Как малкият Венелин реши дело за домашно насилие

Как малкият Венелин реши дело за домашно насилие

© Николай ДойчиновНа 5 декември Цветомир се прибра вкъщи изнервен и започна да ме обижда с парцал, боклук и други лоши думи. После ме изгони от вкъщи, а аз се разплаках. Това каза пред съда "ищцата" Вики.


Това не е част от истински процес, а поредният епизод на програмата "Децата и съдът", създадена по идея на съдия Зорница Езекиева в Софийския районен съд (СРС). Целта е изграждане на начално правосъзнание, създаване на уважение към институцията съд, правилно отношение към самия човек, съзнание за отговорност за собствените постъпки.


В петък на гости на съда бяха децата от 9-ти клас в СУ "Христо Ботев"- град Горна Малина.
"Кой иска да е съдът?", пита съдия Езекиева младежите. Първият смелчага - Венелин се насочва към нея зад съдийското бюро. Помощниците ѝ търсеха своя отбор от пет деца, като едните щяха да бъдат на страната на ицщата Вики, а другите на страна на ответника Цветомир (който независимо от официалната си роля, е наричан от всички Цецо). Светкавично повече от нужните пет младежи застават от страната на ответника при адвокат Чавдар Виденов. От "другата" страна застава юристконсултът Парашкев Недялков, който най-трудно събира деца към своята кауза за ицщата Вики, жертва на домашно насилие.


Как малкият Венелин реши дело за домашно насилие

© Николай Дойчинов


Разбира се, в крайна сметка всички са разпределени по трите позиции. В началото всички са плахи, с времето придобиват смелост, започват да се смеят и всеки иска да говори, поемайки главна роля. Децата, които облякоха съдийските тоги на няколко пъти правеха забележка, че ще изгонят някого от залата или че ще го глобят.


Цецо заяви пред съда, след помощ от Виденов, че кавга между него и Вики е имало, но отрича да я е обиждал така, както тя твърди. "Тези думи не са характерни за мен. Не мога да говоря така с човек, когото обичам и с когото живея и заедно изплащаме ипотека", продължи изказването си Цецо.


След това започна разпит на свидетелите - по двама от двете страни и отново деца от СУ "Христо Ботев".


По-късно съдия Езекиева ще обясни на децата, че на свидетелите от едната страна са дадени указания, за да дадат противоречиви показания, за да може съдът да реши делото, защото то е на принципа дума срещу дума. И съдебният състав трябва да може да прецени на кого да повярва, след като децата имаха на разположение само 1 час за ролевата игра.


Всички свидетели единодушно заявиха, че Вики и Цецо не са се карали преди и според тях отношенията им са били добри. Тези от страната на Вики повториха изцяло нейната теза. И двете свидетелки се бяха чули с ищцата скоро след спора й с Цецо, и на двете тя бе казала, че е била обидена с точно тези думи и изгонена от Цецо от общото им жилище.


Свидетелите на Цецо бяха две техни съседки, които чули спора през стените на апартаментите си, но никоя от тях не чула той да е изрекъл тези обидни думи. Едната съседка обаче каза от една страна, че не е чула конкретните думи на двамата, но от друга заяви, че Цецо не е обиждал Вики. Тя обясни още пред съда, че е чула спора докато чакала съквартирантката си да пият заедно кафе. Другата засякла Вики като излиза, след като си хвърлила боклука и от нея разбрала за спора и решението на ищцата да го напусне доброволно.


Вики каза, че иска съдът да наложи забрана Цецо да я приближава, а той заяви, че уважава искането й да го напусне, но не разбира защо трябва да се налага такова ограничение спрямо личността му.


Как малкият Венелин реши дело за домашно насилие

© Николай Дойчинов


В крайна сметката "децата - съд" отсъдиха - Цецо да бъде наказан с глоба от 500 лв. и му бе указано да се въздържа от извършване на домашно насилие. Езекиева обясни и как нейният отбор на съдиите е стигнал до това решение. От една страна са приели, че това е първо нарушение на Цецо, което е било потвърдено дори от свидетелите на Вики. Някои от учениците възкликнали не са ли малко тези пари, тя им обяснила, че те не отиват за Вики, а за държавата. После попитали - ами ако го направи пак, след което Езекиева им обяснила, че това ще бъде друго дело, а Виденов допълни, че никой не може да бъде обвиняван или наказван предварително. Съдът прие за противоречиви показанията на свидетелите на Цецо след като едната съседка каза, че е чакала съквартирантката си да пият кафе, а спорът между страните по делото е бил в 22 часа.


Другият пък свидетел каза, че не е чул конкретните думи от спора, но сред тях нямало обидни.


Как малкият Венелин реши дело за домашно насилие

© Николай Дойчинов


Иначе в началото на ролевата игра по програмата "Децата и съдът" съдия Зорница Езекиева зададе множество въпроси към учениците, с които да провокира мисълта им и да обогати поне малко знанията им за правосъдието - какво правят съда, прокуратурата, адвокатите, юристконсултите. За какво човек може да се обърне към съда и др. Тя разказа за "Дневник", че над 90% от казусите, които разглеждат с ученици по програмата са истински дела в районния съд и децата обикновено вземат правилното решение.


Какво каза миналата година Езекиева и как според нея децата имат много силно чувство за справедливост четете тук. Повече за миналогодишен казус вижте тук.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  Бравос!
  Значи и по програмата "Децата и съдът" от деца втълпяват на учениците, че жената при семейни кавги, спорове и разводи ВИНАГИ има право - без оглед на доказателства, свидетели и други подробности!!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Ти си бетер децата бе!
  Я бегай при Езекиева да поиграеш малко ролеви игри, че иначе съвсем си за мустака!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  До коментар [#2] от "Храбър":

  А ти ''златотърсачка'' ли си , или просто защитник на антимъжкия сексизъм в новата ви правова държава!?

  [email protected]
 4. 4 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Извратена работа...
  Да гледат порно е кофти, обаче като го играят - пишат хвалебствия из вестниците!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 5. 5 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Мисля, че идеята е добра. Хората масово са правно неграмотни (то пък чунким инак са грамотни, ама нейсе). И се започва от децата.

  E PLVRIBVS VNVM
 6. 6 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Дневник....пълен член в заглавието, ако обичате

  BohrMottelson
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Интересното в случая не е, че 16-17 годишен, малко под 2-та метра дълъг тийнейджър се изписва като „малкият Венелин”.
  Интересното е, че дори тийнейджърите на България още от тийнейджърска възраст разбират горчивата логика на БЪЛГАРСКОТО СЪДОПРОИЗВОДСТВО.
  СЪДОПРОИЗВОДСТВО, доминирано от ГРИЖАТА ЗА НАСИЛНИКА
  Съдопроизводство, за което СЪДБАТА НА ОБЕКТА НА НАСИЛИЕ не е приоритет.
  В случая, ЗАЩО професионалната СЪДИЯ Езекиева не е подхвърлила на „децата”, че е по-правилно да се приложи ОГРАНИЧИТЕЛНАТА МЯРКА – ЗАБРАНА ДА Я ПРИБЛИЖАВА, искана от ищцата Вики.
  Било му на насилника Цецо за първи път.
  Независимо за кой път му е на насилника, ЖЕРТВАТА Е ТАЗИ, която ЩЕ ПРЕТЪРПЯВА ТРАВМА ВСЕКИ ПЪТ ПРИ СРЕЩАТА СИ С НАСИЛНИКА.
  Това е послание.
  Това е урок за „децата”, които от „детска възраст” виждат горчивата реалност, че българското ПРАВОРАЗДАВАНЕ е с ГРИЖА КЪМ НАСИЛНИЦИТЕ, А НЕ С ГРИЖА КЪМ ЖЕРТВИТЕ ИМ !!!!
  ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Бравос!Значи и по програмата "Децата и съдът" от деца втълпяват на учениците, че жената при семейни кавги, спорове и разводи ВИНАГИ има право - без оглед на доказателства, свидетели и други подробности!!!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Щ О пишеш заучени фрази без да четеш статията по която пишеш.
  КЪДЕ прочете, че НЯМА СВИДЕТЕЛИ ?!?!?!
  КЪДЕ прочете, че НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ?!?!
  Съдът в случая е ПРИЕЛ ЗА ДОКАЗАНО ИСКАНЕТО.
  И както четем ИМА ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА в негова подкрепа.
  Тук фигурите са НАСИЛНИК – ЖЕРТВА, а не МЪЖ - ЖЕНА

 9. 9 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 513 Любопитно

  Дневник , я кажете нещо за Созопол, по специално за някогашния шубрак Буджака
  Там , Бургаския съд .... кво правил ,що правил
  Че то реална работа, не е театър за непълнолетни

  гошо
 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Децата трябва да се научат да разпознават какво е това домашно насилие. Не става дума само за физическо насилие, но и за обиди, заплахи, насаждане на страх и подчинение и налагане на пълен контрол.
  Насилниците се чувстват силни защото жертвите не смеят да им се противопоставят, да ги напуснат или потърсят помощ.

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  Децата най много вярват на родителите си, но когато ги обиждат, пренебрегват и малтретират ще трябва да потърсят адекватна помощ в училище или в други не правителствени организации.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  За обучение - няма лошо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1283 Весело

  бе туй на снимката сякаш бая едричко идва като за "малкият Венелин"... направо не знам кво да си мисля

 14. 14 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Децата трябва да се научат да разпознават какво е това домашно насилие. Не става дума само за физическо насилие, но и за обиди, заплахи, насаждане на страх и подчинение и налагане на пълен контрол. Насилниците се чувстват силни защото жертвите не смеят да им се противопоставят, да ги напуснат или потърсят помощ.
  —цитат от коментар 10 на pamela


  При мен като малък, към 12 години, се чуствах безпомощен, като баща ми удряше майка ми.Бях насъбрал омраза да го наръгам с нож. Излизах навънка и обикалях квартала, да се успокоя вътрешно.

  В крайна сметка точно той парично ми помогна да емигрирам в Германия и да стана немски гражданин.Майка ми почина преди 18 година, задавяне с костилката на една слива.

  Es muß Geld fließen!
 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#5] от "PavelCZ":


  Идеята е добра, но изпълнението е меко казано странно. На какво основание "съдът" приема, че показанията на свидетелите на Вики са по-достоверни от тези на Цецо? Нейните свидетелки повтарят нейния разказ за събитието, а това че е повторен, не го прави повече или по малко достоверен.

  Ако аз разкажа на две приятелки, че съм видяла НЛО и те го повторят, значи ли това, че аз наистина съм видяла извънземни?

 16. 16 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Лилето за пореден път е сътворила рядка бозица наричайки 9-токласник "малкият Венелин" и за повечко драматизъм е сложила снимки на въпросния "малък Венелин" :) В добавка разказва умилително как "дечицата" си играят на съдии, адвокати и т.н., предполагам целта е да се възторгнем от обществената активност на съдийката.

  Няма лошо, ама защо така лигаво, сантиментално и скучно? След като ни "разчувства" с материалите за бежанците, Лилето продължава в същия досадно прочувствен стил на друга тема. Толкова ли няма прилични журналисти в този вестник?

 17. 17 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Езекиева очевидно си е сбъркала професията ... Артистки, флейтистки, назначени за съдии ... Лицемерието ѝ е невъобразимо, ако имаше журнастутки да разкажат за реалните ѝ дела, в които обслужва извратени интереси.
  Колко пари е взела за този безсмислен "проект", и кой ги плаща?!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK