Кметът на Банско призова хотелиерите покрай качеството да вдигат и цените

Кметът на Банско призова хотелиерите покрай качеството да вдигат и цените

© Юлия ЛазароваЗа последната година увеличението на туристите в Банско е с 10% през лятото и с 15% през зимата, съобщи кметът Георги Икономов на пресконференция за туристическия сезон, цитиран от БТА. Той призова хотелиерите с повишаването на качеството на услугите до европейски нива да вдигнат и цените.


"Според мен най-важното освен броя на туристите е и качеството на услугите. В тази връзка е и моя призив към туристическия бранш. Как да повишават качеството на услугите, които предлагат, и успоредно с това да повишават и цените на туристическите услуги в Банско. Не може да искаме да сме европейски курорт, за какъвто ни признават в цял свят, а в същото време да държим цените в пъти по-ниски от това, което е по европейските курорти", заяви Икономов.


Той увери, че всички строителни дейности по инфраструктурата ще приключат до 15 декември. Първите писти в ски зона Банско ще бъдат пуснати до края на седмицата, увери маркетинг директорът на концесионера на ски зоната "Юлен" Иван Обрейков.
Кметът предупреди, че жителите на града и още 5 населени места в региона ще протестират много скоро, по думите му, в София. Причината е, че в сряда правителството отложи решението за промяна в концесионния договор на "Юлен", която би позволила построяване на втори кабинков лифт в ски зоната.


Той настоя правителството да вземе положително решение на 13 декември, а промяната в сегашния план за управление да мине одобрение до края на годината. "Това нещо трябва да се случи и ние сме категорични, като местна общност в Банско", подчерта Икономов.


От думите на кмета се разбира, че той не споделя опасенията на министъра на туризма Николина Ангелкова за това, че измененията могат да навредят на статута на зоната, която като част от националния парк "Пирин" е под закрилата на ЮНЕСКО. "Няма никаква опасност да бъдем изключени от ЮНЕСКО, защото това е една буферна зона и всички знаят че тя съвпада с териториално-устройствения план на ски зоната, приет още през 2000 г. и допълнен и изменен през 2004 г. При последното си посещение в Банско представители на ЮНЕСКО се увериха в това. И заключението, че Банско не е застрашен от изключване като обект от национално и световно наследство бе записано в доклад изнесен на сесията в Истанбул. Стига това което се прави в буферната зона да бъде съгласно всички екологични изисквания и закони, и държавата да гарантира това нещо", подчерта кметът, докато на правителственото заседание Ангелкова препоръча световната организация да бъде информирана предварително за изменението, за да не последва наказателна процедура.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK