Държавата трябва да е като приложение за смартфон за граждани и бизнес и още идеи от Христо Иванов

Държавата трябва да е като приложение за смартфон за граждани и бизнес и още идеи от Христо Иванов

© Георги КожухаровЛидерът на "Движение Да, България" Христо Иванов взе участие в организирания от политическата формация форум в София, посветен на технологиите, образованието, управлението и бизнеса. Идеята на събитието е да се обсъдят възможностите пред България за развитието на човешкия капитал в условията на технологична революция.


Иванов откри форума с лекция, в която посочи кои според него са най-важните приоритети пред страната. Дигитализацията, качественото образование и развитието на предприемачеството са сред най-важните елементи, които той посочи.


"Държавата трябва да е просто приложение за смартфон за граждани и бизнес. Държавата продължава да е най-голямата спирачка за предприемачеството", обяви Иванов, като подчерта, че чрез модерно образование страната ни може да се възползва максимално от настъпилата ера на технологиите.
Той определи последните години на научни открития като иновационен взрив. Според него технологичната революция може да помогне на България да направи скок в развитието си, но това нямало как да стане лесно. Причината - държавата е системно корумпирана и ежедневно се атакуват свободното слово и частната собственост.


"Дневник" публикува пълния текст от речта на Христо Иванов:


Намираме се в период на наистина безпрецедентна промяна. Наслагват се вълните на цяла поредица научни и технологични революции. Да изброим само няколко от областите, в които те протичат: IT сектор, биотехнологии, генетика, медицина и невронауки, енергетика, нанотехнологии. Списъкът може да бъде продължен.


Всяка от тези промени поражда рискове и възможности, разрушава стария ред и създава условията за нов. Технологични и научни революции са се случвали и досега, но никога не е имало такова натрупване. Нито скоростта е била такава. Знанията и технологиите ни задават базовите условия за всичко, което наричаме цивилизация - нашите институции, бит, култура, свободи. Вълната на научна и технологична промяна, която се надига около нас, вече взривява представите ни за комуникация, география, за държава, пазар, труд и капитал, за частен и публичен живот, за сигурност и свобода. Старите регулации блокират пред вълната от иновативни бизнеси и индустрии на бъдещето. Децентрализирани вериги за размяна на стойност и доверие пораждат нова реалност. Изграждат се нови норми на взаимодействие между участниците в тях. Отправено е силно предизвикателство към ценностите на "старата власт" и "старите институции".


Отвъд всички тези привидно несвързани промени се очертава един по-голям въпрос: въпросът за нашата индивидуална и колективна идентичност. За човешката природа изобщо. Отварянето на тези теми вече поражда политически сътресения.


Не сме си и помисляли, че днес ще дадем отговор на тези въпроси. С тях обаче неразривно се свързва темата за това как посрещаме ние тази вълна на промяната – как я посрещаме като индивиди, как я посрещаме като общности и как я посрещаме като държава. Този въпрос е същностно политически и за него искаме да започнем разговор днес.


Промените, които споменах, протичат като disruption. И самият факт, че нямаме утвърден превод на това понятие, вече говори колко сме неподготвени за последиците от това явление. Става дума за модел на промяна, при който новото възниква в недрата на старото, но не израства от него еволюционно, а го взривява отвътре и го заменя ударно.


"Скок", "обрат","пробив", "революция" в различна степен се доближават до тази идея. Аз ще го нарека "иновационен взрив". Като всеки взрив и този може да бъде деструктивен, със сигурност води до непредсказуеми последици и може да бъде използван за резки позитивни промени. Въпросът е как да избегнем негативните последици, как да управляваме рисковете и как да си гарантираме максимална ползотворност. Това всъщност е и най-важният политически въпрос пред нас днес.


Разбира се, ние можем да оставим иновационният взрив да ни се случи, да го посрещнем пасивно, всеки да си търси пътя индивидуално или на малки групи, големите решения да се вземат другаде. Всъщност към момента това е изборът и на политическата ни класа, и на мнозинството от институциите ни.


Ние обаче искаме да ви предложим да пристъпим към договарянето на свой национален план за активно управление на иновационния взрив. План, който да ни позволи да създадем една нова България, която не просто да се адаптира добре, но и да направи качествен пробив. Да прескочи в бъдещето.


Технологичната революция ни позволява да направим скок, дори да превърнем определени свои области на изостаналост в предимство. Нашата нормална еволюционна траектория ни приковава към изключително ниската ни изходна позиция. Ние можем да извършим революционни промени само ако рязко изскочим от тази траектория. Време е да спрем да се борим за реформи, които трябваше да са извършени още 90-те години. Още повече че българската олигархия всъщност се опитва да наложи регрес към путинизация и дълговечна власт над една все по-бедна и изолирана страна. Истината е, че ние трябва да използваме "иновационния взрив" като шашка динамит, с която просто да приключим с това статукво.


И едно идеологическо уточнение. Твърдя, че либерално-демократичната държава, интегрирана в ЕС, остава сред най-важните средства за управляване на "иновационния взрив". Логиката е проста. Човек никога не знае кога ще се окаже в слаба позиция и затова всички имаме базов интерес да живеем в ред, който гарантира правата и на най-слабите. Ред, в чието договаряне имаме осигурено равно участие. Към този познат баланс на житейските несигурности иновационният взрив добавя качествено нови неизвестни. Разбира се, и либералният политически ред, и свободният пазар, и ЕС имат своите дефицити и залитания. Но нито затварянето в една изолирана в миналото държава, нито превръщането ни в безогледно глобализирани атоми са някаква алтернатива. Реални гаранции пред лицето на неизвестността носи единствено гражданството в една свободна, демократична и правова България, интегрирана в сърцевината на ЕС.


Създаването на една нова България се движи по четири писти на ускорение:


1. Нова държава
2. Нова среда за иновационно предприемачество
3. Ново образование
4. Нова социална перспектива


Нова държава


Българската държава днес виси като камък на шията на предприемачите и гражданите си. Тя е системно корумпирана и по-зле - задушаващо некомпетентна, неспособна да планира и реализира политики, да партнира с бизнеса и гражданското общество. Корупционната логика на политическия ни процес неизбежно води до все по-брутална авторитарност. Ежедневно се атакуват всички основни свободи и фундаменти на демокрацията като свободното слово, частната собственост, върховенството на правото, честните и свободните избори.


Вместо да продължаваме да опитваме с опитите да кърпим и реформираме на парче тази държавна машина, иновационният взрив позволява радикално да преосновем институциите чрез въвеждане на електронно управление. Това не означава просто да дигитализираме съществуващите процеси на администриране, а да въведем изцяло нова логика на управлението: да намалим административното бреме и "размера на държавата", да дадем ново съдържание на идеята за отчетност, прозрачност и гражданско участие. Да изведем ефективността и бързината на ново ниво.


Вместо всичко това обаче реалността е, че за електронно управление са вложени близо 2 млрд., а електронно правителство няма. Ключови регистри и бази данни не са дигитализирани или свързани, достъпът до информация се ограничава. България е царството на бумащината, на висенето по опашки и гишета. Тук управляват цар Рушвет и царица Рекет. Днес въвеждането на електронна идентификация отново е спряно. Свидетели сме на началото на организирана кампания срещу интернет гласуването, което се очакваше, защото то е най-сигурният начин за разбиване на съществуващия феодален модел на управление.


Нещо повече. Ограбването на средствата за електронно управление всъщност не е най-големият ни проблем. Съществува реална заплаха мафиотизираният ни политически картел да възпроизведе корупционните си и авторитарни модели и в дигитална форма. Позитивите на електронното управление могат да се превърнат за държавата ни в дигитален мафиотски захват от ново поколение. За това вече има конкретни примери.


От самото си създаване "Да, България!" изведе като основен свой приоритет въвеждането на електронно правителство. Ние сме най-активното куче пазач на политиките в тази област и ще продължим да отстояваме гласуването по интернет и да защитаваме избирателните права на сънародниците ни в чужбина. Стартираме кампания за домакинство на бъдещата нова агенция по киберсигурност на ЕС. В рамките на обсъждането на държавния бюджет за 2017 г. огласихме своите предложения как чрез въвеждането на блокчейн технологията за различни публични регистри може рязко да се снижи корупцията, да се повиши ефективността и бързината на публичните услуги и да се намали цената им.


Но това не е достатъчно. Ние трябва да си поставим за цел изработването на конкретен план за дигитално преосноваване на ключовите институции, гарантиращи правосъдие, сигурност, здравеопазване, услуги за бизнеса и гражданите. Трябва да намалим бюрократичното бреме с 50 – 70% и да повишим ефективността на използване на публичния ресурс. От гледна точка на гражданина и предприемача държавата трябва да е просто приложение за смартфон. Гражданският контрол и участие да бъдат изведени на нови нива от радикално подобрена прозрачност и отчетност на администрацията.


Нова среда за иновативно предприемачество


Макар номинално да имаме дясно управление от много години, българската държава остава най-голямата спирачка пред предприемачеството и свободната конкуренция. Управляващите не само нямат намерение да променят това, но и все повече превръщат институциите в инструмент за рейдърство и репресия.


Правителството няма визия как България да реализира съществуващия си потенциал нито в дигиталната сфера, нито в иновациите. IT секторът заема все по-ключово място в българската икономика. Но за да успее страната да направи преход към по-значим цифров растеж, е нужно тясно сътрудничество между бизнес сектора и публичните институции. Основните причини за неефективността на това партньорство са липсата на фокус и ясни приоритети на публичните политики в сферата на IT и иновациите, съчетани с фрагментирани институции.


Бизнесът няма стимул да създава интелектуална собственост на местния пазар заради липсата на адекватна правна защита и предвидима среда. Това означава, че изнасяме технологиите, изнасяме умовете на младите хора, изнасяме интелектуалния капацитет на българските предприемачи. Така дори и бързорастящите ни дигитални компании не успяват да катализират иновации и в други сектори в България.


На местно ниво трябва да обсъждаме "интелигентни градове". Трябват ни центрове за иновации и инкубатори за предприемачество, водещи до реална и осезаема промяна в качеството на живот.


В европейски контекст страната ни е с най-ниска предприемаческа активност. Липсата на предприемаческа култура и недостатъчната готовност за започване на ново бизнес начинание в България закономерно ограничават въздействието на предприемачеството върху икономическата и социалната система на страната.


Цифровият дневен ред, икономиката на знанието и иновациите трябва да станат национален приоритет. Доброто партньорство между иновативни бизнеси и просветени публични институции доказано генерира висока добавена стойност.


През последните 5 години много страни в Европа въведоха специални данъчни режими за печалби, произтичащи от права върху интелектуалната собственост (т.нар. IP box regimes). Тези режими предлагат данъчни облекчения за инвеститори, създаващи и държащи интелектуална собственост в съответната юрисдикция. В рамките на обсъждането на държавния бюджет предложихме да започнем разговор за подобни промени в данъчната система, които да осигуряват стимули за създаване на продукти с висока добавена стойност.


В България трябва да се създаде също така регулаторен диалог и пространство за работа на стартиращи компании особено в сферата на fintech. Тази практика е известна като regulatory sandbox - стартиращите компании, развиващи нова технология или нова услуга, която все още не е регулирана, трябва да имат възможност да работят с регулаторите, които ги наблюдават, и през това взаимодействие се преценява каква регулация да се роди.


Създаването на модерна регулаторна рамка, която задържа тук стартъпите, стимулира инвестициите в тях и реагира проактивно на нуждите на индустриите на бъдещето, трябва да позволи на предприемачите по света, които искат да развиват иновативни предприятия, да се чувстват поканени и сигурни в България.


Ново образование


Самата идея за знания и умения се променя. Информацията стана оръжие за масово поразяване, а компетентността на гражданите да боравят с нея е въпрос на национална сигурност. Технологичната революция повдига множество въпроси за бъдещето на самата работа, както днес я познаваме. Почти 50% от днешните професии след 20 години ще изчезнат или ще бъдат автоматизирани. Поколението, родено след 2000 година, вероятно ще смени десетина професии за цялата си кариера, а 65% от децата, които днес са в началното училище, ще имат професии, които все още не съществуват. Това означава, че както на 20, така и на 30, 40, 50 години ще им трябват нови знания в области, които даже не можем и да определим днес. Ключът към откриването на нови възможности е достъпът до обучение и развитие на умения във всяка възраст. Можем да кажем, че новата работа е ученето. Непрекъснато.


Същевременно готовността на България за осигуряване на нeпрекъснато и адекватно обучение е много ниска. Сред страните в ЕС България е на предпоследно място по показателите, свързани с продължаващо обучение.


През 2016 г. оценката на бизнеса в България за степента, в която образователната ни система отговаря на нуждите на конкурентната среда, е най-ниска от 61 изследвани държави.


Конкретен пример за всичко това е недостигът на кадри за IT сектора. Липсата на качествена подготовка на хора за тази индустрия препречва възможността България да се затвърди като европейски или като регионален технологичен център.


За съжаление днес България е на една от последните позиции в ЕС с 4% от БВП, изразходвани за образование. Средният разход за образование на жител на ЕС е 1400 евро, в България – 248 евро, за сравнение в Хърватия са 494 евро. 18 от 28 страни членки дават над 5% от БВП за образование.


На този фон понятието "образователна реформа" практически изчезна от речника на управляващите, които нямат никаква визия за справянето с огромното изоставане и проблемите на сектора.


Никога не бива да забравяме, че България на два пъти е основавана като просвещенски проект – в IX век и през Възраждането. Истинското ново начало за държавността им може да бъде поставено единствено на тази основа. Българските учители трябва да си върнат самочувствието на будители. Българските учени никога повече не трябва да бъдат унижавани да демонстрират по улиците за заплати и трябва да заемат полагащото им се място в челото на иновационния взрив. Българската държава трябва да гарантира адекватно гражданско и хуманитарно образование за всички.


Трябва да поставим висока национална цел: младите хора да получават най-доброто образование и обучение. Имаме нужда от амбициозна, споделена от бизнеса и професионалните общности програма, в която ученето е двигател за бъдеще и растеж.


Трябва да изработим работещ модел на постоянна връзка между бизнеса и всички етапи на образователния процес, който да осигурява платформа за иновации и дългосрочно прогнозиране на динамиката на пазара. Необходимо е създаването на модерна система за образование през целия живот. Нужни е да създадем условия за общодостъпно онлайн обучение. Да създадем динамична и бързодействаща безплатна платформа за преквалификация на хора, от отмиращи сектори за работа в секторите, влизащи в националните приоритети.


В епохата на преоткриване на университетите ние най-сетне трябва да имаме национален консенсус за дълбока реформа на висшето образование, основана на налагане на високи стандарти. Българската образователна система трябва да престане да бъде трамплин за емиграция и да се превърне в основен инструмент за привличане на таланти, на първо място от нашата диаспора. Всичко това изисква инвестиции и ние повтаряме своята позиция, че бюджетът за образователния сектор трябва да стане поне 5% от БВП. Освен това имаме нужда от лидерство и смелост за радикална реформа в образователния сектор.


Нова социална перспектива


В световен план промените, свързани с технологичната революция и глобализацията, създават у много хора усещане за несигурност и изключеност. Така се създава вакуум, запълван прекалено лесно от разрушителен популизъм. Тревожността и несигурността прерастват в гняв, защото мнозина се чувстват изключени от новите модели на развитие. В последните години виждаме как тези глобални процеси дестабилизират утвърдени демокрации и самия глобален ред.


Наред с това България все повече се превръща в полуфеодална държава, в която политическият картел се крепи, държейки в зависимост големи групи хора, които избират, но нямат избор. Характерът на тези зависимости е различен, но всички те имат един знаменател: безперспективна бедност. Твърде много български граждани губят усещането за бъдеще за себе си и децата си, защото сегашната власт няма приоритети и поглед в бъдещето. Управлението е просто усвояване на пари.


Очевидно е, че ако създадем радикално подобрена бизнес среда, модернизираме институциите и отключим човешкия капитал, ще създадем условия за растеж и производство на благосъстояние. Същевременно трябва да сме готови да дебатираме и подкрепим конкретни публични политики и частни действия, за да пречупим тенденцията към задълбочаване на неравенствата и за да увеличим максимално броя на хората, които ще извлекат полза от случващата се трансформация. Трябва да изработим национален консенсус за преодоляване на структурните фактори на бедност и изключване. Нужни са дългосрочни подкрепящи политики (enabling policies) за трансформиране на човешкия капитал в условията на технологична революция. Ключът за бъдещето е в ново образование, нови бизнес модели, нов начин на изграждане на социален капитал и доверие.


Днес ние искаме да отправим една покана за партньорство към българската експертна и предприемаческа общност: подкрепете ни в изработването и налагането на план за нова България. Намерението ни е, започвайки от днес, в диалог с вас да формулираме конкретните политики за създаване на нова държава, нова среда за инвестиционно предприемачество, ново образование и нова социална перспектива. Можем да направим това единствено с ваше участие и подкрепа.


Създаваме "Да, България!" като инструмент на промяната, като вирус за стагниращата ни политическа система. Това е движение от ново поколение, отворено за нова генерация идеи и хора, с ясна собствена физиономия и изграждащо работещи партньорства.


Преди една година попитахме: Има ли българска мечта? Днес я наричаме българския "иновационен взрив". План, за това как чрез скок в бъдещето можем от най-бедната страна в ЕС да се превърнем в лидер. Това изисква да имаме високи цели и да отключим човешкия капитал на нацията. И смелост!

Ключови думи към статията:

Коментари (185)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  Пак куп общо фрази и глупости.На следващите избори и 2%няма да вземе...

 2. 2 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Има толкова много извънпарламентарни формирования. Защо само този намира изява на страниците на Дневник?

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Десните идеи за държавата са около Москов, Лукарски, Муравей Радев...
  Иванов, Кънев и Местан имаха задача да разпилеят дясното. Само поддакват на либерали като Даниел Кадик и ... Сава и Павел от ДПС. Доказателството, членството в ЕНП, стои в задния джоб на Кънев-Атанасов. А те правят "нов проект", който се цели в "десните хора, подкрепили Радев".

 4. 4 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#2] от "сминдух":

  Щото тази е собственост на собственика на медията.Все едно да питате защо в аптеките на Марешки има реклама на неговите бензиностанции.

 5. 5 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Христо, Христо това е истина, ако бяхме САЩ! Ама не сме! Айде тези лакърдии иди ги разтягай из трудовите колективи.
  Момче, или слезте от небесата, или спрете да ни занимавате със себе си. Вашите тезиси, колкото и да са праведни, не са актуални в това време.
  Пфууууу!

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  "Държавата трябва да е като приложение за смартфон за граждани и бизнес..."


  Как хубаво звучи, но сигурно няма да се случи скоро.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Весело

  ми те не са и ЕДИН ФАЙТОН ХОРА.......!!!!!!?????........кво са зараздавали АКЪЛ не знам.......карат се като РОМИ и не могат да се ОБЕДИНЯТ..........белким имат некой ЗА ЦВЕТ В ПАРЛАМЕНТА...........ама то след ЛАБОРАНТА и СОФИЕНСКИ......- КОЙ ДА ИМ ПОВЕРВА ,че ИСКАТ ДА РАБОТЯТ ЗА ПОЛЗА РОДУ.........!!!!!!?????.......нещо се свършиха БАЛЪЦИТЕ.........!!!!!?????.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 9. 9 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Има толкова много извънпарламентарни формирования. Защо само този намира изява на страниците на Дневник?
  —цитат от коментар 2 на сминдух


  Сайтът "Дневник" е един от медийните органи на "Да, България". Определено най-популярният. В това разбира се няма нищо лошо. Нормално е редакцията и собствениците да имат политическа позиция. Все едно да питаш защо "Дума" пуска толкова новини за БСП.

 10. 10 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Аз по-скоро не разбирам някои от интелигентните хора около Христо Иванов (самият той с доста скромен интелектуален багаж и още по-скромен практически опит), които вярват, че написаното по-горе има дори някаква бегло отношение към основните проблеми на България.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Има толкова много извънпарламентарни формирования. Защо само този намира изява на страниците на Дневник?
  —цитат от коментар 2 на сминдух


  поради невъзможност залата да събере всички желаещи да слушат лектора се налага да бъде публикувана всяка дума .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 450 Весело

  Ми, да! Пълна с биткойни.... Ето днес на ZeroHedge :))))
  Българското правителство шокирано да открие, че притежава 3 милиарда долара в биткойн. :)))
  Bulgaria Government Shocked To Discover It Owns $3 Billion In Bitcoin
  http://www.zerohedge.com/news/2017-12-08/bulgaria-government-shocked-discover-it-owns-3-billion-bitcoin

 13. 13 Профил на Morning Sky
  Morning Sky
  Рейтинг: 229 Весело

  Не разбраха ли, че който влезе в парламента, става слуга на Пеевски... Волю или неволю, все тая.

 14. 14 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Не мога да му простя това което направи на последните избори.

  Чудех се на кого ми прилича....малко на Пучдемон прилича.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Не разбраха ли, че който влезе в парламента, става слуга на Пеевски... Волю или неволю, все тая.
  —цитат от коментар 13 на Morning Sky


  много точно , именно затова мъдрият избирател защити пет партия спасявайки ги от парламента/слугуване на Пеевски

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ролята на правителсвото трябва да бъде ограничена до 3 функции - съд, полиция и армия. Правителсвото НЕ трябва да се меси нито в икономиката, нито в обществото, нито никъде другадев. Колкото по малко се меси правителството, толкова по малко предпоставки за корупция ще има, толкова по малко корупция ще има, и толкова по богати ще сме всички.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 284 Весело

  М-да, не им е лесно на някои, например на някои журналисти...
  Трябва да се въведе нова мерна единица за облъчване с общи приказки. Предлагам да я наречем бойкик - по модела с единицата за измерване на поета радиация "сиверт" . Както и при сиверта, нормалната безопасна еднодневна доза за облъчване с общи приказки ще бъде в микробойкици.

 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Ако публикувате само снимката без лакърдиите му, ще отвращава по малко хора

 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 450 Весело

  Много си ни е добре държавата без електронно правителство или по-точно скромен съвет: Внимавай какво си пожелаваш, защото когато автоматизираш лош процес, той става многократно по-лош.

 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#9] от "Стоян":

  ... или изданията на Шиши що пускат все новини и хвалебствия за Герб.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#10] от "Стоян":

  Що да няма? Според теб технологиите ще подминат страната ни, в образованието проблеми няма, нямаме структурна безработица, нямаме нужда от електронно правителство?

  Всъщност, с Герб начело разговори за технологии и бъдеще са нелепи, наистина.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  Понеже джаваскрипта дето пиша неска ми се получава супер, а нарцисите само привидно сме себични, нека направя нещо на ползу роду, а именно да резюмирам в кратце ИДЕИТЕ които са разпънати толкова нашироко в матерялчето:

  Айти, бла бла бла. Другаре, дайте да дадеме!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 24. 24 Профил на du Tremblау
  du Tremblау
  Рейтинг: 0 Весело

  Откажете се от това интернет-гласуване бе, хора.Само великата демокрация Естония го прилага, а и дава много по-лесни начини за манипулиране на вота с доста по-малко средства.

 25. 25 Профил на Morning Sky
  Morning Sky
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#17] от "gmw53543036":

  Ние сме ненормалните хора, да

 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#17] от "gmw53543036":

  Знаем,бре!Всичките 5 файтона сте само умни и нормални...

 27. 27 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Весело

  За бога братя, не му да!вайте България на този!

  мурзилка
 28. 28 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#9:"Стоян"][/quote]

  Твърдиш, че Дневник е част от партийна медия?

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#21] от "Darth Plagueis":

  Щом казваш какво пускат по пеевските медии,значи ги четеш,палавник такъв...

 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#23] от "saint evlampi":

  Накратко всичко се казва в името "Дай,България" .Искат да им дадем...

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#29] от "yanne":

  Не, разбира се. Назначил съм си герберче да ми докладва. То за друго не ставате.

  До коментар [#30] от "yanne":
  Прочетох на няколко пъти лекцията на Иванов, и не забелязах някъде да иска нещо да му се дава. Сигурен ли си, че си прочел дори и запетайка от нея, или заглавието стига по стар милиционерски обичай?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#10] от "Стоян":Що да няма? Според теб технологиите ще подминат страната ни, в образованието проблеми няма, нямаме структурна безработица, нямаме нужда от електронно правителство?Всъщност, с Герб начело разговори за технологии и бъдеще са нелепи, наистина.
  —цитат от коментар 22 на Darth Plagueis


  Все едно да си селянин от десет поколения, да имаш успешна кравеферма и да искаш да я разрушиш, за да направиш завод за въртолети.

  Ако успеем да стабилизираме и реабилитираме традиционните за страната ни отрасли, за които все още имаме някой останал специалист, барем може да се получи някакъв просперитет. Докато внасяме сирене, кисело мляко и картофи, разговорите за "технология" са пълен нонсенс. Човек висок 1.70 не трябва да ходи да играе баскетбол, но пък за борба такъв ръст даже е предимство.

 33. 33 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#9:"Стоян"]
  —цитат от коментар 28 на сминдух
  Твърдиш, че Дневник е част от партийна медия?[/quote]

  Не знаех, че е тайна за някого. Иво Прокопиев съвсем открито беше от учредителите и в "Дневник" имаше материали по въпроса. Наистина няма нищо лошо в това един човек, който не заема обществена длъжност, да обявява публично политическите си пристрастия.

  Другаде е проблемът, ама не искам да ми трият мнението. При все това не разбирам как може интелигентен и заможен човек като Прокопиев да лансира толкова ниска топка като Христо Иванов. Още не мога да повярвам, че "материалът" може да предложи само такива.

 34. 34 Профил на gmw53543036
  gmw53543036
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#26] от "yanne":

  До коментар [#17] от "gmw53543036":Знаем,бре!Всичките 5 файтона сте само умни и нормални...
  —цитат от коментар 26 на yanne


  Ами не виждам какъв е проблемът да е точно така. Аз мизерник фен на Да, България или ДСБ не познавам. Всичките са с добро образование, добри професии, добра реализация. И ти, колкото и да се пънеш, съм сигурен, че не познаваш такива. Защото то е не само политическа позиция, възприета принципно, а и обусловена от начина на живот. Така е сега, иначе навремето имаше много мизерници-седесари, които се "отлюспиха", щото осъзнаха, че СДС само по себе си няма да промени жалкото им битие. Може и ти да си от тях, знам ли. Теб те чакам да дадеш някакви факти под другата статия, ама офейка безславно. Както винаги. Откога те чакам да кажеш какво, аджеба, е имал предвид Боко с "аз съм обещал да не го закачат", ама не можеш, нали?

 35. 35 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Пак куп общо фрази и глупости.На следващите избори и 2%няма да вземе...
  —цитат от коментар 1 на yanne  До коментар [#1] от "yanne":

  Е как за две минути успя да коментираш и да прочетеш статията.

 36. 36 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#23] от "saint evlampi":
  Ако нямаш нищо против:
  "Другаре!Дайте да дадете!"

 37. 37 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#29] от "yanne"Прочетох на няколко пъти лекцията на Иванов ... по стар милиционерски обичай?
  —цитат от коментар 31 на Darth Plagueis


  "Не сме си и помисляли, че днес ще дадем отговор на тези въпроси" - достатъчно е да прочетеш само този цитат , за да разбереш , ама по стар милиционерски обичай ти се е наложило да я прочетеш НЯКОЛКО ПЪТИ и пак напразно , както и всичкото бърборене на тоя некадърник.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 38. 38 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#31] от "Darth Plagueis":

  "Сигурен ли си, че си прочел дори и запетайка от нея"

  Аз я прочетох понеже нищонеказващото многопразнословене все някога може да ми влезе в употреба, а 'лекцията' действително е отличен пример в жанра. Тряа да учи човек, когато от каквото има, то не може винаги от каквото иска

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 39. 39 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 450 Весело

  не разбирам как може интелигентен и заможен човек като Прокопиев да лансира толкова ниска топка като Христо Иванов
  —цитат от коментар 33 на Стоян


  Щото от много ум и интелигентност не му остана никой друг. ХИ е петата есенция на умните и красивите , след Костов и Нащо Знаме само ХИ остана на софрата на Иво.

  Щях да кажа , че се провалиха с трясък , но те се провалиха само с леко "пук" , само във форума на Дневник се усети , нормалните хора дори и не разбраха.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Ицето май се е превърнал вече в смартфон апп тук..:-) Където и когато и да отвориш сайта..и той пъква...:-) Друг е въпроса, че едни 0,01% от хората ги вълнува..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 42. 42 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  "България на два пъти е основавана като просвещенски проект" .Това дори и да са помагали е ИСТИНАТА. Министъра на просвещението Константин Муравиев ( май 1930) при обиколки в Гърция, Румъния и Сърбия .., докладва на ( министър председателя ) че нашата образователна система е по -добра и по пригодена за обществените нужди ! В областта на образованието от тях няма какво да научим ... Няма за съжаление доклади за съпоставка с Холандия , Унгария ,Полша, Германия ...и тн

 43. 43 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 784 Любопитно

  Абе хора!Вие сигурни ли сте,че това е написано от Хр.Иванов?Аз не!

 44. 44 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#16] от "happystory":

  така са смятали някога до 29та г. Рузвелт доста ясно опровергава тази заблуда

  гошо
 45. 45 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 450 Весело

  Абе хора!Вие сигурни ли сте,че това е написано от Хр.Иванов?Аз не!
  —цитат от коментар 43 на gobay


  Сигурно е. Комсомолско бърборене , нищоказване и нула мисъл = ХИ. Изброил е някакви проблеми и е обобщил , че той няма решение за тях , но въпреки това е умен и красив , да не говорим колко е автентичнодесен...

  п.п. Костов поне предизвикваше отвращение , тоя не предизвиква нищо.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 46. 46 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 450 Весело

  Ролята на правителсвото трябва да бъде ограничена до 3 функции - съд, полиция и армия.
  —цитат от коментар 16 на happystory


  Абе тва костоваците Монескьо за нищо го нямате! Къв съд те гони бре!? За разделение на властите да си чувал нещо?

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Това е верния път! Браво!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Това е верния път! Браво!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3733 Весело

  ,,....Иванов откри форума с лекция, в която посочи кои според него са най-важните приоритети пред страната. Дигитализацията, качественото образование и развитието на предприемачеството са сред най-важните елементи, които той посочи....,,

  Еее ся ша опраим дигитализацятъ, образованиету и предприемачити, колкут опраихме съдебнатъ риформъ

 50. 50 Профил на du Tremblау
  du Tremblау
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#46] от "Karla Hanneman": Този не е костовак.Явно ти си от ГЕРБ, щом не можеш да направиш толкова елементарни разлики.
 51. 51 Профил на du Tremblау
  du Tremblау
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#46] от "Karla Hanneman": Този не е костовак.Явно ти си от ГЕРБ, щом не можеш да направиш толкова елементарни разлики.
 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#37] от "Karla Hanneman":


  До коментар [#38] от "saint evlampi":

  Единият гербер твърди, че с тази лекция Иванов искал да му дават. Като аргумент за това, други два дебила казват, че статията не казвала нищо.

  Заеби...

  А единият дори не се усеща как тази лекция е 1:1 с лекции на идола му..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  До коментар [#46] от "Karla Hanneman":

  Кой е тоз?!

  "Монескьо"

  klimentm
 54. 54 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#2] от "сминдух":

  ами защото нищо не говорят а изпълзяват само повреме на избори за паричките за кампания, просто е

 55. 55 Профил на du Tremblау
  du Tremblау
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#16] от "happystory": "Правителството НЕ трябва да се меси нито в икономиката..."

  Така ли, да не се меси в нищо...само да им спасява алчните задници когато пак объркат нещата тотално и имат нужда от финансиране...това ли се опитваш да ми кажеш - ще правим каквото си искаме и накрая държавата ще ни извади от калта.


 56. 56 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3733 Весело

  До коментар [#31] от "Darth Plagueis":

  ,,...Сигурен ли си, че си прочел дори и запетайка от нея, или заглавието стига по стар милиционерски обичай?...,,
  Ее па ся що на караш да читем таа лекция, нъл четохме лекциятъ му за новете тихнологии, за новуто образувание, за новите иновативни предприемачи. Извини ма , че пиша така по простичко, та шопче кат тебе да го разбере

 57. 57 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#33] от "Стоян":

  ами посочи някоя "висока топка" от местния политически небосклон тогава, на която с кеф четеш изказванията?

 58. 58 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Браво на г-н Иванов! Визионерска реч! такива хора трябва да управляват! Най-малкото такива трябва да спорят сдруги подобни на тях, а не лукарски, ненчев, и т.н за герберстите да не говорим...

 59. 59 Профил на du Tremblау
  du Tremblау
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#53] от "klimentm": Аз не знам още колко ще продължават да упорстват, като още преди сто-и-кусур-години им е казано, че този подход е грешен.

 60. 60 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1389 Весело

  Червени депесЕрски и милиционерски тролове вият в хор, ясно е откъде идва заплахата за статуквото.
  Успех на Да България и ДСБ в нелеката им задача. Дано успеят заедно да обединят повечето почтени и прогресивни хорица, желаещи да си поизринем кочинката.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 61. 61 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#46] от "Karla Hanneman":Кой е тоз?!"Монескьо"
  —цитат от коментар 53 на klimentm


  Слòжи му едно "Т" по средата и ще разбереш , Монтескьо е този , който е дефинирал раздеението на властите и ползата от него. Преди има-няма 200 години още , но за родните автентичнодесни "демократи" , демокрацията е нещо доста абстрактно , те са още на ниво Левски-ЦСКА.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 62. 62 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Забравил е да сложи, като задължителен атрибут на екотоалетните, картата на българия.

  mihala
 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  До коментар [#5] от "ralita68":
  Само Борисов ли има право да ни занимава със себе си и глупостите си.

 64. 64 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1389 Весело

  До коментар [#31] от "Darth Plagueis":,,...Сигурен ли си, че си прочел дори и запетайка от нея, или заглавието стига по стар милиционерски обичай?...,, Ее па ся що на караш да читем таа лекция, нъл четохме лекциятъ му за новете тихнологии, за новуто образувание, за новите иновативни предприемачи. ...
  —цитат от коментар 56 на сидер

  Ей това е най-голямата мъка за простите милиционерски тролове тук, трябва малко и да четат.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 65. 65 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#5] от "ralita68":Само Борисов ли има право да ни занимава със себе си и глупостите си.
  —цитат от коментар 63 на Роси


  В демокрациите ВСЕКИ има право да ви занимава с глупости.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 66. 66 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2121 Весело

  До коментар [#33] от "Стоян":

  При все това не разбирам как може интелигентен и заможен човек като Прокопиев да лансира толкова ниска топка като Христо Иванов
  ================
  Ами Спас от Кочериново го хванаха в издънка...остана Христо...


 67. 67 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  До коментар [#61] от "Karla Hanneman":

  Всичко казано от Монтескьо се отнася за нормални държави,ние нямаме такава, ето напомням ти отново четирите стълба на демокрацията:
  свободни избори
  свободна преса
  свободни пазарни отношения
  независимост на властите
  Виждаш ли нещо да куца?

  klimentm
 68. 68 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  С кого ще осъществяваме българския "иновационен взрив", след като голяма част от младите напускат родината си

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 69. 69 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#64] от "virtual brain":
  Не, на тях им раздават написано на листче какво да мислят. Със статиите тук дори не се опитват.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 70. 70 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#58] от "True Detective":


  Браво на г-н Иванов! Визионерска реч! такива хора трябва да управляват!...
  —цитат от коментар 58 на True Detective


  Ми той нали управлява бе...видяхме го как побегна при първия неуспех...освен да разтягаш локуми за управление трябват и топки...

 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Весело

  "...да въведем изцяло нова логика на управлението: да намалим административното бреме и "размера на държавата"..."
  Това си е жива заплаха за заседналите писарушки и службогонци били те гербери, депесари или бесепари!
  Това е нечувано!

  "...да дадем ново съдържание на идеята за отчетност, прозрачност и гражданско участие..."

  Абе къде се намира този бе!?
  Как си ги представя тези работи!?
  Ами другарите дето лъжат и мажат, ами крадците на държавно имущество, ами обикновените преследвачи на алъж-вериж какво ще правят!? От какво ще си изкарва насъщния!?

  Не подкрепяйте тези хора, защото те ще унищожат заспалите и некадърни държавни служители, ще унищожат просъществувалата и действала толкова добре машина за спокойно спинкане в грижливите ръце на ГЕРБ/ДСП/БСП мафията!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Весело

  Ей това е най-голямата мъка за простите милиционерски тролове тук, трябва малко и да четат.
  —цитат от коментар 64 на virtual brain


  Абе мани!
  Ще трябва и да се учи, и да се работи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#56] от "сидер":

  Всъщност, след изказването на Баце как щял да потготвя интернет за следващия век, наистина няма какво друго да се прочете по въпроса.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#70] от "BGman1":

  Като те бламира шефа ти, какво, оставаш и мишкуваш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Весело

  Абе хора!Вие сигурни ли сте,че това е написано от Хр.Иванов?Аз не!
  —цитат от коментар 43 на gobay


  Аз пък със всичкия си акъл се опитах да си представя, че това го казва негово превъзходителство Боко Първи!
  Голяма грешка!
  Такъв смях ме напуши, че щях да падна на земята!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2121 Весело

  До коментар [#74] от "Darth Plagueis":

  Топки пич, топки са нужни...не само брада за да си мъж...Мъжкаря и да падне, става отръсква се и както казва Кобрата, продължава напред да води битката...другото е бля, бля...

 77. 77 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#76] от "BGman1":

  Е тъй де. Извади топки и си тръгна. Примерно военния земеделец не извади топки и остана жалък. Кви топки повече искаш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 78. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#31] от "Darth Plagueis":

  Бойкикев ли не искал?!Ами да върне грантовете,бре...

 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Весело

  До коментар [#33] от "Стоян":

  Ако Христо Иванов е "ниска топка", то Борисов с неговата ерудиция на прочел единствено "Винету" ще трябва много да внимава да не попадне под краката на някой за да не го смачкат, защото не са го забелязали!
  .....
  А пък Цвъки!?......
  Леле майко!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2121 Весело

  До коментар [#77] от "Darth Plagueis":

  Пак двоен аршин...Бойко го обвинявате, че бил мекушав и бързо хвърлял кърпата...а видите ли Христо имал топки за това си тръгнал...напротив избяга...А точно Бойко имаше топки...отиде на избори и пак е на власт...за разлика от брадатото момче дето повече няма да я помирише и ще разтяга локуми отстрани...

 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#80] от "BGman1":

  Христо Иванов мило видя, че няма смисъл да се бори като свиня с ТИКВА, държаща единствено на властта си и напусна.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#34] от "gmw53543036":

  Единствения проблем е,че просто в 5-те файтона просто нито сте най-умните,нито най-кадърните.Просто сте чеда на червената номенклатура,които се срамуват да си признаят.Но,понеже произхождат от червената аристокрация,отгледани са с протекции и сребърна лъжичка в устата,се мислят за нещо повече от другите.Въпреки,че никога не са работили смислена работа,никога не са се издържали сами.Винаги са били или на държавна издръжка,или на фондации.Такава е автобииграфията на Кънев,Бойкикев,Дайнов,Левчев,Кюранов и още и още...

 83. 83 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#35] от "mentra65":

  То за Бойкикевите глупости не е необходимо много време за четене.Както на Дайнов, например-общи фрази и глупости.Винаги обилно гарнирани с обиди към ГЕРБ

 84. 84 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2121 Весело

  До коментар [#81] от "Храбър":


  До коментар [#80] от "BGman1":Христо Иванов мило видя, че няма смисъл да се бори като свиня с ТИКВА, държаща единствено на властта си и напусна.
  —цитат от коментар 81 на Храбър


  Така правят мекушавите мъже...при първи провал и дигат белия байрак...а като искаш да не срещаш мечки не ходиш в гората...стоиш си на топло в къщи до фустата на жена си...

 85. 85 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#41] от "ostin22":

  Това с "RistU app"е добра идея.Всички костовисти ще си го инсталират.Е,само по-младите,де.

 86. 86 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#58] от "True Detective":

  Аз виждам Иванов само до Джобс или Мъск,може в краен случай до Гейтс...

 87. 87 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#80] от "BGman1":

  Аз Баце никога не съм го обвинявал за това. То е крайно грешно, и това по-скоро е гербава теза. Баце си организира сам свалянията съвсем умишлено.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 88. 88 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#60] от "virtual brain":

  Единственото за, което е заплаха Бойкикев е здравия разум.Може да пребори статуквото със скука и досада..

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#63] от "Роси":

  То,всъщност нито Борисов,нито Бойкикев решавт кого да гледат хората..Избирателите решават.Така и отказвате да го схванете!Затова Костов взе СДС с 2 милиона избиратели,а сега сте два големи блока в Люлин...

 91. 91 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#66] от "BGman1":

  Аз още се надявам да пуснат Спас до следващите избори.Не бива да лишаваме Дай,България от най-умния и най-красив техен активист.Става за заместник на Бойкикев.Поне е доказан успешен измамник..

 92. 92 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2121 Весело

  До коментар [#87] от "Darth Plagueis":


  . Баце си организира сам свалянията съвсем умишлено.
  —цитат от коментар 87 на Darth Plagueis


  Хе хе...разсмя ме...звучи шизофренично...но от теб толкова...после сам се назначи за премиер нали?

 93. 93 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#69] от "Darth Plagueis":

  Какви листчета през2017-18-та бре,Тончо!Флашки ни раздават...

 94. 94 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#92] от "BGman1":

  Що бе образ, според теб кой го свали? Някой го накара да подава оставка, затова, че Майката на нацията не е станала президент? Нещо метеж ли имаше, завера?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 95. 95 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#77] от "Darth Plagueis":

  Баси военния министър бил жалък?!Що се събрахте с него,тогава(казвам НЕГО,щото той избиратели няма)

 96. 96 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#94] от "Darth Plagueis":

  "Нещо метеж ли имаше, завера?"

  Имаше едни тънки планове обаче 'простия' Баце с фърлянето на кърпата чекмейтна 'умните' и ги изфърли на улицата да блеят под опашката на коня.

  Бойко Фишер 😎

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 97. 97 Профил на gmw53543036
  gmw53543036
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#82] от "yanne":

  Напротив. Най-умните сме и ми е пределно ясно, че именно тая мисъл те побърква от яд. Хванал си се за ГЕРБ защото печелят избори и пак завистта не ти дава мир. Това е и причината да изливаш тонове помия под всяка статия за Христо и Радан.

  А сега, по същество: какво имаше предвид Боко като каза "аз съм обещал да не го закачам" 😁😁😁 Не можеш да кажеш, нали отворко.

 98. 98 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2121 Весело

  До коментар [#89] от "Darth Plagueis":

  Споко бе пич...сега остава да раздадеш смъртните присъди както предците ти от Народния съд и ще решиш проблема с всички герболя...новоизпечен демократ, и умен на всичкото отгоре...

 99. 99 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#89] от "Darth Plagueis":

  Тончо,че по времето на Чернобил майката на Бойкев говори на руски и е тачена в ЦК,Бащата на левчев е придворен поет,бащата на Минеков е продворен скулптор,бащата на Дайнов е кореспондент на Работническо Дело.Няма как да не са знаели-що не казаха бре?!

 100. 100 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#94] от "Darth Plagueis":

  Е как някой го карал да подава оставка?!Вие като само "някой"ли се определяше?!Че нали умните искахте оставка и на трите кабинета,че и сега.Винаги сте в унисон с БСП.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK