Гражданин осъди прокуратурата заради разследване на "възродителния процес"

Гражданин осъди прокуратурата заради разследване на "възродителния процес"

© Николай ДойчиновПострадал от т.нар. възродителен процес осъди прокуратурата заради бавно разследване, продължило над 25 години. Производството пред Софийския районен съд (СРС) е било по закона за отговорността на държавата за нарушено право на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, информира в днешния си брой в. "Сега".


Ако първоинстанционното решение бъде потвърдено, Ш.С.М. ще получи обезщетение за неимуществени вреди за периода 1991 - 2017 г., защото претърпял разочарование и страх, че дълги години няма изгледи за приключване на делото и обвиняемите ще останат ненаказани. Гражданинът ще бъде обезщетен и за излъганите му очаквания за възмездие за погазените права и достойнство, емоционално напрежение и загуба на доверие в институциите, както и здравословни проблеми.


Досъдебното производство е образувано през 1991 г. и все още не е приключило.
Решението за осъждане на прокуратурата, което подлежи на обжалване, е на съдия Даяна Топалова. Ш.С.М. иска 100 хил. лв. обезщетение, но е предявил само частичен иск за 5001 лв. Съдът е съгласен, че "справедливият размер на обезщетението е 100 хил. лв., и удовлетворява изцяло частичния иск".


В исковата си молба, подадена през март, Ш.С.М. твърди, че е пострадал от престъпления - побой, въдворяване в лагера "Белене" и заточение по време на т.нар. възродителен процес, за които е образувано следствено дело №1/1991 г., неприключило досега.


Прокуратурата се аргументира с голямата сложност на разследването, защото има много обвиняеми и стотици пострадали, чието поведение е допринесло за забавянето, както и че е трябвало да бъдат изпратени съдебни поръчки в чужбина. Според обвинителите вредите на Ш.С.М. са причинени не от неразумния срок на разследването, а от репресиите през т.нар. възродителен процес. Търсеното обезщетение е завишено и не отговаря на вредите, на икономическия стандарт в страната и на съдебната практика, твърдят прокурорите.


Съдът не е съгласен. "Няма фактическа и правна сложност, която да обоснове провеждане на досъдебно производство с продължителност, надхвърляща почти два пъти абсолютната давност, с която се погасява наказателното преследване за престъплението, което се разследва. По същество това поведение представлява отказ от правосъдие, тъй като изключва възможността за упражняване на правата на пострадал в рамките на един човешки живот", пише съдия Топалова.


В решението се разказва как след образуването на разследването през 1991 г. до 1998 г. делото е разглеждано относително ритмично и бързо, като в този период обвиняемите са предавани на съд два пъти. И двата пъти съдът е връщал делото на прокуратурата, защото не са били посочени пострадалите от престъплението. От 1998 г. до 2001 г. не са извършвани никакви действия по посочването им. В периода 2001 - 2004 г. са установени и разпитани 312 пострадали от общо 446. Това е косвено доказателство за неоправданото бездействие от близо 10 години за установяване на пострадалите. От 2002 г. досега останалите 134-ма души не са разпитани - заради неправилно оформена съдебна поръчка или по други неясни причини.


"Изпълнението на задължението за пълно и всестранно разследване е било въпрос на организация и воля, при положение че е на разположение ресурс на цяла една държава", пише съдията.


През 2007 г. тогавашният зам. главен прокурор Валери Първанов обясни пред депутатите, че давността по това дело е отдавна изтекла. Тогава той обясни, че образуваното през 1991 г. дело е срещу бившия вътрешен министър Димитър Стоянов, Тодор Живков, Петър Младенов и Пенчо Кубадински. Първоначално обвинението е било за подбуждане към расова или национална вражда и омраза. През 1992 г. Първанов го преквалифицира във военно длъжностно престъпление. Внесено е във Върховния съд през 1993 г., но военният съдия Николай Чирипов го връща с указания да се издирят всички пострадали.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8012 Любопитно

  Излиза, че е осъдена съдебната система за периода 1991 - 2017 г. !!!???

  [email protected]
 2. 2 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Не, за прокуратурата става дума.

  Модератора е неадекватен!
 3. 3 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Да се издирят всички пострадали. Та това е като във вица "избройте ги поименно". От възродителният процес бяха засегнати стотици хиляди...

 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  На всички ще им платим по 100к, ама да се признаят за българи!

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8012 Любопитно

  До коментар [#2] от "ivan_":

  '' съдът е връщал делото на прокуратурата, защото не са били посочени пострадалите от престъплението.''
  Това как ти изглежда ?

  [email protected]
 6. 6 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Като извадено от контекста!

  На теб това какво ти говори?

  "Пострадал от т.нар. възродителен процес осъди прокуратурата заради бавно разследване, продължило над 25 години. "
  "Досъдебното производство е образувано през 1991 г. и все още не е приключило."
  "Няма фактическа и правна сложност, която да обоснове провеждане на досъдебно производство с продължителност, надхвърляща почти два пъти абсолютната давност, с която се погасява наказателното преследване за престъплението, което се разследва. По същество това поведение представлява отказ от правосъдие, тъй като изключва възможността за упражняване на правата на пострадал в рамките на един човешки живот"

  Модератора е неадекватен!
 7. 7 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 13 Неутрално

  След като решението влезе в сила, човекът ще си поиска и горницата до 100 000

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Ако почнат да ни съдят един по един, трябва да продаваме държавата. Комунистите и след смъртта си ще вредят на България.

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8012 Любопитно

  До коментар [#6] от "ivan_":

  Ако заведеш дело, че си пострадал примерно от войната в Сирия и два пъти от съда ти върнат делото, защото не са изредени поименно всички пострадали - това нормално ли ти се струва?

  [email protected]
 10. 10 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Разследване по действията около Възродителния процес е неудобно за всички политици. Всички са рожба на ДС. И това ровене е неизгодно за тях. Ненапразно историята от 1944 до 1999 не е включена в учебниците по история. И не се изучава.

  Димитър Димов
 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  Карабастун,
  правото и съдебната система не са дейност на "общи приказки".
  Ти не завеждаш подобно дело.
  Ти подаваш жалба "срещу някого" или "за нещо" във прокуратурата.
  След това този въпрос се "движи" от прокуратурата, като за това си има срокове, които в случая са надхвърлени до степен отказ от правосъдие.

  Та проблема е в прокуратурата, затова е осъдена прокуратурата.

  Съда си е съд, той има други функции и НЕ се занимава с досъдебните производства, те затова се наричат и ДОсъдебни, защото са докато въпроса се представи в съд.

  За тях отговорност носи прокуратурата.

  Прокуратурата като са и върнали производството да си е решила въпроса, а не да се оправдава, че съда и връщал производствата.
  Ако не може да си оправи бакиите да прекрати производството, защото това е АКТ, който би позволил на потърпевшия да се обърне към следващото нещо/звено в съдебната система, за да получи правосъдие.

  На практика на потърпевшия прокуратурата му е протакала всички възможности, защото не е представила годно производство в съд, а не е и прекратила производството, за да може потърпевшия да използва това като аргумент за дело например извън България, защото ако има желание за подобен иск, ще му отговорят:

  "Господине, българската съдебна система разглежда иска ви, има досъдебно производство, което не е приключено, така че ние не можем да допуснем разглеждане ваш иск по темата"

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Гневно

  Атентат на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на на 9 март 1985 г. в 21:31 ч. от турски терористи, които поставят бомба във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас-София. ...................................................Още подробности мога да дам,ДЕЦАТА КАКВО СА ВИНОВНИ.А този турчин ще търси възмездие,АЙ СИКТИР.

 13. 13 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Гневно
 14. 14 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#12] от "mentra65":

  Всеки има права.

  Не виждам защо смесвате нещата с примера за атентата?

  Абсолютно некороктен пример!

  Модератора е неадекватен!
 15. 15 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#13] от "mentra65":

  Какво означава това, че е и над гражданите и права им ли?

  Модератора е неадекватен!
 16. 16 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Правилно, повече хора трябва да си търсят правата от тази гнусна соц държава.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 17. 17 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#12] от "mentra65":

  За атентата да се наказват виновниците. Човекът, осъдил прокуратурата в тази статия, не е сред тях. Изобщо, става дума за два отделни и съвършено различни казуси. Ограмоти се малко от малко, моля те.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 18. 18 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Всъщност, два съдебни състава са дезертирали и накрая е виновна прокуратурата. А, тя няма как да не е виновна, с оглед възприетата практика от ВКС, че в такива дела, дори и да има действия на съда, които са довели до забавяне, виновна е само и единствено прокуратурата. А, да попитам тази мъдра съдийка, какъв е този цял ресурс на държавата, с която енският прокурор е разполагал, за да издири всички пострадали от възродителния процес? Дезертирането на съда естествено е довело до демотивиране и на прокуратурата, която изправена през безумни и неизпълними указания за издирване на всички пострадали е била изправена пред задънена улица. Тя е повдигнала обвинение, свършила си е работата, но формалните и процедурни хватки са тези, които в действителност са лишили пострадалия от правосъдие.

 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Добре бе, Местан, демек Зидаров, с българското си име се кандидатира за депутат от името на СДС. Сега, ако поиска и той пари, услужливият български съд и на него сигурно ще му присъди някоя стохилядна неустойка...

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Ами това е нашата прокуратура, която ние издържаме - заплати, кабинети, разходи за разследване, бонуси за добра работа и какво ли не още, а сега начело с Цацаров съвсем за нищо не става. Ами как няма да се борят с нокти и зъби за запазване на това положение.
  И не мога да разбера защо, когато са осъдени, все едно за 5000 или 100000 лв, тези пари да не им се взимат от бюджета, пък началниците им да си решават дали и от чия заплата да се удържат, а не да си раздават бонуси.
  А и в парламента, дремещите пуйки, не е лошо да привикат цацата да даде някакво разяснение.

 21. 21 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#18] от "oliverstone":

  Колега,
  хайде малко да разсъждавате върху текста.

  Между очакваното от вас "да издири всички пострадали от възродителния процес" и жалбата на господина за "е пострадал от престъпления - побой, въдворяване в лагера "Белене" и заточение" има ОГРОМНА разлика.

  Даже ви е написна разликата, става дума за "са установени и разпитани 312 пострадали от общо 446".

  Сега за това, че на прокуратурата са и трябвали 10 години след образуване на производството през 1991г., за да "В периода 2001 - 2004 г. са установени и разпитани 312 пострадали от общо 446." какво точно и е виновен съда?

  Модератора е неадекватен!
 22. 22 Профил на Иван Главанджиев
  Иван Главанджиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Възнамерявам да заведа иск към Турция за 100 милиарда евро за пропуснати ползи,страх,кланета,отвличания и групови изнасилвания на мои предци ,както и за насилствено помохамеданчване. Завеждам и допълнителен иск за опожаряването и съсипването на гр. Панагюрище за още 100 милиарда евро... Призовавам всички българи и другите засегнати националности да ме последват в колективни искове в Хага и Брюксел !

 23. 23 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иван Главанджиев":

  Че кой те спира?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 24. 24 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Гневно

  До коментар [#14] от "ivan_":

  НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА УБИВА ДЕЦА ЗАЩОТО СА СМЕНИЛИ ИМЕТО МУ.

 25. 25 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#24] от "mentra65":

  Никой няма право да убива никого, по никакъв повод.

  Какво общо има това със статията и съдържанието й?

  Или според вас ако един български гражданин е мюсюлманин или с турско име следва да може да бъде бит и затварян само заради това?

  Модератора е неадекватен!
 26. 26 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ммм даа,
  Има един чòвек , който е пострадал и иска обезщетение .
  Защо требе да се разпитват 400???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK