Тестовете на "Пътна полиция" улавят 5-6 от 100 наркотика

Тестовете на "Пътна полиция" улавят 5-6 от 100 наркотика

© Георги КожухаровВ последните години шофьорите почти не използват хероин, а го заместват с метадон, който обаче не се "хваща" от тестовете, с които пътните полицаи проверяват за наличие на наркотици и техните аналози. Нарастнала е и тенденцията за употреба на повече от едно наркотично вещество - най-често комбинация от марихуана и метамфетамин. Това отчете съдебният токсиколог Васил Атанасов от ВМА по време на семинар на Пътна полиция на тема "Високи компетенции по безопасност на движението по пътищата – качествена публична информираност" в село Чифлика.


Тестовете могат да уловят около 5-6 вида наркотици, а те са над 100, обясни Атанасов. Полицията и съдебните токсиколози изследват само наличието на наркотик, без значение дали за него има рецепта или не, каза още токсикологът. Защото и в първия случай не може да се шофира след употребата на наркотика.


"По закон търсим наличие на наркотично вещество и въобще не ни интересува дали шофьорът има рецепта, или не.
Има изключително голяма злоупотреба с метадон", разказа Атанасов.


По думите в България се наказва всеки шофьор с установен наркотик без значение дали той е оказал въздействие върху поведението и реакциите му. В други страни се наказват само тези, на които наркотикът е повлиял. Това обаче е много скъп метод, който изисква много специалисти, психолози, за да бъде въведен в законодателството, предупреди Атанасов. Трети вариант се ползва в някои държави, сред които са по-богатите европейски страни - на т.нар. двоен закон. При тях употребил наркотици шофьор се наказва административно, ако наркотикът не му е оказал въздействие. В противен случай се започва наказателно производство.


Държавите лилаво са тези с нулев толеранс. В тези в жълто се наказват употребилите наркотици шофьори само ако наркотикът му е оказал въздействие. Тези, оцветени с райе от двата цвята са с "двоен закон".

© Дневник

Държавите лилаво са тези с нулев толеранс. В тези в жълто се наказват употребилите наркотици шофьори само ако наркотикът му е оказал въздействие. Тези, оцветени с райе от двата цвята са с "двоен закон".


Той обясни още, че метамфетаминът се е издигнал на второ място, веднага след употребата на марихуана. Според Атанасов това се дължи на възможността той да се произвежда в домашни условия.


След семинара Атанасов отправи предупреждение пред "Дневник", че в последни години активното вещество в марихуаната се е увеличило десетократно - от 2 % преди до над 20 % сега. "Ще мине време да видим късните последици от употребата на тази марихуана", предупреди Атанасов.


Той разказа и най-спорните моменти при тестване от пътните полицаи и съдебните токсиколози на наличието на наркотици. Единият е свързан с това, че шофьорите и защитниците им обжалват наложените актове с аргумента, че шофьорът е употребил трева две - три седмици преди качването му на автомобила и именно на това се дължи положителния резултат в лабораторния тест. Атанасов подчерта, че това не е аргумент.


Тестът проверява пушенето на трева, станало от 24 до 48 часа преди проверката. Това важи за тези, които пушат по-рядко - веднъж на 2/3 седмици. Съдебните токсиколози не могат да "хванат" еднократна употреба на трева по-отдавна. За честите пушачи не може да се установи дали установеното вещество е заради скоро пушене или е следствие на постоянно злоупотреба, но това няма и значение, след като то е установено у шофьора.


"Спекулации, че седмици назад ще се хваща марихуана, при положение, че в нашето законодателство изрично е записано, че за да се изследва кръвна проба има само едно изключение и то е при хора, които пушат през ден или всеки ден".


Сред другите използвани от адвокатите "трикове" са оправданието, че санкциониран след употреба на алкохол шофьор се е изплакнал непосредствено преди теста с дрегер с вода за уста. Това е водело до бум на експертизи в досъдебното и съдебното производство. Обясни, че съвременните устройство за измерване на алкохол чрез въздух имат специално вграден датчик и опция, с която да засичат наличието на остатъчен алкохол в устната кухина и да не правят изследването след това. "Най-разпространеното устройство у нас не иска да извърши изследване, след като има алкохол в устата", подчерта Атанасов.


Много голям проблем пред съдебните токсиколози са ненаркотичните психоактивни вещества и лекарства - като алергозан например."Това са лекарства, в чиито листовки пише да не се шофира след употребата им. Голяма част от лекарствата за алергии имат успокояващо действие. Тяхната употреба е опасна за шофьори. В нашето законодателство това не е експертно решено", разказва Атанасов.


Той разкритикува старата Наредба 30 - за реда за установяване на алкохол или наркотици у шофьорите, която работеше до преди по-малко два месеца, а залагаше на практики от 80-те години на миналия век. Тя е връзвала ръцете за контрол над шофиране с алкохол и наркотици и много актове са "падали" в съда, заради нейни пропуски. Атанасов не се нае да посочи число или процент на "отървали" се шофьори, но тя е доводело до "грешна" съдебна практика, която се разпространила лавинообразно.


Съдебният токсиколог не можа да каже дали след приемане на новата наредба по-малко актове "падат" в съда, защото тя е в сила от скоро и няма съдебна практика.


Сред другите проблеми, които очерта Атанасов е липсата на експерти като него. В момента те са едва 4-ма в цялата страна. Няма такова университетско образование, а всеки трябва сам да се развие и обучи. А те се явяват и по дела като вещи лица. Решението на проблемите трябва да е на експертно ниво - да се създаде рамка за дейността на изследващите лаборатории, тъй като в момента всички работят по различни "рецепти".


Иначе най-много актове заради шофиране след употреба на наркотици тази година е имало в Бургас - 310. Следван от Стара Загора и София, се разбра още на семинара.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Хванат да кара след употреба на наркотици, трябва да се лишава от правоуправление за цял живот още от първия път!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  А шофиране след 4 ракии? Защото такива случаи са мааааалко повече отколкото случаите с метадон.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 3. 3 Профил на balien
  balien
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Тестът хваща нередовни пушачи от 24 до 48 часа, тревата пуска след максимум 3—4 часа... що не направят и тестовете за алкохол така ? А да щото всички пият всеки ден.

 4. 4 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Значи да са спокойни метадоновите, дето си го взимат във Враца. Могат спокойно да си джиткат

  malart.blog.bg
 5. 5 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Морфинът, метадонът и другите наркотични аналгетици могат да потиснат дишането, да променят сензорните възприятия поради неадекватна реакция на зениците на светлината, да предизвикат запек, повръщане ( при несвикналите), но малко влияят на рефлексите, не ПОМРАЧАВАТ съзнанието. Далеч по- опасни за шофьорите са бензодиазепиновите препарати ( диазепам), защото помрачават съзнанието, а тетрахидроканабинолът от марихуаната води до шизофренно състояние- деперсонализация и дереализация ( губят представа къде е горе, къде е долу), загуба за пространствена ориентация. Амфетамините превръщат човека в бесен звяр поради, защото либерират огромни количества адреналин в кръвта. Алкохолът е отрова! Изключително мощен депресант за централната нервна система и токсин за черния дроб, сърдечния мускул. Абстиненцията в периода на въздържане от употребата на алкохол е още по- опасна. Алкохолният делириум тременс (халюцинации, двигателна възбуда и помрачено съзнание) може да доведе до смърт. За съжаление българските психиатри и токсиколози, специалистите, които трябва да дават компетентна оценка по тези въпроси, са много често абсолютно некомпетентни. Те не познават наркотиците и анксиолитиците в достатъчно добра степен: фармакокинетиката, механизмите на действие, разликата между наркотична, токсична и летална доза... По тази причина проблемът със създаването на списък със забранени средства и съдебното преследване в подобни случаи е профанизиран напълно!

 6. 6 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "Атанасов подчерта, че това не е аргумент. Тестът проверява пушенето на трева, станало от 24 до 48 часа преди проверката. "
  А ефектът трае колко, между 1 и 3 часа. Значи е аргумент.
  Това с администратвна санкция за засичане, и наказателна отговорност ако е имало крейзи каране, звучи като що-годе адекватен компромис. Щом го правят други страни, няма и нужда да се измисля колелото--просто копи-пейст и аре.

 7. 7 Профил на Ivan Krastinov
  Ivan Krastinov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#5] от "bobhunter":

  "тетрахидроканабинолът от марихуаната води до шизофренно състояние- деперсонализация и дереализация ( губят представа къде е горе, къде е долу), загуба за пространствена ориентация."

  Халюцинации, параноя, хора ходещи по таваните... Ще ме извиняваш, колега, но това не е вярно, а употребата на марихуана със сигурност не е по-опасна от преумората например. Нищо че тук се третира наравно с хероина по степен на обществена опасност.

 8. 8 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Онзи ден русата мацка, която се опита да ме качи на предния капак на автомобила си, когато пресичах на пешеходна пътека, просто си говореше по телефона.

  No Pain No Gain
 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ами то химиците бъркащи модерна дрога са 5 години напред, ще им хванат дедовия....

 10. 10 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#6] от "patilanskomeze":

  Как да го набиеш това в празната кратуна на некъв, който от малко пионерче си е мечтал да стане милиционер и комуто 10 ноември отне тази мечта? Та тоя всяка сутрин излиза на улицата с мисията да мрази и наказва всеки проверяван.
  Пушил си преди 36 часа, тревата те е пуснала преди 34, оттогава си се напил два пъти, изтрезнял си, преспал си два пъти, качваш се на колата и бай милиционер ти казва "не е аргумент, ти си друсал"? Нещастник.

 11. 11 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Нужно е да се следи потока на колите в оживения трафик отвисоко. Има шофьори, които карат изключително рисково, многократно се престрояват и явно разчитат на другите да ги пазят. Не знам дали са друсани, но поведението им е явно неадекватно.

  Попътен вятър в главите!
 12. 12 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 521 Неутрално

  100 наркотика като метадон и алегозан..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 13. 13 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#8] от "tokkay":

  Така е. Оня ден една такава се наниза на пернишкия ми парктроник (теглича за караваната) докато се гримираше в движение!

  Жизнь или Life - избор има.
 14. 14 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 654 Неутрално

  отдавна да съм се гръмнал (или някого) ако не се успокоявах с трева

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 15. 15 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Хванат да кара след употреба на наркотици, трябва да се лишава от правоуправление за цял живот още от първия път!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  няма как всички да са тиквоглави кат теб

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 16. 16 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 316 Весело

  "Спекулации, че седмици назад ще се хваща марихуана, при положение, че в нашето законодателство изрично е записано, че за да се изследва кръвна проба има само едно изключение и то е при хора, които пушат през ден или всеки ден".

  Какво станало със спекулациите, че не разбрах?! За такова изречение в училище пишеха тройки или вече работим по модела на Тръмп?

  По същество - това изключение изглежда много странно... С други думи като писне дрегера за марихуана, трябва да кажеш на КАТ-аджията че пушиш редовно за да те пуснат на кръвна проба? Интересно ми е как ще протече един такъв разговор...

  panem et circenses
 17. 17 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Наркоманите( включително тревоманите) и алкохолиците са опасни на пътя и следва да не се допуска да шофират. Не е нужно невинни да гинат по пътищата заради зависимостите на малоумниците. Излекувай се, пък после шофирай.

  OCTAVIAN
 18. 18 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Наркоманите( включително тревоманите) и алкохолиците са опасни на пътя и следва да не се допуска да шофират. Не е нужно невинни да гинат по пътищата заради зависимостите на малоумниците. Излекувай се, пък после шофирай.

  OCTAVIAN
 19. 19 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Тревата не само ,че "пуска" до няколко часа, ами те прави страхлив и предпазлив . Точно обратния ефект на алкохола и наркотиците.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Колкото да не е без хич.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK