Съдебният съвет ще поиска среща при Борисов за решаване на проблемите на спецправосъдието

Съдебният съвет ще поиска среща при Борисов за решаване на проблемите на спецправосъдието

© Юлия ЛазароваРъководителите на спецправосъдието се оплакаха на пленума на Висшия съдебен съвет от крайно недостатъчна материална база и поискаха нови щатове за магистрати и съдебни служители. Иван Гешев, който ръководи специализираната прокуратурата, даде пример с командировка на обвинител, която продължила от сряда до неделя и се наложило съпругата му да иска видеоконферентна връзка, защото не му вярвала, че работи толкова.


Пред съвета осен Гешев, и шефът на първоинстанционния специализиран съд Георги Ушев поиска спешно решаване на проблемите им. Изслушването продължи повече от два часа.


Кадровият орган на Темида взе решение за сформиране на група, която да се срещне с премиера Бойко Борисов и министрите на правосъдието и финансите за обсъждане на проблемите на специализираните съдилища и прокуратури.
Ушев заяви, че при създаването на съда в него е имало 11 магистрати и 25 служители, сега бройките им са съответно 19 и 45. Той на няколко пъти подчерта, че и със старата компетентност не им достигат зали и хора, а след промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които влязоха в сила на 5 ноември, те ще трябва да разглеждат и делата за корупция по високите етажи на властта.


Той разказа още, че в съда има четири съдебни зали като само една може да се използва за огромните дела, при които има много подсъдими, защитници и свидетели. Съдебният шеф заяви, че не разполагат и с помещение за веществени доказателства, някои от които пристигат с бусове. Имат две деловодства - явно и тайно, които са по 20 кв.м. и в които са разположени папките само от съдебната фаза на процесите, каза той. А папките от разследването стояли в гардеробите по коридорите. Огромните дела, където не могат да се съберат и там, са пред стаите на съдиите. Магистратите пък са по 2-ма или 3-ма в малки стаи и не могат да държат делата си там, а излизат до коридора за всеки нужен им том и после го връщат, за да могат да вземат следващия.


В съда няма и стаи за адвокатите.


Ушев направи и своите предложения - Държавната комисия по сигурността на информацията 8ДКСИ/, която се помещава в същата сграда сградата на ул. "Черковна", да бъде преместена. От думите му се разбра, че ДКСИ заема повече място от съда. А в подземния паркинг, част от който не се използва, да се обособи помещение за веществени доказателства.


"Проблемите са направо крещящи и имат нужда от спешно решение", обърна се съдебният шеф към членовете на ВСС.


Той им каза още, че магистратите в съда били изключително натоварени и недоумявал защо съдийската колегия твърди обратното. Представи папка за сложността и броя на делата, разглеждани в спецсъда и каза, че били повече от градския съд. По-късно Даниела Марчева, член на съдийската колегия, представи конкретните числа за натовареността, които показаха, че Софийският градски съд е по-натоварен. Тя отбеляза, че разбира натовареността на спецсъда, но призова Ушев да не твърди, че са по-натоварени от градския съд.


Иначе председателят на спецсъда разказа за някои дела, които разглеждат. На първо място посочи делото за фалита на КТБ, което е 864 тома, с повдигнати на 18-те подсъдими между 140 и 160 престъпления. Разказа, че по друго дело например подсъдимите са 28 с обвинения за 1 000 отделни престъпения. В друг процес пък само свидетелите били 416.


Той обясни, че тази година имат само 37 присъди, което определя и натовареността на съда, но тези присъди били с много осъдени и оправдани и понякога били по-дълги дори от мотивите по дела в други съдилища. По думите му магистратите в спецсъда са с над 200 % натовареност и няма съдия с под 100 %.


Съдебните секретари пък ги напускали, защото за същите пари като в цялата система, те влизали в заседания, които средно продължават около 6-8 часа.


Ушев установил от разговорите си с правосъдния министър, че в изпълнителната власт има някакво разбиране за сградния проблем и за преместване на ДКСИ. Нужда обаче има и от нови магистратски щатове, което е в компетентността на съдебния съвет. Призова и да не се влиза в омагьосания кръг, че щом няма нужната сградна площ, няма да имат нови кадри и се движат нещата успоредно.


"Всичко отнема по година. Ще потънем",


завърши Ушев.


Драгомир Кояджиков го попита как е избрал бройката от 15 нови съдийски щата и дали те ще решат проблема с натовареността или и с тях съдът ще остане натоварен. Преди това стана известно, че съдебният шеф иска точно този брой, след като изчисли, че очаква 100 пъти повече дела за корупция, след промените в НПК.


Обясни, че това е решено с магистратите в съда на неформално събрание. "Ако решите за по-малко бройки, ще има ново искане в края на другата година. Решението и отговорността е ваша", обърна се към пленума Ушев.


Евгени Диков пък го попита дали с преместването на ДКСИ ще се реши сградният въпрос. Ушев отговори, че цялостно не, но това е най-бързото и лесно решение, а съдът има нужда от спешна помощ.


Севдалин Мавров призова Ушев


"да не играем на емоции".


Според Мавров отпускане сега на нови бройки няма да реши проблемите на съда. Като неверни той определи думите на съдебния председател, че конкурсите отнемат по една година. Обясни, че като върховен съдия познава делата на спецсъда, защото те стигат до ВКС и те не са чак толкова дълги. Попита и дали Ушев знае какви дела решава ВКС.


Веднага в защита на Ушев се намеси главният прокурор Сотир Цацаров с намек, че спецсъдът "не се харесва на някого и на неговите приятели"


Цацаров заяви, че спецмагистратите не са дошли в съвета, за да им кажем, че и ние гледаме такива дела и "знаем ви делата и вашите дела ще дойдат във ВКС".


"Не съм имал честта да бъда върховен съдия, но ние трябва да им представим решение. Моето уважение към вас, аз не съм избиран от съдии или прокурори, всички сме избрани или назначени обаче да решаваме проблемите", продължи Цацаров и допълни: "За разлика от вас аз съм ходил там, не може да се мине. Няма значение на кого и неговите приятели последните изменения в НПК не се харесват, те са законни. Ако чакате Конституционният съд да се произнесе, вие ще решавате същия проблем скоро, знаете много добре".


Главният прокурор повтори думите на Ушев, че съдът не може да правораздава с тези кадри и зали дори и без новата му разширена компетентност по делата за корупция. Предупреди, че не се бърка в дейността на съдийската колегия дали да открие 10 или 15 нови съдийски щата. "Тука имало 4 върховни съдии - добре, ама вижте колко първоинстанционни има (съдии от Специализирания наказателен съд бяха дошли на обсъждането - бел.ред.),


дано станат и те върховни съдии и да не бъдат такива",


обърна се още Цацаров към Мавров с добавката, че не иска да го обиди.


На Цацаров беше и предложението за сформиране на група от ВСС, която да иска среща при премиерва Борисов. Идеята му бе гласувана преди изслушването на всички, защото Цацаров трябваше да замине за двудневното си посещение в Сърбия по предложение на тамошния главен прокурор. В крайна сметка бе решено в групата да влязат Цацаров, председателят на ВКС - Лозан Панов, представляващия ВСС - Боян Магдалинчев и Евгени Диков, който е шеф на комисията по собствеността в съвета.


След него думата взе ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев, който каза, че е дошъл от градска прокуратура и е бил с предубеждение. "Спецправосъдието не може да се разбере, а трябва да се изпита", обясни той цитирайки свой колега.


Казва, че преди делата на спецсъда са се гледали от окръжните съдилища, но подчерта, че те са в цялата страна, а сега всички се гледат от един съд с национално значение. Той говори за съд и прокуратура заедно, защото имало нужда от колегиалност между съд и прокуратурата, защото втората е част от съдебната власт, въпреки нежеланието на някои хора, заяви той. Подчерта, че благодарение на Цацаров и прокурорската колегия техните проблеми ще се решат, макар и не със скоростта, с която искат, но ще се случат.


Отбеляза и, че сред магистратите имало усещане, че тези в спецправосъдието са все едно втора ръка, че нямат много работа, което било крайно невярно. Той отново отбеляза, че спецправосъдието е хвалено от ЕК и в евроанализа на прокуратурата.


Призова членовете да минат събота или неделя покрай сградата на улица "Черковна", защото там обикновено свети и уикенда. А мерки за неотклонение се гледат и до 2 ч през нощта. Всичко това не били инцидентни случаи, а практика. Сподели и реакциите на други колеги, които са видели условията им на работа, и питали как работят там.


За прокуратурата обясни, че често следователите се командироват из страната за извършване на действия по разследванията. Той обаче държал и прокурор да пътува с тях. Обвинители се командироват и по общи операции с европейски структури и така често отсъстват и бройката им фактически намалява.


След въпрос посочи, че след промените от 5 ноември в прокуратурата има 80 нови преписки, от които досъдебнитв производства са малко - едва 4 или 5. Другото било проверки и сигнали от граждани, с които били затрупани, макар и сигналите на хората да били неадекватни.


Разказа и за прокурор, който е бил командирован в Русе от сряда до неделя. Неделя следобед обаче съпругата му поискала видеоконферентна връзка, за да повярва, че работи и тогава.


Обясни и, че мерките за сигурност в сградата на ул. "Черковна" били минимални. Там се явяват криминално проявени и опасни подсъдими. Те влизали от една врата с магистратите и виждали с каква кола идват последните. Освен това подсъдимите се разминавали със свидетелите в процесите.


Обеща и да направи "жертва" и след като прокурорската колегия реши техния сграден въпрос, част от прокурорите и служителите са се изместят там, за да има повече място за съда, въпреки затруднението за тях с нуждата от пътуване и носене на материали от една в друга сграда.


Ръководителя на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова обясни, че никой от тях не е егоист и тя е предоставила каквото може като зали на Ушев и Гешев. Подчерта, че е скромна и за водената от нея институция е искала едва 5 нови бройки.


Пред членовете на съвета се изказаха и няколко съдии от спецсъда. Един съдия каза, че не са дошли да покажат, че решават трудни дела и че са много натоварени, а като "зов за помощ". Допълни, че от пет години е в спецсъда, общият ѝ съдийски щат е 17 години, но няколко пъти вече се е замисляла за оставка. Питала се има ли смисъл и може ли да се справи с тази натовареност.


Друг съдия каза, че първата ѝ работа за деня било да се пребори за зала.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  имат бюджет, имат сгради - да се оправят. не да зависят от волята на бойко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 932 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  имат бюджет, имат сгради - да се оправят. не да зависят от волята на бойко.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  О хейтърче , пак пишем коментари "на кило" без да четем статиите. Нищо , важна е бройката и леко да вмъкнем тиквата за подправка.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Може да назначите колкото хора си искате, но в рамките на съществуващия бюджет.

 4. 4 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Не е ли малко странна тази любов на цаЦАРа точно към спецсъда?
  Май нещо се готви и другите двама Шишковци също са замесени.
  Опитват се да направят Коледата невъзможна.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9316 Неутрално

  Най-големият им проблем е, че съдиите и персонала са в пъти повече от делата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7761 Неутрално

  Съдебната власт не може да диша без изпълнителната

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах