След като изостави видеокамери за 10 млн. лв., Варна обяви търг за доставка на нови

След като изостави видеокамери за 10 млн. лв., Варна обяви търг за доставка на нови

© Цветелина НиколаеваИзграждане на нова системи за видеонаблюдение в част от пешеходните зони, 12 детски заведения, Зоологическата градина и общински сгради планира местната администрация във Варна. Покани за участие в търга за възлагане на обществената поръчка са изпратени до три компании, с които общината е сключила рамков договор за тези дейности. Това са "Анди Бг", "Елит хоум" и Дружеството по закона за задълженията и договорите "Видеонаблюдение Варна". Това става известно от публикация в сайта на Агенцията за обществени поръчки.


Стойността на проекта е 314.6 хил. лв. без ДДС. Около една трета от предвиденото финансиране, ще трябва да осигури поставянето на 10 камери и едно записващо устройство във всяка от детските ясли на територията на общината. Там ще бъдат наблюдавани площадките за игра, входовете и коридорите.


В сградата на Община Варна ще бъдат поставени 11 камери. Няколко от тях ще са около парадния вход на сградата, в салона за обслужване на граждани и заседателната зала на Общинския съвет.
Повече от 20 камери ще бъдат поставени по част от централния бул. "Княз Борис I", на входа на Морската градина, т.нар. "Юнашки салон" и други места в града.


Срокът за подаване на оферти от потенциалните участници в търга за възлагане на обществената поръчка е 12 декември.


Най-голямата, най-скъпата и най-модерната


В началото на април м.г. община Варна обяви процедура за избор на изпълнители, които да изградят нова система за видеонаблюдение в града с прогнозна стойност до 1 млн. лева без ДДС. Срокът за изпълнение на поръчката е 4 години.


Тогава на въпроси на "Дневник" от общинската администрация обясниха, че новата система няма да дублира съществуващата в момента мрежа от 250 високотехнологични камери, обявена за "най-голямата, най-скъпата и най-модерната в страната", която беше купена през 2007 г. от бившия кмет Кирил Йорданов. Обявената й стойност беше близо 10 млн. лв. Тя обаче никога не заработи с пълния си капацитет, тъй като не бе доизплатeна на доставчика си - австрийската компания "Efkon AG".


На четири очи


Разследване на "Дневник" показа, че създаването на мрежата е било договорено устно между бившия кмет на Варна Кирил Йорданов и някогашния министър на вътрешните работи Румен Петков. Така, без писмен договор, Варна изплати половината от разходите в размер на 5 млн. лв., но след оставката на Петков МВР отказа да изпълни "неофициалните" му ангажименти за плащане на останалата половина. По тази причина "Efkon AG" отказа да ги поддържа и още през 2014 г. те бяха напълно блокирани. Информацията за това е била премълчавана както от общинската администрация, оглавявана вече от наследника на Йорданов Иван Портних, така и от Областната дирекция на МВР, която използваше камерите без договор и без да плаща наем за това.


Незаконно. И какво от това?


Оказа се дори, че заради неизвършените допълнителни плащания, системата за видеонаблюдение не е била официално въведена в експлоатация с необходимите документи и по тази причина е работила незаконно в продължение на 7 години. Въпреки това през този период системата е била използвана от МВР за събиране на информация и налагане на глоби.


В края на ноември 2014 г. дружеството "Еfkon AG" предложи на Община Варна да изкупи дяловете му в съвместното им дружество "Варна Ефкон" срещу 780 хил. лв. Същинското рестартиране на системата за видеонаблюдение във Варна трябваше да отнеме до 9 месеца и да струва още около 800 хил. лв.


Междувременно през последните четири години във Варна бяха изградени още три системи за видеонаблюдение – една за следене и регулиране на уличния трафик, втора за охрана на общински обекти и трета, която е част от проекта за Интегриран градски транспорт. Сега става известно, че предстои монтирането и на нова - четвърта система.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3044 Весело

  Дано резултата да не е същия...ама пък кво...ще обявят отново нов търг пак за същите пари...

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4306 Неутрално

  40 камери за 300 000? Уау, завидно нагло. Надскачат себе си.
  А ситуацията със старата невероятно страшна уникална система е като нещо, писано от Кустурица, но без хумора и романтиката.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Ово е стандарт.
  Гледаш и фърляш!

 4. 4 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Варна е еманация на цялата държава, а отдавна трябваше да е държава в държавата. Сега ще е просто скапан руски град с всичките им руски табиети.

  VD
 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Това е кръговрата на живота. Или дефиницията на глупост?

 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1599 Разстроено

  Варналии винаги са билина върха на пирамидата!!!

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Далаверата трябва да върви. пАри има действайте.

 8. 8 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 530 Неутрално

  40 камери за 300 000? Уау, завидно нагло. Надскачат себе си.А ситуацията със старата невероятно страшна уникална система е като нещо, писано от Кустурица, но без хумора и романтиката.
  —цитат от коментар 2 на Darth Plagueis


  УАУ!!! В кой клас ще се върнеш, за да научиш елементарна математика?
  12 ясли по 10 камери = 120 камери
  11 камери в общината
  + "Повече от 20 камери ще бъдат поставени по част от централния бул. "Княз Борис I", на входа на Морската градина, т.нар. "Юнашки салон" и други места в града."

  Не казвам, че всичко звучи розово, но определено, не е черно.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5244 Неутрално

  Във Варна ако влезе някоя европрокуратура, ще има работа за поне 5 години по 24 часа на ден....

  скоростен индекс "Y"
 10. 10 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#3] от "65":

  За 10 г0дини техниката за видеонаблюдение стремително се подобри. Австрийската е тотално ОСТАРЯЛА. Купуването и е безмислено.
  Когато се строри новата система би трябвало да се мисли за подмяна на камерите с НОВИ на всеки 5 години, ако искаме да имаме нещо свястно. Въпросът е можем ли да си го позволим

 11. 11 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#10] от "ЙЕИ":

  Стига с тези филми. Дай всяка година да ги сменяме?
  С какво точно очакваш да се подобри в следващите години? Вече има камери по 5mp, след 5 години ще искаш такива с които да се виждат и пъпките по лицето ли???

 12. 12 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#11] от "vtl53383951":

  Да да записват събития случили се на 100-200м, а не само на 20. И разделителната способност да е достатъчна за да бъде установен нарушителят

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#10] от "ЙЕИ":
  По принцип си прав... ама новите камери с по-висока резолюция ще искат нови кабели и нови записващи устройства, демек почти нова система...

 14. 14 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лео":

  Еми да то това си е нормално. Затова е добре като се игражда система една основна част да лежи на оптика, която да не се подменя 20 години. и последната миля кабели да са поне 1 клас по-високи така че да поемат следващото поколение камери. На 10-12 години подменяш и кабелите. Не може да искаме да имаме качествен продукт, ама ако може да е втора ръка и 10 годишен

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  До коментар [#2] от "Darth Plagueis":

  Камерите са евтината част от системата. Ако това е цената за цялостното изграждане, е съвсем резонна.

 16. 16 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Брей, много богата община !!!

 17. 17 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1599 Разстроено

  До коментар [#16] от "valtoro":

  Брей, много богата община и прости граждани, бе !!!

 18. 18 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 707 Неутрално

  314.6 хил. лв. без ДДС. Около една трета от предвиденото финансиране, ще трябва да осигури поставянето на 10 камери и едно записващо устройство във всяка една от детските ясли на територията на общината.

  12 х 500 евро = 6000 евро. Хайде с някакъв супер-дупер диск да бъдат , но пак няма да стигнат до 100к лева.
  Община Варна и най-паче нейните служители винаги предизвикват в мен една агресия, някакво желание за множество взривове.
  Вчера имах "щастието" да посетя общината. Поставили един скенер на входа и сложили една полицайка ( от тюфлеците на Общинска полиция). Всеки минава както си иска , от където си иска. Скенерът отчита нещо от време на време, но на полицайката нищо и никой не може да направи някакво впечатление, достатъчно да предизвика някакви действия. Единственото нещо, което смути скучния й ден, беше коментара на висок глас с една леля, кога щяло да има заплата по картата.
  Сигурно и за този скенер са дали едни 100к, или 200к, защо не и 500к лева. Все тая. Дори и по-малко от пазарната стойност да е дала общината пак ползата е нулева.
  Всучката им работа е така. Защото в администрацията са събрани най-некадърните, най-наглите роднини, приятели и прочие шуро-баджанаци.
  Като да е бил вчера помня случая с една служителка на общината, която на моето настояване да спази ЗУТ, ми обясняваше, че те не работят по разни закони и правилници, а по правилата и процедурите на община Варна.

 19. 19 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1043 Разстроено

  А някой в панделата кога???

 20. 20 Профил на Vic Phonearena
  Vic Phonearena
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дедо Либен":

  Казва се варненци. Иначе ситуацията е показателна за милия ми град.

 21. 21 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3959 Неутрално

  Относно фирмите: "...Това са "Анди Бг", "Елит хоум" и Дружеството по закона за задълженията и данъците "Видеонаблюдение Варна"...".
  Защо си мисля, че става въпрос за ДЗЗД, тоест за дружество по Закона за задълженията и договорите. Данъците са едно друго нещо, които подобни фирми гледат да не плащат... Особено тия, които са регистрирани специално, за да печелят процедури по ЗОП...! :)
  Иначе, темата за варненските камери, показва с каква лекота се пилеят обществени средства и няма сила, която да накаже виновните за това!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11387 Неутрално

  АБВ - то на корупцията :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дедо Либен":

  Като не ти харесват съгражданите, събираш си парцалките и хващаш пътя.

 24. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  До коментар [#18] от "sasoss":

  Кандидатираш се за кмет, печелиш избори и назначаваш в администрацията само умни и красиви. Така работи демокрацията.

 25. 25 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Само харчат пари за глупости.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Такива батакчии, като герберите, не са управлявали в България. С такава лекота и без капка мозък, харчат нашите пари, сякаш те са неизчерпаеми.

 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4306 Неутрално

  До коментар [#15] от "niakoi_si":

  Верно ли? Коя е скъпата? Софтуера вероятно, дето обикновено е на цена 3-4 камери? Платките или ДВР-а? Кабеляците?
  Или май точенето е скъпото...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4306 Неутрално

  До коментар [#14] от "ЙЕИ":

  Оптика? Камери? Е тва пък що?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#3] от "65":За 10 г0дини техниката за видеонаблюдение стремително се подобри. Австрийската е тотално ОСТАРЯЛА. Купуването и е безмислено.Когато се строри новата система би трябвало да се мисли за подмяна на камерите с НОВИ на всеки 5 години, ако искаме да имаме нещо свястно. Въпросът е можем ли да си го позволим
  —цитат от коментар 10 на ЙЕИ


  Не е проблемът в камерите, а в хората!!!Ама не си го разбрал, както си личи!
  Усвояване и стабилност, а парите са от нашия джоб!И на всичкото отгоре - МВР незаконно използва нещо, за да налага глоби!Е, това е повече от нагло!

 30. 30 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2641 Весело

  И когато и тази система се провали, могат да поръчат дронове, от тия със соларните панели дето са в небето в продължение на седмици. И понеже общината е богата, дроновете ще са оборудвани с камери за спътници последно поколение, всевъзможни радари и космическа интернет връзка. Разбира се дроновете бидейки комплексни машини ще имат нужда от поддръжка и ремонт, за което общината ще създаде специално звено с поне 500 души персонал. Ееех, технология, какво да се прави!

  Борците от мурзилажо-силажният фронт използват специални "термини" като "либераст, "толераст" и други, за тактически операции с особена важност!
 31. 31 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3959 Неутрално

  Абе..., какво се случва с ония палми...? За които община Варна потроши, няколко милиона...?

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 32. 32 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#24] от "niakoi_si":

  "Кандидатираш се за кмет, печелиш избори и назначаваш в администрацията само умни и красиви. Така работи демокрацията."
  Така работи, ама в Тетевен и според Б.
  Пък понякога работи и в обратна посока - печелиш, назначаваш... и те изгонили с камъни и дърве.

 33. 33 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 616 Неутрално

  После сме били бедни. Ами бедни ще сме като всичко се краде на поразия и дебелия главен прокурор е зает със защитата на крадците. Революция трябва тук, изриване на всички дебели крадци в държавата, с добро няма да стане нищо!

 34. 34 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 223 Весело

  Хахха Румен Путков...хахха тоя крадеше като луд...

  Долу рушистите и фашистите
 35. 35 Профил на smartforfour
  smartforfour
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Хубава статийка, ама утре да не излезе друга, уточняваща, от която да разберем, че не било компютри, а компоти.

 36. 36 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Гадно е като се крадат и усвояват евросредства, но тая конкретно община ежегодишно затъва с още десетки и десетки милиони собствени заеми, които ще я закопят завинаги. Това е умиращ град. Даже умрял вече.

 37. 37 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  устна уговорка с Румен Петков.Камерите от Австрия,столицата на червените парички.Това ако не е кражба здраве да е.Поне писта за формула 1 спряхме да правим.Че и там какви парички щяха да хвръктнат не е истина.

 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дундурук":

  Умряла е на баба ти хвърчилото. На скоро в Дневник имаше данни за машинострителна профукция и кой колко произвежда. София, Пловдив и Бургас с всичките им там новонаправени индустриални зони дават продукция колкото Варна плюс Русе. И двата града са недолюбвани от централната власт. Или си мислиш че в Столичната община е по-малак батак. Ами не е, само си спомни топлофикацията колко пъти беше спасявана от държавата.

  Борците от мурзилажо-силажният фронт използват специални "термини" като "либераст, "толераст" и други, за тактически операции с особена важност!
 39. 39 Профил на smartforfour
  smartforfour
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Гадно е като се крадат и усвояват евросредства, но тая конкретно община ежегодишно затъва с още десетки и десетки милиони собствени заеми, които ще я закопят завинаги. Това е умиращ град. Даже умрял вече.
  —цитат от коментар 36 на Дундурук


  Има и друга гледна точка, която, за разлика от вашата, има доказателства...
  http://budnavarna.bg/26013-portnih-da-se-govori-che-obshtinata-e-v-losho-finansovo-sastoyanie-e-demagogiya-i-bezsramie/

 40. 40 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  До коментар [#27] от "Darth Plagueis":

  Не ти е работа да знаеш :) Ще седиш и ще цивриш в неведение, това е.

 41. 41 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  До коментар [#32] от "Неизвестен извършител":

  Ми хващай дървото. Какво чакаш? Или революциите само по форумите и във фейса, а?

 42. 42 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#39] от "smartforfour":

  Добре, г-т Потник!

 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4306 Неутрално

  До коментар [#40] от "niakoi_si":

  Разбира се. След като 10тина години си изкарвах хляба баш с проектиране и търговия с видеонаблюдение, щях да се изненадам от друг отговор точно от теб.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  Във Варна ако влезе някоя европрокуратура, ще има работа за поне 5 години по 24 часа на ден....
  —цитат от коментар 9 на hamiltonf1


  а какво пречи на българската прокуратура да работи? Явно някой й забранява, и този някой не е варненския кмет (не го оправдавам)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK