Частните съдебни изпълнители искат да събират глобите на рецидивистите на пътя, МВР мълчи

Частните съдебни изпълнители искат да събират глобите на рецидивистите на пътя, МВР мълчи

© Георги КожухаровКамарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) е предложила да събира глобите от пътните нарушители, спрямо които има множество издадени санкции. Това заяви председателят на камарата Георги Дичев на семинар в Сандански. Той обясни, че финансовият министър Владислав Горанов се е съгласил с идеята. За сметка на това от МВР няма отговор и на двете запитвания на съдебните изпълнители през май и август.


Дичев обясни, че именно чувството на безнаказаност у шофьорите е причина за многото катастрофи в страната. А тежките пътно транспортни нарушения нерядко са причинени от недисциплинирани шофьори с много нарушения. Предложението пък се е обсъждало от поне десет години при различните управления.


"Държавата трябва да почне ефективно да събира наложените глоби. Интересът не е само фискален", призова Дичев. Наскоро партия "Воля" организира кръгла маса, на която се обсъждаше ниската събираемост на глобите, наложени от Пътна полиция. На нея стана известно, че от началото на миналата година до средата на тази те са над 60 млн. лв.
"Не е нормално да искаме да съберем пари за някого и той да каже - не искам", коментираха изпълнителите.


Шефът на Камарата на ЧСИ обясни, че за това не е нужна законова промяна. А държавата няма да има разходи като разноските по събирането на глобите ще са за длъжника или за съдебния изпълнител. Той допълни, че изпълнителите могат да събират глобите до няколко дни след като изтече срокът за плащането на санкциите. Те са с 3-годишна давност и затова много шофьори не плащат за извършените от тях нарушения, изчаквайки да изтече давността.


Според Дичев демонизирането на частните съдебни изпълнители в обществото е причината, поради която МВР не отговаря на искането им да събират неплатените глоби от рецидивистите нарушители на пътя. Той посочи и няколко европейски държави, сред които са Франция, Холандия и Белгия, където частни изпълнители събират такива държавни вземания.


Според официалните данни на полицията събираемостта при електронните фишове е около 75 на сто. По-ниска е при другите фишове и актове.


Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.


Промените в ГПК


Дичев коментира и последните мащабни промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) по инициатива на омбудсмана Мая Манолова и предложения на ГЕРБ, патриотите и "Воля". Повече за тях четете тук.


Според шефът на Камарата на частните изпълнители при промените депутатите са залитнали към правата на длъжниците. Измененията в кодекса през 2007 г. пък са били залитване към взискателя. А законодателят трябва да уреди отношенията по средата между двете страни в изпълнителното производство.


"При нас идват длъжници. Не ги правим ние длъжници. Но има много неправителствени организации, които ги защитават. Защо няма такива в защита на взискателя", коментираха изпълнителите.


Дичев каза, че е още рано, за да оценят последните промени в ГПК. Те обаче не могат да бъдат приети еднозначно, тъй като сред измененията има не малко вредни, но и някои положителни.


Сред положителните е въвеждането на глоби при всяко неизпълнение от неизрядните родители, които не спазват режима за лични отношения с децата при развод. Досега съдебните изпълнители можеха да налагат само еднократна глоба в началото и родителят продължаваше да не изпълнява задълженията си и да лишава другия от възможността да вижда детето си. Наложената на провинилия се родител глоба от ЧСИ може да се обжалва пред съда, а ако той го потвърди, събирането ѝ ще се възлага на същия изпълнител, който обезпечава режима на лични отношения. Целта на промяната е недобросъвестният родител да разбере, че санкциите към него са реални, и да започне да изпълнява добросъвестно режима за виждане с детето, без да се налага намесата на съдебен изпълнител.


За нуждата от още една промяна разказа Дичев. По думите му тежката процедура на комуникация между съдебните изпълнители и банките при запор на сметки на длъжниците може да се преодолее с приемане на Наредба от правосъдното министерство, която да въведе електронните запори чрез единна електронна платформа. Тя се готви от години, а последните изменения в ГПК дават шест месеца за приемането ѝ, които не са изтекли. Дичев обясни, че отдавна има изготвен софтуер за изграждането на платформата, но за нея е нужна първо законодателна промяна. Чрез платформата съдебните изпълнители и банките ще обменят много по-бързо информация за средствата по сметките на длъжниците и ще се спестява много време, особено за изпълнителните производство извън София. Сега процедурата с размяна на писма е тромава и при нужда от допълнителни въпроси към банката се забавя още повече.


Освен това с електронната платформа няма да се оскъпява изпълнението.

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  Много кандидати за касиери-:)

 2. 2 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1966 Весело

  Е как няма да мълчи МВР, като му се ще да създаде, някое "частно" звено, за събиране на глоби!
  Мутренските времена се завръщат, този път облечени в законни одежди!

 3. 3 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Очевидно искат процент,защото няма откъде другаде да им платят.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 4. 4 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ЧСИ-тата са Опасно Алчни. Глоба от 100 лв., минала през тях колко ще струва - 500, 1500?

 5. 5 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Ето как ще може за глоби 200 лв. да се плащат 1000 лв. разноски за събиране.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  МВР правилно мълчи! Глобите са само повод за големите суми, които ЧСИ ще сложат за себе си!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Весело


  То като ше ги събират, направо да им дадат права и да ги налагат. Зачисляват им по един ''слънчоглед'' и готово. Само да спазват правилата на отчитане.

 8. 8 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 716 Неутрално
 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  А кога ще им ограничат таксите на ЧСИ-тата? Отваря един формуляр, замества едно име с друго, и прибира крупна сума за работа, която отнема 1-2 минути.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Как няма да мълчат, като всички, които на плащат, са с луксозните коли и джиповете. Да не говорим, че и приятелите на началниците.

 11. 11 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 936 Гневно

  ЧСИ са новите, узаконени мутри!

 12. 12 Профил на Lee Dorrian
  Lee Dorrian
  Рейтинг: 8 Любопитно

  хубав повод, КАТ да се размърда в събирането...

 13. 13 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#4] от "calc":

  До коментар [#5] от "Lazarus":

  До коментар [#6] от "lz2":

  Има лесно щом не искате да плащате стотици левове. Отивате и си плащате акта в 30 дневен срок. Нали имате такова задължение по закон.

 14. 14 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тия са умопомрачителни нагляри, но джигитите не им отстъпват, така че идеята може би не е чак толкова лоша. Никой не може да ме убеди, че трябва да ме е жал за гад, който кара с един куп глоби и не му пука, защото няма никакво намерение да ги плаща. Има начин да не плащаш безумните такси на ЧСИ, просто си плащаш глобата в КАТ в законно установения за това срок. А пък, ако не ти се плащат глоби, спазваш правилата. Просто е, но не и тук.

 15. 15 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Дано ги задави

  Машини прости, народ неук.
 16. 16 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#4] от "calc":

  И лошо ли е? Нека - глобите не се събират ефективно, на никой не му пука дали ще му тряснат 20, 50 или 500 лв щото знае, че няма кой да му ги вземе насила. Да ама дай на ЧСИ-тата да съберат и от това, което те съберат (а те ще съберат доста) ще има пари да се направят две магистрали хемус. Бой по каските на джигитите дето не плащат, бой бой и само бой ще оправи нещата. Просто племе сме - особено много си личи на пътя и ако не бръкнеш здраво с ножа до кокал няма да се оправим. Ние сме като ромляните - само тоягата ни респектира.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 17. 17 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 469 Весело

  ... Милена Славова пееше навремето "Искам, искам, и така заспивам"... Сега, всеки може да си говори каквото и да е. Дневник, като уж сериозна медия, трябваше обаче да отбележи, че глобите налагани от КАТ, са си публични задължения, и като такива се събират от НАП. А НАП по закон, по право и по криво, си има публични изпълнители на заплата, и не може "частника" да свърши работата на "държавника". Това, обаче, си е подробност от пейзажа, де'т се вика, и де'т не се вика ;-)

 18. 18 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Тези са опасно алчни, но за джигитите и това им е малко.

  Тогава се пита колко народ трябва да бъде съкратен от КАТ и НАП, които няма да свършат тази работа и доказано не я вършат.

 19. 19 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Да не забравят, че са смъртни и ще бъдат съдени според делата.

 20. 20 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Присъединявам се към мненията по-горе, ЧСИ са алчни мутри. Многократно ще завишат с разноски сумите на дължимите глоби. И това ще има точно никакъв ефект върху безопасността по пътищата. Много по-важно е да се оправи пътната инфраструктура.

 21. 21 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 285 Неутрално

  По другата тема, за електронната платформа за запорите между ЧСИ и банките - отдавна трябваше да е готова. В момента обработването на запорите е трудоемко и бавно занятие.

 22. 22 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#20] от "niki7":

  Задавал ли си си въпроса, защо джигитите стават кротки агънца, същински ангелчета, в момента, в който напуснат пределите на България. Защото глобите са солени и се плащат. Ако и тук стане така нещата много ще се променят, макар пътната инфраструктура да не е много добра.

 23. 23 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Край няма тяхната лакомия!!

 24. 24 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Мутрите, наречени ЧСИ, разбира се, че са готови да кешират. Но гърците са намерили много по-просто решение: свалят ти номерата и ти спират колата от движение, докато не си платиш. И затова нашите кретени зад волана са по-кротки и от монахини, като идат там.

 25. 25 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#22] от "zle_platen_trol":

  Така е,прав си. Но глобите се събират от държавата или съответната община. Няма ЧСИ.

 26. 26 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 602 Гневно

  ЧСИ-тата са Опасно Алчни. Глоба от 100 лв., минала през тях колко ще струва - 500, 1500?
  —цитат от коментар 4 на calc


  Ми това е целта бе колега. Плащай си в срок и няма проблем. А още по-добре спазвай правилата за движение. За това се трепем като на война по пътищата щото все някой друг ви е крив.

 27. 27 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 451 Весело

  Хора запознайте се с таксите на ЧСИ преди да говорите.
  ПОнеже съм взискател на един де не ми върна 10000 лв. И съдът го осъди да ми ги върне.
  Се оказа следното.
  Завеждане на делото при чСИ - 36 лв. Запориране на Банковата му сметка - 6 лв. На общината платихме 5 лв за да издаде документ за имот който имаше.
  60 лв за опис на имота.
  1.8% ще вземе от купувача наимота за НОТАРИАЛНАТА сделка, в същото време нотариусите вземат 2%
  360 лв на вещото лице за оценка на имота.
  Адвокатът ми до тук е взел 2500, и съдът към 800 лв
  И оня вместо да върне 10хил, с лихвите ще плати 17 хил.
  Понеже счетоводителката води сметката останах ШОКИРАН.

  НА ДРУГО МЯСТО Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО, не при ЧСИ. Ама явно те са най-слабите и контактуват като крайно лице с мошениците, и ги бият кат брашнян чувал

 28. 28 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Скоро както е тръгнало тези дерибеи и нотариусите ще сложат ръка на всяка сделка в държавата. Нотариусите скоро сложиха ръка на фирмените дела в Търговския регистър, на регистрациите в КАТ, както и на официалните преводи на документи. Сега тези частни изпълнители - кръволоци искат и ще си получат правото да са на изхода на КАТ.

 29. 29 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Мвр и НАП определено имат проблем със събиране на глоби от няколко десетки до няколко стотин лева. Чси биха го решили, така хазната ще е пълна, няма да имаме ненаказани. Като не искате Чси си плащате глобата в срок. Аз имах снимка за 22 км повече, беше 100 лв, платих я веднага по банка с отстъпка и така ми струваше 70 лв. Не съм мислил как да не плащам. Те НАП могат да ти запорират също заплатата и сметките, но са държаяна структура и нямат ресурс. Няма значение кой ще ги събира ако ги събира.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#4] от "calc":До коментар [#5] от "Lazarus":До коментар [#6] от "lz2":Има лесно щом не искате да плащате стотици левове. Отивате и си плащате акта в 30 дневен срок. Нали имате такова задължение по закон.
  —цитат от коментар 13 на tos_buratino


  И да платиш навреме.... след месец идва ЦСИ-то и иска да платиш 4-5 пъти отгоре. Показваш квитанция... то той ти запорира всичко, а после в съда доказвай че нямаш сестра!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 31. 31 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Чакайте малко де...
  От скоро заработи механизма за сваляне на номерата, ако имаш неплатени глоби.
  Чакайте да видим какъв ще е резултатът от тази мярка, и тогава.
  ЧСИ виждат в това пазарна ниша, в която да се наврат и да цоцат парички.
  Аз съм съгласен, но да им се фиксира таксата - не повече от 30% от дължимата сума.
  Имаш глоба от 300 лв например (за минаване с 95 км/ч покрай някое безумно 60, сложено ей така на пътя - примери много). Ако платиш в двуседмичен срок - плащаш 70%, т.е. 210 лв. Ако закъснееш, плащаш 300 лв. Ако изпуснеш и крайния срок за плащане - тогава идва ЧСИ и ти взима 390 лв.
  В тия граници е разумно. Няма ли заложен таван за таксите на ЧСИ, може да ти вземат и апартамента за една глоба от 300 лв.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Мвр и НАП определено имат проблем със събиране на глоби от няколко десетки до няколко стотин лева. Чси биха го решили, така хазната ще е пълна, няма да имаме ненаказани. Като не искате Чси си плащате глобата в срок. Аз имах снимка за 22 км повече, беше 100 лв, платих я веднага по банка с отстъпка и така ми струваше 70 лв. Не съм мислил как да не плащам. Те НАП могат да ти запорират също заплатата и сметките, но са държаяна структура и нямат ресурс. Няма значение кой ще ги събира ако ги събира.
  —цитат от коментар 29 на dragozow


  и аз имах и платих.... след 2 г в НАП ми блокираха едни документи за "неплатена" глоба. 6 м докато се оправя!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 33. 33 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 230 Неутрално

  И аз така платих 70 вместо 100 лева. Това става, ако платиш в едноседмичен срок. После плщаш пълния размер. Хич не разбирам ревящите срещу принудителното събирне.

 34. 34 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Весело

  Рекетьорски групи от времето на "прехода": СИК; ВИС; ЧСИ и тъй нататък.

  мурзилка
 35. 35 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#31] от "Athanatos":

  Ако ми беше чел коментара отгоре щеше да научиш какви с таксите на ЧСИ.
  За завеждане на дело 36лв.
  за блокиране на банкова сметка - 6 лв.
  за имотна декларация - плаща се на общината - 5 лв.
  за опис на имущество 60 лв.
  Т.е. ако имаш банкова сметка за която да бъде запорирана. КАТ трябва да плати на ЧСИ - 42 лв предварително, а те да ти отдържат от сметката 342 лв.

  Всичко си е разписано при тях по закон и тарифи. ОСТАНАЛОТО са АДВОКАТСКИ ХОНОРАРАИ и съдебни разноски, които при държавното изпълнение ги няма

 36. 36 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 495 Неутрално

  е тая история с джигитите не отмина ли ? всъшност те са същите ;служители; които след това пишат АКТовете , и ЗДП за организацията на движение ли е или за ;финансова дисциплина; ? аман от крадливи свиркаджии и певици на чужда сметка изхранващи се с плюене срещу микрофона , факт е че ЗДП се ползва за пътен грабеж , а това че и други мутри искат да се присъединят , означава че нищо няма да се промени в проклетата територия

 37. 37 Профил на Playncooler
  Playncooler
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Винаги съм бил внимателен шофьор и за сега не съм имал глоби. Но все пак си мисля, че е прекалено ЧСИ да събират този тип вземания, защото например дребни фишове, или глоби за по 100 лв. могат да станат умопомрачителни суми, непосилни за по-бедните семейства. Най лесно е държавата да приеме един закон, според който всеки който не си плаща глобата да му бъде налаган запор на заплатата директно. Ако няма заплата, взимането да остава докато лицето не започне работа.

 38. 38 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#22] от "zle_platen_trol":

  Напълно съм съгласе!
  Вярно, че с ЧСИ никой не иска да си има работа и може би точно този стимул, би могъл да е положителен.
  Повече ме притеснява прецедента, фържавата да плаща на друг да й върши работата. Къде ще му се види края?!

 39. 39 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  както всичко друго и тези глоби ще станат на форма на рекет за населението .

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  ЧСИ предлагат една безнаказаност да се изправи срещу друга безнаказаност с държавата зад гърба и.
  Отбелязвате ли многозначителното "или" за разходите? Вярва ли някои в алтруизма на ЧСИ? Ерхо разходите на ЧСИ ще се плащат от нарушителите. И глоба от 50 лева ше стане 350 :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "calc":И лошо ли е? Нека - глобите не се събират ефективно, на никой не му пука дали ще му тряснат 20, 50 или 500 лв щото знае, че няма кой да му ги вземе насила. Да ама дай на ЧСИ-тата да съберат и от това, което те съберат (а те ще съберат доста) ще има пари да се направят две магистрали хемус. Бой по каските на джигитите дето не плащат, бой бой и само бой ще оправи нещата. Просто племе сме - особено много си личи на пътя и ако не бръкнеш здраво с ножа до кокал няма да се оправим. Ние сме като ромляните - само тоягата ни респектира.
  —цитат от коментар 16 на bludniq_sin


  Откъде накъде,мутри ще идват да обират имоти за 100-200лв,да се правят на бабаити и да заплашват по телефоните!?Докато тези,които трябва да го правят,спят по храстите или са на митинг за пари!Кой ти каза че само за джигитство се поставят глоби та класифицираш!?Аре по леко с набиване на канчета че ми писна!Да не взема да си купя пищов и да видим кой ,кого!

 42. 42 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Държавата може да си събере парите по най простия начин!При купуване на кола,апартамент,недвижимо имущество и тн или при продажба.,минаваш през данъчното и ако имаш задължения,плащаш всичко с лихва!Ако ли не,справка за работно място,запориране на заплата и готово!Какви частни мутри,какви бандити ще трябва да ме притесняват?Ай сиктир..овчо племе.

 43. 43 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#2] от "vagabond66":

  Еми то тва е второ ниво, трето ниво е да спрем да се заблуцдавае, че нагълсоните ще си тръгнат сами да ги изритаме да мият кенефи

 44. 44 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#17] от "who cares":

  Напротив - частника затова беше създаден преди 10-ина години - защото държавния служител на проста заплата няма мотивация да събира, а частника получава възнаграждение спрямо събраното.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 45. 45 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#35] от "ЙЕИ":

  запор на банкова сметка е 18 лв. Тия 6 лв. за които говориш са 5 лв. + 1 лв. ДДС = 6 за справка. Ако ЧСИ-то те е таксувал само за справка, и е наложил запор - ОК, но иначе е 18 лв. с ДДС запора - виш тарифата за таксите и разноските към закона за чси. Но както и да е - колкото толкова.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 46. 46 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#41] от "Plamen Shopov":

  Хаха - усещам, че и ти си от въпросните, за които пиша. Пищов щял да си взика :) Хубостнико за такива с твоя манталитет прошка не трябва да има - мачкане по устав и това е. ЧСИ не заплашва - чси ти казва - плащаш или почвам цялото ти имущество. Като не искаш за 100 лв да ти продам нивата, ще намериш 100 лв и ще си платиш. Като не искаш да стигаш до ЧСИ изобщо - пак ще намериш 100 лв и ще си платиш преди държавата да предаде глобата за събиране на ЧСИ, като не искаш да имаш нищо общо с чси - ще платиш! А ако не искаш да имаш нищо за плащане - ще спазваш правилата. А такива красавци с пищаци знаеш ли как хубаво ги оправяме с чси-тата като се правят на интересни. Пищова барабар с патроните ще ти вземем.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 47. 47 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Весело

  Трябва да се разреши ловен сезон за ЧСИ-та и колекторски фирма.

  мурзилка
 48. 48 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Глобите трябва да се плащат, ама ЧСИ си позволяват да действат ИЗВЪН ЗАКОНА! Лично знам за злучаи-запорират в СЪЩИЯ ДЕН В КОЙТО ТЕ УВЕДОМЯВАТ за задължение, а има законово изискванре за 2 седмици изчакване! Жалба пред тяхната камара (на ЯСИ) и от там мълчат ... ! С тая "книжно" издирване, като нищо от 100 лв. глоба ще ти станат 500-800 през ЧСИ и то в много случай-просто защото адреса ти не е верен, или известието не е стигнало до теб, щото комшията го е взел и хвърлил по погрешка. Същото е в съда , смешки ... Никакъво услие няма, това известяване да стане по-реално, това по емай, ГСМ да ти звъннат - НЯМА ПРАКТИКА- уведомяване по постояннен адрес-че то 30% от населението няма го намериш на тоя адрес-сутденти, временно работещи в друг град и сума ти други ...

 49. 49 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#44] от "bludniq_sin":

  ... хм... да, ама не ;-) Това е все едно, МВР да прехвърли правомощията си на Първа частна милиция (например). Едното си е държавно вземане, и като такова подлежи на "събиране" от държавата. Другото си е "частно" - например между енергото, разните му там кредисимости и човека, останал без пари. Държавата не делегира правомощия. Щото иначе Мешерето ще съди, охранителите ще пазят, а биткойна ще е вързан към валутния борд на БНБ ;-)

 50. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Такава е добрата европейска практика. Частни фирми ще събират глоби с бухалките. После ще има и частно МВР и частни затвори, и накрая цялата държава ще стане частна. То не е само за глобите, но и за таксите, данъците, кредитите и.... всичко. Пък тя държавата като се управлява от мутрите и без това си е частна. То сигурно и калашниците ще станат частни. Не е ли логично?

 51. 51 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#49] от "who cares":

  държавата делегира правомощия на нотариусите, държавата делегира правомощия на ЧСИ (до 2007 имаше само ДСИ) .. защо да не делегира допълнително дейности, с които не може/не иска/няма капацитета да се справи. При правилна регулация няма да е проблем.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 52. 52 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Идеята е лоша, защото тогава ще имаме екипи за бързо налагане и събиране на глоби- един с фуражка и един с бухалка. Тогава катаджията дебнещ в храстите за 20 лева ще ви се види като детска игра на стражари и апаши.

 53. 53 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 495 Неутрално

  костюмираната мутра направо се размечта , вече му се привиждат и ;парафи; как само ;той; прибира % , раздава наКОЙто трябва и му дават ;подобрени закони; ? може и яхта ,може и остров да си купи ? и армията да го пази ? той е закона и ще си взима колкото си иска ? завършен идиократ с претенции

 54. 54 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1383 Весело

  Такава е добрата европейска практика. Частни фирми ще събират глоби с бухалките. После ще има и частно МВР и частни затвори, и накрая цялата държава ще стане частна. То не е само за глобите, но и за таксите, данъците, кредитите и.... всичко. Пък тя държавата като се управлява от мутрите и без това си е частна. То сигурно и калашниците ще станат частни. Не е ли логично?
  —цитат от коментар 50 на Judjuk


  предлагам да почнем с калашниците... пък после ще видим :)

 55. 55 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2312 Весело

  Българинът обича да "оножда", ама не обича да плаща! (А. Буров)
  А сега сериозно! Преди време, не можеше да си платиш данъците, ако не си платиш глобите, или нещо подобно. Защо пак се тръгна да се открива "топлата вода"?!

 56. 56 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Има лесно щом не искате да плащате стотици левове. Отивате и си плащате акта в 30 дневен срок. Нали имате такова задължение по закон.
  —цитат от коментар 13 на tos_buratino


  Не е така! Има си законна лихва и държавата има достатъчно начини да събира глобите. Да не говорим, че в много случаи хората не са уведомени по никакъв начин за наложената им глоба...

 57. 57 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  На тези кръвопийци Мая им пооряза лапаницата и сега са зинали за още !!!

 58. 58 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Това е простотия, за да грабят народа, но пък и шофьорите да внимават.

 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Тия са умопомрачителни нагляри, но джигитите не им отстъпват, така че идеята може би не е чак толкова лоша. Никой не може да ме убеди, че трябва да ме е жал за гад, който кара с един куп глоби и не му пука, защото няма никакво намерение да ги плаща....
  —цитат от коментар 14 на zle_platen_trol

  1. Истината е, че джигитите никой не ги санкционира, повечето санкционирани са за глупости и неспазване на ограниченията от 60 км по разни отбивки за села, за паркинги, бензиностанции или крайпътни заведения.
  2. Ако калинките от МВР наистина искаха да си събират глобите, спокойно можеха да обменят опит и идеи с колегите си от другите страни на ЕС.

 60. 60 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Самата структура и организация на тази дейност е най- отвратителното "постижение" на "демокрацията". По законен начин съдбата на човека се предава в ръцете на една супер паразитна човеконенавистна структура. Да умножаваш десетократно и стократно дълговете на един човек, да го довеждаш до състояние на пълно отчаяние и безизходица, да го принуждаваш да бяга, където му видят очите, за да се спаси от кожодерите, по самата си същност е недопустимо за едно хуманно общество, грях пред Бога. Те искали! Ай сиктир! Няма да се приеме закон за частния фалит; няма да се забрани хазарта във всичките му форми за вечни времена, поради случаите на болестно пристрастяване към него; няма да се приеме закон за доживотна присъда за всички производители и трафиканти на наркотици; няма да закрият заложните къщи като място за бърза реализация на откраднатото при битовите кражби; няма да отстранят магистралните проститутки... На кого и как служи българската държава?! И наказанията не винаги решават проблема с престъпленията! Да наказва и критикува има право само онзи, който обича. Наказанието трябва да има преди всичко възпитателен характер; да направи провинилия се по- добър! А у господата кандидатстващи за събирачи ОБИЧ, ЛЮБОВ И ЧОВЕЩИНА ДАЛ ГОСПОД В ИЗОБИЛИЕ!!!!

 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Гръцки ЧСИ?
  Или гръцки Държавен орган?

  Право е това просто решение... ако се спазва закона.
  Всеобща е ползата от несложната правда.
  Частна е файдата от сложна.

  В този ред на мисли...
  Помисли ли за файдата за некои от сложни бумаги, сложни суми, сложни лихви, бързи заповеди и бавни изпълнения?

  До коментар [#24] от "galapagas":

  Мутрите, наречени ЧСИ, разбира се, че са готови да кешират.

  Но гърците са намерили много по-просто решение:
  свалят ти номерата и ти спират колата от движение, докато не си платиш.

 62. 62 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#41] от "Plamen Shopov":Хаха - усещам, че и ти си от въпросните, за които пиша. Пищов щял да си взика :) Хубостнико за такива с твоя манталитет прошка не трябва да има - мачкане по устав и това е. ЧСИ не заплашва - чси ти казва - плащаш или почвам цялото ти имущество. Като не искаш за 100 лв да ти продам нивата, ще намериш 100 лв и ще си платиш. Като не искаш да стигаш до ЧСИ изобщо - пак ще намериш 100 лв и ще си платиш преди държавата да предаде глобата за събиране на ЧСИ, като не искаш да имаш нищо общо с чси - ще платиш! А ако не искаш да имаш нищо за плащане - ще спазваш правилата. А такива красавци с пищаци знаеш ли как хубаво ги оправяме с чси-тата като се правят на интересни. Пищова барабар с патроните ще ти вземем.
  —цитат от коментар 46 на bludniq_sin


  Охлюв,професионален шофьор съм от 1978г!Я имам,я нямам две-три леки нарушения!Не ме светкай от кои съм!Мисли му ти,като дойдат мутрите да ти начукат репата и да ти оберат къщата.....законно!И пробвай да дойдеш да ме оправиш!Да не се окаже обратното,мухльо.

 63. 63 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#46] от "bludniq_sin":

  Между другото,виждам че и ти си анонимен травестит!И на теб да кажа,аз съм със профила и името си!?Ти кой си!?Анонимен боклук?Хаххх,смотаняк.

 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Има различни видове задължения към държавата.
  При това, правилно е да се прави разлика между преценка "задължение" и решение за изпълнение на принудително "вземане".

  Веднъж в една "бяла държава" полицай ме глоби, т.е. издаде тикет,
  за превишена скорост. Правилно.
  Опции: плащаш в някакъв срок или обжалваш в местен за района съд.
  Опитах да обжалвам в съда, с молба за замяна на глоба с поправителен изпит (имаше предвидена такава възможност).
  Не мина (бях карал със скорост твърде над позволената).
  Скоро след това, платих.
  До принудително "вземане" не се стигна.

  Действителност друга... в/около Софийски районен съд

  Фирма ищец самозван кредитор подава Заявление по ГПК чл. 410 и сл.
  за издаване на Заповед срещу недоказан длъжник и бързо получава такава.
  Заповедта не е влязла в сила и би могла да бъде възразена в двуседмичен срок, или недоказано Парично задължение платено от "длъжника".
  Ако не, следва принудително "вземане" на недоказано парично задължение... с неограничена лихвопродължителност.

  Интересно:

  1. ищецът с/в подадено Заявление и авторът на/в издадена Заповед
  се надпреварват да изразят нетърпение за "вземане", даже в минало време "вземането", и грубо грешно отъждествяват евентуално бъдещо "вземането" -- с недоказано "парично задължение", каквото недоказан "длъжник" би моглъл да възрази или плати по.

  2. Заповедта е издадена безоснователно и с уговорка за безотговорност:
  единствено на основа на едностранна информация, от заявител кредитор,
  Не проверявана от съда -- казано изрично в самата Заповед ;

  3. Заповедта е издадене Незаконосъобразно -- без приложени искови доказателства -- изисквани по общоизвестни добри нрави, както и
  по ГПК чл. 410 и чл. 411 (изрично споменати в Заповедта),
  законов състав изискващ цялостно съобразяване със "закона",
  "добрите нрави" и ГПК чл 127 за (заповеден подвид на) исково производство.

  Тоест, Заповед е издадена с необясним кредит на доверие за самозван паричен кредитор, с единствена "база" едностранна информация от паричния кредитор, не проверявана от съда.

  Единствено доказано от такава така издадена Заповед е:
  улика за корупционна зависимост на автор на Заповед --
  от ищец (рецидивист) заявител на Заповед.

  Има случаи на съдебно неуведемон и недоказан "длъжник" и самозван небанков "кредитор", със заповед взета от съд, от ЧСИ,
  и ползвана в Банки за запорни вземания срещу/от... изряден банков клиент вложител.
  Посредством противоконституционно и тайно "извънредно съдилище".
  По поръчка на фирма небанков ищец, по-силна от Съдебна и др. Държавни институции, по-силна от Банкови институции.

  До коментар [#37] от "Playncooler":

  Винаги съм бил внимателен шофьор и за сега не съм имал глоби. Но все пак си мисля, че е прекалено ЧСИ да събират този тип вземания, защото например дребни фишове, или глоби за по 100 лв. могат да станат умопомрачителни суми, непосилни за по-бедните семейства.

  Най лесно е държавата да приеме един закон, според който всеки който не си плаща глобата да му бъде налаган запор на заплатата директно. Ако няма заплата, взимането да остава докато лицето не започне работа.

 65. 65 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#31] от "Athanatos":Ако ми беше чел коментара отгоре щеше да научиш какви с таксите на ЧСИ.За завеждане на дело 36лв. за блокиране на банкова сметка - 6 лв.за имотна декларация - плаща се на общината - 5 лв.за опис на имущество 60 лв.Т.е. ако имаш банкова сметка за която да бъде запорирана. КАТ трябва да плати на ЧСИ - 42 лв предварително, а те да ти отдържат от сметката 342 лв.Всичко си е разписано при тях по закон и тарифи. ОСТАНАЛОТО са АДВОКАТСКИ ХОНОРАРАИ и съдебни разноски, които при държавното изпълнение ги няма
  —цитат от коментар 35 на ЙЕИ


  Това що не го обясниш на хората, принудени да плащат огромни суми заради задължения към мобилни оператори от по 100-тина лева?
  Примери много, няма да ти ги давам аз.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK