Подценяването на условията в планините води до инциденти, напомнят спасителите

Подценяването на условията в планините води до инциденти, напомнят спасителите

© Яна КиселоваБългарските планини са предвидими и подценяването на условията в тях е най-честата причина за инциденти. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. Той посочи, че избягването на тежки ситуации, при които се налага и спасителна операция, може да се избегне като се следят условията преди тръгване в планината и знанието.


Напомни, че както Планинската спасителна служба, така и други организации често провеждат обучения, които могат да са от полза на любителите на планинските спортове.


Надценяването на собствените възможности е другата причина за инциденти. "Това може да се преодолее единствено със знания и опит", каза Нешев. Нормалните планинарски познания може да помогнат да не се изпада в тежки ситуации, допълни той.
През тази година след сигнали за бедстващи в планината планинската служба е провела 94 акции, при която е оказана помощ на над 2500 души, сочат данните на службата. Това е най-големият им брой за последните години.


Емил Нешев припомни още, че добрата екипировка в планината също има значение.


В случай на инцидент той препоръча да не се изпада в паника, която би довела до неадекватно поведение и при възможност веднага да се набере спешният телефон 112, от който веднага се прави връзка с дежурните 24 часа в планинската спасителна служба. Посочи също, че съвременнитте телефони дават възможност да се изпратят точни координати на пострадалия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK