "Един препатил":

  Не съм съгласен само с последното ти изречение. Никой не е заслужил да бъде ограбен по такъв начин.

 19. 19 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  После чакаите инвеститори на Куково лято!

 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Папка им се на Цацата и Прасевски, не се откавазат.. И сега могат да се развалят приватизационни сделки при неизпълнение на договорите, а който е подписвал неправомерни/ощетяващи държавата анекси към иначе "перфектни сделки" - да го гони поркуратурата, но нещо не случва....
  —цитат от коментар 6 на NicK


  +++++++++++++++++++++++++ ще преразпределят само на тези дето не слушат и не вървят успоредно с правата линия на Партията.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Докладът на ДАНС, който тук доста се неглижира, очертава проблеми:
  - Липса на единен закон, непрекъснато менящо се законодателство
  -ПРЕФЕРЕНЦИИ за РМД-тата
  - НЕМОТИВИРАНО сключване на анекси към приватизационните договори
  - ЛИПСА на следприватизационен контрол

  СКЛЮЧЕНИ са 6967 държавни и 7023 общински разпореждания с активи!
  Около 14 000 приватизационни сделки!

 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 348 Неутрално
 23. 23 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 962 Разстроено

  Естествено, че е вариант. Единственият логичен. След като държавата принадлежи на тримата шишковци...

  ПП Срамна история. Особено този протест на робите на Прасчо. Е, субективно е, знам. Но мен ме е срам, че живея в такова общество. Навремето, когато бях само на 36, птиченцето ми кацна на рамото. Аз му казах "къш от тук гадино проклета". Не се преселих във Франция. Важеше само за мен. Но семейство, малки деца и пр. и пр. Както се казва, всеки от акъла си пати. В заключение, загубих вярата, че нашето общество ще се измъкне от батака.

 24. 24 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Данаил Кирилов, поредното гербаво недоразумение в НС, в разкрач чия дупара да изчетка. Смях, смях, всички гербави будят само смях.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#18] от "voyko":

  До коментар [#9] от "Един препатил":Не съм съгласен само с последното ти изречение. Никой не е заслужил да бъде ограбен по такъв начин.
  —цитат от коментар 18 на voyko


  Все едно дали сте съгласен или не. Още древните римляни са казали: "Няма неправда за този, който я пожелава". Никой не ви е насилвал. Питаха ви, вие избирахте. Това избрахте. На кого се сърдите?

 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6418 Неутрално

  Приватизацията си беше едно разграбване на държавата от шепа червени разбойници, които бяха във властта. И какво да ги правя три бонови книжки и за тоалетната не стават.

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  Разбирам, че Сотир Цацаров по един доста объркан и заобиколен начин е обяснил това, което е пределно ясно и без него: отпадането на давността е едно напълно безсмислено упражнение.
  —цитат от коментар 5 на Един препатил


  С това си изказване Цацаров прави още по-нежелано каквото и да е развитие на частната собственост, както и идването на чужди капитали в България.
  Все повече се убеждавам, че Чайка го е инструктирал най-надлежно, а нашичкия слуша безапелационно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  Защо ве Борисов трябваше да изчакате да отмине давността, че сега да се налага да я вдигате пустата му давност?
  —цитат от коментар 11 на Kami


  Политическата игра на Борисов и неговите съзаклятници от ДПС и БСП няма за цел да задоволи твоите отчаяни вопли за справедливост драга.
  Основната цел е да се замажат най-скорошните ограбвания на държавата и да се говори пак за време оно.......Щото избори идват, а овцете трябва да се подкарват в...."правилната" посока.
  Това последното за теб не се отнася, защото ти си си подкарана правилно от преди.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  "според Цацаров трябвало да има вариант, при който държавата да търси разваляне на тези сделки или да търси пълно изпълнение по тях."
  Ако някой от силните на деня си хареса нещо, а не е участвал при продажбата му, да може да си го вземе. Както случаят Пеевски-"Дунарит".Проста работа. Само че, кой инвеститор вече ще има доверие да инвестира в такава държава.

 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  Ето една много интересна част от това, което е казал Цацаров:
  "На мен все ми се струва, че проблемът не е в приватизацията сама по себе си, а в измененията на закона впоследствие и в изменение на сделките. Може да имате перфектния приватизационен договор, но когато три години след сключването му имате сключен анекс към него, с който задължението на приватизатора за трудова заетост и инвестиции отпадат, а също така и клаузите, по които държавата може да търси неустойка за неговото неизпълнение, ето това е проблемът."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Няма да е лошо да развали сделката със Софийкса вода и Нефтохим :)
  Ма,няма панталони,всички видяха. Сещам се за един скеч на Викотр Калев,Кольо Фичката :) дето говори бързо,че да не работи.Че и суджуците така,говорят си...само и само да не свършат нещо полезно!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Цацаров оставя впечатление на нечистоплътен човек, особено с изглеждащата кафява яка на ризата му. Може би е заета униоформа на изданията на ПиК :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Цацаров оставя впечатление на нечистоплътен човек, особено с изглеждащата кафява яка на ризата му. Може би е заета униоформа на изданията на ПиК :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Рун Дьо Решетникоу
  Рун Дьо Решетникоу
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#6] от "NicK":сега почва да тече вторичното ограбване на народа , при приватизацията ,комунистите си купиха предприятия , защото за тях можеше ,за останалите не , те без да имат пари ,под форма на масова приватизация и с много прийоми ,успяха да си капитализират властта ,да ограбят държавата ,пенсионните фондове ,да си уредят техните хора с пари и имоти и бизнес ,а техните пенсионери са неизменно с 2-3 пъти по големи пенсии от тези на нормалния електорат ,съдебната система е ръководена на всички нива само от хора одобрявани още при прием във ВУЗ от ОК на БКП и назначавани в съдебна и правна система и МВР само с подпис на член на ЦК На БКП , та тези хора сега ще правят ревизия на приватизацията на техните си и ще постигнем равенство и братство .
  —цитат от коментар 8 на edin drug


  Купиха? Когато нещо се купува се дават пари насреща. А какво е дала другарката Нинова? Цървули?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK